Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klasika klasik s hvězdou, která nemohla vystoupat nejvýš a bohužel navždy zůstala jen tou dětskou tvářičkou z podobného typu filmů. Pravděpodobně každý v této republice viděl tento snímek a i další jemu podobné, v kterých Tomáš Holý odhlauje neřesti a kuje pykle na rodiče a mnoho jiných osob. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pěkný dětský film, stylizovaně idylický a vystavěný na cestě k harmonickému konci, se zajímavě pojatými lyrickými pasážemi (panenská šumavské příroda a její zvířena). Příjemná nedělní televizní zábava, nic víc, nic míň... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Krásný dětský film, kterému kromě Tomáše Holého dominuje překrásná příroda na Šumavě. Dnes už na mě film, ale nepůsobí jako dřív...... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víte, co se mi líbí na koních? Že nesmrdí jako traktor." Ale traktor zase nekope, nekouše a nevyměšuje. To samozřejmě uvádím jenom proto, aby bylo jasno, že se v přírodě vyznám, což mohu snadno doložit tím, že jsem vystopoval želvu, porazil v čelním souboji dvanácteráka, vysmrděl tchoře z nory a přehlédl na silnici divočáka. Mám zkrátka k přírodě vztah jako Vašek a když jsem byl malý, tak jsem taky chtěl mít dědu myslivce a chránit s ním přírodu. Tak moc mě při premiéře tento snímek oslovil, ale neustálým opakováním ze mě to nadšení nějak vyprchalo. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokud bychom chtěli volně přenést hantýrku hollywoodské "továrny na sny" do českých poměrů, mohli bychom v případě JEZEVČÍ SKÁLY po právu mluvit o "béčkovém" dětském seriálu, který v dobovém kontextu přesto patřil mezi lepší díla jak ostravské dílny, tak dětské tvorby jako takové. Romantický, značně idylický příběh mnoho získal angažováním Tomáše Holého, podcenit však nejde ani postavu dědy, hraného vynikajícím, u nás zapomínaným a nedoceňovaným slovenským hercem Gustávem Valachem. Mluvím-li o béčkovém seriálu, mám na mysli velmi dobře zvládnuté řemeslo včetně scénáře, dílo, které je nad šablonou, aniž by se jí však zcela dokázalo vymknout. Jakkoliv stárne s počtem let, která uplynula od jeho prvního uvedení, v konfrontaci s dnešním průměrem nejenže nemůže neuspět, ale patrně bych ho v takovém případě zbavil jeho "béčkového" hodnocení. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tomáš Holý jako dětský herec se mi vždycky líbil. Je určitě náročné pracovat s dětmi jako herci. Myslím si, že Tomáš měl herectví v krvi a filmy s ním mě bavily, baví a bavit opět budou :-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pěkný dětský film s dosud nepřekonanou dětskou hvězdou českého filmu Tomášem Holým. Na filmu vyniká hlavně krásná Šumavská příroda. Tahle trilogie je poměrně průměrná, ale má pro mě takové zvláštní fluidum, že pokaždé, kdy tyto filmy vysílají, se dívám a pořád se mi to líbí. Proto tu jednu hvězdičku navíc. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nebohý Tomáš Holý je mnohými dodnes považovaný za žiarivú českú detskú hviezdu. Sympatický klučina s obrovským hereckým talentom. Možno čosi na tom bude. Mal svojráznu charizmu. Mne však nikdy nijak zvlášť neučaroval. Objavoval sa vo filmoch, ktoré ma nevedeli zaujať. Ani príbeh malého pražáka, ktorý sa ocitne u svojho starého otca hájnika na Šumave ma moc nepobavil. Takže preto filmu "Pod Jazvečou skalou" dávam len dve hviezdičky. ** ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nejklasičtější z českých pedo filmů, ve kterých hraje ten mrtvý kluk. Právě jeho pohnutý osud mi od mala brání v poklidném sledování, protože jsem citlivá duše. A taky jsem se dycinky obával o osud psíka josefčuka. Takže až moc nervák na Kulyka. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Trilogie s Gustávem Valachem, Tomášem Holým patří k pohodovým rodinným filmům, které se vysílají většinou o prázdninách a o Vánocích. Děda bručoun a kluk neposeda, k tomu nádherná šumavská krajina, kde občas přeběhne jezevec či liška. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Dala bych i 4*, ale reprízy 4x do roka mi tento rodinně přírodopisný film poněkud znechutily. Každopádně 69% nedávám z pouhé nostalgie - on je to vážně pěkný film. Teda pokud máte rádi lesy, zvířata, idealizované hajné a jejich rozjívené vnuky. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ty tři filmy s Tomášem Holým (Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem) jsou téměř na jedno brdo a nabídnou nám to samé. Podle mě je jejich kvalita i zajímavost klesající. Takový typický rodinný film s dětskou hvězdou, kterou jen ztěží někdo překoná. Dětské dobrodružství na několik způsobů. 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek, v němž opět okouzluje diváky přirozený a roztomilý výkon Tomáše Holého. Tentokrát sice netrhá velrybám stoličky a neřeší, jak dostat tatínka do polepšovny, ale zamířil na Šumavu, kde se seznamuje se svým dědou, jenž skrze svůj nedořešený vztah k synovi nechce ve své hájovně ani vnuka. Hledání cesty k sobě navzájem je krásným motivem celého filmu, ale i zápletka ohledně psa Broka a Jezevčí skály je chytlavá. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech a po mnoha filmech s Gustávem Valachem, z různých období minulého století, na mne tento snímek působí velmi pozitivně. Tomáš stále ve své roztomile veselé, ale dramatické poloze a Gustáva si zde skutečně užívám. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak česká klasika s Tomášem Holým. A právě toto mě nechytlo. Filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Jak dostat tatínka do polepšovny - to se mi líbí o dost více. Tohle je celkem nezáživné, nudné a s krátkou délkou by se to stát nemělo. Potěší hlavně herecké obsazení a prostředí filmu. Nic víc. Takže u mě je to menší podprůměr. Hodnotím na 42% = ** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, který netřeba blíže představovat. Šumavská příroda v hlavní roli a do ní zasazený příběh malého Vaška, kluka sice z města, ale který není žádný zhýčkaný fakan a svého dědu lesníka má rád, i přes jeho občasnou nevrlou náturu. Václav Gajer se více než na příběh soustředil na krásy přírody ve které herci hrají vzorně a Holý se těm dospělým v pohodě vyrovná díky svému citu pro autentičnost. Dneska asi dětský divák s tímto filmem toho moc neobjeví, protože mu bude připadat svým pojetím nudný a zastaralý. Bohužel je to částečně pravda. 60% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tomáš Holý měl smůlu, byl naprosto unikátní dětský herec, takže dostával i tyto méně hodnotné nabídky. Špatný pokus o Přátele Zeleného údolí. ()

Reklama

Reklama