Reklama

Reklama

Nový život

  • Slovensko Nový život (více)
všechny plakáty
Trailer 4

VOD (1)

Obsahy(1)

Tatínkové jsou někdy pěkní ,lumeni'. Otec Adama Oĺhy, známý slovenský pedagog a filmař, se po letech společného života rozhodl opustit svou ženu a šest dětí a začít znova. Adam tak přejímá jeho místo a pouští se do zaznamenávání rodinných peripetií. Jako nejstarší ze sourozenců a poslední muž v rodině zkoumá otcovy staré obrazové záznamy, porovnává je se současností a pokouší se zjistit, co vedlo k této radikální změně. Mapuje vztah rodičů od jeho začátku, odhaluje problémy v komunikaci mezi mužem a ženou a pozoruje, jak se problémy rodičů odrazily v životě jeho sester. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (17)

T2 

všechny recenze uživatele

Režisér Adam Oľha ponúkol rodinný dokument Nový život(2012), kde sa snaží rôznými domáci video úryvkami priblížiť fungovanie a určité problémy svojej rodiny. Snímka ponúkne prierez niekoľko desaťročí života tejto rodiny ale na škodu snímky ide len o povrchne vykreslený problému medzi otcom ktorý sa vzdal početnejšej rodiny aby si mohol na blížiacu starobu začať pokľudnejšiu etapu života u novo založenej rodiny. Režisér a jeho snaha o umelecké prvky sú ale pre dokument ako celok nie moc fungujúce, rodinné zábery nemajú moc čím upútať, príde to dosť chladné. Na celej snímke je najlepšie to repovanie tej najmladšej dievky. Plus na vrch a bez urážky tam je asi najnesympatickejšia herečka čo som videl za poslednú dobu. /videl v kine: 20%/ (videl na festivale Cinematik 2013) ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší festivalový dokument. Na místo laciné provokace a výsměchu ve stylu reality show, které provozují některé hvězdy českého dokumentu (např. Hníková), pracuje Adama Ol´ha s intimitou a smutkem. Velice intimní hledání příčiny rozpadu vlastní rodiny. Proč je snímek výborný? Režisérovi pomohla divácky hodně vděčná rodina a otcův archiv. Inteligentní postřehy matky i šesti sester ( Moc si přeju, aby mladá zpívající sestřička pokračovala v kariéře zpěvačky. Je to smutné, ale její upřímné texty překonávají veškeré snahy dospělých textařů píšících na tělo mladým hvězdičkám z talent show.) dodaly upřímnost a intimitu. Otcův archiv potom přidal zajímavý obrazový materiál. Ani na vteřinu jsem se nenudil. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Na Slovenskej televízii beží seriál Família. O trápeniach, pocitoch a súžití jednej rodiny. Nový život mi pripadal ako pilotný film k sérii. Samozrejme, že najosobnejší a tak. Zároveň však, rovnako ako v prípade zmienenej série, ide tak trochu o voyeuristiskú sondu do intimity jednej početnej rodiny. No privátna úprimnosť pokiaľ ide o skutočný príbeh je dnes v kurze. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Spíš než slibovaná studie tatínka jde o sociologicko-psychoilogickou sondu do celé rodiny. Možná to chtělo jít ještě hlouběji do skrývaných pocitů . Až třeba "praní špinavého prádla"A časozběrný dokument do roku 2020. Manžel chudák musel spát ve stanu a čekat až se jídlo uvařilo v kotlíku. Střídání časových rovin je osvěžující. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Životopis jednej rodiny od jej vzniku až po amputáciu jedného člena: Dokument o sebavedomom feminizme, ktorý z nutnosti triumfuje nad sublimujúcim maskulinizmom. Vynikajúca téma, ktorá osloví mnohých, výborný strih, jednoduché účelné spracovanie. Chybou je fakt, že režisér siahol do vlastnej rodiny, a tak chtiac - nechtiac nemôže mať 100% objektívny odstup a prikloní sa k jednej zo strán. Druhým nedostatkom je neochota rodičov, hlavne otca, analyzovať problém pred kamerou do hĺbky (je logické, že si každý chráni svoje navjnútornejšie súkromie). Sme tak svedkami niekoľkých serióznych aj vtipných pokusov o pochopenie otcovho (v širšom kontexte mužského) sveta, zásadného pochopenia sa nám ale nedostane. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Počas scény odohrávajúcej sa v študentskej izbe znejú v pozadí repliky postáv zo slovenského animovaného seriálu Lokal TV (2011). (ancientone)
  • Film získal roku 2012 cenu diváků na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. (JoranProvenzano)
  • Vo filme boli použité rodinné fotografie a filmy, ktoré vytvoril v rokoch 1976 - 2005 Matúš Oľha. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama