Reklama

Reklama

Zelená poušť

Obsahy(1)

Průměrný Evropan nebyl nikdy tak zodpovědný za devastaci tropických deštných pralesů, jak je tomu dnes. Čím je to způsobeno a můžeme tomu zabránit? Dokumentární film Michala Gálika Zelená poušť, jenž nás zavede na tropický ostrov Borneo, nám poskytne nejen odpověď na tyto otázky, ale prozradí nám i zarážející tajemství, které skrývá průmysl s palmovým olejem. Film Zelená Poušť podává reálné svědectví o problémech způsobených pěstováním olejných palem na Borneu. Dokument není jen příběhem o palmovém oleji, je i příběhem o globální odpovědnosti a o tom, že my, jako spotřebitelé, máme v rukou obrovskou moc, když našimi rozhodnutími při nakupování dokážeme ovlivňovat i to, co se děje na druhé straně planety. Divák dostane možnost proniknout hlouběji do problematiky prostřednictvím skutečných příběhů a rozhovorů s místními lidmi i odborníky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

schizmo 

všechny recenze uživatele

Pokud někomu příjde téma palmového oleje zbytečně lobbystické nebo trendy, měl by se podívat na tenhle dokument. Palmové plantáže nejenže pomalu přetvářejí původní biotopy na jednostrannou poušť, ale především berou domov nespočetným druhů organismů. Až budete příště stát u regálu s potravinami a budete chtít mávnout nad závažností situace, vzpomeňte si na pláč orangutaních mimin, které v tomhle filmu taky mimo jiné taky uvidíte... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tak už i legendární Borneo homo sapiens sapiens a kapitál zdevastoval. Každý den přibude na Zemi obyvatel v ekvivalentu jednoho okresního města. Lidem v jihovýchodní Asii, Arábii a Africe by měl někdo zopakovat slova papeže Františka, které pronesl na Filipínách , aby se nemnožili bezhlavě jak křečci. Velmi depresivní dokument. Zničit celou zemi s tím, že po 30 letech palma přestane plodit a z krajiny se stane neúrodná pastvina , s tím že už budu mrtvej, je hodně sobecké. Dokument na televizi Noe. ()

Reklama

M1k9 

všechny recenze uživatele

Depresivní a skličující. Tyto dokumenty servírují fakta která nelze tak lehce vyvrátit, což se stalo neblahým jevem posledních let. Aneb od pasivity, přes ignoranci k agresivnímu proti postoji. Díky "hnusným" stránkám lidské povahy jsme v bezvýchodných situacích na všech frontách. Rozložení lidí s určitým postojem zůstává naneštěstí plus mínus stejné. Pár jedinců se aktivně zapojuje, pár jen sleduje dokumenty, a tak dále. Myslím si, že to všechno akorát spěje ke vzniku nové skupiny lidí - ti co nesnášejí lidstvo jako celek. Je to i jeden z důvodů proč mi imponují mimozemské síly typu Xenomorf, protože reprezentují sílu, která dokáže populaci lidí reálně ohrozit - protiváhu. RIP Planeta Země. / Alespoň jsem o filmu řekl 10 lidem. Hádejte kolik si ho pustilo? 0 8.5/10 ()

whack 

všechny recenze uživatele

Borneo a Sumatra sú dva z najviac biologicky rozmanitých oblastí na svete a napriek tomu majú najdlhší zoznam ohrozených druhov, vrátane mierumilovného orangutana. Odhaduje sa, že 6 až 12 týchto orangutanov je zabitých každý deň kvôli palmovému oleju. Tieto jemné stvorenia sú buď zabité v procese odlesňovania, keď sa zatúlajú do plantáží palmového oleja hľadajúc jedlo, alebo pri nelegálnom obchode so zvieratami potom, čo sú zajatí a držaní v extrémne zlých podmienkach. Ročne sa vyrába zhruba 50 miliónov ton palmového oleja, pričom takmer všetok palmový olej je nenahraditeľným zdrojom, čím nahrádza 12 mil hektárov hustého, biologicky rozmanitého dažďového pralesa. To je ekvivalent každoročné odlesneného územia o veľkosti Severnej Kórey iba kvôli účelu palmového oleja! Keby nebolo takýchto dokumentov, ľudia by o ničom ani nevedeli. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Uvedomte si, že tento film vznikal s obmedzenými finančnými prostriedkami s použitím amatérskej videotechniky a bez predchádzajúcich skúseností s natáčaním. Hnacou silou bolo nadšenie, nie je pre komerciu, je určený pre tých, ktorých zaujíma ochrana prírody. Čo ste tu chceli retrospektívy alebo nebodaj nejaké tarantinovské miešanie žánrov? Podľa mňa veľmi kvalitný dokument, ktorý poukazuje na problém, ukazuje ho z rôznych pohľadov a dáva aj riešenia, ktoré môžme robiť my, lebo tie spoločnosti to robia kvôli peniazom, ktoré im my za to dávame. Takýto svet sme si stvorili a je to z našej strany veľmi nezodpovedné, veľmi ho chválim, treba ho vidieť, zamyslieť sa, konať a najmä by som ho odporučil ľuďom. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film vznikal s veľmi obmedzenými finančnými prostriedkami, s použitím amatérskej videotechniky a bez predchádzajúcich skúseností s natáčaním. „Film Zelená púšť vznikal bez sponzorskej podpory a profesionálneho štábu. Hnacou silou projektu bolo predovšetkým nadšenie pre ochranu prírody a zvierat. Z tohto dôvodu film nie je určený pre komerčné využitie. Rád by som preto zdôraznil, že film je voľne šíriteľný a čím viacej ľudí ho uvidí, tým väčší zmysel bude mať," objasnil Michal Gálik. (mgalik)

Reklama

Reklama