Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poltawa, Ukrajina, počátek čtyřicátých let. S invazí německého wehrmachtu byly náhle ukončeny dobré vztahy mezi Němci a Rusy. Ovšem to neplatí pro děti, které jsou už pár let dobří kamarádi: Němka Hanna Reich a židé Abrascha Kaplan a Larissa Brodsky. Všechny tři pojí láska ke klasické hudbě. Abrascha a Larissa jsou navíc nadaní muzikanti. Obě děti jsou v Sovětském svazu známé a komunistická partaj má v plánu je poslat do USA. Jenže těsně před jejich odjezdem se politická situace radikálně změní: Nacisté vyhlásí válku Sovětskému svazu. Dětem je něco mezi dvanácti a třinácti lety a absolutně nechápou vlnu šílenství a brutalitu dospělých. Jediná cesta, jak utéct před katastrofou je navzájem si pomoci a získat si srdce dospělých prostřednictvím svých výjimečných hudebních schopností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PO HUDEBNÍM VYSTOUPENÍ DVOU MÍSTNÍCH ZÁZRAČNÝCH DĚTÍ, BUDE VE FOYERU PODÁVÁNO OBČERSTVENÍ. K PITÍ DOPORUČUJI VYNIKAJÍCÍ PIVO. TOTO PIVO DOPROVODÍ NAŠE POSTUPUJÍCÍ VOJSKA. HEIL HITLER!.…“ /// Babičko vyprávěj…. ,,to bylo tenkrát v roce 1941. Němci napadli Rusko a my, děti, jsme moc nechápali, proč by mělo dostat přátelství jinej význam“… Židi začínaj dobrovolně chodit na vlak a náckovskej velitel s citem pro vážnou hudbu, má v kapsičce pár zajímavejch nápadů, neboť nauka o rasách se ani před kulturou nezastaví. Pohled na válku dětskejma očima, kterak bojovali za to, co milovali a hráli jako o život. Zajímavej příběh z Ukrajiny o počátku války. Němci umí skloubit vážnou hudbu a válku. Němci umí skloubit válku a přátelství. Němci umí vyprávět o válce a dětech. Němci umí. A proto dám radši vo hvězdu víc. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Baví mě filmy věnovaný židovskejm děckám. 2.) Přemejšlím, jak motivovat parchanty v Lidový škole umění. 3.) Thx za titule ,,mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Máme tu silný príbeh o deťoch, ktoré nechceli nič iné len si žiť svoj život bez predsudkov a nenávisti. No dospelí boli proti... Škoda že celé spracovanie na mňa pôsobilo dramaticky mdlo a s veľkým odstupom od postáv, ktoré mimochodom neboli nijak výrazné, vrátane tých detských. Chcelo to väčšiu dramatickú hĺbku jednotlivých situácií a väčší ponor do postáv. Verím tomu, že v tom prípade by emotívna stránka snímku bola niekde inde. Takto ide len o pohodlné pozeranie obohatené o pár hudobných scénok, celkovo však nečakajte žiadnu inú pridanú hodnotu alebo nejaké výraznejšie dramatické opojenie. Len priemer. 60/100 ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu se tady Němci drželi spíš zpátky, takže na nějaké scény, při kterých tuhne krev v žilách, rovnou zapomeňte. Víc než o cokoliv jiného se tady jedná o to, že i během hrůz II.SV k sobě mohou Němci a Židé cítit přátelství. Dalo se tu sice přitvrdit, přidat na válečné atmosféře a vytřískat tak z příběhu víc emocí, ale díky nádherné hudbě a dobrým hercům se dalo ledacos přehlédnout. Wunderkinder sice nepatří k těm nejlepším německým válečným filmům, ale pořád se jedná o solidní standard, který jsme od našich západních sousedů zvyklí. 70% ()

harfuska 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, v ktorom vám zázračné židovské dietky naservírujú nielen nádhernú klasickú hudbu, ale aj úprimné priateľstvo, za ktoré sa oplatí bojovať. Bojuje sa tu ale hlavne o holý život, a preto nechýbajú intenzívne emócie a napätie, ktoré je výborne vystupňované až do úplného záveru. Trošku mi však vadil zidealizovaný pohľad na situáciu na východe a vľúdnejšie správanie sa fašistov. A aj keď je poznať nemecký rukopis, bola som týmto dojemným dielom milo prekvapená. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příběh o přátelství navzdory dějinám. 1) Mimořádně nadaný (a velmi přitažlivý, dodávám) houslista (druhé dítě bulharských rodičů, oba jsou rovněž houslisty) Elin Kolev (již ve svých 12 létech koncertoval v Carnegie Hall) byl vybrán v konkursu do role Abraši ve svých 14 letech. Všechna hudební čísla ve filmu hrál osobně. 2) Nesedne mi, že Ukrajinci ve filmu hovoří německy. U americké produkce bych se nedivil, ale zde v Evropě bych očekával větší míru empatie. Sovětší důstojníci NKVD se chovají jako Němci a i tak mluví. Inu, co se divím - jsou to Němci...jenom v sovětských uniformách. 3) Zaujala mě i postava velitele SS-Standartenfuhrera Schwartowa v podání 64letého Konstantina Weckera, jednoho z nejoblíbenějších německých písničkářů, skladatele, autora a jak vidět, i výborného herce. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (2)

  • Film je venovaný pamiatke viac než 1,5 milióna židovských detí, ktoré zahynuli počas 2. svetovej vojny. (MikaelSVK)
  • Napriek tomu, že sa celý dej filmu odohráva na Ukrajine, prebiehalo natáčanie výlučne v Nemecku, a to okrem iných miest aj v metropole Berlín či Brandenburgu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama