Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 4
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Recenze (2 421)

Celsius 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem si nějaký odstup od chvíle, kdy jsem Star Wars viděl, a chvílí, kdy se konečně usazuji za klávesnicí, abych se k tomuto filmu vyjádřil, ve snaze utříbit si myšlenky. Here we go. Po režijní stráce bych panu Abramsovi nic nevytkl. Doopravdy člověk vidí, jak moc miluje, co dělá, jak se snaží nezklamat fanouška, jak se snaží zrežírovat obstojného jmenovce předešlým dílům. A to jsem se bál, že se pan Abrams na post režiséra absolutně nehodí pro ságu Star Wars. Film má své silné momenty, narážky (drtič odpadu ^^), hlášky (new haircut vs same jacket), známé zvuky - X-wing, TIE fighter... Ale pro mě převažují negativa: Scénář vypadá, jako by Lawrence Kasdan a ostatní trpěli Alzheimerem a na záchodě po shlédnutí čtvrtého dílu dostali "ÚŽASNÝ" nápad vytvořit něco jako obrovskou kouli ničící planety! To tu přece ještě nebylo! A mimochodem, ničí se skoro úplně stejně, že ano. A mimochodem, zase se něco strčí do droida! A mimochodem, zase zase písečná planeta... Náhoda? Nemyslím si. Skřípou mi zuby už jen z toho, že Rebelové jsou najednou Rezistance (odboj? wtf?) A Nový Řád? To už vám došly nápady, že se musí zdravit skoro jako Hydra z Kapitána Ameriky? Co mi to děláte? Na úkor klasické řežby? Na úkor nějakého epického mlácení mečem? Ne, ne ne a ještě jednou ne. ()

tmicka 

všechny recenze uživatele

Absolutna spokojnost! V uvode som ani nedokazala precitat text utekajuci do vesmiru, kedze som mala oci plne nostalgickych slz. Film sa nesie v rovnakom duchu ako cela saga predtym a zarytemu fanusikovi dava presne to co si moze od pokracovania Star Wars priat. ()

Sokar 

všechny recenze uživatele

Lístky jsem si koupil mimo premiéru...žádný nátlak. Musel jsem si vystát frontu na popcorn , až jsem přišel na řadu dozvěděl jsem se že plechový kyblíček nebude a už ani kelímek s figurkou....jebat. JInak spokojenost. ()

voltamper 

všechny recenze uživatele

Slabota. Ziaden pribeh, nulovy dej. 3D efekty som zazil iba 2x. Raz pri vesmirnej lodi a druhyraz pri nonstop kaslani prisediaceho vedla mna. Kebyze nejdem do kina aj z dovodu stretnutia s kamosmi, su to vyhodene peniaze. ()

Ashlander 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno v jedné předaleké galaxii postfeministická hrdinka zachraňovala roztržité starce, roztomilé droidy i poněkud zmateného čokoládového ženicha. Holka prostě zvládala pilotovat i opravovat kosmické lodi, střílet z blasterů i šerm světelným mečem (jak jinak než bez výcviku). Inu ty tam jsou doby, kdy v pohádkách princové zachraňovali princezny. Na rovinu stárvorzy sice vždy měly levicovou agendu, to co ale vymyslel Juda Džej Džej, si skoro říká o změnu názvu ze STAR WARS na SOCIAL JUSTICE WARRIORS. Ano, pár věcí mě potěšilo. Třeba návrat starých známých. Až se prvně objeví na plátně, tak si jistě všichni, včetně místních jindy emocionálně rezervovaných intelektuálů, rádi zatleskáte a zaaplaudujete spolu se zbytkem kina. Han to se svým nadhledem hrdiny, který o to nestál, prostě dokáže utáhnout i když se jedná o comeback z domova důchodců. Zklamali ale záporáci. Když srovnám toho nového Rena nebo Bena (jak se vlastně jmenoval?) s Darthem Vaderem a Belzebubem ze Skryté hrozby, tak je to fakt docela propad. Objektivně je to dobrej biják. Má to drama, má to vtip i emoce. Moc chválím návrat ke kulisám a krajině od CGI a spoustu odkazů na minulé díly. Hvězdný války to sou. Mrzí mě ale, že sem se za těch pár let od předešlých dvou trilogií stal z cílové skupiny třídním nepřítelem. Epizoda VII je naplno prodchnutá moderními ''kulturními'' trendy podobně jako třeba Fury Road. Ono to ale vzhledem k původu režiséra a scenáristy nepřekvapí. Tak ti Džejdžeji popřeji veselé Vánoce (nebo snad chanuku a opravdu je náhoda, že má Renův světelný meč tvar kříže?) and may the force be with you! ()

mad.dog 

všechny recenze uživatele

Skvělá režie, kamera a všechno technický. Hudba taky. To, že je z toho cítit nadšení fanouška taky. Proč mám ale pochyby? Ten Snoke (nebo jak se to píše) do celkového ladění filmu vůbec nesedí. Je až moc digitální a vypadá blbě. Dál je tu Kylo Ren, který si masku už nesmí sundavat. Herec je až moc velký kuře. A že by mě uchvátilo, že film bude špatně fungovat samostatně a v podstatě je to takový pilot, to taky ne. Navíc se mi vůbec nelíbí, že polovina filmu je remake Poslední naděje. Jinak stará banda je supr, nová to samý (Rey je dost sexy, ikdyz až moc feministka). Nakonec hodně, ale opravdu hodně slabé 3* (vlastně je dávám jen proto, že je to Star Wars, ale ne kvůli samotnému filmu). Opravdu doufám, že Epizoda VIII bude lépe fungovat jako samostatnější film. Ale to, kam se SW universe pod křídly Disney vydává, se mi nelíbí. Asi zůstávám SW nakloněn jen kvůli nekanonickému universu. ()

eyeskiller 

všechny recenze uživatele

Skvelé, skvelé, skvelé, skvelé... oko fanúšika si zgustne. Abrams jednoducho nechcel riskovať, šiel na istotu, a to čo na čo sme boli v Star Wars zvyknutí, tam jednoducho dal. Nekoho neurazí, nikoho nesklame. Pre verného fanúšika krásna nostalgia, pre nového diváka film, na ktorý sa dá pozerať, dej je relatívne pekne vysvetlený, a aj úplne nový divák sa v ňom úplne nestratí. Čo je pre mňa ako fanúšika najviac na celom filme je jednoducho nostalgia. Spracovanie filmu je skvelé. Dávam tomu 5/5 vďaka tej schopnosti opäť raz mi vnuknúť myšlienky, aby môj budúci dom mal v každej izbe sochu StormTroopra. :) Okrem toho som sa riadne nasmial, môžem len povedať, choďte do toho. Určite to ľutovať nebudete. ()

pausikov 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek Star Wars jsem návrat ságy očekával s rozpaky, ale The Force Awakens rozhodně nezklamala, spíše predčila očekávání ()

JBBerethor 

všechny recenze uživatele

Jakmile sem uviděl začáteční titulky a popis v příběhu v kině, zapůsobila na mě stará, dávná síla galaxie. Těšil jsem se na tento film tak hodně moc že sem možná očekával až příliš, rozhodně tento film dal práci, Abrams se snažil a i přesto že mě film tolik neoslnil, spíše to pro mě bylo docela zklamání, očekával sem možná jak už sem říkal až příliš, přesto se zapíše do mé sbírky legendárních filmů, vůbec se nebojím dát filmu 5 hvězd i přesto že na mě ani nezapůsobil nový záporák s novým světelným mečem, každopádně Epizoda VII pro mě patří do ságy a jsem pro, protože koneckonců vy byste to snad dokázali lépe? Udělat z konce ( Návrat Jediho) nový začátek? Já myslím že by to dělalo problémy všem, a Abrams si zaslouží uznání, a velice překvapivý výkon měl pro mě Harison Ford, jestli lituju že jsem na to šel do kina?? Rozhodně nelituju, hotový z toho rozhodně nejsem ale film zaručeně bude patřit do mého srdce a snad si k němu najdu cestu takovou jako sem si našel ve staré či nové trilogii. ()

Kaya 

všechny recenze uživatele

Na puvodni trilogii jsem vyrustal,epizoda VII neni spatny film,ale cekal jsem od star wars neco vic,lepsi atmosferu SW a tak (Ford je zmateny a snad ani nevi v cem hraje,slaboucky padouch,celkova vykradacka utoku na Hvezdu smrti z epizody IV). Proste je to slusna popcornovka,nic vic. Porad lepší nez epizoda I... ()

barbis_dc 

všechny recenze uživatele

Je (bohužel) hrozně znát změna režiséra. Myšlenka nebyla úplně špatná, efekty úžasné (zvlášť ve 3D), setkání se starými dobrými postavami, občas fakt vtipné scénky.... ale udělali z toho typickou americkou slátaninu, kde si všichni snad půl dne koukají z očí do očí, než ze sebe vypustí větu, všechno bylo tak nějak předvídatelné a strašně průhledné. Nevyužitý potenciál jako prase a důkaz toho, že když dva dělají totéž, není to totéž. ()

alien99 

všechny recenze uživatele

Hvězdné Války mám rád ,ale ultramegahardcore fanda nejsem. Původní trilogie (4,5,6) je u mě zatím top. Epizodu 1 bych radši neviděl, dvojka je nedovařená a trojka moc vynervovaná. V rozpoložení nic neočekávat jsem se vrhnul do kina. Epizodu 7 bych zařadil pocitově někam k ke dvojce nebo trojce. ...tedy jsou to hvězdné války, ale jedou v tak vyježděných kolejích, až je to místy dost nuda. Řekl bych ,že skoro dokonalé kopírování epizody 4 filmu dost škodí .Je tam robot, jsou tam plány, je tam hvězda smrti, je tam hlavní záporák v masce je tam jeho temnej mistr i kladní hrdinové z pouště. je to takové REBOOT POKRAČOVÁNÍ. ...U ně za nějakých 65% ()

SamVonGoston 

všechny recenze uživatele

Od premiéry filmu som sa celý čas snažil vyhýbať spojlerom, kým konečne budem mať čas zájsť do kina. Ako fanúšik pôvodnej trilógie(ep4,5,6) som sa veľmi bál, že film dopadne ako epizódy 2 a 3, ktoré vďaka veľkému podielu záberov točených na zelenom plátne po pár rokoch vyzerajú neuveriteľne zmätočne a plasticky. Takéto filmy veľmi zle starnú hlavne v dnešnej dobe blurayov a fhd uhd. Mile rád som bol vyvedený z omylu. Pri filme som sa ani chvíľu nenudil, jednoznačne je film výborným pokračovaním pôvodnej trilógie. Ako výtku musím uviesť nie príliš šťastný výber herca do role záporáka, ktorý sa skôr vyzerá ako odutý mamin mazánek, ktorému nekúpili lízatko. Ďalšou výtkou, ktorá je skorej smerovaná gacinema je nemožnosť si pozrieť 3D verziu v pôvodnou znení, ktorú proste od premiéry nepremietajú. V pôvodnom znení je film len v 2D aj to v pre mňa nie vo veľmi vyhovujúcom čase. Tým pádom som bol nútený film vidieť so slovenským salámovým dabingom, ktorý bol miestami až nepočúvateľný (že C3PO?). Aj napriek tomu bordelu čomu sa na slovensku hovorí dabing si film zaslúži 4 hviezdy. Možno pridám časom tú piatu ak nebudú naťahovať vydanie blurayu a konečne si pozrem film v pôvodnom znení aj keď už nie v 3D, ktoré filmu podľa mňa prospelo hlavne pri leteckých scénach. ()

Sekon 

všechny recenze uživatele

Dobrý filmek. Dobré grafické zpracování. Ale příběh se dal vymyslet i o něco lepší. (Špatný nebyl). Co nás ale v kině hlavně pobouřilo byl hlavní záporák k zasmání. Záporák z telenovely možná. Záporák na zeď pro dvanáctileté puberťačky. To byl fakt gól. Ale co už. Když už tam (aby čirou náhodou nediskriminovali) musel být černoch, tak proč tam nefrnknout i nějakou postavu pro homosexuály že. Čistokrevné 4 hvězdy.A to již po pominutí afektu z ultra-prapodivných postav, kvůli kterým na tenhle přepropagovaný trhák budu chtít asi celkem rychle zapomenout. Avšak to se mi díky masovému šílenství chvíli bohužel nepodaří.. ()

vinson003 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek celé série trošku zklamaný druhou polovinou. S příchodem princezny, která špatně vyslovovala kvůli odfláknuté protéze, vše začalo upadat. Zápletka už jednou viděná. Nicméně nová ženská postava hodně líbila. Jasné čtyři, možná čtyři a půl zápletka nezápletka :). ()

oxiddusny 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu mě totálně bavila, druhá síše nezklamala, ikdyž... ve scéně kdy Kylo Ren sejme svojí helmu a pod ní vidím sám sebe s máničkou na hlavě, když jsem chodil do tanečních, mě opravdu ozesmálo a trochu i zarazilo, jaktam někoho s výrazem puberťáka mohli vůbec obsadit. Přeci jen, pokud hrajete ve hvězdných válkách hlavního záporáka a sundáte si helmu, čekáte že tam bude někdo minimálně s jizvou či tvrdým drsným pohledem a ne tohle. Co však maximálně oceňuji, je minimální práce s greenscreenem, to se opravdu povedlo a film to posouvá úplně někam jinam od všech těch přetechnizovaných sračiček... Výprava výborná, kamera i zvuk fascinující, efekty brilantní. Možná ještě jedno malé mínus a to je progres některých věcí, který mi příjde dosti uspěchaný. Tak třeba Rey se s totálního amatéra stane Sílu slušně ovládající bytost až moc rychle, to si klidně mohli nechat do epizody VIII, ale už se stalo... film jsem si maximálně užil a pro to dávám 5 hvězd, ikdyž... ;-) ()

neo101 

všechny recenze uživatele

Vynikající zážitek. Setkání se starými známými proběhlo v pohodě, žádná velká změna až na šediny sekáče hana Sola a babičkoidní Leiu. Na té se zub čas podepsal o dost víc. Abrams připravil půdu pro novou sérii velmi dobře. Starými nalákala a nové představil a může se začít točit zcela nový příběh. Nechci prozrazovat děj, proč taky, ať si to každý protrpí sám a najde si to své. Pro děcka je tam robot, pro pány hlavní hrdinka a pro dámy, naštěstí pod maskou schovaný, Kylo alias kombinace Jan Kraus a Alanem Rickman. Ten je správně démonický a zároveň jebnutý. ------------------------------------------------------------------------------------------------- Po přečtení spousty komentářů a recenzí musím pár věcí přidat. ´Fanoušci, co tedy vlastně chcete??? Když Lucas natočil nové tři epizody, bylo mu nadáváno, jak znectil původní trilogii. Že tam nejsou staré postavy, staré lodě, staré meče a že jsou tu nové rasy, digitální droidi a nějaká ta politika a spousta Jediů a Sithů a midichloriany a pořád něco. A když se Abrams vrátí ke staré trilogii, tak je to zase špatně. Směšné souboje Obi-wana a Vadera, ale i Luka z první trilogie se vrátily v nové epizodě a ano, zase se bijou jak matláci na dvorku. ťuk ťuk, otočka, ťuk... nuda. Nová trilogie to jsou souboje a meče fungují jak mají, neprochází bez povšimnutí zábradlím nebo i protivníky aniž by jim jakkoli ublížily, nezastaví je zábradlí nebo cokoli pevnějšího, mají styl, souboje jsou propracované a Jediové nevypadají jak banda ňoumů jako Luke. Temní lordi by vadera strčili do kapsy všichni i s Lukem, Leiou Solem a Žvejkalem. Dooku,Maul by se z celou plejádou Luků a Vaderů vypořádali jedna dvě. A nová epizoda se bohužel vrací k trapným soubojům a neumětelství. Kylo Ren senzační záporák, kdyby uměl s mečem jako Dooku a nechal si masku. Ženská hrdinka? No co? Leia byla chlap? Černý stormtrooper? No a co? Byl snad Jango Fett arijec? očekávám v dalším díle vycvičenou Rey a Kylo Rena aby jejich bitka mohla konkurovat alespoň té Obiwana s Anakinem v Pomstě Sithů. Darth Maula asi jen tak něco nepřekoná. ()

Nigfire 

všechny recenze uživatele

V jádru je to dobrej SW film o tom žádná a možná bych byl i ochotnej tomu dát 4*, ale nemůžu. Ačkoli jsem se celý čas v kině docela dobře bavil a ve filmu nejsou pasáže, který by byly vyloženě nudný, tak jsou tu věci, který si mol rejža se scénáristou odpustit a nemluvím o "vypůjčování" si z předchozích dílů, mluvím o klíčových postavách: Kylo Ren naprosto neschopnej Sith učedník, za kterýho by se styděl i Dooku, Rey co to udělá z 0 na jedie za 5 minut. Ten černoch (jak že se to jmenoval) co dostával od malička vojenskej výcvik a vyrostla z něj totální srágora. No nejlepší postavou byl ten malej kulatej robot. Jinak celej film docela dobře odsýpá, herci hrajou celkem slušně, je tu pár emocionálně ypjatých scén a pár podařených akčních scén a pak je tu taky jeden naprosto ZMRŠENEJ soubouj se světelnými meči. Až na ten poslední bod je to všecko z obsahovýho hlediska tak nějak v normě, ale zase to není nic z čeho bych se posadil na zadek. ()

Helljoen93 

všechny recenze uživatele

Po druhem shlednuti SW 7 jsem vyvodil tyto zavery: -> tenhle dil jako samostatny film funguje nejlip z cely hvezdny sagy, to je to, v cem se lisi od ostatnich SW a nevim jestli je to dobre, protoze je mozny ze to oslabi vyzneni novy trilogie jako celku.. ale na to si budeme muset pockat; stale jsem byl uchvacenej vizualni strankou, leteckejma soubojema a kostymama; stale mi kylo ren po tom co si sundal masku pripadal jako kokot; finn u me naproti tomu hodne stoupnul; celkove ta vec mezi hanem a kylem mi prijde dost nestastna; stejne jako treti hvezda smrti rozbombena po treti uplne stejnym zpusobem, nevim proc si z neprebernyho moznosti, ktery meli z kniznich predloh vybrali zrovna tohle; chewbacca u me vyhral miss sympatie, bb8 byl druhej; pouzivani sily holkou co o tom slysela jenom z pohadek me ultimatne sere porat; tvurci dost vyjebali s cestovanim svetelnou rychlosti a to i pres to, ze je to vec, na kterou si ve stary trilogii davali celkem bacha; na co potrebujes dve mapy, kdyz mas tu s krizkem a asi 5%cely galaxie?!; ......... Ja bych si pokracovani sagy predstavoval jinak, to nepopiram, chtel bych neco vic mystickyho, co by vyuzilo moznosti SW univerza a dustojne ho expandovalo.. Muj pohled je takovej, ze beru puvodni sagu jako pribeh Anakina, kterej si prosel svetlou a temnou stranou a nakonec obnovil rovnovahu sily tim, ze zabil palpatina.. protoze takovy bylo jeho proroctvi a byl k tomu vyvolenej.. To ze uz tricet let po jeho smrti jsou sithove v plny sile a jediove rozpraseny mi prijde jako popreni puvodni sagy v pravym slova smyslu a zanechava to dost horkosladkej pocit z epizody VII ()

chnapo1 odpad!

všechny recenze uživatele

Neverím že to čo som videl v kine bolo pokračovanie Star Wars. Inak povedané, odkedy si Star Wars berú príklad z Guardians of Galaxy? Film nemal žiadnu vážnosť. Hlavné postavy? Pilot - nevhodne absurdný, prebehlík - pomerne trápne nechápavý (aj keď sa to dalo čakať v závislosti od jeho pozície) a hlavná hrdinka by zapadla v priemernom filme ale nie tu. No a hlavný záporák bol na smiech. Aby som to zhrnul pre tých čo to ešte nevideli a nechcú vedieť dopredu, emócie - 0*, bojové scény - 1*a príbeh/zápletka - 1*. Výsledok 1*. Spoiler (odtiaľto nasledujú spoilery): Aby temného Jediho, prvého žiaka temného pána (kde sa nabral nový majster temnej strany??) a zároveň vnuka Anakina Skywalkera zranil v súboji s mečom obyčajný bývalý storm trooper, to kde sme? Pritom na začiatku bol vykreslený ako pomerne silný. Scény celkovo nemali hĺbku a ani súboje X-wingov a TIE stíhačiek ma nijako nefascinovali, scény nedávali zmysel a bolo z nich možné akurát tak počítať zničené X-wingy. A emócie? Spoiler: Keby Han Solo umrel v jednom z filmov pôvodnej trilógie, plakal by som ešte dnes pri tej spomienke. Táto scéna so mnou ani nepohla. Mojou mantrou počas celého filmu bolo "Toto snáď nemyslia vážne!?". Ako bežný akčný sci-fi film na štýl Guardians of Galaxy, dostal by 4*. Ale ja som od tohto filmu očakával epický dej, skvele spracované vesmírne súboje (však v pôvodnej trilógii boli súboje stíhačiek nadčasovo spracované) a emócie ktoré by mi trhali srdce ale nič z toho neprišlo. Iba veľké sklamanie. A na záver (spoiler): Kde sú rytieri Jedi? Súboje s mečmi? Jediný súboj svetelných mečov vyzeral skôr ako keby sa mlátili palicami dvaja agresívni pubertiaci. A posledná vec - polovica filmy boli zrecyklované scény a vzory z pôvodnej trilógie. Som veľmi, veľmi sklamaný. ()

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama