Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 5
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Recenze (2 421)

HakuSaku 

všechny recenze uživatele

Režisér neklamal, ked slubil nostalgicky zazitok! Bola to sice kopia New Hope, ale fajn... Zaciatok novej Star Wars generacie hodny svojho mena. Vadilo mi meno hlavneho zaporaka... Snoke... Bleh. A ten prilis mlady general ma vobec nepresvedcil. Bavil som sa od prvej minuty do poslednych sekund a to sa pocita. Momentalne 4*, ale musim si to pozriet este aspon raz. ()

robfi 

všechny recenze uživatele

Mno, dopadlo to lépe, než jsem čekal, takže to není odpad... Herci hráli jako diví, skoro bych řekl, že to přehrávali jak o život, efekty bohužel slabé a nevěrohodné, scénář rozvláčně o ničem, ale pořád to mělo aspoň hlavní dějovou linii a v logických skocích od souboje k souboji a od mrtvoly k mrtvole mě to asi dvakrát za ceý film pobavilo. Nejlíp to zahrál robot hovnivál. Tahle postavička šla tak na ruku východnímu vkusu, že v Japonsku si ho možná zvolí za prezidenta. Černoch by se hodil do podprůměrného béčka, hlavní záporák je jak z animáče pro děti od dvou do pěti let. Hlavní "jakože kladná" frigidní všechno umím, všemu rozumím je ultimativně nesympatická cuchta, máchá světelným mečem, jakoby věšela prádlo, ale to ji nezabrání rozsekat rytíře Temné síly na prach. Chewbacca s Hanem takový provar fakt sami nezachrání. Celé jakoby to řvalo - rejžo, kurva, máme v tom stamiliony, nic nevymejšlej, nic nedělej, hrajem na jistotu. OK, tak hrajte na jistotu, sežvejkejte StarWars, rozžvýkejte, zrecyklujte a zahoďte. . Neuvěřitelně impotentní film čistě na prachy. Škoda, že nezabili všechny ty genderově korektní nové kladné hrdiny. Jejich smrt jsem si přál ze všeho nejvíc. Kdyby je zabili nějakým hodně bolestivý způsobem, mohl bych hned dát o 2 hvězdy navíc. Nic jiného jsem hnědoameričanovi s feministkou nepřál. Smůla, tak snad příště. Jít na to do kina jsou vyhozené peníze a zmařený čas. ()

cad_bane 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý. Návrat k původní trilogii je opravdu hezký. Ano, mohlo se vytvořit něco originálnějšího a možná i zajímavějšího, ale šlo to. Máme tu hlavně spoustu nových postav, které jsou dobře využité a zajímavé. Možná kromě toho Finna, hlavní myšlenka této postavy je dobrá, ale jakmile dostene do ruky lightsaber, tak je to mnohem horší. Poe byl super, mohl dostat ale trochu víc prostoru, i tak byl fajn. Kylo Ren má dobré charisma a je to záporák ze kterého jde lidskost. A jeho příběh inspirovaný z ex. universa je zajímavý, ale tak charismatický jako Vader nemůže být. Nejlepší a určitě nejsympatičtější z celého filmu je pro mě určitě Rey. Zajímavá postava, která to z nuly dotáhne daleko (Jo, zase Nová naděje). I tak jsem té postavě věřil a fandil od začátku. Jsem hodně zvědavý jak to s ní bude v ostatních epizodách, je prostě super. Han Solo je samozřejmě hvězda celého filmu, jeho návrat byl sympatický a dostane taky svůj prostor a Harrison byl ok. To samé platilo i pro Leiu, měla svou klasickou roli. Chewie jako vždy nedostal tolik prostoru, jeho vedlejší role mu asi vždy sedne. Impérium- tady První řád ukázal to co měl, bylo super ho zase vidět. Film jako celek má užásnou atmosféru, která ani na vteřinu nenudí. Určitě je dobře natočený, J.J. Abrams věděl co dělá. Dal nám film, který oživil tento svět a začal nový start SW filmů. Jestli to bylo dobře se ještě ukáže. Jako celek je film atmosferický, dobře natočený a hlavně bohatý, hodně detailů a dobře využité. Škoda jen některých detailů, které se mohli vyřešit. Ještě jsem zapomněl na hudbu Johna Williamse, která se mi tady upřímně asi líbila nejvíc ze všech dílů. Taková pohádková hudba je naprosto špičková. A samotný Williams je prostě legenda. Ps - Menší spoilery: O Lukovi se mluvilo skoro celý film a nekonec byl jen v jedné scéně- škoda. I tak byla jeho scéna dost emotivní a celkově finále bylo super. Hodně mě potěšil Snoker (asi nový Imperátor) jsem na něj zvědavý. ()

Tony.Frisco 

všechny recenze uživatele

Začiatok a nábeh super. Hlavné postavy radšej ani nebudem komentovať. Táto časť čerpá len z predošlých a v podstate neukazuje nič nové , je to akoby len stará vykopávka. Záporná postava bola smiešna a ten meč nehovoriac. V podstate sme všetko toto videli , pre mňa osobne veľké sklamanie . A najzákladnejšia vec Lightsabers súboje to akože kde sme jeden súboj a stačí ? Ved to ani nebolo Star Wars . ............. ()

Ace.A.T.L. 

všechny recenze uživatele

Bomba! Je to skvělej začátek nový trilogie. Má to v sobě přesně to kouzlo, jaký má mít a duch Síly provází celej film. Jen ten záporák je takovej mdlej a proto jsem nedal plnej počet hvězd. Ale jinak je to fakt pecka. Rychlý, klasický, efektní, skvěle obsazený a nostalgicky silný. Za mě teda 4* a NEPOCHYBNĚ DOPORUČUJU ()

halberdier 

všechny recenze uživatele

Sérii Star Wars mám jako každý filmový fanoušek rád, dokonce i Epizodu II a především III považuji za velmi dobré filmy. EVII měla hned z počátku výhodu v tom, že se ji chopil J.J. Abrams, což je velmi kvalitní režisér, který navíc skvěle zrestartoval Star Trek. A postupně tak mohl okolo sedmé epizody vzniknout až nadpozemský hype, kdy někteří očekávali nejlepší Star Wars vůbec či že v tržbách rozdrtí i Avatara (což se nestane). Proto docela chápu následné zklamání nebo rozčarování některých lidí. EVII je určitě dobrý film skvělé zapadající do celé série, jenže v něm nevidím o nic větší událost, než když měly premiérů např. epizody II či III. Protože pokud chtěly být nové Star Wars něčím výjimečné, musely by nabídnout ještě něco navíc, nad rámec celé série (např. podobný reboot jako u Star Treku). Nestalo se tak a proto EVII nijak kvalitativně nevybočuje z celé série, ale ani ji nedělá ostudu. Novou generaci dobře seznámí s celým Star Wars univerzem, milovníky předchozích dílu jistě potěší. Technická stránka je samozřejmě bezchybná, casting se i po počátečních nejistotách povedl, návrat původních postav není nikterak rušivý, naopak patří k tomu nejlepšímu ve filmu. V čem vidím hlavní důvod toho, že EVII není vynikající ale pouze hodně dobrá, je v samotném příběhu. Je hodně jednoduchým, nikterak vynalézavý a celkem předvídatelný. Věřím ale, že v dalších dvou dílech bude trochu propracovanější. Druhý problém vidím v tom, že filmu chybí opravdu nějaká zapamatovatelná scéna. Vše se navíc ke konci hodně urychlí a filmu chybí nějaké pořádné vyústění (např. souboj se světelnými meči jeden z nejhorších ze všech dílů). Celkově ale EVII splnila to co měla: vydělá spoustu peněz, naláká novou generaci fanoušků a milovníkům předchozích dílů nabídla další kvalitní přírůstek do série). ()

SelfishMan 

všechny recenze uživatele

Trochu remake, trochu posun někam dál, ale i tak jsem rád, že jsem se mohl zase vrátit do staré dobré předaleké galaxie. Po tom barevném digitální bordelu, kterým byly epizody II a III je epizoda VII krokem tím nejsprávnějším směrem. Dokonale zabrnkala na nostalgickou notu. To před nedávnem propírané obsazení Daisy Ridley a Johna Boyegy jako v podstatě hlavních postav mi rozhodně nepřišlo krokem vedle a oby to zmákli. Jediné zklamání ( a to fakt dost podstatné ) byl Kylo Ren, konkrétně teda Adam Driver. Ten je vážně tragickej, postrádající jakékoli charisma a nějakou temnou auru, což je u v podstatě hlavní záporné postavy docela problém. Tak jako tak jsem teď ale v silném pokušení si dát celé SW od začátku až do konce a tohle vidět ještě aspoň jednou. ()

kyrysar 

všechny recenze uživatele

Tak můj první dojem je asi takový, že je celkem smíšený a trošku ve zlosti. Nemá to vysloveně slabá místa a i to přirovnání k epizodě IV. mi nepřijde moc pravdivý, i když se to tak trošku jeví. A možná se tak bude jevit kostra příběhu. Avšak nabalený příběh je úplně jiný a více akční. Kylo Ren mě dost zklamal a to ve chvílích vzteku, kdy jako malé dítě ničící všechno kolem. Dále mě zklamal u záporáka hlavně casting, jelikož tu temnotu mu prostě nelze věřit, jak jsem jí uvěřil v epce III. Hayden Christensenovi. Po zbytek filmu to byl takový nevyvedený uličník, co se ještě strašně klepal strachy. Pak mě zklamalo finále, kdy číča drží v ruce meč poprvný a Kyla Rena skoro zabije. To bylo směšné. Kdyby to byl Finn, tak tomu bych uvěřil. A kde jsou sakra useknuté nějaké končetiny, to je nuda. Ale jinak hodnotím film jako povedený, další díl musí přidat na plynu a na realističnosti. 9/10 ()

HennessyVSOP 

všechny recenze uživatele

To jste se tu s prominutím s těma hvězdičkama posrali ne? Já jsem teda hodně velkej fanoušek hvězdných válek a mám problém s 1-3 a tohle je strašný naprosto stejnou měrou, jen jiným způsobem. Začnu pozitivně: odkazy na původní postavy mi udělali radost a to jsem se toho děsil jak čert kříže; nemá to vlastně s původní trilogií nic společného (kdyby se změnili jména mohlo by to existovat samo o sobě); velmi pěkná práce se světlem navozovala stejnou atmosféru jako 4-6; moc pěkné letecké souboje a obecně technika; pořád se na plátně něco děje; BB8. A teď kritika: co to je kurva za děj, to má být rekapitulace starých epizod?; disney postavy pro teenage; Severus Snape; nejhorší světelný souboj v historii hvězdných válek; takovej nesmysl s ničením planet na světelný roky daleko si nedovolil ani Lucas (co je moc to je moc); přemejšlím nad tím jestli ta nová trilogie může skončit jinak než tak jak to jednoznačně napovídá dosavadní děj; po první větě prologu jsem se málem posral - jakýkoliv smysluplný napojení na Ep6 naprosto chybí. Tak po roce zvyšuji hodnocení na 4 hvězdy, při opakovaném shlédnutí už ě totiž tolik nesere, že je to okopírovaná stará trilogie, neb nečekám nový děj. První promítání byla ale nepříjemná sprcha. ()

jigsaw44 

všechny recenze uživatele

Imprérium vracia úder - nie, nesplietol som sa, je to skutočne ako Imprérium vracia úder len v novom šate. Dej ve veľmi podobný, len osoby sú redizajnované. Začína to tým, že jeden Stormtrooper (áno, je to ten černoch) s tromi čiarkami na hlave (nechcem robiť reklamu, jednej značke, tak nenapíšem že to je adidas, aby tento článok nenašiel ako prvý googlu, ked do neho zadáte slovo adidas), sa rozhodne, že už nechce byť stromtrúperom a tak prestúpi na light side. Pri úteku a záchrane povstalca Poa havaruje a spozná (pre zmenu ženu), ktorá je hlavnou hrdinkou, a tá má za kamaráta sňehuláka BB8 (narozdiel od R2D2 vie chodit aj po schodoch). Potom utekajú a ulietávajú na legendárnom Falcone a spoznajú sa s Harisonom Fordom a jeho staro-novými kamarátmia, všetci sa spolu búdu snažiť zničit tentokrát nie hviezdu smrti, pretože to by predsa už bolo o ničom, keby to bola hviezda smrti, takže tvorcovia vymysleli, niečo čo tu ešte nikdy predtým nebolo, - o čom nikdo nebude hovorit, že už niečo podobné niekde videl... takže vytvorili... chvílka napatia... ešte jedna chvílka napatia... PLANÉTU SMRTI. Tentokrát je na temnej strane Kylo Ren, ktorého maska skor pripomína stlačenú plechovku s kačačím zobákom, a ešte k tomu má problémy so sebaovládaním. jeho fírer je Voldemort (je možné že sa transformovala čierna mágia na temnú silu?!). Ren zabije Forda, zraní Finna (černocha) ako prejav reciprocity potom tá holka-nová džedájka (Rey) zakiluje Rena. Nakoniec R2D2 a BB8 si spoja svoje (zatial iba i ked človek nikdy nevie, čo režiséri vymyslia v dalsích dvoch pokračovaniach) 3D mapy a nájdu kde je Luke Skywalkera Rey mu potom proste odovzdá meč. A titulky. I keby som nevedel, kto to režíruje, tak podla nadmieru zvýšeného množstva lensfléru (čo je to ked vám viečo priamo svieti do tváre) a takto si značkuje iba jeden režisér svoje film, je jasné, že to bol J.J.Abrams. Pozor, tento text neobsahoval prevodovku, ani volant, ale spojler. Každopádne bolo to dost dobré ale nie až tak, že by z toho človeku stoporil. Svetelný meč a mal by začat chut ho všade zasúvať, až pokým by neukojil svoju túžbu po.. ehmm... povedzme že slobode. Že ti nanapadlo skúšat googlit ten adidas?! Takže za mňa 4 hviezdy. ()

oSiSko 

všechny recenze uživatele

Klobúk dole. Som človek, ktorý videl nejaký diel Star Wars naposledy asi 10 rokov dozadu a aj to si nepamätám. Do kina som išiel len preto, že zavládol ošial a chcel som prvýkrát vyskúšať IMAX v Bratislave a prišlo mi toto ako vhodná voľba. Síce som sa musel prvé minúty zorientovať, pochopiť kto je s kým, proti komu a ako to celé funguje, ale 136 minútová pasáž ubehne neuveriteľne rýchlo, film má spád, má veľmi veľmi málo hluchých momentov a ústredná dvojica funguje skvele, dopĺňaná Chewiem, robotmi a starčekom Harrisonom, či Maz stvárnenou Lupitou Nyongo. Film som si užil a ľudia s ktorými som bol, fanatici do Star Wars, boli takisto nadšení. 85% ()

paradoxman 

všechny recenze uživatele

Svět se vyvíjí a filmařina s ním, takže po 30ti letech od posledního, celkem slušného, dílu zde máme genderově i rasově vyvážené pokračování legendární ságy, jejíž průběh jako bychom sledovali z rychlíku. Vysvětlování se odbyde žlutým odstavcem na začátku, je přeci třeba udělat místo nezbytným efektům a půlhodinové závěrečné easy-to-win bitvě. Protože přece když ve čtvrtém díle fungoval nálet na hvězdu smrti a simultánní boj na světelné meče, tak v sedmém díle stačí scénář zopakovat s mnohem větší planetou smrti, buclatým černouškem a holkou, která sice vidí světelným meč poprvé, ale v šermířském souboji porazí týpka, který umí odrážet laserové střely... to je přeci logické, no ne? Harrisona nám zabili nepochopitelně směšným pubertálním záporákem, takže v příštím díle se vtipné situace omezí na občasné pípání droidů a vřískání do krásy rostoucí Daisy, kterou v průběhu náletu stíhaček nejvíc zajímá, proč ji ten mouřenín drží za ruku... Z toho všeho nás bude opět rušit nesnesitelně vřískavá muzika, která se k polovině scén vůbec, ale vůbec, nehodí. ()

Lachtan44 

všechny recenze uživatele

Remake 40 let staré Epizody IV, ale s nesympatickou dvojkou hlavních hrdinů, několikanásobně zvětšenou Hvězdou smrti, neschopným záporákem, zoufale nezábavným droidem, a hromadou sentimentálních keců okolo. Na nejočekávanější film roku docela slabota. Jediné co dává smysl, je zabití Harrisona Forda, ten by se natáčení další epizody nemusel v reálu dožít :-) ()

SvobiQ 

všechny recenze uživatele

Vše jen podtrhává postava Rey, která je sice hezky zahraná....ale to že vše umí ovládat, ze všeho se dostane, vše opraví, každýho porazí, bez jakýhokoliv tréninku...nevím co víc se chce od Luka naučit.... ()

KastorPollux 

všechny recenze uživatele

Sice jsem dal 4 hvězdy, ovšem v podstatě pouze z nostalgie. Asi jsem měl přehnaná očekávání, možná jsem tak úplně nepochopil tvůrčí záměr který nějak doufám vykrystalizuje v dalších dílech nebo jsem už holt prostě moc starej. Docela mě to zklamalo. Zkrátka, nemůžu si pomoc, tohle byla celkem nepokrytě, prvoplánově a docela trapně vybrakovaná epizoda IV, jen s lepšími efekty, která kromě kompozice "starých" a nových tváří podle mě nepřinesla vůbec nic nového, spíš odnesla to dobré staré. Asi celkem chápu, že není vůbec jednoduché tuto legendární ságu o něco obohatit a umím si představit tu příšernou kritiku, pokud by JJ přišel s něčím úplně novým, revolučním a nekonvenčním. Jenže zkopírovat dějově "čtyřku", včetně některých konkrétních scén (například útok na jediné slabé místo "nové" Hvězdy smrti...OMG!), nacpat tam rádobynový xichty a postavy, vystačit si za celý film jen s jedinou zápornou postavou (a to ještě dost nepřesvědčivou) a čekat za to aplaus jen kvůli osvědčené značce mi přijde hodně ubohý a nedostatečný. Modlím se, aby další epizoda tohle mé zklamání rozmetala na cucky, vysvětlila tento nechutný plagiát a posunula děj i film o několik levelů výše. Protože SW si to prostě zaslouží, fanoušci si to zaslouží, svět si to zaslouží. ()

Optical 

všechny recenze uživatele

„Tak takhle umírají Star Wars, za bouřlivého potlesku." Jestli jste viděli epizodu IV, nečeká vás zhola nic nového. Jedná se v podstatě o remake staré trilogie s ještě „vetší Hvězdou smrti". JJ okopíroval co mohl aby potěšil fanoušky, kteří tak urputně nadávali na prequely. Bohužel co do originality se se jim nová epizoda rovnat nemůže. Jar Jar Abrams měl k dispozici zcela nový neprobádaný svět a vytěžil z toho úplné minimum, místo aby zapracoval na nových nápadech, raději se přehraboval v minulosti a za to má palec dolů. Jacen Solo alias nový záporák Ben Solo, aka Kylo Ren je snad jediným příslibem do budoucna. Pokud se mu dostane trochu té scenáristické zručnosti, možná se časem dočkáme i skutečného padoucha, namísto jen jakéhosi rádoby Vadera, který si krotí svou frustraci na okolním vybavení. Trocha té zručnosti na scénaři by prospěla i zásadním momentům v ději. Pak by poprava jedné z ikon celého univerza, které musejí přihlížet hlavní postavy, neměla tak okatě připomínat skon Obi-Wana v epizodě IV. Což mě přivádí k nové hrdince, alias ženské variaci Luka Skywalkera jménem Rey. Postava Rey je poslední reinkarnací „Mary Sue", brilantně zvládá použití síly i bez náročného tréninku. Ba co víc. Rey rozumí astro droidům jejich pípání, rozumí Wookieům, opraví cokoliv a dokáže létat s čímkoliv. No není težko uvěřitelná? A tak jsem rád, že jsme se dočkali silné ženské postavy, avšak jen v podobě nelogičnosti scénáře. Z nových postav stojí za zmínku jen sympatický Poe Dameron. Poe bohužel nedostal tolik prostoru, jelikož obdobná postava se jménem Han Solo se ve filmu také vyskytuje. Kapitánka Phasma vyhasne ještě dříve, než stačí její chromované brnění v dáli zazářit a upozornit tak na sebe nepřítele. Jar Jar Abrams tak naprosto stejným postupem, jako jeho poslední film Super 8, vzdává hold svým „skutečně vizionářským" kolegům. JJ a studio Disney nenašli odvahu trochu zariskovat. Jak vidno i John Williams nedokázal najít v tomto snímku dostatečnou inspiraci pro svoje kompozice, hudba opravdu není nikterak pamětihodná. ()

smlom8 

všechny recenze uživatele

Velká tragédie, tohle je fakt průšvih. Jasně, může za to přehnané očekávání a tajnosti s dějem. Jakýsi pokus natočit "znovu jedničku (alias EpisodeIV)", ovšem ponovu, s lehkým odkazem na předchozí postavy. Patřím do skupiny fanoušků druhé trilogie - té více politizující a rámující příběh do kontextu, takže tenhle prvek mi v SW7 fatálně chyběl - leč i jako "restart" původní série je to jen taková "reklama na Dobrou vodu z novohradských hor - byť tentokrát od firmy Coca-Cola". Z úcty ke značce SW a Abramsovi za ** ()

janatara 

všechny recenze uživatele

Co říci, patřím do generace, pro kterou je tento film nostalgickou záležitostí bez ohledu na obsah filmu. Jedna generace končí a druhá začíná. Objektivně, ale musím říci, že mě trochu zklamal. Děj se vlastně opakuje. Nic nového. Uvidíme, co přinese druhý díl. ()

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama