Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 4
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 4

Recenze (2 421)

Rogue 

všechny recenze uživatele

Čisté pokračování, které k řemeslné dokonalosti nabízí sympatické hrdiny nové generace (britský přízvuk je hot!). Krom dětinského nadšení ze šlapající akce zažívám i lehké rozčarování nad závěrečným kroužením nad kopcem a především záporákem, který patrně došel z castingu Harryho Pottera. However - nic se nezměnilo, ale tenhle film už jsme všichni viděli. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Je to tam. Je to tam všechno. Abrams slíbil, že jeho Star Wars budou tradiční, klasické a fandové z nich budou nadšení. A splnil to. Všechno je tu správně. Když se objeví staří hrdinové, ať už lidští, mimozemští nebo mechaničtí, je to skoro doják. Ti noví vedle ně navíc skvěle zapadnou a trio Boyega, Ridley a Isaac je herecky naprosto přesné a dokonale obsazené. Akce šlape, zvraty fungují a jako film, který má potěšit znalce a představit tenhle vesmír nové generaci, to funguje výtečně. Možná až moc. Zatímco u Star Treku měl Abrams odvahu jít dál a překročit stín série, tady k tomu bohužel nedojde. Svou práci odvede skvěle a všechno, často včetně osobitého režijního stylu, obětoval tomu, aby natočil „ty správné Star Wars“. A nakonec mu nezbyl čas na to, aby šokoval, dojal nebo pobavil nad rámec očekávání. Nechci znít nespokojeně, sedmé Hvězdné války se mi líbily, ale pocit, že se tu hrálo zbytečně moc na jistotu, je prostě příliš silný na to, abych mohl mluvit o absolutním nadšení. Na zatraceně dobrý film to však stačí bez problémů. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Abrams vsadil na istotu, a priniesol fanušikom najobľúbenejšej ságy v našej galaxii čistokrvnú nostalgickú záležitosť, ktorá dodržuje pravidlá starších troch dielov. Tvorcovia si tak udobrili vzbúrených divákov od dôb novších troch dielov, ale tým spôsobili, že The Force Awakens sa sám seba bojí natoľko, že neni schopný priniesť ani štipku invencie či fantaziálneho nápadu. Pre nostalgikov kinematografická katarzia, pre neutrálnejšieho diváka film, ktorý neurazí, ale zároveň nema čím nadchnúť. Ps: tržby jasne ukazujú, že nostalgikov je o dosť viac... na tom ale neni nič zlého :) 70% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ach ta očekávání…krotil jsem je, co to šlo. A zároveň se pokoušel ignorovat fakt, že „Otec“ Lucas prospal tu správnou dobu na sedmičku, takže na některé dějové věci již nedošlo…ale s potěšením můžu konstatovat, že není třeba plakat nad rozlitým mlékem. Abrams totiž udělal z (citelné) nouze ctnost a spolu se scénáristy posunul příběh dál a jinam. Což ovšem neznamená, že se fanouškům původní šestky epizod tvůrci odcizili, právě naopak. Nepokrytě sázejí na diváckou nostalgii, využívají osvědčených konceptů, ale přitom přidávají i něco nového. To vše k mé spokojenosti. Jistě ne absolutní, ale té stejně dosáhnout ani nešlo. Takže do příští epizody musím rozdýchat 3 věci; sundání masky (chápu potřebu „polidštění“, ale stejně…), světelný meč (očarovaný asi samotným Lukem, neb kdo ho popadl, uměl s ním hned zacházet…stejně tak se Silou), no a pak mi tu chyběl Lando (jehož představitel je stále živý a aktivní, ehm). Jinak ovšem velké nadšení a zoufale neobjektivních 5* navrch (co taky čekat od někoho, kdo dal plný počet i 6 předchozím dílům, že). ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Je to podobné rozkročení mezi remake a pokračování jako u nového Star Treka či Jurského světa, ale zatímco tyhle fenomény ve starých vodách dokázaly najít něco nového (případně minimálně energicky variovaly původní filmy), Síla se probouzí na to jde mechanicky a bez vlastního vkladu. Hrozně z toho křičí "jedeme na jistotu, chceme potěšit staré fanoušky a hlavně nabrat tunu nových". Je to špatný film? Ano omylem! Je to film, co si zaslouží hate? Kdepak. Ale spíš než plnohodnotné pokračování to působí dojmem velkolepého pilotu k opravdu drahému a stylovému seriálu. Ok, dnes jsou na to diváci už celkem zvyklí. Já bych ocenil to, kdyby se ten film aspoň TVÁŘIL, že má nějaký konec. Dřív si ze Saw všichni dělali srandu, že je to seriál v kině. Marvel/Disney tenhle trend držej ještě víc a bude hůř/líp (podle toho, jestli to člověku vyhovuje nebo ne). Osobně mě každopádně Epizoda VII moc nebavila. Buď se ve filmu kopírují momenty ze staré/nové trilogie, nebo je tam až nečekaně standardní akce. Ta absence momentu překvapení zamrzí asi nejvíc, protože Abrams prakticky v každém svém filmu/seriálu dokázal nečím ohromit. Což se Epizodě VII vyhlo obloukem. Prakticky každý významnější moment je dopředu tak čitelný, až to bolí. Včetně finální scény. ()

Galerie (685)

Zajímavosti (161)

  • Ve filmu si můžeme všimnout, že světelný meč Kyla Rena (Adam Driver) jakoby plápolá. Je to tím, že Kylo použil do svého meče poškozený krystal. (LostRyba)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. prosince 2015 v Los Angeles. (Varan)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama