Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 5
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 5

Recenze (2 420)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Epizoda VII může být ráda za návrat starých známých, protože nováčci se moc nechytají. Herci ve Star Wars nikdy nesbírali ocenění, takže nadměrná kritika výkonů ani není na místě, ale nové charaktery v čele s rádoby Vaderem se pod kůži nedostanou. Zabití největšího frajera celé galaxie je pak úletem dekády. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výtkám, že to je vše příliš odvozené a celý film je nejdražší fan made záležitost všech dob, se nebráním. Dokonce bych k nim přidal pochybnost nad hlavním záporákem, který zatím spíš vyhlíží jako z marvelovského blockbusteru... Ano, sedmička fúzuje ověřené motivy a postupy především z epizod IV a VI. Na rozdíl od Star Treku se Abrams pohybuje ve stylisticky mnohem ukotvenějším univerzu, to ale neznamená, že neservíruje totální abrrrazivní rrrozkoš, jak byl řekl Dan Nekonečný. 136 minut se film řítí kupředu a ta stopáž je prostě subjektivně strašně krátká. Zmizela obsese přeplácanou mizanscénou, Mindelova kamera se víc hýbe s postavami, které tak jen divadelně nedeklamují, ale dýchají. Digitální opar nové trilogie přepustil místo materiálnosti. Přestřelky stormtrooperů jsou čistá rozkoš a nezbývá, než posunout spin-off Rogue One mezi nejočekávanější filmy roku 2016. Nové postavy se rychle učí - důraz na dobře dávkovaný patos, gesta, včasné pomrkávání, to všechno si osvojují s lehkostí. Kolbiště ale pochopitelně patří veteránům, kteří probouzejí Sílu nostalgie. Star Wars přestaly být epickou galaktickou ságou o zdanění obchodních cest a vztazích mezi různými zástupci galaktické politiky a vracejí se ke kasdanovské pohádce se vším všudy. Epický oblouk, antické scény, velká krásná slova. Pokud se nové trilogii vyčítala opereta, tohle je opět opera. Možná se zdá, že s rokem 1977 už nemáme nic moc společného, ale pro mě je tenhle epos o věčném souboji dobra a zla v současnosti stejně důležitý jako v době, které dominovali padouchové. Ani ne tak proto, že obsahuje skutečně dotažený feministický podtón (což českému mentálnímu apartheidu působí muka), ale spíš proto, že zase naplno připomíná platnost třicet dva let starých Yodových slov: "Luminous beings are we, not this crude matter." Abrams možná jen postavil most mezi starou trilogií a novým univerzem, ale je to most, po kterém je radost kráčet. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný fanda Star Wars, ale musím uznat, že vrátit se do starého známého světa světelných mečů a Síly bylo pro mě nad očekávání příjemné. Zavzpomínat na staré události, rozpoznat staré lodě, zbraně i roboty a téměř nepoznat přestárlé postavy... Musím ale poznamenat, že svět Hvězdných válek je mi příjemný kvůli několika skvostným PC hrám (Jedi Knight II, Jedi Academy), nikoli předešlým filmům. V tomto víru nostalgie se mi ani nechtělo nadávat na vlastně docela obyčejný, průměrný a nepříliš zajímavý nový díl ságy. Zatímco rebootovat Star Trek se podařilo s nečekanou chytrostí a nefalšovaným charismatem postav, nové Star Wars nemají vlastně žádné výrazné přednosti. Čtvrtá hvězda patří jen za mé subjektivní a s tímto konkrétním filmem málo související pocity. 7/10 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl jsem si užila zřejmě nejvíce ze všech. Hezky navazuje na ty starší, jen má lepší dialogy a efekty (tady se není čemu divit). Vše je samozřejmě naprosto průhledné, ale zřejmě jsem fanoušek Star Wars, tak mi to nevadilo, naopak jsem si to užívala a vyloženě to vyžadovala. Z kina jsem odcházela spokojená. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Povedený restart i pilot k nové nekonečné Star Wars sérii, za sebe jsem ale doufal, že se do toho Abrams víc opře a vpálí nám do kůže poutavější příběh, nosnější emoce i výrazně větší porci atrakcí. Oproti Star Trekům až příliš pietní, místy přímo nostalgicky zbabělé s mnoha WTF veletoči ve scénáři... ale řemeslně samozřejmě brilantní. ()

Galerie (685)

Zajímavosti (161)

  • Ve filmu si můžeme všimnout, že světelný meč Kyla Rena (Adam Driver) jakoby plápolá. Je to tím, že Kylo použil do svého meče poškozený krystal. (LostRyba)
  • V den premiéry snímku (tedy 18. prosince 2015) vyšla i novelizace "Star Wars: The Force Awakens" od Alana Deana Fostera. (P. J. D.)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama