Reklama

Reklama

Attonitas

všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Polícia v opustenom kaštieli uprostred sídliska Radvaň v Banskej Bystrici nájde obhorené mŕtve telo. Študentka Jana má pocit, že je to jej bývalý, ktorému sa po prázdninách nevie dovolať. Navyše z okna privátu uvidí v noci v okne kaštieľa zvláštne tiene. Jej spolubývajúca, študentka filmovej fakulty Elena, sa vydá aj s Kamilom a kamerou do kaštieľa, aby to bližšie preskúmala. V kaštieli sa ozývajú čudné zvuky, vedľa nich z nevysvetliteľných príčin niečo spadne. To ich presvedčí, aby sa na kaštieľ pripravili dôkladnejšie. O týždeň Jana a jej štyria spolubývajúci z privátu, vybavení kamerami a vysielačkami obsadia na noc kaštieľ s cieľom zachytiť kamerami zvláštne úkazy. Netušia, že to, čomu budú čeliť v najbližších hodinách, bude za hranicami ich chápania aj vlastnej existencie. Situácia sa vymkne spod kontroly a zdá sa, že jediný dôkaz udalostí onoho večera sa nachádza na záznamoch kamier. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (82)

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Holky hezké a prostředí opuštěného kláštera taky, ale to je asi to jediné, co se dá na filmu vyzdvihnout. Vidět je velký kulový, postavy se chovají retardovaně, pobíhaj sem a tam, řvou, nadávaj a dělají vše proto, aby jim člověk přál smrt. Kdo čekal, že plíživé cosi bude v nocí pohlceném klášteru diváka děsit, ten se brutálně spletl. Za celej film se objevila asi jedna trochu napínavá scéna a zbytek je jak 10x louhovanej čajíček. Když to srovnám s jiným slovenským FF hororem, pyšnícím se jednoduchým názvem ZLO, tak Attonitas prohrává na celé čáře. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na Slováky zřejmě slušné. Ovšem jako plnohodnotný horor mě tento počin poněkud nepřesvědčil. Příběh stojí těžce za exkrement. Partička divných lidiček chaoticky chodí a pobíhá po klášteře. Více než 30 úvodních minut se naprosto nic neděje. Posléze to není o moc lepší. Přichází série fingovaných smrtí, které se postupně překlenou v úmrtí skutečná. Závěrečná pointa je vrchol scénáristické stupidity. Jakýsi náznak atmosféry zde je. Bohužel je to pouze náznak. Za sebe dává slabé 2 kousky. ()

Reklama

Lulu13 

všechny recenze uživatele

Horor natočený na mojom sídlisku bol pre mňa povinnosťou a nakoniec to ani nedopadlo tak zle ako som čakala. Herci sympatickí a vcelku presvedčiví, pointa predvídateľná, no cení sa aj snaha o originalitu.... Pre mňa podstatne lepšie ako jeho slovenský predchodca Zlo. Dávam s kľudným svedomím 3* aj za originálnu opekačku "špekáčika" :). ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ak neviete čo znamená slovo Attonitas, nezisťujte si to, je to pointa. Nasleduje SPOILERoidný komentár: Attonitas je hororový thriller o skupinke mladých, zavretých v opustenom kaštieli. Logické kixy vyplývajúce z námetu sa držia v únosnej miery a herci sú presne na úrovni žánrového (napríklad amerického) undergroundu - nie pod ním. Dá sa povedať, že celý film pôsobí uveriteľne. Vďaka zvolenej (skoro) found footage forme to nekazia ani herci, hudobný podklad je zvolený dobre, a ešte aj ten product placement je použitý nenásilným spôsobom. Pre mňa sa jedná o príjemné prekvapenie, pretože Attonitas sa mi takmer trafil do vkusu a najlepšie je, že sa nesnaží hrať iba na ľakačky. Dej sa prvú trištvrtehodinu vlastne nehýbe; režisér dávkuje napätie pozvoľna (uznávam, že na opustenemom baráku bez svetla sa toho moc pozkaziť nedá), zoznamujeme sa s postavami, budujeme si k nim vzťah (žiadna nie je vyslovene nesympatická). Zneistel som pri prvom zvrate a nadhodený rape and revange v závere to takmer pokazil. Výčitka patrí gore a scenár by sa obišiel (aspoň zčasti) bez vysvetľovania. To sú ale nedostatky úplne nepodstatné. Dej sa vyvinie inam a o gore tu teda absolútne nejde. Najlepšie sú scény, keď nič nevidíme a záver, tomuto (áno) slasheru - dodáva príjemne znepokojivý nádych exploitation. Z našich doterajších dvoch (troch, ak rátame Nič nekrváca večne) hororov je to ten ambicióznejší a budem veľmi rád, ak sa horor na Slovensku bude uberať týmto smerom. 75% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Attonitas překvapil. Začátek mi připadal dost zajímavý a scény kdy se natáčely scény kde bylo ve starém kostele viděno světlo nebo když v pozadí je vidět muž aniž by si toho divák mohl všinmnout mi přišly hodně fajn a je vidět že Mottl FF žánru poměrně slušně rozumí. Film má slušnou atmosféru a ubil mě do křesla hodně slušně. Bophužel posledních 15 minut je hodně stupidních a přijde mi jako kdyby chtěly udělat plot twist jako z filmu Hra nebo Saw. Bohužel jim to nevyšlo a působí to strašně hloupě a naivně. Když nepočítám konec a herce kteří mi přišly celkem slabý tak můžu říct že po Zlo je tu další Slovenský horor v subžántu FF který se nemusí za nic stydět. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Ve scéně, kdy Elena (Petra Blesáková) řečená Nina ve 36. minutě přikládá na ohniště velká polena, zůstanou na kupě asi tři kousky polen. Když pak za malou chvilku prochází kolem Petr (Peter Brajerčík), je u ohniště celá kupa polen. (Terva)
  • Režisér Jaroslav Mottl věnoval film všem, kteří mu věřili, pracovali nad rámec svých povinností a sil a věnovali mu kus života. (Terva)
  • Když Petr (Peter Brajerčík) padá okolo 80. minuty na dveře, má na sobě černou bundu, avšak po nalezení je jen v bílém trikotu. (Terva)

Reklama

Reklama