Reklama

Reklama

Proč chudoba?

(seriál)
  • USA Why poverty ? (více)
USA / Velká Británie / Francie / Německo, 2012, 8x52 min

Obsahy(1)

Dokumentárna séria filmov o chudobe vo svete.  Unikátny nadnárodný projekt ( Dánsko, Francúzsko, India, Japonsko, Spojené štáty americké, Spolková republika Nemecko, Veľká Británia, Švédsko ) dokumentárnych filmov o chudobe vo svete - o jej rozličných formách a najmä príčinách. Ide o mediálny projekt, ktorý majú možnosť nielen vidieť, ale aj počuť stámilióny ľudí po celom svete. A to prostredníctvom televízie, rozhlasu, internetu a verejných akcií. Zorganizovala ho nezisková organizácia Steps international so sídlom v Dánsku, Južnej Afrike a Indii. Jednotlivé filmy pripravili rôzni producenti z celého sveta. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem pár dílů. Díl Ukradená Afrika. Klasické vysávání Afriky nadnárodními společnostmi. Nyní po 9 letech od natočení dokumentu sem nalezly Číňani. To že zločinný šéf nadnárodní společnosti žijící v azylu ve Švýcarsku dostane od amerického prezidenta Clintona na dal milion dolarů jeho straně a dalších peněz Clintonovic knihovně milost ukazuje, že nám vládnou zločinci. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Protože chamtivost. Série dokumentů s úrovní kolísavou, ale svým tématem zásadní. Zdá se, že nejvyšší svobodou nastupujícího systému je svoboda vydělávat bez přihlédnutí k jakékoliv slušnosti a bez ohledu na jakékoliv následky. Našinci tak vnuká se myšlenka, že ten třídní boj, který byl jako idea po listopadu '89 odsunut do kategorie neslušných smyšlenek jako jsou antisemitismus či nacismus, přece jen probíhá. Ovšem nevedou ho fanatičtí komunističtí agitátoři, ale globální korporace. Jak už je to někde v Bibli: Kořenem všeho zla je láska k penězům. ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Stačil mi len kúsok jedného dielu, kde spevák čo sa ponášal na Bona z kapely U2 išiel za exprezidentom USA Bushom. Pokritec si pozrel írsku bibliu od Bona a charizmaticky súcitil s chudobou a pritom na jeho predvolebnú kampaň utratili nadnárodne spoločnosti 1 000 000 000 dolárov. Prečo by dával niekto tolko peňazí na reklamu, keď sa mu z platu a výhod, ktoré ako prezident má nevráti ani 1%? Aby mohol kradnúť, klamať a robyť politiku pre oligarchiu. Týto speváci, umelci na čele s vládou USA majú chudobu u prdele ba naopak testujú na nej zrane rôzneho tipu a žijú ako egiptský bohovia na úkor chudoby. odpad! je ešte pomerne dobré hodnotenie. Toto je pokritecký grc najhrubšieho zrna. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Park Avenue – Zhruba od konce 70. let se jedno procento světové populace, takzvaní superbohatí, přestali zajímat o zbytek lidstva. Žijí sice na stejné Zemi, ale v jiném světě. (Je to nejvýpovědnější dokument z celé série, protože ukazuje, kdo a co způsobuje chudobu. Odpověď zní – lidé a chamtivost.) ____ Vítej na svět – Dítě je vetřelec, který může způsobit smrt matky, i ztroskotanec vyhozený z ráje do bouřného moře života. ____ Ukradená Afrika – Každý systém se dá obejít i zneužít a nezáleží ani tak na systému jako hlavně na charakteru člověka. Současný globální hospodářsko-ekonomický systém je nastaven ve prospěch nadnárodního kapitálu bez ohledu na národní nebo státní příslušnost. ____ Solární mámy – Čirá existence zasažená "světlem" (s)potřeby, která vyvolává v člověku neklid, ne-li neuspokojenost, a pohání ho na principu "o čem nevím, bez toho se obejdu, o čem vím, po tom toužím", což se samozřejmě vztahuje jen na to, co přináší potěšení, pohodlí, slast. Potřeba nově objeveného civilizačního blaha, které se vzápětí stává nezbytným, je jedním z motorů veškerého civilizačního dění. ____ Honba za půdou – Nálety novodobých biblických sarančat, po kterých zůstává poušť. ____ Vzdělání po čínsku – je dnes stejné jako vzdělání po americku či po evropsku, co se týká následného pracovního uplatnění. ____ My chudáci – v animovaném filmu, který by byl lepší, kdyby myšlenky v něm tolik nepřeskakovaly a byly by souvislejší. ____ Výsledná pachuť po sérii těchto různorodých, zajímavých a trefných dokumentů plyne z bezmoci jednotlivce v globálním světě, kde zvítězily chamtivost, podvod a bezohlednost. Dnešní liberální svoboda kapitálu je systém, který se dá popsat jako vložení veškeré individuální zodpovědnosti za plávání v oceánu nerovných možností na člověka, kdy na druhý břeh pohodlně a bezpečně dopluje pouze ten, kdo vystartoval na luxusní jachtě doprovázené a chráněné státní nebo osobní válečnou flotilou. Jinak řečeno je nemožné čestně vyhrát hru Monopoly, když někteří hráči již od začátku mají více aktiv, mohou měnit pravidla ve svůj prospěch a navíc s rostoucí dominancí ztrácejí soucit a potřebu být solidární. Právě bohatí lidé obhajují zištnost ba hamižnost a mravnost honby za osobním prospěchem (Paul Piff zde vysvětluje výsledky svých experimentů, o kterých je zmínka na začátku dokumentu Park Avenue: http://www.ted.com/talks/paul_piff_does_money_make_you_mean, ovšem závěr vystoupení zní až příliš idealisticky). ___ Celá série dokumentů na ČT: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10418848677-proc-chudoba/212382554020008-park-avenue/video/) ()

sator 

všechny recenze uživatele

Užívají peněz proto aby hru zvrátili ve svůj prospěch, během posledních 30 let se těšili bezprecedentní prosperitě díky systému nad kterým získavají stále větší moc... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

O príčinách chudoby som sa nedozvedel nič. Je to skôr zhrnutím nejakých faktov a zvláštnym kľúčom vybraných historických udalostí, ktoré viac alebo aj menej súvisia s chudobou, prípadne sú v histórii úplne nepodstatné. Animované pasáže iba vypĺňajú čas čítania komentára bez nejakého ďalšie zmyslu a zbytočne zosmiešňujú to, čo bolo povedané. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Vlastně odpověď na otázku, kterou dokument ve svém názvu má, nedostanete, alespoň ne přímo, přesto se ale jedná o jeden z mnoha zajímavých pohledů na problém chudoby. Spíše však, než o popis stavu jde o dílko, které má informace v něm obsažené "vykřičet" do světa. A snad se to i povedlo. ()

Tarako 

všechny recenze uživatele

Berte moje hodnocení trochu s rezervou, neviděl jsem totiž bohužel celou sérii, ale jen jeden díl s podtitulem "My chudáci". Ten ovšem neměl chybu, doporučuji všema deseti, hlavně pro tu geniální a vtipnou animaci. A těch 50 minut uteče jako voda i když je jedna hodina ráno a vám se chce strašně spát. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Víc, než nějaký tendenční kecy tvůrců tohoto pořadu, mi to v něm osvětlila jakási aktivistická černošská spisovatelka. Ta nadávala na Bona a Geldofa, že jejich naprosto zásadní pomoc při záchraně životů milonů lidí při etiopském hladomoru, nebo velevýznamná angažovanost při odpouštění obrovských afrických dluhů (které by ty státy nikdy nesplatily a nemohly se tak normálně rozvíjet), je zbytečná, povrchní, bere legitimitu skvělým africkým vůdcům a celkově nic neřeší. No, jestli jsou takhle vymletý i ostatní afričani, tak asi fakt ne. ()

Narciska

všechny recenze uživatele

Tohle není komentář k filmu. Je to komentář k lidem nebo čemukoliv dalšímu, co zde vystupuje pod následujícími jmény: 1. Mallinali - o rozvojové pomoci nevíš vůbec nic. Škoda, že svoji neschopnost chápat a nedostatek respektu skrýváš za arogancí a nabubřelými výroky, 2. Grizly007 - někdo je špinavý, protože nemá možnost se umýt, existuje však špína, na kterou je i Savo krátké. Z falešné lítosti je zase zle mně - dětí ti je líto, ale jednou vyrostou, jakou jim pak dáváš šanci svým přístupem, co? Mně je líto tebe a myslím to upřímně :) 3. Umbjaz - vyhlazovat? Takové snahy už tu byly, opravdu ti není blbé odkazovat svými výroky na masová vyvražďování? ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Videl som diel Vzdelanie po čínsky. Klasika - plno akože VŠ, kde od vás /chudobných študentov z vidieka/ zoberú posledné peniaze, akože vás vyškolia akože učitelia a potom s akože diplomom si hľadáte prácu. Na to potrebujete ďalšie peniaze, ktoré si požičiate od tvrdo makajúcich a predsa chudobných príbuzných. Samozrejme so znalosťami z akože VŠ to máte ťažké a tak vás vypoklonkujú. Kolotoč pokračuje.. Nečudujem sa rapídnemu nárastu samovrážd. U nás to tiež začína byť veľmi podobné.. ()

umbjaz 

všechny recenze uživatele

já vím proč. z pár desítek minut něklika dílů mi ale něpřišlo, že oni chtějí říct proč. navíc Grizly007 je asi uvědomělej buran. oni totiž někteří z těch "parazitů" nemají moc na výběr, obzvlášť v lidnatých a přelidněných částech světa. dám vám jednu radu. žijte sami. starejte se o sebe. nesnažte se zjistit proč je tenhle svět k hovnu. závěrem snad jen: "Válka je mír, svoboda otroctví, NEVĚDOMOST SÍLA!" PS: Radši se snad ani nekoukejte na webovky Steps international... neziskovky mě vážně fascinujou. nechápu, že ty lidi někdo už dávno nezačal vyhlazovat. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin výchovy k občanství nebo zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět o sociálních rozdílech ve společnosti. ()

Reklama

Reklama