Reklama

Reklama

Proč chudoba?

(seriál)
  • USA Why poverty ? (více)
USA / Velká Británie / Francie / Německo, 2012, 8x52 min

Obsahy(1)

Dokumentárna séria filmov o chudobe vo svete.  Unikátny nadnárodný projekt ( Dánsko, Francúzsko, India, Japonsko, Spojené štáty americké, Spolková republika Nemecko, Veľká Británia, Švédsko ) dokumentárnych filmov o chudobe vo svete - o jej rozličných formách a najmä príčinách. Ide o mediálny projekt, ktorý majú možnosť nielen vidieť, ale aj počuť stámilióny ľudí po celom svete. A to prostredníctvom televízie, rozhlasu, internetu a verejných akcií. Zorganizovala ho nezisková organizácia Steps international so sídlom v Dánsku, Južnej Afrike a Indii. Jednotlivé filmy pripravili rôzni producenti z celého sveta. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

agassi68 

všechny recenze uživatele

Videl som diel Vzdelanie po čínsky. Klasika - plno akože VŠ, kde od vás /chudobných študentov z vidieka/ zoberú posledné peniaze, akože vás vyškolia akože učitelia a potom s akože diplomom si hľadáte prácu. Na to potrebujete ďalšie peniaze, ktoré si požičiate od tvrdo makajúcich a predsa chudobných príbuzných. Samozrejme so znalosťami z akože VŠ to máte ťažké a tak vás vypoklonkujú. Kolotoč pokračuje.. Nečudujem sa rapídnemu nárastu samovrážd. U nás to tiež začína byť veľmi podobné.. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Park Avenue – Zhruba od konce 70. let se jedno procento světové populace, takzvaní superbohatí, přestali zajímat o zbytek lidstva. Žijí sice na stejné Zemi, ale v jiném světě. (Je to nejvýpovědnější dokument z celé série, protože ukazuje, kdo a co způsobuje chudobu. Odpověď zní – lidé a chamtivost.) ____ Vítej na svět – Dítě je vetřelec, který může způsobit smrt matky, i ztroskotanec vyhozený z ráje do bouřného moře života. ____ Ukradená Afrika – Každý systém se dá obejít i zneužít a nezáleží ani tak na systému jako hlavně na charakteru člověka. Současný globální hospodářsko-ekonomický systém je nastaven ve prospěch nadnárodního kapitálu bez ohledu na národní nebo státní příslušnost. ____ Solární mámy – Čirá existence zasažená "světlem" (s)potřeby, která vyvolává v člověku neklid, ne-li neuspokojenost, a pohání ho na principu "o čem nevím, bez toho se obejdu, o čem vím, po tom toužím", což se samozřejmě vztahuje jen na to, co přináší potěšení, pohodlí, slast. Potřeba nově objeveného civilizačního blaha, které se vzápětí stává nezbytným, je jedním z motorů veškerého civilizačního dění. ____ Honba za půdou – Nálety novodobých biblických sarančat, po kterých zůstává poušť. ____ Vzdělání po čínsku – je dnes stejné jako vzdělání po americku či po evropsku, co se týká následného pracovního uplatnění. ____ My chudáci – v animovaném filmu, který by byl lepší, kdyby myšlenky v něm tolik nepřeskakovaly a byly by souvislejší. ____ Výsledná pachuť po sérii těchto různorodých, zajímavých a trefných dokumentů plyne z bezmoci jednotlivce v globálním světě, kde zvítězily chamtivost, podvod a bezohlednost. Dnešní liberální svoboda kapitálu je systém, který se dá popsat jako vložení veškeré individuální zodpovědnosti za plávání v oceánu nerovných možností na člověka, kdy na druhý břeh pohodlně a bezpečně dopluje pouze ten, kdo vystartoval na luxusní jachtě doprovázené a chráněné státní nebo osobní válečnou flotilou. Jinak řečeno je nemožné čestně vyhrát hru Monopoly, když někteří hráči již od začátku mají více aktiv, mohou měnit pravidla ve svůj prospěch a navíc s rostoucí dominancí ztrácejí soucit a potřebu být solidární. Právě bohatí lidé obhajují zištnost ba hamižnost a mravnost honby za osobním prospěchem (Paul Piff zde vysvětluje výsledky svých experimentů, o kterých je zmínka na začátku dokumentu Park Avenue: http://www.ted.com/talks/paul_piff_does_money_make_you_mean, ovšem závěr vystoupení zní až příliš idealisticky). ___ Celá série dokumentů na ČT: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10418848677-proc-chudoba/212382554020008-park-avenue/video/) ()

Reklama

Tarako 

všechny recenze uživatele

Berte moje hodnocení trochu s rezervou, neviděl jsem totiž bohužel celou sérii, ale jen jeden díl s podtitulem "My chudáci". Ten ovšem neměl chybu, doporučuji všema deseti, hlavně pro tu geniální a vtipnou animaci. A těch 50 minut uteče jako voda i když je jedna hodina ráno a vám se chce strašně spát. ()

Narciska

všechny recenze uživatele

Tohle není komentář k filmu. Je to komentář k lidem nebo čemukoliv dalšímu, co zde vystupuje pod následujícími jmény: 1. Mallinali - o rozvojové pomoci nevíš vůbec nic. Škoda, že svoji neschopnost chápat a nedostatek respektu skrýváš za arogancí a nabubřelými výroky, 2. Grizly007 - někdo je špinavý, protože nemá možnost se umýt, existuje však špína, na kterou je i Savo krátké. Z falešné lítosti je zase zle mně - dětí ti je líto, ale jednou vyrostou, jakou jim pak dáváš šanci svým přístupem, co? Mně je líto tebe a myslím to upřímně :) 3. Umbjaz - vyhlazovat? Takové snahy už tu byly, opravdu ti není blbé odkazovat svými výroky na masová vyvražďování? ()

umbjaz 

všechny recenze uživatele

já vím proč. z pár desítek minut něklika dílů mi ale něpřišlo, že oni chtějí říct proč. navíc Grizly007 je asi uvědomělej buran. oni totiž někteří z těch "parazitů" nemají moc na výběr, obzvlášť v lidnatých a přelidněných částech světa. dám vám jednu radu. žijte sami. starejte se o sebe. nesnažte se zjistit proč je tenhle svět k hovnu. závěrem snad jen: "Válka je mír, svoboda otroctví, NEVĚDOMOST SÍLA!" PS: Radši se snad ani nekoukejte na webovky Steps international... neziskovky mě vážně fascinujou. nechápu, že ty lidi někdo už dávno nezačal vyhlazovat. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama