Reklama

Reklama

Dejte nám křídla

(seriál)
Česko, 2012, 4 h 20 min (Minutáž: 52 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Série exkluzivních historických dokumentů o čs.letectví- hrdinství našich letců na pozadí historie vojenského letectví. Poprvé uvidíme, jak skutečně proběhly slavné bitvy našich letců, díky moderním animacím, svědectvím, unikátním archivům a vytváření „filmových“ materiálů z fotografií, rozpohybovaným díky novým technologiím. Z poznámek a kreseb, zachycených v leteckých denících leteckých es tvůrci seriálu zrekonstruovali jednotlivé souboje a události. Poznáme příběhy prvních čs. vojenských letců, kteří někdy až překvapivě zasáhli do dějin. Kdo ví, že prvním letcem, který v historii bombardoval, byl Čech? První díl zachycuje úplné začátky létání a první používání létajících strojů k bojům. Z průkopníků a nadšenců se postupně stali hrdinové a učitelé záchranců Evropy. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas neuškodí připomenout si vkusnou formou doprovozenou slušným technickým zpracováním ty, kteří narozdíl od nás museli skutečně něco riskovat a něco bránit. Právě naopak. Tato dokumentární série ale není jen o úloze našich letců v Bitvě o Británii - vypráví o letectví v českých zemích od jeho počátků až po konec druhé světové války. Bez výjimky tak činí se zaujetím a úctou, jež hrdinům, pro které morálka a čest nebyly jen jakýmsi heslem pro zaštítění se před novináři, právem přísluší. Deníkové zápisy čtené při animovaných průletech mraky jsou svým způsobem magické a jakoby z jiného světa, ale pokud to někde mělo své místo a význam, pak je to tady. Kombinaci dobových materiálů s počítačovými animacemi a hranými záběry (které jsou vždy bez zvuku) se tu podařilo výborně vyladit a Jiří Žák je více než důstojným vypravěčem příběhů fascinace létáním a odvahy, která měla často fatální následky. A jestli chce někdo na tomhle místě rýt do toho, že animace je málo animovaná a počítače jejích tvůrců byly málo počítačové, ať se dívá na Avatara nebo Trona a ne na dokumenty, anebo ať si pustí v tomhle ohledu extra tristní Souboj Vojevůdců, který američtí producenti v roce 2002 vybavili animačkami jako z roku 1994. Nemám výhrad, Dejte Nám Křídla jsou podle mne jedním z nejpoctivěji zpracovaných a nejpoutavějších historických dokumentů tuzemské výroby. 90% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Naprostý souhlas s deadzygote. Jak říká slavný citát: ,,I kdyby se již nedostávalo sil, již samotna vůle jest hodna chvály''. Těchto filmů, seriálů, zkrátka čehokoliv je jako šafránu. O vývoji našeho letectví jich je vůbec pomálu. Všem těm klukům dlužíme strašně moc, hlavně těm ze západní fronty, kterejm po jejich slavném návratu náš zaprděný lid s komanči v čele vymáchal jejich modré uniformy v hovnech a uranovejch slujích.... Nevím komu tu animace přijdou jak z levné počítačové hry. Dle mého jsou na slušné úrovni a jsem mile překvapen, že toto vzniklo u nás! Mimochodem už jste v nějakém jiném dokumentu viděli animované souboje Wellingtonů a jejich noční nálety? Já tedy ne, natož s našimi osádkami!!! Ano, orlice zkrátka nestačila na našeho lva. Díky všem těm statečným letcům. * * * * ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Mírně nepřehledný obsah se spoustou informačního balastu v osvětově agitačním zpracování pro adolescenty s archaickým přednesem jako z Pionýrské jitřenky. Rozhodně nejde o "exkluzivní historický dokument" !! Přes úctyhodný záměr a přiměřeně zvládnutou kombinaci hraného dokumentu s leteckými animacemi promarněná šance. Autoři bohužel často "nedosáhli" ani na zvládnutí české terminologie. Čest letcům. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Cením si práce tvůrcu kteří s velkým nadšením natočili tento dokument ano animace není nejlepší a na české poměry je výborná ale to pro mě osobně není ani trochu důležité, hlavní je přeci ukázka vzniku vojenského letectví a jeho historie v českých zemích, musíme si vážit všech českých a slovenských letcú kteří bojovali a mnohokrát obětovali svoje životy pro náší svobodu. ()

ČR 

všechny recenze uživatele

95% Tohle by měli vyučovat na školách(a né ty Havloidní slátaniny), na hrdiny nesmíme nikdy zapomenout!!! ()

pidla 

všechny recenze uživatele

Nuda a šeď. Další příklad veřejnoprávního rozmělňování a ředění témat - dva možná tři díly by mohly být nabité informacemi a mohly by mít dynamiku, spád a tempo. Takhle je to rozvleklé - místy patetický, většinou ale nezáživný komentář čtený jakýmsi uspávačem hadů je ilustrovaný stále stejnými animacemi jak z levné počítačové hry. A ten nápad promítat archivní záběry na plátno kdesi v oblacích je po pár minutách přímo otravný. (Problém transformace formátu 4:3 archivů do formátu 16:9 dokumentu by se dal jistě řešit s větší invencí.) Kdo chce vidět jak vypadá dobrý dokument tohoto typu ať se podívá třeba na cyklus o letadlové lodi Enterprise - to má grády! ()

Skymaster 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý seriál o prvních třiceti letech našeho armádní letectví. Přestože animované sekvence by jen stěží snesly srovnání se současnou produkcí takovéh druhu na západě (letecké bitvy jsou jak vystřižené ze Šturmovika ;-)), můžeme, myslím, ocenit, jak se autorům povedlo podat tuto tématiku i té absolutně nejširší divácké základně. Ne že by si zde na své nepřišel i zasvěcenější divák, toho ale občas zamrzí občas nápadně nekritický přístup k faktům a přehnaná generalizace. Tyto nedostatky jsou však jen malou daní za to, že u nás konečně mohl dokumentární seriál tohoto formátu vzniknout a poukázat tedy vedle hrdinů válečných velmocí také na výjimečné Čechoslováky za kniplem v kokpitu i s perem a kružidlem za rýsovacím prknem. ()

clive3 

všechny recenze uživatele

Ńadherne provedeny dokument. Puvodne jsem si chtel take postezovat na male platno kde se promitaji dokumeny, ale jak zde pisi normalni lide. Jde o obsah a to vyreseni pomeru stran je sice pomerne nemile, ale prave kvuli tomu co je obsahem jsem stastny ze tam alespon jsou zabery ktere jsem nikdy nevidel a rada z nich raritni. Jen skoda ze se rada z nich opakuje. Hlavne kocka na lodi. Nicmene s tim malem co se dochovalo je pomerne slozite podbarvit to vsechno co je potreba rici tak i to chapu. Jsem modelar a po shlednuti filmu Tmavomodry svet jsem po kine prisel domu a do rana postavil Spitfira nasi perute v Anglii. Ted mam uplne stejnou chut postavit Nightrippera, nebo jineletadlo nasich letcu. Vypovidajici hodnota tohoto dokumentu je tak obrovska, ze mam pocit, ze bude dlouho trvat nez bude prekonan a jestli vubec bude. Jne je skoda, ze grafici co delaji nadherne pocitacove animace nejsou vedeni do dusledku lidmi co na techto dokumentech a filmech delaji, protoze nekdy jsou chyby v oznacovani a zbarveni letadel az do oci bijici. U hranych pasazi je jasne, ze kdyz se filmari dostanou k historickemu kousku nemohou jej premalovat tak aby alespon oznaceni peruti odpovidalo. Ale v pocitacove grafice to jde, nicmene se toho obcas tvurci nedrzi. Zde to bylo vyreseno treba Spity bez oznaceni peruti atd, coz je vhodnejsi nez koukat na Bf109 se zlutym pruhem pres smerovku s hakovym krizem jako je v Red Tails. Nemam shlednuto jeste do konce a nevim jestli v patem dile jsou popsany povalecne osudy nasich letcu, ale jestli ne tak by to mozna stalo za uvahu nad bonusovym dilem, protoze lide by meli vedet jak tito statecni lide dostali po valce jak se rika pres drzku a ze i ti co veleli celym perutim skoncili nakonec ve skladu s latkami a i za to byli radi. Anglicanum stali vlasy na hlavach kdyz zjistili co se tu deje, ale udelat nic nemohli. Ale lidi co ted voli KSCM by to vedet meli jak se predchudci jejich strany a casto rodice techto lidi postarali o ty co nasazovali krk kazdy den radu let aby prave jim zatimco doma sedeli za kamny, vybojovali svobodnou vlast. Dekuji tedy tvurcum za tento pocit a doufam, ze nasi dokumentaristi nezustanou pouze u tohoto jednoho tematu, protze jsme i na vychode meli letce a perute, paradoxne poskladane z letcu ze zapadu napr. pana Fajtla, kreri ackoliv prileteli z vychodu dostali take po valce patricnou odmenu. Uz se moc nemluvili o tom ze na vychode v jedne peruti letali se Slovenskymi letci, kteri pred tim sesterlovali sovetske letce jak hrusky a kdyz zjistili ze to jde do kopru tak proste preletli... No uvidime. Kzdopadne jeste jednou diky. ()

Michel24 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se o meziválečné čs. letectvo, a především v době 2. světové války, soustavně zajímám 10 let, velice rád jsem přivítal tenhle miniserál. Je to výrazně jiné pojetí tohoto tématu než jak ho představuje dokument 90 let čs. vojenského letectva od MIDO Brno. O Stanislavu Fejfarovi, o němž je v seriálu řeč a jsou čteny úryvky z jeho deníku, jsem psal seminární práci. Je to pro mě hrdina a vzor. Ale tím nechci vyzdvihovat jedince nad ostatní velikány tohoto elitního odvětví armády. Animace se mi nezdáli špatné, spíš naopak. Nemáme prostě peníze na animace ve stylu americké série Dogfights. Jen opravím jeden názor: Big Bear zmiňuje, jak vydrbali komanči s letci ze západu. Musím to opravit, že vydrbali se všemi letci, protože ti, kteří sloužili ke konci války na východě, tam přišli z Británie. Jedním z nich byl třeba Richard Husmann, kterého většina bude znát jen pod pseudonymem Filip Jánský. Dál už asi nápověda není zapotřebí. Ještě k němu jedna informace: Je to poslední Čechoslovák, který ve válce sestřelil nepřátelské letadlo (16. 4. 1945 během Ostravsko-opavské operace). Byl přitom těžce raněn. Byl zadním střelcem Iljušinu Il-2 Šturmovik. A řada lidí, bojujících v pozemních jednotkách v SSSR to odnesla vězením a někdy i smrtí rovněž. Například gen. Heliodor Píka, který většinu první i druhé světové války strávil právě v Rusku, je asi nejznámější případ. A na závěr: Měli bychom se nad sebou zamyslet, když nám největší hrdiny musí připomínat někdo cizí, myslím tím, třeba skupinu Sabaton a jejich písničku Far from the fame. ()

Reklama

Reklama