Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr (J. Čenský) je mladý horolezec, který právě prožívá trauma z tragické smrti svého staršího bratra na výpravě do Himálají. Přijíždí do Vysokých Tater, aby se dozvěděl od Filipa (R. Brzobohatý), tehdejšího vůdce expedice, jak se tragická příhoda udála. Domnívá se totiž, že Filip mohl jeho bratra zachránit, ale že byl zbabělý, neprokázal dostatek odvahy a dal přednost svému vlastnímu bezpečí. Tragická situace mu brání posuzovat věci racionálně a přes nabízenou pomoc psychologa, terapeuta i bývalé bratrovy přítelkyně (L. Šafránková) situaci vyhrotí. Vyprovokuje Filipa k výstupu na nebezpečnou horu právě ve chvíli, kdy se počasí začíná kazit… (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná se nezbavíte pochybností, jestli Čenda náhodou těžce nepřehrává. Pravdou ale je, že tenhle film je napsaný hodně dobře a máloco v lidských vztazích by se opravdu nemohlo udát. Chybí opravdu akčnější scéna, ačkoliv tvůrci filmové hudby a kameraman dělali, co mohli, šplhání na konci je napínavé jako blázen a málokterý divák si vnitřně nepoloží otázku: tak shodí ten Petr toho Filipa nebo ne? Tušíte určitě, jak to dopadne, já navíc prozradím, že je tedy hodně mladá (a hodně pěkná) Libuška (přibližně v podobné době jako ve Svatební cestě do Jiljí), v maličko nesympatické roli i Lukáš Vaculík, ale všechny naprosto válcuje charakter Lůďův. A opilec Trávníček. Zvláštní film, stojí za to vidět. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Moskalyk /Kukacka v temnem lese, Dyta saxova/ natocil celkom dobry, ale stale len priemerny normalizacny film o horolezectve. Film ma akysi pribeh, dobru pointu, Brzochudobny sa ulohy zhostil dobre, horsie je to uz s Censkym, ktory nema herecky na Brzochudobneho. Priroda vysokych Tatier je krasna a vystup na horu mal hodne do seba. Celkovo vladne u mna spokojnost s tymto normalizacnym priemerom : 56 % ()

Reklama

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Nechápu jednu věc, jak tu mohl někdo v půlce filmu hlasovat jako "odpad" a ostatní snad ještě dřív hodnotili třemi hvězdicemi. Jasný, mrku jedním okem na kousek filmu a pak ho pošlu do kopru, v lepším případě do průměru. Ale to si tenhle snímek, ač hodně neznámý, opravdu nezaslouží. Myslím si, že tohle je hodně sympatický a věrohodný a dobře natočený film. Skvělé obsazení a celkově skoro dokonale využité. S trochou nadhedu bych si troufla tvrdit, že i docela slušně věrohodné. Atmostéra je působivá, hudba ve svých místech působivá... Nejsem naivní divák, ale při lezení na "Jestřábí věž" jsem skoro ani nedýchala čekajíc nějakou katastrofu a hlavně vyvrcholení. A k tomu došlo. Já jsem tedy velice spokojený nedělně odpolední divák. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímané prostředí Vysokých Tater. Hory jsou to opravdu majestátní. Ta horská chata, kde se skoro všechno odehrávalo mi přišla strašně známá. Měla jsem pocit, že jsem ji někde už viděla. Jestli to náhodou nebyla ta samá, kde točila Poledňáková svoje "Krokodýly". Radek Brzobohatý byl hodně uvěřitelný. Stačilo se mu podívat do tváře. Jeho rysy prostě patřily horolezci. Jan Čenský mohl být ještě bláznivější. Očekávala jsem, že se na té Jestřábí věži stane něco víc, něco, při čem budu mít nervy napnuté jako struny u kytary. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha televizních filmů o minulým režimem snad nejvíce protěžovaném sportovním odvětví na obrazovce televize, totiž horolezectví. Hereckým zhmotněním horolezce je opět Radek Brzobohatý (což lze při jeho fyziognomii pochopit), méně už u ústřední postavy Jana Čenského, kterému se ten drsný horal nedá věřit, jeho herecký rejstřík je věru omezený a jeho tři grimasy těžko postihnou nějaký psychologický vývoj postavy. Munzar odvádí svůj (slušný) standard. Moskalykovi se nedá upřít opravdu povedená mizanscéna, prostředí Vysokých Tater je nádhera sama. Proto oku lahodí kamerové celky, které mizí až ve finální scéně výstupu na Jestřábí horu, kde kamera zabírá jen polodetaily a detaily dvou našich filmových horolezců, respektive částí jejich těl (ruce, boty, tváře...), trochu moc je tu vidět televizní přístup... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal vo Vysokých Tatrách na Lomnickom sedle a na chate pri Zelenom plese. (dyfur)
  • Radek Brzobohatý (Filip) přiznal, že trpí ve výškách závratěmi, takže si místy sahal na samou hranici své odvahy. (sator)

Reklama

Reklama