Reklama

Reklama

Klaus Maria Brandauer v roli slavného jasnovidce, který věští Hitlerův vzestup k moci. V posledních dnech první světové války zjistí četař Klaus Schneider, že má dar silné empatie a svou sugescí dokáže ovlivňovat druhé lidi. Po uzavření míru se rozhodne, že hypnotické schopnosti využije k veřejnému vystupování. Zvolí si umělecké jméno Erik Jan Hanussen a vystupuje jako hypnotizér ve vlastním kabaretním pořadu. Sklízí obrovské úspěchy a brzy získává pověst výjimečné osobnosti. Zostřující se politické konflikty a běh dějin ale zapletou Hanussena do svých sítí. Když předpoví Hitlerovo volební vítězství, stává se proti své vůli nástrojem nacistické propagandy. Brzy následuje série osudových událostí, nakonec se jasnovidcem předpověděná pravda nehodí ani nacistům... Závěrečný snímek z volné trilogie Istvána Szabóa (do níž patří ještě tituly Mefisto, Plukovník Redl) nepřestává fascinovat ani tři čtvrtě století po smrti legendárního jasnovidce. Z jeho životních osudů vycházeli tvůrci jen částečně. Hlavní roli pozoruhodným způsoben ztvárnil Klaus M. Brandauer, kromě něj tu uvidíme i Bergmanova oblíbeného herce Erlanda Josephsona v postavě Hanussenova přítele a psychiatra Dr. Bettelheima, Jiřího Adamíru, který ztělesnil postavu předního demokratického politika Výmarské republiky Rattingera. Kameraman Lajos Koltai svým vizuálně působivým stylem navozuje atraktivní prostředí lepších středoevropských kruhů dvacátých a třicátých let minulého století. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Je nutné se bohužel prokousat první polovinou, která je více méně informativní. Potom děj nabere spád. A mrazí z něho čím dál víc. Ani ne z Hanussenových nadpřirozených schopností jako z pravd, které o převzetí moci nacisty vyslovuje. Hanussenova vystoupení i jeho seance jsou pěkně udělané, vypadají velmi věrohodně. Klaus Maria Brandauer je skvělý mág. Nevšední zážitek. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

životní příběh o slavném iluzionistovi mi nepřišel moc záživný. Režisérské pojetí bylo hodně strohé, nenápadité a křečovité a nevybočovalo z kolejí filmů té doby od velkých režisérů. Sice jsem vydržel až do konce, ale neužil jsem si to až tak a vysledné slabší tři hvězdy o mé náladě vypovídají dostatečně. Prostě film není zase špatný, ale nedokázal zakrýt patos, který z něho čišel. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Erik Jan Hanussen. Legendární jasnovidec, který mimo jiné předpověděl Hitlerův nástup k moci a požár Říšského sněmu, nepřestává fascinovat ani tři čtvrtě století po své smrti. V tomto filmu kosmopolitního režiséra maďarského původu Istvána Szabóa byl skvěle zahrán (ovšem tradičně skvělým) rakouským hercem K. M. Brandauerem. Kromě něj tu však uvidíme třeba i Bergmanova oblíbeného Erlanda Josephsona v roli Hanussenova přítele psychiatra či Jiřího Adamíru, který si střihnul postavu předního demokratického politika Výmarské republiky. - Stojí za vidění! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, nakonec to nebylo špatné, čehož jsem se i docela obával, jelikož první polovina byla celkem nudná. Druhá mě ale naštěstí bavila a ani chvíli nenudila. Ono na tom filmu je dost zvláštní, jak je natočený, protože ono to působí celkem jinak. Filmařsky to dobré je (teda kromě střihů), ale nějak extra mě to neuchvátilo. Když už to má dvě hodiny, mohlo tam být víc silnějších scén, tady kromě závěru si žádnou jinou silnou nevybavím. Každopádně ten příběh je dobře vedený a v druhé polovině se rozjede opravdu dobře, ale ta první polovina to kazí. Film mohl být určitě kratší, hodina a půl by byla ideální. Na ty 4* to nakonec je, ale jen na velmi slabé 4*, na víc to nemá a kdybych dal míň, cítil bych, že jsem Hanussen podhodnotil. Takže slabé 4* ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Mysteriozní, fatálně iracionální momenty nacismu jsou jen polozmiňovanou skutečností tohoto zločineckého režimu. Zprávy, které o tom kolují, jsou kusé a ne vždy dobře doložené nebo ověřené. Hanussenova existence je doložena a její fakticitu není možné zpochybňovat. Fyzická existence někdejšího řadového vojáka první světové války se ve svém vnitřním sebezření pohybuje na přechodu mezi skutečností a opravdovým, i když často předstíraným magičnem. Tato dichotomie se ve skvělém díle středoevropské trilogie nakonec řeší postupným zhoršováním Hanussenova vztahu k nacistům a jeho následnou popravou. Souhra režie i Brandauerova dalšího velkolepého sóla je fascinující. I po desetiletích, která uplynula od těchto historických událostí. I v době, která se snaží vzkřísit připomínanou i zapomenutou středoevropskou identitu této části evropského kontinentu. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Postava Hanussena byla inspirována česko-rakouským židem Hermannem Steinschneiderem který předstíral šlechtický dánský původ. (Haniczka)
  • Českou stopu ve snímku zanechal herec Jiří Adamíra, který ztvárnil předního demokratického politika Výmarské republiky Rattingera. (Olík)

Reklama

Reklama