Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (243)

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napriek upozorneniu, že týmto hodnotením zmažem hodnotenie seriálu, vítam jeho rozdelenie na série, pretože sú také rozdielne, že by som iným spôsobom nedokázal vyjadriť o koľko ma druhá séria zaujala menej. Takže u prvej série iba prekopírujem komentár, ktorý som pôvodne napísal k celému seriálu. Nemám najmenší dôvod dať tomuto seriálu menej ako päť hviezdičiek. Pohltil ma už od prvých častí. Dalo by sa napísať, koľko už bolo nakrútených filmov a seriálov s tematikou sériových vrahov. Ale ani jeden takým originálnym spôsobom, ako tento. Iba výnimočne sa môžem stretnúť s takým hereckým výkonom, aký predviedol Matthew McConaughey a málokedy je príbeh rozfázovaný do rôznych dejových a časových línií bez toho, aby to pôsobilo samoúčelne a nezrozumiteľne. Cenný bol dôraz na detaily podporujúce vierohodnosť každej scény. Úvodná pieseň mala chytľavý motív a vhodne uvádzala každú časť seriálu. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O tomto seriálu se pěje chvála od doby jeho premiéry, ale já jsem kolem něho dlouhou dobu pořád chodil velmi opatrně a čekal na čas, kdy se do něho také zakousnu. Jen to nedopadlo na těch osudných 100%, jež tu každý druhý bez skrupulí hází. Nedá se tomu upřít mnoho kvalit. Nejvýrazněší rozhodně figuruje výběr hlavní dvojice s jejich hereckým talentem a zkušenostmi, jež jsou zde rozjety na maximální otáčky. Woody a Matthew zde předvedli vyšperkovaný výkon, své postavy ztvárnili perfektně a s pořekadlem "co se škádlívá, rádo se mívá" se jejich vztah po celou dobu krásně vyvijí, kde chvíle u dna střídají chvíle vrcholného přátelství. Další hodně chválená část je určitě scénář. Ten je z většiny velmi kvalitní, hlavně v monolozích, jež pronáší Matthew, nebo v dialozích obou parťáků, či v dobře napsaných osobních linkách, jež mají dost prostoru a díky nim jsou postavy ještě lépe vykresleny. Ale, ale, ale. Samotný hlavní případ, jež je po celou dobu bez odskoků řešen, v určitých částech pokulhává a v tomto nedostatku se projevuje i tempo, jež je hlavně v prvních epizodách nepříjemně pomalé, což sice dopomáhá atmosféře, ale škodí poutavosti, jež dnešní divák vyžaduje a nedodává místo toho něco jiného, co by pozornost mohlo upoutat. Na druhou stranu je tu krásně pracováno s narací, díky čemuž je tento fakt méně viditelný. Atmosféru samotnou vyjadřuje perfektní český překlad, tento seriál je hodně temný a s temnotou je zde pracováno nadmíru dobře, čemuž hodně napomáhá bažinaté zasazení v Luisianě, jež je díky krásným exteriérovým záběrům ždímáno na maximum, plus okultní přesah samotného případu. Všehovšudy se jedná o velmi kvalitní kriminálku, jež mě za 8 epizod dokázala strhnout a odstupem času k ní mám stále větší sympatie k nimž přispívá i fakt, že mě série druhá zatím tristně nebaví. Střed mezi 9 a 9,5/10. ()

Reklama

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Prvá séria prináša jednu z najzaujímavejších detektívnych zapletiek, aké som vôbec videl. Chémia medzi hlavnými protagonistami, nevyrovnanými osobami z ktorých jeden rodinu stratil a druhý kráča k tomu aby ju stratil. Doplnené o množstvo filozofických úvah a polemizovaní o fungovaní sveta, viery a tak ďalej a tak ďalej. Je sa na čo pozerať, každá epizóda prináša posun a vytvára nové a nové otázky. Nemôžem nič iné len odporučiť všetkými 5timi ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

O profesním talentu Woody Harrelsona mluvit netřeba, ovšem Matthew McConaughey se nám vyprofiloval v jednoho z nejlepších herců současnosti a jeho charakterové kreace berou dech. Navíc má evidentně čuch na kvalitní scénáře, na kterém jsou v tomto případě nejatraktivnější existenciálně-filozofické řeči, mnohdy stoprocentní moudra, jež ve své nekompromisní doslovnosti dusí pocit jakékoli sluncem zalité naděje. Jde totiž o odvěký boj světla a tmy a je na každém z nás, k jaké straně se v životě přikloníme. Tento seriál může být vhodnou nápovědou. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlépe hodnocených krimiseriálů všech dob mou pozornost míjí už dlouhé roky, snad jsem před lety viděl i první 3-4 díly, samozřejmě jsem si nepamatoval zhola nic. Nyní došel čas na nápravu, ovšem s pocity, že jsem oproti jiným nezhlédl nijak výjimečnou pecku. Duo zdejších policistů patří za mě mezi jedny z nejlepších herců, co formují Hollywood už od devadesátek a i tady hráli velké prim. Ale samotná kriminální zápletka mě neodpálila tak jako třeba u severského Mostu. [viděno na HBO Max] ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • V úvodní znělce první série hraje píseň "Far From Any Road" od kapely The Handsome Family. (jerry12)
  • Scénář k prvním dvěma epizodám psal Nic Pizzolatto ještě před obsazením herců. Poté, co byli do hlavních rolí obsazeni Matthew McConaughey (detektiv Rust Cohle) a Woody Harrelson (detektiv Marty Hart), psal již zbylých 6 dílů přímo jim na tělo a první dvě epizody poté ještě poupravil. (jerry12)
  • Scénář ke všem osmi epizodám první série má celkem 4500 stran. Série se natáčela na více než 300 lokacích, na kterých si tvůrci dali hodně záležet. Prostředí, ve kterém se příběh odehrává, totiž brali za jednu z hlavních postav. Tvůrci hledali místa s tajemnou atmosférou a industriálními prvky, vyvolávající pocit samoty, a shodou okolností spoustu takových míst našli právě v Louisianě, kde se i příběh odehrává. (jerry12)

Reklama

Reklama