Reklama

Reklama

Temný případ - Série 2

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2015, 8 h 23 min (Minutáž: 56–86 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Nigel Bluck

Hrají:

Colin Farrell, Vince Vaughn, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly, Ritchie Coster, David Morse, Christopher James Baker, Ronnie Gene Blevins (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Temný případ se vrací na HBO s novým hereckým obsazením i novou kauzou, jež se odvíjí na pozadí vyprahlé kalifornské krajiny. Bizarní vražda svede dohromady tři policisty a zločince, kteří se ve snaze najít pravdu a vykoupení musí vymotat z pavučiny konspirace a zrady. Colin Farrell ztvárňuje postavu kompromitovaného detektiva Raye Velcora z fiktivního průmyslového městečka Vinci poblíž Los Angeles, který zároveň stojí na opačných stranách zákona. Vince Vaughn se představí v roli kariérního kriminálníka Franka Semyona, jemuž hrozí, že ztratí vybudované impérium, když nečekaná vražda obchodního partnera převrátí jeho plány na poctivé podnikání naruby. Pokud jde o korupční praktiky, nejbližším spojencem Franka je jeho morálně rozpolcená žena, bývalá herečka Jordan (Kelly Reillyová). Rachel McAdamsová hraje nekompromisní šerifku Ani Bezzeridesovou, jejíž rázná povaha a netradiční etika jí často staví proti systému. Ve hře je také válečný veterán a důstojník kalifornské dálniční hlídky s problematickou minulostí Paul Woodrugh v podání Taylora Kitsche. Ten objeví místo činu vraždy, což spustí vyšetřování zahrnující tři odlišné policejní týmy, několik kriminálních konspirací a miliardy dolarů. (HBO Europe)

(více)

Recenze (213)

kleopatra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bolestivá hutná atmosféra míchaná z vnitřních a vnějších ran, apokalypsy morálky a vztahů, vyrostlá i z alarmujících hereckých výkonů i z pera Nica Pizzolatta. Přes podstatně nižší procenta oproti první sérii se jedná pořád o výjimečný seriál, který doplácí jen na prvotní namlsání. U mne však ne. 5*. ()

Lima 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak je to jistý. Nic Pizzolatto je v současnosti nejlepší scenárista detektivních příběhů. Odvyprávěných košatou formou, s mnoha dějovými linkami, které se nakonec dokonale spojí. Přitom ani nezapomíná na jímavé osudy jednotlivých postav (Farrell a jeho vztah k synovi!). Ta atmosféra odcizené průmyslové konglomerace, přímo stvořené pro kriminální delikty, byla k nakousnutí. Episoda 6 – návštěva v bordelhousu pro zámožné – měla skoro až hororový nádech. A herci? Fantastičtí byli všichni, všichni do jednoho, ale stejně bych vyzdvihl dva – Taylora Kitsche, kterému bych přál mnohem více hereckých příležitostí a pak Vince Vaughna, jehož mnohotvárná tvář seděla té nejednoznačné postavě mafiána jak prdel na nočník. Ten ať už hraje jenom vážné role, slušej mu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá serie je scénaristická základní nebo spíš rovnou zvláštní škola. Nezáživný, nudný, přehršle postav, každá se svým mnohdy naprosto neřešeným příběhem překrývá kriminální linii děje, vše působí nepřehledně, šité horkou jehlou jakoby honem, honem, dokud maj diváci v paměti jedničku. Kdo zvolil na castingu Vinceho měl by si dát facku. Sledování druhé serie bylo utprení. Jednička pro mě navždy zůstane kultovní pětkovou klasikou, který druhá série může leda tak lešttit boty. ()

Toren 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

6/10. První série byla kvalitou jak z jiné galaxie a ta druhá neměla žádnou šanci. Největší problém je roztříštěnost materiálu a zoufale nevyvážené tempo. Škoda.. herci se setsakra snaží a řemeslo je opět (na seriálovou tvorbu) naprostá špička. ()

T2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2.Séria má výborných hercov ako je Farrell, McAdams, Vaughn, či dokonca Taylor Kitch čo to dá ale na druhú stranu zas príšerných priemerných režisérov na čele s Justinom Linom. Tam to teda trpí rapídne, detektívny príbeh prevažne vyznie tak polovičato, nežistne skoro až sucho, grády tomu dodá len spomínané herecké obsadenie. Nie-happyend záver to dáva až nečakane dosť dole, tam to dosť škodí. Sklamanie. /65%/  ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já budu asi lehce pomalejší, protože mi došlo až TEĎ, že Vince Vaughn je bůh. Colin Farrell dtto. Koncert i s lehce falešnýma notama. Už teď se mi stýská. P. S. Intro song samozřejmě opět pět*. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na příběh Martyho a Rusta začal padat prach, který pomohl ukázat, že se sice jednoznačně jednalo o atmosférickou podívanou, ale o přelomový okamžik seriálové historie určitě ne. Proto je dobře, že se začíná ve zcela odlišném prostředí urbanistického Vinci. Politici i policie tu rádi dostávají občasný dolar bokem, řetězec erotických služeb vesele bují a vůbec tu na každém kroku něco smrdí. Až smrt jednoho z místních hlavounů spustí řetězec událostí, na jehož konci zůstane pár mrtvých – a možná i něco navíc. A řetězec je to zajímavý, takže o to víc mrzí, že stejně jako minule nechybí hlubokomyslně cílené dialogy, které ale bez McConaugheyho specifického charakteru (a hlasového projevu) postrádají smysl a působí jako špatný vtip. Navíc akční scéna v závěru čtvrté epizody nutí přemýšlet, jestli je přítomna vážně jen kvůli tomu, aby překonala legendární přestřelku ze stejného dílu řady minulé. Co je ale naštěstí obráceně, to je gradace. První sezóna začala ve velkém stylu, aby ve finiši trochu vyšuměla. Kalifornská anabáze místo toho klame tělem, kdy se pět hodin zdánlivě nic neděje a pak, ve chvíli, kdy netrpělivější diváci celé snažení dávno vzdali, nasadí smrtící atmosféru tepajícího nepřátelského prostředí a skrz dokonale fungující finále ospravedlní i úvodní rozvláčnost. Poté, co každý ještě nedávno hrnul na McConaugheyho veškerá herecká ocenění, zaráží mě, že je ticho po pěšině po výkonech proti typu obsazené Rachel i bezchybného ztroskotance Farrella, který si s cigaretou a panákem během pár vět uzmul životní roli. Zkrátka a dobře je Detective příběhem i seriálem plným rozporů. Zatímco po osmi dílech to vypadalo, že je pro každého, po šestnácti už proti sobě štve několik táborů. Pro mě je ale zárukou (specifické, ale nezpochybnitelné) kvality. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrou správou je, že druhá séria je niečo úplne iné. Čo ja osobne oceňujem viac, než keby bola nenápaditou kópiou prvej. Ale zas na druhej strane aj chápem, že mnohí fanúšikovia prvej sezóny to neoceňujú a práveže chceli "niečo podobné, ak nie úplne rovnaké". Faktom je, že druhá séria je skutočne slabšia. Hlavný prípad, ktorí policajti riešia, nesiaha ani po pás tomu z prvej série. Ten bol obludný, desivý, miestami až mysteriózny a dokonca light hororový. Prípad z druhej série je "len" zaujímavý a nie úplne márny, ale oproti prvému proste kope za slabšiu ligu. Výraznými plusmi sú herecké výkony. Prvá spoločná scéna ústrednej neortodoxnej trojky je skvelá. Tešil som sa, aká super chémia im z toho vylezie. Bohužiaľ to nebol žiadny zázrak, pretože každý z ústrednej trojky (+ "dobrý" mafián Vince Vaughn) si kope sám za seba a o tímovú chémiu sa príliš nestará. Atmosféra rozhorúčeného veľkomesta je pôsobivá, ale ku koncu začnú všetky tie prelety nad štvrťami a diaľnicami nudiť; južanské prostredie z prvej série bolo určite pôsobivejšie a divácky vďačnejšie. Koniec je vyložený prúser, od trápnych náhod a nehôd až po... no skrátka je to zle, nebudem spoilerovať. Napriek tomu nás to s pani manželkou bavilo. Posledné sekundy dojemné. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem rád, že jsem se tentokrát dostal přes první tři epizody, protože pak to stálo za to - zprvu nesympatický postavy jsem si oblíbil, zorientoval se, dočkal se pár silných finále a užil lokace L.A., hříšné městské aglomerace. Takže ve výsledku žádný fail, překvapil mě Kitsch a skvělý zbytek hlavních herců. Dobrá řada, slabší rozjezd. 80% ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ještě luxusnější znělka! Oproti první sérii tu chybí tak výrazná postava jako Rust a ani řešený, lehce nepřehledný případ korupce a pomsty nestrhne tolik jako minule. Pořád je to ale parádní scenáristická, herecká a režijní práce, se skvěle napsanými a zahranými postavami a dialogy, která díky (i když trochu mechanicky servírovaným) sugestivním leteckým záběrům města a hudbě pobublává sugestivní temnou atmosférou a občas exploduje třaskavou přestřelkou. Vince Vaughn mi jako komik nikdy nepřišel vtipnej, ale ve vážné poloze je famózní, stejně tak Farell a McAdams. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Pain is inexhaustible. It's only people that get exhausted…“ Bolest jako hybná síla všeho. Ať už ta vnitřní, otevírající staré jizvy a živící démony a nebo ta vnější, která rapidně urychlí přístup k informacím a potřebám. Jak by řekl Takashi Miike, slova vytváří lži, ale bolesti lze věřit.. Temný písař Nic Pizzolatto hraje jiný zápas, ale liga je to stejná. Komplikovanost jeho příběhů není o nedostatku respektu směrem k divákovi. To divák musí projevit respekt směrem k příběhu, který mu to pak vrátí měrou vrchovatou. Hlavní herecké kvarteto brilantní, přesto si dva zaslouží vyzdvihnout. Vince Vaughn jako gangster s rovnou páteří a pevným stiskem svůj trénink na Brawl in Cell Block 99 pojal velmi zodpovědně a Colin Farrell si nejednoznačností Raye Velcora dokázal říct o nenávist, lítost i pochopení. Jejich společná scéna v kuchyni u ranní kávy či hovory v klubu, kde podle hudebního repertoáru nechodí hosté načerpat optimismus, byly pro mě jedním z mnoha malých vrcholů série. A teď vstříc trojce. Jméno Saulnier šponuje má očekávání.. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

24.12.2015 : Pro mě možná lepší než první, a to už je co říct. Je naprosto skvělé, že obsadili herce takovéhle poměrně nízké prestiže (tehdy se vraceli na výsluní) a dokázali, že umí hrát, když je to třeba. Respekt. Jsem zvědav, koho obsadí do třetí řady :) Snad Nicka Cage :D :D (jo to tehdá bylo zbožné přání, naštěstí se zvládl do jisté míry vrátit i tak) ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Drží dych s výnimočne skvelou a vysoko nadpriemernou (v rámci krimi žánru) prvou sériou. Síce nie zarovno, ale nestráca žiadne významné body; doporučiteľné ako tip a opakovane pozerateľné. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oproti první sérii lehce chaotické, méně zajímavé a režijně ne tak výrazné. Nepříjemné množství omáčky, lehce nevyvážené tempo, přehršel postav, méně emocí. Ale stále nadprůměrný seriálový kus. Navíc pořád šlo o dobu, kdy zkratku VOD skoro nikdo neznal, série obsazené oscarovými áčkovými herci byly tou dobou stále v plenkách. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dosledovat druhou sérii Temného případu mi trvalo téměř dva roky. Nejprve jsem dal první tři epizody. Hrozně mě to nebavilo. Pak jsem tomu dal další rok šanci znova a zvládl jsem dokonce první čtyři epizody. Konec té čtvrté je konečně skvělý (jsem zvědavý, jestli i ve třetí sérii bude ten stejný oblouk, že se z toho uprostřed stane akční film), přesto mě to nedonutilo sledovat dál, a to já většinou fakt vytrvám. Nicméně pak jsem to o půl roku později už dojel a kvůli posledním třem dílům to zato stálo. Ale oproti sérii první je to o tolik méně zajímavé. Nemůže být okoukanějšího prostředí, než je pobřeží Kalifornie. Celá story je strašně rozstříštěná, komplikovaná, vlastně až do konce jsem nevěděl u některých jmen, o kom se vlastně mluví. Colin Farrell hraje roli, se kterou není moc snadné sympatizovat a veškerý kontakt s jeho synem potažmo rodinou skoro až fyzicky bolel. Postava Rachel McAdams to drží nad vodou. Postava Taylora Kitsche je hodně průměrná. Hodně velký problém jsem měl s dvojicí Vince Vaughn a Kelly Reilly. Kdykoliv se na place objevili, tak mě to začlo hrozně štvát. Naštěstí se postava Vince Vaughna později relativně vyprofiluje. Celý ten případ ale zoufale netáhne. První sérii jsem trochu kritizoval za to, že je to případ jak podle příručky "vytvořte cool odporného sériového vraha", ale co bych za to tady dal. Oceňuji odlišnou cestu, ale tímto způsobem ne. Lidi tu občas kritizují fakt, že ten případ vůbec není temný. Tahle kritika určitě není na místě, protože se tak seriál jmenuje jen u nás. Zároveň to ale ani moc neštimuje s tím originálním názvem, protože moc ani nevím, kdo tady vlastně měl představovat toho True Detectiva, ale došlo mi, že ten název je vlastně asi trochu sarkasmus. Nebýt posledních třech dílů, horko těžko bych dával vůbec 2*, ale nakonec to hodně vytáhly. Zatímco závěr série první (monolog McConaugheyho, kterým popřel celou svoji úžasnou postavu) mě dost naštval, závěr druhé série je boží. Škoda, že nefunguje tak skvěle, jak by mohl, kdyby mi na postavách či příběhu záleželo víc. Prosím příště méně dlouhý (nebo aspoň lepší) úvod. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série znovu výborně míchá klišé & brak společně s precizní řemeslností (a taky má znovu postavu s úchylným knírem, nevěřím, že je to náhoda). Změna ve vyprávění a příklon k vyšším hrátkám korupce a politiky funguje, rozšíření hlavních postav na čtyři je dobré, protože jsou to právě postavy, které si nesou nejvíc klišé atributů a pokud by měl příběh stát jen na dvou postavách, nejspíš by děj neutáhli, dobrým hereckým výkonům navzdory. Fajn je i zapojení postavy "druhé strany zákona," které také docela osvěžuje. Závěr seriálu je silný, přestože se limitně blíží kriminální telenovele. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pred dlho očakávanou štvrtou sériou Night Country nastal vhodný čas zopakovať si tú z trojice nie príliš oceňovanú, nie príliš chválenú a dnes už možno aj zabudnutú. Hodne svojské, cítim z toho netradičnosť, šarm, charizmu, ale aj chaos. Dianie sa dá pochopiť aj z prvej, je však značne po malých kúskoch rozkvetnaté na všetky strany a vzájomne poprepájané kúskami ešte menšími. Priznám, že sám neviem, či mal scenár kapacitu na to byť takýmto spôsobom prezentovaný, alebo kapacitu mal, len jeho podaním vyznel ako prázdny len s kopou vaty, hoci nebol (pláva tu istá teória o Tibetskej knihe mŕtvych). Páčilo sa mi rozhodnutie produkcie nenatáčať priamo v Los Angeles, ale radšej v jeho bezprostrednom okolí so zámerom navodiť, podľa slov tvorcov, tzv. psycho-sphere atmosféru, čo sa rozhodne podarilo. Tej určite dopomohlo aj presakovanie znepokojivých tónov T Bone Burnetta (aj delikátne použitá hudobná knižnica), ktorými si ale zároveň seriál ako celok, myslím, nepomohol, pretože imitáciou len pripomína fanúšikmi milovanú prvú sériu. Ústredná pätica úplná nálož, all-star zostava. Vaughn a Farrell... k predvedenému nemám slov. Postava Raya Velcora, pre mňa, na míle ďaleko v rámci nezabudnuteľnosti než "nejaký" Rust a Marty. A ďalšia vec hlavne je, ako sa dá zvládnuť ten nápor a tlak očakávaní nastolených po prvej sérii často častovanej ako jeden z vrcholných produktov televízie vôbec. Čokoľvek, čo by z druhej série nakoniec vzišlo, výsledok by bol dozaista viac-menej rovnaký – sklamanie (možno preto tu ešte stále nemáme ani po dvoch dekádach Half-Life 3, všakže?). Tento počin mať tak iné meno, hodnotenia a chvály by boli úplne inde. Veď už teraz retrospektívne sa na naň pomaly začína hľadieť oveľa pozitívnejšie, najmä bez použitia optiky ovplyvnenej prvou sériou. A ten sekundový záber na ten mobil v závere mi rozbil srdce... ♪♫ (x / x / x) (20.12.-21.12.2018) (30.10.-31.10.2023) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. Séria - 80%. Nic Pizzolatto si svoj drsný kriminálny scenáristický prístup preniesol aj do druhej série, čo je obrovské plus, no na druhú stranu už nevykúzlil tak zaujímavý príbeh ako sa mu to podarilo pred tým. Každopádne aj druhá séria ma čo ponúknuť a teraz nehovorím len o perfektnom castingu (Farrell, McAdams, Kitsh, Vaughn), ale aj o (opäť) vynikajúcej atmosfére a napätí, ktorá vrcholila niekoľko dielov a v samotnom závere doslova exploduje. Začiatok síce slabší, ale finále to dokonale vynahradilo. ()

lamps 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jo, první série byla lepší. Schématicky zajímavější, režijně stabilnější a svou atmosférou ztracených lidských duší v americkém zapadákově více vtahující. Dvojka si ale šlape vlastní tématickou pěšinku, a šlape ji natolik jistě a nepředvídatelně, že jiná než slova chvály se mi zkrátka nepřísluší zde zmiňovat. Spojit dohromady tolik zajímavých a (obdobně jako v jedničce) ztracených postav s těžkými osobními mindráky, tolik potenciálně záporných či nejednoznačných charakterů z řad vysoké politiky, mafie nebo policie a jednu tajemnou vraždu do objemného propletence intrik, násilí, zkorumpovanosti a vztahů současných či dávno minulých, aniž by se jeden ztrácel a každá z titulních postav nedostala dostatečný prostor k stoprocentnímu prokreslení, tomu si prosím říkejte, jak chcete, já tomu říkám orgastické televizní mistrovství. A co se týče herců, tak všem do jednoho bych za jejich famózní realistické kreace vystavěl nikoli hollywoodskou hvězdu, ale rovnou chrám, především pak Farrellovi, který tímto definitivně patří do nejvyšší herecké ligy, a McAdams, která dostala na svůj vkus dost netypickou drsně - křehkou roli, a poradila si s ní přímo fantasticky.. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Horšie herecké výkony, to uznávam. Rachel, Vince a Taylor Kitch, sú herecky niekde úplne inde ako McConaughey s Harrelsonom. Farrell vynikajúci. Zato obsahovo to porovnávanie neberiem. Jedná sa o úplne iný príbeh, založený na odlišnej práci jak s tempom, tak s emóciami. A hlavne s žánrom! Spoločné majú vlastne len vyvrcholenie v závere štvrtej časti a následný zlom. Kde bola prvá séria "rodinná", je druhá chladná; Kde bola prvá "duchovná", je druhá drsná a odťažitá. Kde Woody a Matthew riešili jeden a ten samý prípad a vzájomné vzťahy, tam riešia postavy druhej série širší kontext a každý vlastné pokazené životy. Nehrá sa tu rovnaká hra. A to je dobre. Pizzolatto je niečo jak seriálový Haggis, proste prvotriedne remeslo, pri ktorom mu všetci vyčítajú, že nie je stále rovnaké. 100% ()

Reklama

Reklama