Reklama

Reklama

Temný případ

(seriál)
Trailer 6
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2014–2025), 31 h 7 min (Minutáž: 54–86 min)

Hrají:

Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly, Vince Vaughn, Michael Potts (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Toto drama s Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem v hlavních rolích se soustředí na dva detektivy státní policie z Louisiany. Sleduje jejich osobní i profesionální vztah během sedmnáctiletého pátrání po děsivém rituálním vrahovi. Čím déle pátrání trvá, tím více se mění jejich životy a jejich partnerství dostává zabrat - každý z nich musí sám zjistit cenu odplaty a projít si ztrátou iluzí. V roce 2012 je znovu otevřen případ vraždy z roku 1995, na němž pracovali detektivové Rust Cohle a Martin Hart, kteří se mají znovu pustit do vyšetřování. Vše probíhá v současnosti prostřednictvím samostatných výslechů. Oba detektivové vyprávějí příběh svého vyšetřování, přičemž znovu otevírají nezhojené rány a začínají pochybovat o tom, že se jim podaří vyřešit případ bizarní rituální vraždy z roku 1995. Jednotlivé časové linie se rozcházejí a znovu sbíhají v roce 2012 a oba muži jsou opětovně vtaženi do světa, o kterém si oba mysleli, že je dávno pohřbený v minulosti. Ve chvíli, kdy poznají sami sebe i vraha, je jasné, že temnota je přítomna na obou stranách zákona. (HBO Europe)

(více)

Videa (70)

Trailer 6

Recenze (1 519)

H34D 

všechny recenze uživatele

Ač první díl naznačuje, že by pravý detektiv mohl na poli poctivé policejní práce konkurovat jinak bezkonkurenčnímu The Wire, další díly se uberou trošku jiným směrem. Zkoumaný případ ustupuje do pozadí a seriál (jako většinu seriálů) začnou ovládat charaktery, jejich vztahy a osobní prožitky. Rusty je fenomenálně napsaná a fantasticky zahraná postava, krade si seriál pro sebe. Je nesmírně chytrý, přiměřeně asociální, ale stále zůstává lidský (na rozdíl od přikrášleného Sherlocka a vlastně i Dr. House, který je přeci jen pořád více seriálovou postavičkou, než reálným člověkem). Pomalejší tempo ve prospěch temné atmosféry je také velkým plus, dostáváme se více do hloubky, nahlížíme na duo protagonistů z rozličných úhlů i časové perspektivy. Paradoxně (malou) slabinou Temného případu je samotný případ, který oproti realistickému ztvárnění charakterů a jejich života působí spíše jako fantastická hororová povídka z minulého století. První série 9/10, druhá série 8/10 ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

17.1 2014 - Ano ohodnotil jsem to příliš brzy a řekl jsem si, že budu průměrovat, nakonec jsem však nemusel a hodnocení jsem ponechal. Nyní (23.3.) jsem s několikatýdenním skluzem konečně první řadu dokoukal. Naprosto chápu nadšení všech, které seriál baví a jsou z něj úplně nadšení, ostatně nepopírám, že se u mě takové chvilky také objevily. Celkově mi ale seriál nepřišel nijak extra kulervoucí. Hned vysvětlím. To, že od prvního dílu seriál pozvolna vypráví jeden velký příběh dvou poldů a nesnaží se nijak extra tlačit na pilu, rozhodně není chyba a ani já to tak neberu. Asi je to moje chyba, protože těch seriálů sleduju opravdu hodně a ty dobré se snažím odlišit právě tím napětím a takovou tou potřebou si ihned pustit další díl, což se u mě dostavilo tentokrát jen občas. Vzpomněl jsem si na druhou řadu Dextera, která mě naprosto uzemnila a něco ve mě zanechala po každém epickém dílu. Zato Temný případ na to jde pěkně zlehka a pozvolně nabaluje jednu případovou vložku na druhou a to velice komorním způsobem, který je vystřídán až velice napínavým finále, což mě prostě malinko zklamalo. Nic to však nemění na tom, že je True Detective naprosto výborně zpracovaný, zrežírovaný a v neposlední řadě skvěle zahraný krimi thriller, který si ten povyk kolem toho bezesporu zaslouží. Matthew McConaughey, Woody Harrelson - bomba prostě oba dva, ani jednoho jsem dosud neviděl v takové herecké poloze a oba to zahráli skvěle; je prostě vidět, že když je dobrý režisérský dohled, tak to prostě jde. Na druhou řadu se těším samozřejmě hodně a zároveň se trošku bojím, bude se totiž jednat o jiný příběh a to je vždycky nejistota, avšak HBO ještě nezklamalo, tak uvidíme 2. řada : Pro mě možná lepší než první, a to už je co říct. Je naprosto skvělé, že obsadili herce takovéhle poměrně nízké prestiže a dokázali, že umí hrát, když je to třeba. Respekt. Jsem zvědav, koho obsadí do třetí řady :) Snad Nicka Cage :D :D Edit : Haha, třetí sérka trošku zklamala, ale i tak 75% ()

Reklama

Gimp 

všechny recenze uživatele

Idea je asi taková. Máme film a ten má stopáž dvě hodiny. Ale na odvyprávění příběhu a ještě rozvinutí postav je potřeba uchýlit se k různejm zkratkám a zjednodušením. Seriál má výhodu delší stopáže a tak může potenciál příběhu naplnit doslovněji, dokonaleji v tomhle slova smyslu. A True Detective vážně ukazuje nějaký postavy, jejich hodně zajímavý osudy a promakanej vývoj. V souvislosti s vyřešením případu mi to ale nějak nestačilo, zdálo se mi, že tam to ještě šlo líp vytěžit... I tak asi nejlepší seriál, co jsem kdy viděl. Další série už nebudu sledovat. // Lhal jsem. Seriálový sucho mě donutilo mrknout i na druhou sérii a zpětně musím říct, že na ní budu vzpomínat stejně rád jako na první. Ta chandlerovská Kalifornie a všudypřítomná beznaděj s koncem, kterej mi vyhovuje víc než u první řady. Bomba, díky! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

1. séria: už úvodné titulky a znelka dávajú na vedomie, že sa nebude jednať o typický, mainstreamový detektívny seriál typický pre posledné dekády. Takže ak inklinujete k tomuto typu seriálu a dostávajú vás do vytrženia, urobte službu tvorcom a nám - fanúšikom, a vyhnite sa mu oblúkom. Spočiatku typicky fincherovská zápletka, ktorá využíva viaceré dejové a časové línie v absolútnej harmónii. Tým zároveň rozbíja divácke vedomie a snaží sa nastoliť dejovú anarchiu v prospech neskutočne úderných zvratov. Každým dielom graduje atmosféra, pochmúrny dej je čím ďalej tmavší a nevyspitateľnejší, charaktery postáv sa odhaľujú až do špiku kosti a počas posledných dvoch dielov som vyfajčil asi krabičku cigariet. Réžia jednoznačná a priama, bez zaváhania, to isté je potrebné povedať pri hereckých výkonoch, nielen fenomenálnej ústrednej dvojice, ale úplne všetkých zúčastnených! V závere som šiel do kolien, jednoducho povedané - bez nadsádzky najlepší seriálový zážitok! 100%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. SÉRIE ,,RADUJTE SE! SMRT NENÍ KONEC…“ /// Píše se rok 2012 a detektivové Rust Cohle a Marty Hart vyprávěj o 17 let starý okultní vraždě. To se tenkrát našlo tělo s parohama… Nejdřív mám dojem, že se to jako rozjíždí dost pozvolna. Na konci vím, že nerozjíždí – vono to totiž je dost pozvolný vyprávění, který jako by chtělo dát vyniknout těm dvěma HERCŮM, jiným vypravěčským postupům a atmosféře, která je fakt hodně zajímavá a myslím, že hlavně díky ní vzbuzuje seriál až nekritickej vobdiv. A ta atmosféra… nevím, nevím, nebejt charakteru postavy Rusta a schopnosti W.Harrelsona slízat smetanu z kdejakýho pekáče…, protože ten případ, co má svoji kulturu a mísí voodoo se Santérií, ve mně bohužel žádný konspirační teorie nevyvolává. Což možná bude ten pravej důvod toho, že i když fláknu 4*, myslím spíš 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Soused mele něco vo žlutým královi (že je Vietnamec? Tak to se nepočítá…asi teda…). 2.) Existuje pro mě jen jedna historka: Světlo proti tmě. (A jsem rád, když světlo vyhrává.) 3.) Thx za titule ,,mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * 2. SÉRIE „JESTLI JE ŠANCE JE DOSTAT, JDU DO TOHO!…“ /// Tři poldové s problémy a mafián na pokraji krachu. Tyhle čtyři postavy spojí jedna mrtvola (ta na začátku). Nikdo nikam nespěchá. Není třeba, jejich party jsou výborný a Nic Pizzolatto dokazuje, že tady jde v první řadě o člověka (o herce…), takže jejich čas rozděluje rovnoměrně. Možná je to dokonce diváčtější než první série. Překvapivě mě zklamalo 90ti minutový finále, který je zbytečně (až nepřirozeně) dramatický, takže ty 4* nechám. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vobrali mě vo všechno! 2.) Jsem zkrachovalá policejní existence. 3.) Thx za titule „mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * /// 3.SÉRIE /// „CO KDYŽ NÁS NĚKDO CHYTÍ?“… „JSME STAŘÍ A ZMATENÍ!“… /// Návrat ke kořenům… budiž. Jednička byla opěvovaná, takže se to samo nabízelo. Teď jen příběh… - není tak špatnej. Takže spolu s „vohraným“ tempem … nakonec dojdou všichni ke zjištění, že i těch „jen“ osm dílů je vlastně moc. Úplně nejvíc z toho číší síla parťáctví. Temnota duše? Ano, ale až na konec. Dávám 3*! Nevodhadnutá dýlka a finále, který nevyrazí dech! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mým znakem je modrá spirála. 2.) Mám svůj nevyřešeném případ. 3.) Thx za titule „need4seed“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (693)

Zajímavosti (65)

  • Vrah čerpá inšpiráciu pre svoje zločiny z knihy poviedok "The King in Yellow" od amerického autora Roberta Williama Chambersa. (Eoin)
  • Matthew McConaughey (detektiv Rust Cohle) byl scénářem natolik nadšený, že podepsal účast na projektu ještě předtím, než se seriálu ujala stanice HBO. (jerry12)

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Blade naverboval scenáristu Temného případu

Blade naverboval scenáristu Temného případu

29.04.2023

S blížícím se začátkem natáčení nového Bladea přichází nyní zpráva, že na projektu už pár týdnů pracuje také scenárista a vůbec tvůrce seriálové antologie Temný případ Nic Pizzolatto. Pizzolatto… (více)

Reklama

Reklama