Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ada Monroevá se se svým otcem přestěhovala z města do obce Cold Mountain, kde se okamžitě zamilovala do muže jménem Inman, který se zase okamžitě zamiloval do ní. Dvojice spolu zažila pár pěkných momentů, ale oba byli velmi zdrženliví, a než mohl jejich vztah přerůst do další fáze, přišla občanská válka. Inman narukoval do jižanské armády. Dvojice si před Inmanovým odjezdem dala polibek a slíbili si, že na sebe počkají. Inman bojoval ve válce statečně a díky němu a mužům z Cold Mountain vyhráli mnoho bitev. Jednoho dne se je seveřané pokusili vyhodit do vzduchu, ale nakonec dostali sami sebe do pasti. V té bitvě zemřelo hodně mužů, ale seveřané byli poraženi. Inman a jeho muži dostali za úkol v noci postřílet přeživší nepřátelé, ale akce se nepovedla a Inman byl vážně postřelen. Inman byl převezen do nemocnice, kam se mu po delší době dostal do ruky dopis od Ady. Ada si mezitím prošla peklem. Válka převrátila její život vzhůru nohama. Otcovo zdraví se horšilo, museli propustit všechny otroky a farma nebyla udržována. Jednoho dne otec Ady zemřel a ona byla odkázána na milodary místních. Adě nejvíc pomáhala Sally, jejíž synové odešli taky do války. Ada byla zoufalá, a proto Inmanovi napsala, aby za ní okamžitě vyrazil. Inman ten dopis dostal v nemocnici a hned, jak mohl, tak z nemocnice utekl. Tehdy už bylo jasné, že jižanská armáda prohraje, ale i tak byli zběhové zabíjeni. Inman měl před sebou velmi dlouhou cestu. Nejprve se seznámil s reverendem Veaseym, kterého přistihl, když chtěl utopit černošku, se kterou čekal parchanta. Inman ho zastavil, ženu zachránil a reverenda přivázal ke stromu, aby se každý o jeho činu dozvěděl. Později se tito dva opět setkali, reverend byl z města vyhnán a nyní je na útěku před domobranou. Dvojice byla na cestě spolu, dlouho si pomáhali a pak jednoho dne narazili na muže, kterému umřel býk v potoce a on ho nyní musí dostat z vody, protože ji zdechlina znečišťuje. Muž se dvojici odvděčil dobrým jídlem a pitím, a když byli oba opilí, přivedl muž domobranu a dvojice byla zatčena. Před smrtí zachránila Inamana skupina seveřanů, na kterou narazili. Vojáci všechny postříleli a Inman hrál taky mrtvého. Inman se pokusil od mrtvých kolegů osvobodit, ale neměl dost sil, nakonec mu pomohla jedna stařenka. Tato stařenka odvedla Inmana k sobě domů, kde mu dala najíst a vyléčila ho. Po nějaké době se vydal Inman opět na cestu, až jednoho dne narazil na dům patřící jedné vdově s miminkem. Sara nabídla Inmanovi jídlo, přístřeší a oblečení. Jeho blízkost v ní vyvolávala vzpomínky na jejího mrtvého muže. Dvojice spolu nic neměla. Ráno je překvapila trojice seveřanských vojáků, ale Inman je zlikvidoval, a tím Saře zachránil život. Pak už se vydal na cestu domů, která byla ještě dlouhá... (TV Prima)

(více)

Recenze (604)

golfista 

všechny recenze uživatele

V podstatě bych se mohl podepsat pod Civalův komentář.... Podpořím jen ještě jednou krásu a charisma Nicole Kidman, která přibývajícími roky neubývá (spíš naopak) a ze vsunutých epizod z hrdinova návrau postavím na první místo tu s Natalií Portman, která mě pořádně zasunula do sedadla. Scény při nichž umírají lidé jsou nasnímány natolik realisticky, že máte chuť otočt zrak....Jinak - jde o dílo mistra (miluju, když si někdo dá tolik záležet na každém záběru), ale k mému mírnému zklamání není úplně mistrovské...... Po shlédnutí na DVD musím "přitlačit". Asi to pořád není 100%, ale už chybělo málo. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Putovanie postavy Juda Lawa je ovešané príliš do seba zahľadenými udalosťami (načo tie cameá?) a čakanie postavy Nicole Kidman je odľahčené prehnane excentrickou komičkou Renée Zellweger. Dve hlavné línie tak plynú paralelne vedľa seba bez nutnosti prepojenia. Potrebovala vôbec Nicole od príchodu Renée chlapa v domácnosti? Byť autorom filmu, dám Renée na zadok, aby nesťahovala všetku pozornosť na seba. Vystrihať z filmu 40 minút s ňou a zlepiť ich do príjemnej krátkometrážnej komédie. Ale i tak dávam úctyhodné 4*. Pretože herci sú výborní, zopár momentov veľmi silných a formálna stránka filmu dokonalá. Každý záber, všetka výprava aj na tých najmenej dôležitých miestach je vypiplaná do posledného detailu a krásne zladená s prešlapujúcim rozprávaním. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od Renée, která byla předlohou tak nadšená, že ji chtěla sama koupit ke zfilmování, jsem já na knihu brzy po přečtení zapomněla a bojím se, že to tak bude i u filmu přes jeho nevyvratitelné kvality. Postava Ruby s Renée získala další rozměr, naopak u Nicole nechápu ty ovace nad jejím výkonem. Jestli tam bylo překvapení v podobě hereckého výkonu, tak u Natalie Portman. Film ctil předlohu, oko i ucho si přišlo na své, nicméně poslední třetinu už jsem se vrtěla. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Po prvních třiceti minutách jsem se cítil jako v ráji. Nevím, jestli to bylo mojí extrémní nákloností k Nicole, ale každý okamžik milostného oťukávání mezi ústředními hrdiny jsem prožíval neobyčejně intenzivně, v duchu šeptal Nicolce do ouška zamilovaná slůvka, a když musel Jude Law odejít, málem mi pod tíhou zoufalství puklo srdce. Začal jsem podezřívat Minghellu, že natočil dokonalou romanci, která mě přímo v kině zpopelní a rozpráší na kilometry, ale brzy přišlo vystřízlivění. Film najednou zasypala spousta vedlejších postav, které mě prostě v kontextu hlavní milostné linie přišly naprosto nezajímavé. Řekl bych, že s Renée přišla do Cold Mountain nuda, ale není to chyba Zellweggerové. Její výkon mi sice nepřišel na Oscara ani omylem (obzvlášť ze začátku dost přehrává, jak vehementně máchá rukama), ani mi až na zasněžený záver nepřipadla kdovíjak vtipná, ale výtky padají na hlavu scenáristy, který rozplizl film malými výstupy Ribbisiho, Hoffmana a spol. Sice skvělých herců, kteří však v příbehu nehrají důležitou roli, ať už emocionální nebo dějovou. Prostřední hodina mě skoro vůbec nebavila, najednou jsem se musel "jen" kochat krásně nasnímanou přírodou. Tady měly podle mého nůžky nekompromisně stříhat, omezit se jen na několik málo epizodek včetně té jedné z mála, která je opravdu úchvatná (opuštěná Natalie Portman), a dotáhnout strhující milostnou linii co nejdřív do konce (popř. ji ještě více rozehrát, než se tomu nakonec stalo). Když se Minghella ke svým hrdinům vrátí a srdíčko začne zase roztrpčeně tlouct, je nadmíru jasné, že k dokonalosti tomuhle filmu chybí to správné dávkování důrazu. Lawovy problémy a neslané nemastné peripetie cestou domů neměly hrát prim, protože Minghella je mnohem silnější jako vypravěč nádherných milostných příběhů. A když má u sebe tak skvělé herce, nádhernou vizuální stránku a scenáristu, který dokáže z láskyplného jiskření vyždímat bez balastu slov maximum, měl by vzniknout geniální film. Ale přestože se Nicole svlíkla a vypadala opět překrásně, nedopadlo to... Upřímně, snad nikdy v životě mě tolik nemrzelo, že nemůžu dát plný počet hvězdiček. V první čtvrtině jsem totiž ani nedýchal a říkal si, že teď teprv vznikl pravý film mého srdce. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Návrat do Cold Mountain měl být obrovským příběhem na pozadí zuřivé války, místo toho ho Anthony Minghella roztříštil do několika menších epizodek s nemálo cameo roličkami a tím, co nezůstalo v rovině slibů, je pouze perfektně odvedená vizuální stránka. Nádech války se vytratí po úvodní desetiminutovce (honička s národní gardou by se mohla odehrávat v jakémkoliv jiném žánru), velkoryse nastíněná premisa velkofilmu zmizí jako pára nad hrncem a do popředí se tlačí kombinace skoro pohádkové road-movie a venkovského dramatu. A když to není místy úplně ono, jak jsem napsal výše, oko si smlsne téměř v kterémkoliv momentě. Překrásné exteriéry, rozmanitá paleta barev, prosluněná pole, skoro to až svádí zhluboka se nadýchnout. Jude Law předvádí, že umí zahrát naprosto vše, velkým překvapením je pak Renée Zellweger, která ve všech (bohužel i vážnějších) scénách strhává pozornost na sebe. Jinak je však Návrat do Cold Mountain zářným příkladem toho, kolik herci dokáží zachránit, když není možnost opřít se o scénář. Ten je totiž díky své přímočarosti určitě největší slabinou tohoto jinak ambiciózního celku. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herečka VR - Renée Zellweger + 6 nominací: Kamera, Herec HR - Jude Law, Střih, Hudba, Píseň - "Scarlet Tide", Píseň - "You Will Be My Ain True Love" ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Klasický "oddyseovský" příběh o pouti, doplněný pohledem z druhé, ženské, strany a důkaz, že i z obyčejného námětu lze s perfektními herci a cílevědomou režií vykřesat nadobyčejný filmový zážitek. 90% Zajímavé komentáře: kleopatra, Cival, Kass, HoneyBunny, luplik, GREGOIRE ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Putování hlavního hrdiny má konkrétní i symbolický význam. Důležité jsou city, touha a vášeň a mně vůbec nevadilo, že nevidím bitvy a válku. I bez bojování bylo válčení vystihnuto přesně. Tvrdě. Nečekal jsem, jak to dopadne a všechny ty krásné obrázky na mě strašně silně zapůsobily. ANI SRDCE SE NEUZDRAVÍ. MŮŽEME JEN POZNAT MINULOST A POUČIT SE Z NÍ... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že ze začátku jsem si říkal, myslej tohle vážně, tímhle mě chtěj ohromit, že se jako do sebe zamilujou dva lidi dřív se stačím podrbat na koulích ? Pak je samozřejmě zlý osud od sebe odtrhne a já budu sledovat strastiplný život jeho a jí, ono to tak vlastně skutečně bylo, ale naštěstí tu byla výborná Anthonyho režie a doslova zářící herecký obsazení až jsem se divil jak velký hvězdy tady měly malý prostor, přitom Natálka tady zahrála na pětníku, ale nejlíp ze všech. Nejvíc si musela pošmáknout Renéé, ta měla výtečně napsanou postavu, Jude mě až tolik nepřesvědčil a ve společných scénch s Niki hrál druhou ligu. Když jsem chválil režii, tak řeknu i důvod, nebylo to za vynikající záběry a dobovou atmosféru, která mě velmi bavila, ale za to že mě umožnila souznít prakticky s libovolnou kladnou postavou, která se v příběhu objevila, tomu se říká kvalitní práce. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další Anthony Minghella. Opět krásná kamera a výprava, která je ještě podtržena kvalitní režií doplněnou skvělými herci. Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Natalie Portman, P.S.Hoffman a třeba Donald Sutherland. Málokterý režisér zvládne takovouhle plejádu hvězd ukočírovat a proměnit v opravdu kvalitní snímek. Minghellovi se to povedlo a hlavní tri Law-Kidman-Zellweger vévodí celému filmu. Ostatní hvězdy jen skvěle dokreslují atmosféru doby(ať matka dětí hraná Natalií nebo otec Nicole Donald Sutherland). Bohužel je tu i něco málo špatně. Slabost Anthonyho je rozhodně stopáž, kterou ve svých dílech nerad zkracuje kolem přijatelnějších 2 hodin, ale raději stříhá na 2 a půl. Často to způsobuje, že snímek působí nevyrovnaně a střídá slabá a silná místa. Kdyby Anthony Minghella ke své audio-vizuální dokonalosti přidal trochu citu pro strukturu filmu, stal by se z něj ještě lepší režisér a z nominací by se mohli stát malý zlatí oscaři. Film je působivý, ale zážitek z něho se pro mě Anglickému pacientovi prostě nevyrovná. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Anthony Minghella .. Kniha Cold Mountain popisující převážně příběh vojáka vracejícího se ke své lásce do rodné vesnice na pozadí americké občanské války poskytovala obrovský potenciál. Režisér Anthony Minghella, stojící taktéž za adaptací oné knihy naskytnuté téma plně využil a vytvořil pompézní výpravné milostné drama. Vedle jeho tvůrčích schopností, krásné kamery a hudby zde neméně září hvězdné herecké obsazení, kde na sebe největší pozornost strhává Renée Zellweger svým osobitým podáním Ruby (kdo ji neslyšel mluvit v originále, nepochopí!). Tento romantický velkofilm mám hodně rád, je to silná podívaná na těžké lidské osudy nepřímo řízené krutou válkou. 95%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Právě jsem to dokoukal a ještě chvíli nebudu moct mluvit. Jde o jeden z nejsilnějších protiválečných filmů (aspoň pro mě). Ač je to spíše příběh o odyseovském putování, válka zasahuje hrozným způsobem do života všech postav. Jak válečná vřava na začátku, tak řádění domobrany a vlastně i dalších lidí, z kterých válka udělala stvůry, to jsem neskutečně silné scény. Ještě, že jsou na světě lidé jako Ruby, která je ve fenomenální podání Renée Zellweger tím snad jediným plamínkem naděje v tom šíleném světě. Samozřejmě skvěle hrají i Kidman a Law, ale i Kathy Baker, Natalie Portman (obzvlášť silná scéna), Philip Seymour Hoffman nebo Giovanni Ribisi. A konec slov, jdu si dát Renée do nejoblíbenějších hereček (už jen pro to, jak dokáže zatočit s výbojnými kohoutky). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Návrat do Cold Mountain na mě kladně zapůsobil pouze na samotném začátku a úplně ke konci; vše mezitím je takové sice pěkné na dívání, ale bez vnitřní šťávy a jakékoliv atmosféry. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mi utkvěl ten albín kterej pokaždý když někoho zabil musel udělat akrobatickej kousek. A potom ta část s Natalií Portman byla hodně hustá. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak romance jako spíše historické drama a především obraz války, která poznamenává všechny lidské bytosti bez rozdílu. Film je postaven na výborných výkonech všech herců, i těch v malých rolích. Snad každá postava v tomto filmu je zajímavá a dočkáte se mnoha emotivních působivých scén ( Inmanovo setkání s Natalií Portmanovou, Renée versus otec ). Anthony Mingella pořád umí! P.S. - Storme, Renée je fakt super - "Nesnáším výbojný kohouty." ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Gabriel Yared: 1. Wayfaring Stranger - Jack White ,2. Like A Songbird That Has Fallen - Reeltime Travelers ,3. I Wish My Baby Was Born - Tim Eriksen, Riley Baugus & Tim O'Brien ,4. The Scarlet Tide - Alison Krauss ,5. The Cuckoo - Tim Eriksen & Riley Baugus ,6. Sittin' On Top Of The World - Jack White ,7. Am I Born To Die? - Tim Eriksen ,8. You Will Be My Ain True Love - Alison Krauss ,9. I'm Going Home - Sacred Harp Singers At Liberty Church ,10. Never Far Away - Jack White ,11. Christmas Time Will Soon Be Over - Jack White ,12. Ruby With The Eyes That Sparkle - Stuart Duncan & Dirk Powell ,13. Lady Margret - Cassie Franklin ,14. Great High Mountain - Jack White ,15. Anthem - Gabriel Yared ,16. Ada Plays - Gabriel Yared ,17. Ada And Inman - Gabriel Yared ,18. Love Theme - Gabriel Yared ,19. Idumea - Sacred Harp Singers At Liberty Church ,20. Idumea - Sacred Harp Singers At Liberty Church , ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Byl bych s návratem do Cold Mountain neměl problém, kdyby zůstal filmem o návratu vojáka z dosud neskončené občanské války v USA domů, o teroru domobrany či potížích opuštěné ženy s hospodařením. Co by mně přišlo dosti, možná by jiným přišlo málo a tak bylo nutné film nějak ošperkovat a jelikož bižuterie je levnější a na první pohled i vypadá lépe, použil Minghella právě ji. Všeliké postavy tak vymýšlejí nepřirozená (ale originální a zdánlivě hluboká) pacifistická hesla, mají plno romantických řečí, když jim jde o kejhák a vůbec žvaní jako romantik, kterého někdo prvně vzal na pivo. Nejlepší (a kolikrát opravdu dobré) jsou ty scény, kde postavy mluví minimálně, případně se alespoň netváří, že říkají něco objevného... Nejstrašnější, bohužel převelice přítomný motiv je Láska. Láska, kterou voják ke své milé chová po pár dnech známosti a letech odloučení. Láska, z které čerpá sílu pokaždé, když mu dochází. Láska rozhýbává jeho nohy. Každý moment, který mohl nějak způsobně vyznít se obrací v hluboké vzdechy: "Ach, oni se tak milují." Když se Láska objeví, veškerá reflexe jde vniveč. Odyssea, ve které v každé sloce Oddyseus vzývá Penelopé zatímco ta maká na poli se stachanovcem s prořízlou hubou v sukních a na oplátku vzývá Odyssea, pro mě prostě a jednoduše není. Silné **. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vizuální dokonalost a herecké výkony, které berou dech. Jen málokdy se mi stalo, že bych hlavním hrdinům tak moc držel pěsti a tlačil je k happyendu. O to fatálněji pak vyznívá závěr, který popírá jakékoli očekávané sladké či hořké návraty a shledání a místo toho přináší strhující dvacetiminutovou katarzi, která poctivě rezonuje ve všech smyslech. Kdo mohl tušit, že právě Cold Mountain je teprve Minghellův druhý a přitom navždy poslední opravdu velký film. ()

Související novinky

Ghost Rider vs. Dracula

Ghost Rider vs. Dracula

28.08.2010

Z natáčení v Bulharsku už je dávno vyhlášená noční můra hollywoodských herců i filmařů (napůl žertem si na něj stěžovali třeba Jean-Claude Van Damme či Bruce Campbell). Co je ale horší než natáčení v… (více)

Renée producentkou

Renée producentkou

21.03.2006

Tak se zdá, že držitelka Oscara za výkon v Návratu do Cold Mountain a někdejší idol kulatějších třicítek ze dvou filmů o Bridget Jonesové, má v plánu rozběhnout také kariéru producentky. Pracovně… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama