Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ada Monroevá se se svým otcem přestěhovala z města do obce Cold Mountain, kde se okamžitě zamilovala do muže jménem Inman, který se zase okamžitě zamiloval do ní. Dvojice spolu zažila pár pěkných momentů, ale oba byli velmi zdrženliví, a než mohl jejich vztah přerůst do další fáze, přišla občanská válka. Inman narukoval do jižanské armády. Dvojice si před Inmanovým odjezdem dala polibek a slíbili si, že na sebe počkají. Inman bojoval ve válce statečně a díky němu a mužům z Cold Mountain vyhráli mnoho bitev. Jednoho dne se je seveřané pokusili vyhodit do vzduchu, ale nakonec dostali sami sebe do pasti. V té bitvě zemřelo hodně mužů, ale seveřané byli poraženi. Inman a jeho muži dostali za úkol v noci postřílet přeživší nepřátelé, ale akce se nepovedla a Inman byl vážně postřelen. Inman byl převezen do nemocnice, kam se mu po delší době dostal do ruky dopis od Ady. Ada si mezitím prošla peklem. Válka převrátila její život vzhůru nohama. Otcovo zdraví se horšilo, museli propustit všechny otroky a farma nebyla udržována. Jednoho dne otec Ady zemřel a ona byla odkázána na milodary místních. Adě nejvíc pomáhala Sally, jejíž synové odešli taky do války. Ada byla zoufalá, a proto Inmanovi napsala, aby za ní okamžitě vyrazil. Inman ten dopis dostal v nemocnici a hned, jak mohl, tak z nemocnice utekl. Tehdy už bylo jasné, že jižanská armáda prohraje, ale i tak byli zběhové zabíjeni. Inman měl před sebou velmi dlouhou cestu. Nejprve se seznámil s reverendem Veaseym, kterého přistihl, když chtěl utopit černošku, se kterou čekal parchanta. Inman ho zastavil, ženu zachránil a reverenda přivázal ke stromu, aby se každý o jeho činu dozvěděl. Později se tito dva opět setkali, reverend byl z města vyhnán a nyní je na útěku před domobranou. Dvojice byla na cestě spolu, dlouho si pomáhali a pak jednoho dne narazili na muže, kterému umřel býk v potoce a on ho nyní musí dostat z vody, protože ji zdechlina znečišťuje. Muž se dvojici odvděčil dobrým jídlem a pitím, a když byli oba opilí, přivedl muž domobranu a dvojice byla zatčena. Před smrtí zachránila Inamana skupina seveřanů, na kterou narazili. Vojáci všechny postříleli a Inman hrál taky mrtvého. Inman se pokusil od mrtvých kolegů osvobodit, ale neměl dost sil, nakonec mu pomohla jedna stařenka. Tato stařenka odvedla Inmana k sobě domů, kde mu dala najíst a vyléčila ho. Po nějaké době se vydal Inman opět na cestu, až jednoho dne narazil na dům patřící jedné vdově s miminkem. Sara nabídla Inmanovi jídlo, přístřeší a oblečení. Jeho blízkost v ní vyvolávala vzpomínky na jejího mrtvého muže. Dvojice spolu nic neměla. Ráno je překvapila trojice seveřanských vojáků, ale Inman je zlikvidoval, a tím Saře zachránil život. Pak už se vydal na cestu domů, která byla ještě dlouhá... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (604)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že ze začátku jsem si říkal, myslej tohle vážně, tímhle mě chtěj ohromit, že se jako do sebe zamilujou dva lidi dřív se stačím podrbat na koulích ? Pak je samozřejmě zlý osud od sebe odtrhne a já budu sledovat strastiplný život jeho a jí, ono to tak vlastně skutečně bylo, ale naštěstí tu byla výborná Anthonyho režie a doslova zářící herecký obsazení až jsem se divil jak velký hvězdy tady měly malý prostor, přitom Natálka tady zahrála na pětníku, ale nejlíp ze všech. Nejvíc si musela pošmáknout Renéé, ta měla výtečně napsanou postavu, Jude mě až tolik nepřesvědčil a ve společných scénch s Niki hrál druhou ligu. Když jsem chválil režii, tak řeknu i důvod, nebylo to za vynikající záběry a dobovou atmosféru, která mě velmi bavila, ale za to že mě umožnila souznít prakticky s libovolnou kladnou postavou, která se v příběhu objevila, tomu se říká kvalitní práce. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Feministické filmy z přelomu století představují výrazné oživení dosavadního vnímání velkých dějinných událostí. Válka Severu proti Jihu, konflikt Unie a Konfederace, tato druhá americká revoluce krvavostí svého průběhu i krajní bezohledností sváděných bojů musela být dotvořena zhruba dvacetiletým obdobím tzv. rekonstrukce, bez níž by obnova mírového života v USA nebyla vůbec představitelnou. Válčení mužů burcovalo sílu a vůli žen v zázemí. Mateřský motiv, vůdčí myšlenka pozoruhodného díla, je scelujícím, ale i syžet prorůstajícím a integrujícím prvkem. Je v něm i vášeň lásky, i propojenost dvou individuálně strádajících, ale ve svém propojení až ořekvapivě silných žen. Romantický kolorit, další výrazný rys kompozice Minghellova díla, umocňuje krajinně i v detailech silná kamera a strhující výkony obou protagonistek - Kidmanové a Zellwegerové. Silná a přesvědčující je i kresba prostředí amerického maloměsta třetí čtvrtiny 19. století. Feministický pohled - pro někoho snad až překvapivě - neobohacuje "jen" muže, ale určitě paralelně bystří a rozvíjí i vlastní ženskou sebereflexi. A to i v případě díla, které vysoce přesahuje kvalitativní hladinu danou působením perifernějších subžánrů světové kinematografie hraného filmu. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

"Oni způsobili tohle počasí a teď stojí v dešti a říkají ,doprdele, ono prší!' " Když si jeden můj oblíbený a bohužel už neaktivní blogger položil otázku, zda v občanské válce vůbec existují civilisté, možná měl čerstvě za sebou tohle... a možná vůbec ne. Každopádně na otázku, jak se vedlo těm, kteří to prostě chtěli nějak přežít, má Návrat odpověď jasnou. Jen bych docela chtěla vidět ty vékávéčkové fanynky, které se k tomuhle nechaly přilákat nálepkou filmu pro ženy, jakkoli tu láska a touha mají své nezastupitelné místo a v podání nepřekonatelného vypravěče Minghelly (bohužel už vyprávějícího pouze nebeskému publiku) je příběh jednoho skleníkového motýlka, kterému byl násilím setřen pel, aby se pod ním vyloupla silná a odvážná ženská, i tisíc dalších příběhů ve stínu křídel bohyně války jak poutavých tak drsných, protože nouze z lidí lotry činí a vlky z lesů žene hlad. Ovšem pokud říkáme, že člověk je člověku vlkem, měli bychom se připravit na to, že nás vlci zažalují o urážku na cti... Herecky bez vady až na to, že mě mnohem víc zaujali představitelé vedlejších rolí než hlavní pár (Ada a Ruby měly větší chemii než Ada a Inman), když holt chcete dokázat, že není malých rolí, zavolejte si na to Ribisiho, Portmanovou, Gleesona a P.S. Hoffmana. P.S. Jeden z těch případů, kdy film právem zastínil knižní předlohu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tomuto hovorím parádne romanticko-historické dobrodružstvo. Film sa odohráva v mojom obľúbenom a pritom nie až tak často využívanom období, počas americkej občianskej vojny a síce na prvý pohľad ide hlavne o ten romantický motív, ktorý ma tu zase ani tak moc nezaujímal, ale pritom nemá moc priestoru a pre dej mi prišiel pomerne neškodný. Hlavné duo Nicole Kidman a Jude Law sú výborní, pre každého je to jedna z ich najlepších úloh, ale aj tak si väčšinu času každý rieši to svoje, čo mi naplno vyhovovalo. A tak film ponúka dve dejové línie, Nicole Kidman má tú komornejšiu a Jude Law zase tú výpravnejšiu a napínavejšiu, ale obe sú skvelo zvládnuté, sú plné krutých, ale aj takých hrejivých scén. Hlavne také prespanie u vdovy na mňa teda dokázalo zapôsobiť, alebo aj také postupné zbližovanie pomocníčky s otcom až do trpkého konca. Takže tá výrazne nadpriemerná dĺžka tu nie je ani najmenší problém, film obsahuje plno rozmanitých scén, ale ani jedna ma nesklamala, takže keby film trval kľudne aj dlhšie, vôbec by som sa nehneval. A môže za to aj perfektný výber vedľajších alebo epizódnych postáv, hlavne Renée Zellweger, ktorá nikdy nepatrila medzi moje obľúbenkyne, no tu je skvelá, ale aj Natalie Portman, Brendan Gleeson, Donald Sutherland a Ray Winstone. Film nesklame ani po akčnej stránke, nechýba jedna slušná vojnová sekvencia, aj keď je to vlastne skôr masaker a potom viacero menších, ale aj tak pôsobivých akčných a drsných momentov, ako nejaká tá prestrelka alebo likvidácia menšej skupiny ľudí. A dokonca je to občas aj vtipné, pár hlášok sa vydarilo. Po režijnej stránke môžem len chváliť, film má skvelú vizuálnu stránku, výpravu a perfektný výber lokácií, ale fungujú aj emócie, tu nemám čo vytknúť. Takže tu mi k plnému hodnoteniu chýba skutočne len veľmi málo, možno len výraznejšia hudba a ešte tak jedna silná scéna, ale aj tak je Návrat do Cold mountain jeden z mojich najobľúbenejších dobrodružných filmov, ktorý som videl už viackrát, ale stále ma baví rovnako rovnako. 83% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdyby ve filmu šlo jen o společenství žen, které za války hospodaří na farmě a učí se jak okopávat brambory, tak bych se dozajista unudil k smrti, ale film naštěstí sleduje vedle toho také návrat jednoho vojáka domů a jaké útrapy jej po cestě čekají. Cold Mountain považuji za trošku nadhodnocený film. Jasně romantika tady tryská odevšad, ale Jude Law nebyl zase až taková výhra. Renée sice méně otravná než jindy, ale i tak tady bohužel hraje. Nicole Kidman naštěstí nebyla nikdy předtím ani potom krásnější. Co mě dokáže spolehlivě bavit kdykoliv je parádní albínek, který by si zasloužil pomalu snad vlastní samostatný film. Ten jeho efektní seskok z koně jen těžko vyženu z hlavy. 75% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (25)

  • Film byl sestříhán pomocí softwaru Final Cut Pro 3.0.2 společnosti Apple. (HellFire)
  • Horské scény se natáčely v rumunských Karpatech. (EMMY)
  • S rozpočtem 79 milionů amerických dolarů to byl k roku 2003 pro Miramax nejdražší film, který si sami financovali. (HellFire)

Související novinky

Ghost Rider vs. Dracula

Ghost Rider vs. Dracula

28.08.2010

Z natáčení v Bulharsku už je dávno vyhlášená noční můra hollywoodských herců i filmařů (napůl žertem si na něj stěžovali třeba Jean-Claude Van Damme či Bruce Campbell). Co je ale horší než natáčení v… (více)

Renée producentkou

Renée producentkou

21.03.2006

Tak se zdá, že držitelka Oscara za výkon v Návratu do Cold Mountain a někdejší idol kulatějších třicítek ze dvou filmů o Bridget Jonesové, má v plánu rozběhnout také kariéru producentky. Pracovně… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama