Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 1
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 1

Recenze (138)

MM11 

všechny recenze uživatele

Dle očekávání – velký třesk... Stoneova verze dějin USA je patřičně zdramatizovaná, překotná a podivně netrpělivá. Viděl jsem epizodu tři a deset (dějiny atomové bomby, dějiny boje proti terorismu od nástupu prezidenta Bushe ml.) a musím říct, že hodina času pro jednu problematiku nestačí. Minimálně pro zvolený koncept – Stone a jeho tým historiků obdivuhodně pracují s archivními materiály, uvážlivě je začleňují a nechávají vzájemně střetávat. Když pominu jejich občasné duplicitní užití napříč kapitolami, nemám v tomto ohledu žádný problém. Horší je hlas vypravěče (Stone), vršícího údaj na údaj, možná i záměrně nedovolující zpracovat množství údajů. Aby toho nebylo málo, zapsané citáty osobností čtou různí herci, čili napodobují jejich hlas i dikci. Tato poměrně agresivní strategie byla užívána v krizových obdobích studené války a působí velmi lacině a neprofesionálně. Stone si při svém výkladu libuje ve slově „kdyby“ a rozpracovává vize alternativních (lepších) dějin. Liberální historici si při té příležitosti rádi idealizují jednu osobnost, která nedostala důvěru (např. demokratický kandidát na prezidenta v padesátých letech Adlai Stevenson). Stone si vybral Rooseveltova víceprezidenta a levicového kandidáta na prezidenta v roce 1948 Henryho Wallace. Tento muž byl ve své době zdiskreditován za údajné napojení na komunisty, což Stone ostře odmítne (Wallace přitom opravdu byl financován komunisty, ač ho tato podpora nikterak netěšila). Tvůrci opakovaně „vylepšují“ historii, pokud mají ideál. Stone realizoval ambiciózní a působivou sérii, není však možné opomenout jeho silné levicové smýšlení. Na druhou stranu laciné odsouzení Stonea coby demagogického salónního levičáka by jen prokázalo neschopnost argumentovat. Tento projekt možná hodlá sdělit informace neobeznámeným, jenže věnovat mu pozornost by měli právě ti obeznámení. Procvičí se v argumentech, zážitek zaručen. (MFFKV 2013) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Historie je biologický organizmus zacyklený v časové ose. Odsouzený k věčnému opakování, odlišujícím se menších či větších detailech. Až do samotného zániku. Soney vyzvedává lidský faktor, ten proměnlivý, často sobě odporující, hnací motor přeměny naší planety. Poukazuje na drobnosti, těsná vítězství i nesrovnalosti, které se ukázali býti klíčovými až příliš pozdě. Pohled zpět může člověka něco naučit, ale jen člověka s jasnou myslí, který neodsuzuje, před tím než si utvoří celkový obraz. Jak být nestranný? Jak odlišit dobré od špatného? Mocní stále budou bojovat o nadvládu. Koloniálním nebo nepřímým vlivem. Dokud nebudeme mít společného nepřítele budou se bít vždycky ti první dva. Kolo USA vs. Čína právě začíná. Splnilo se proroctví George Orwella o "dvojí řeči" z jeho románu "1984" - Nejprve ukradou slova, pak ukradou význam... Slova jako "osa zla," "válka proti terorismu," "změna režimu," "simulované tonutí," "preventivní válka." Zabití civilisté byli nyní "vedlejší škody." Únosy CIA byly nyní "mimořádné vydávání osob." A to nejvlastenečtější, "národní bezpečnost," vyrostlo v gigantickou novou federální agenturu. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa Oliver Stone chvíľami neudrží na uzde a predkladané interpretuje na hranici špekulácií, stavia výhradne na faktoch, ktoré sú vďaka množstvu odhalených tajných spisov aj pre našinca poľahky overiteľné. To je potrebné hrubo podčiarknuť. Nemá potrebu šokovať, nie je štvavý ani anti-americký, jeho komentáre sú skôr rozčarované, než nenávistné. Upozorňuje na najproblematickejšie miesta, bez obalu informuje o skutočných motívoch skutočných udalostí, ktoré sa diali na pozadí oficiálne predkladaných správ. Nesnaží sa o komplexný historický exkurz ani hĺbkový ponor do problematiky svetovej politiky a obchodu, len kričí do sveta prešľapy, krivdy a svinstvá, o ktorých sa takmer vôbec nehovorí a ak, tak len neochotne, narýchlo, pološeptom a pre istotu výhradne marginálne. Nebolo by zdravé ani veci prospešné urobiť si z Nevypovedaných dejín Spojených štátov modlu, na to sú až príliš osobné a v niečom sa môžu mýliť. Ale neklamú. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ty dějiny zdaleka nejsou neznámé - tedy pro někoho, kdo se o historii a americkou politiku aspoň trochu zajímá. Stone si navíc ukrojil příliš velký díl amerických dějin na to, aby zašel do nějakých zajímavých podrobností, a prakticky na jakékoli téma, kterého se dotýká, se dá nalézt podrobnější a zasvěcenější dokument, navíc bez ideologického zabarvení. Stoneův cyklus je cenný něčím jiným. Představuje ucelený pohled příslušníka americké intelektuální levice na moderní dějiny USA a jejich místo ve světě. Ten uplatňovaný úhel pohledu pro nás může být zajímavý, protože česká společnost kráčela v posledních dekádách jinými cestami a naše intelektuální elity a novinářská obec se tvářily, že podobné názory neexistují a pokud ano, jde o nehoráznou čistokrevnou demagogii. Se Stonem se dá pochopitelně v mnohém polemizovat, jde ale o tvůrce s vysoce vyvinutým smyslem pro morální integritu, ne o demagoga typu Moora. Ostatně převládající diskurz u nás se nevyhnul spoustě myšlenkových zkratů a chyb orientovaných na opačnou stranu politického kolbiště. Celkový dojem: 80 %. ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

S postupujícími díly čím dál tím evidentněji doleva, ale to mě nepřekvapilo, co taky čekat od starýho lišáka Stonea. Překvapilo mě, že mi to vůbec nevadilo, naopak jsem obdivoval, jak sofistikovaně dokáže Stone selektovat předložené útržky z historie, aby nezainteresované diváctvo mohlo jasně rozlišit, kdo byl ten hodný a kdo zlý. Nejsou to žádné neznámé dějiny USA, nedozvíte se, že Kennedyho zabili mimozemšťani ani že Lewinská je panna. Není to víc než pohled jednoho bývalého vojáka z Vietnamu, co se po návratu začal sjíždět kokainem, aby si na stará kolena uvědomil, že USA je imperiální monstrum a ke spáse se lidstvo dostane jen skrze mír a lásku. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama