Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 5
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 5

Recenze (138)

MM11 

všechny recenze uživatele

Dle očekávání – velký třesk... Stoneova verze dějin USA je patřičně zdramatizovaná, překotná a podivně netrpělivá. Viděl jsem epizodu tři a deset (dějiny atomové bomby, dějiny boje proti terorismu od nástupu prezidenta Bushe ml.) a musím říct, že hodina času pro jednu problematiku nestačí. Minimálně pro zvolený koncept – Stone a jeho tým historiků obdivuhodně pracují s archivními materiály, uvážlivě je začleňují a nechávají vzájemně střetávat. Když pominu jejich občasné duplicitní užití napříč kapitolami, nemám v tomto ohledu žádný problém. Horší je hlas vypravěče (Stone), vršícího údaj na údaj, možná i záměrně nedovolující zpracovat množství údajů. Aby toho nebylo málo, zapsané citáty osobností čtou různí herci, čili napodobují jejich hlas i dikci. Tato poměrně agresivní strategie byla užívána v krizových obdobích studené války a působí velmi lacině a neprofesionálně. Stone si při svém výkladu libuje ve slově „kdyby“ a rozpracovává vize alternativních (lepších) dějin. Liberální historici si při té příležitosti rádi idealizují jednu osobnost, která nedostala důvěru (např. demokratický kandidát na prezidenta v padesátých letech Adlai Stevenson). Stone si vybral Rooseveltova víceprezidenta a levicového kandidáta na prezidenta v roce 1948 Henryho Wallace. Tento muž byl ve své době zdiskreditován za údajné napojení na komunisty, což Stone ostře odmítne (Wallace přitom opravdu byl financován komunisty, ač ho tato podpora nikterak netěšila). Tvůrci opakovaně „vylepšují“ historii, pokud mají ideál. Stone realizoval ambiciózní a působivou sérii, není však možné opomenout jeho silné levicové smýšlení. Na druhou stranu laciné odsouzení Stonea coby demagogického salónního levičáka by jen prokázalo neschopnost argumentovat. Tento projekt možná hodlá sdělit informace neobeznámeným, jenže věnovat mu pozornost by měli právě ti obeznámení. Procvičí se v argumentech, zážitek zaručen. (MFFKV 2013) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

(Po prvních čtyřech dílech - komentář se asi bude vyvíjet.) Začátek je velmi polopatické a povrchní převyprávění druhé světové, které se oproti vlastní představě nevyhýbá některým hlavním klišé (střední Evropa za druhé světové = Polsko a nic jiného). Čekal jsem víc levičácké kontroverze - tady na ní skoro není čas a nikam se nedostaneme. Pointa, že Sověti (když se jim to teda začalo hodit) udělali pro porážku Hitlera nejvíc ze všech spojenců, nepovažuju za nějak šokantní, ale tak já nejsem Američan.___Od třetího a hlavně čtvrtého dílu levičáctví a demagogie stoupají - v to jsem doufal. Bohužel na osobní (třeba pomýlenou, ale zajímavou) výpověď si to až příliš hraje na objektivitu, což mi nevyhovuje. Navíc platí, že námět každé části by vydal na desetidílný seriál a (příhodná) zkratkovitost nestačí k úplné spokojenosti. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Desatoro faktov", ktoré by sa mali povinne prezentovať počas výučby na hodinách dejepisu už tak unudenej, zhúlenej, touto dobou dostatočne zdegenerovanej generácii teenagerov, ktorá pomaly ale isto nepozná históriu Slovenska, nie to ešte politickej situácie z pred 70 rokov. Bohužiaľ ale, práve táto "dávna" minulosť tvorila dnešnú prítomnosť. "Boh žehnaj Amerike", ktorá náš nezadržateľne vedie do záhuby. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Já vyžaduji oddanost! Chci aby mi na náměstí přede všemi políbil zadek a řekl, že voní po růžích!!! - Lyndon Johnson. Pane jo ta Amerika měla teda zajímavě narušený prezidenty. Po relativně slušným Rooseveltovi přišel zakomplexovanej blbeček Truman co vyhrožoval všem atomovkou a Eisenhower který přivedl lidstvo na pokraj globálního rozkladu. Není náhoda, že jeden z mála normálních a to sice Kennedy musel jít. Po něm nastoupil totální komik a neomalenec Johnson zprofanovanej Nixon dále figurky typu Forda či Cartera až k ultrakapitalistickýmu pravičákovi Reganovi, neschopnýmu Bushovi pak je tu populista Clinton, Lautr neschopnej Bush junior a playboy Obama z falešně vytvořenou image slušňáka. Kdo bude další? No radši to nechci vědět. Každopádně Stone dal zase jednou USA a jejich politice : nahážeme všude bomby ve jménu svobody a demokracie pořádně na prdel a já prostě vím proč mám tohohle cápka v topce a proč se mu přezdívá Svědomí Ameriky. Samozřejmě, že všemu se věřit nedá. Stone je ortodoxní levičák a ti podobně jako ortodoxní pravičáci mají sklon vykládat historii po svém, takže pravda bude někde uprostřed, ale i tak je to hardcore. Nejvíc mě asi rozsekal ten díl o válce ve Vietnamu, ale i další stojí za to. Jenom jsou potřeba ke sledování pevný nervy a silnej žaludek, občas z těch zvěrstev který Amíci páchají ve jménu míru opravdu běhá mráz po zádech. Každopádně po natočení tohoto odvážného dokumentu by se Oliver měl mít na pozoru. Opravdu jen velice nerad bych jednoho dne otevřel novinky.cz kterým by vévodila zpráva, že Stone byl zabit (údajně) šíleným Palestincem.95% ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi působivé. Líbí se mi, že Stone umí vystavět emotivně silnej dokument, kterej přesto nevyznívá jednostranně. Samozřejmě, pokud jednostranností nemyslíme stranění myšlenkám socialismu a humanismu. Přestože režisér vyzdvihuje ruské hrdinství a neschopnost Trumanovy vlády jednat se Stalinem, zároveň sovětského diktátora neomlouvá. Některé pasáže působí trochu lacině (karikatura Trumana jako slabošského dítěte, které se mělo narodit jako holka), ale naštěstí jich není moc. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

  • Všechny titulky v seriálu ve stylu psacího stroje byly napsané fontem Bohemian Typewriter českého typografa Lukáše Krákory. (Narcius)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama