Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 2
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (138)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Každý z nás se učil dějepis, oblíbil si ať už pohádkovou antiku, království temnýho středověku, nebo epickou destrukci světových válek, ale... Vás nikdy nenapadlo, proč se sakra nevěnujeme taky pořádně tomu, co se dělo posledních 50 let a co svět tím pádem dostalo tam kde jsme dnes? Vždycky mě fascinovaly i moderní dějiny a tohle je výborný 10ti dílný dokument s pohledem byť levičáckým a snad až příliš "anti", ale bližším k realitě a dál od jakýkoli propagandy. O tom, kdo opravdu porazil Hitlera, jak se Amerika dostala do role světovýho policajta a přešla na vojenskou ekonomiku, jak málo chybělo aby se všechno zvrhlo a my sami sebe vyhladili z povrchu země, co se vlastně stalo od 11/9... a dál... Vypráví sám Stone a je to velmi přínosný, zajímavý, opravdu vyčerpávající výklad - tak plný informací, že už nyní (skvělý a děsivý 6. díl) plánuju druhou projekci na neurčito. Ač většinu jmen znám nebo jsou mi povědomá ze dřív, i tak toho na mě bylo místy příliš. Výběr tuny archivního videomateriálu je samozřejmě špičkový. Dva díly věnující se počáteční fázi studené války nebyly až tak záživné a nemůžu se ubránit pocitu, že Stone až příliš peskuje západ a podprahově vychvaluje sověty, ale když vezmu v úvahu, že 95% nám běžně dostupného materiálu to podává opačně a v mnohem černobílejší míře, nejedná se jednoznačně o mínus. Jen je dobré brát to v potaz a nenahlížet na věci jako na boj dobra se zlem, nýbrž jako na politiku a běžný mocenský chod světa. Oliver Stone je opravdu pozoruhodná osobnost. Tak... doplňte si vzdělání, věnujte tomu pozorně 10 hodin namísto všech těch blbostí a určitě se dozvíte hodně zajímavýho, DOPORUČUJU. "It was a perfectly beautiful night, as fall nights are in Washington. I walked out of the president's Oval Office, and as I walked out, I thought I might never live to see another Saturday night." (Robert S. McNamara, 27.10.62, milimetr od nukleární války) P.S. Nenechte si ujít dva bonusový prequel díly mapující léta 1900 - 1940. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Díky Bohu za atomovou bombu." Elity USA ve jménu Boha a Míru rozpoutávají jednu válku za druhou a já jsem hrozně vděčný za to, že to konečně někdo řekl tak, jak to je. Na všem se sice s panem Stonem neshodneme, protože ve svém díle nedal ani trochu šanci tzv. konspiračním teoriím, ale asi nechtěl být souzen podle praxe mccarthismu a tak se věnoval pouze faktům. Přesto díky za odvahu, kterou oceňuju pátou hvězdou. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

(Po prvních čtyřech dílech - komentář se asi bude vyvíjet.) Začátek je velmi polopatické a povrchní převyprávění druhé světové, které se oproti vlastní představě nevyhýbá některým hlavním klišé (střední Evropa za druhé světové = Polsko a nic jiného). Čekal jsem víc levičácké kontroverze - tady na ní skoro není čas a nikam se nedostaneme. Pointa, že Sověti (když se jim to teda začalo hodit) udělali pro porážku Hitlera nejvíc ze všech spojenců, nepovažuju za nějak šokantní, ale tak já nejsem Američan.___Od třetího a hlavně čtvrtého dílu levičáctví a demagogie stoupají - v to jsem doufal. Bohužel na osobní (třeba pomýlenou, ale zajímavou) výpověď si to až příliš hraje na objektivitu, což mi nevyhovuje. Navíc platí, že námět každé části by vydal na desetidílný seriál a (příhodná) zkratkovitost nestačí k úplné spokojenosti. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Název dokumentu je lehce zavádějící. Stone nepřináší nic úplně nového. Jen vytahuje fakta, která po letech zapadla a zručně je dává do souvislostí. Místy kvůli tomu až příliš skáče v čase a vzhledem k soustu, které si ukousl, nepotěší ani určitá zkratkovitost. Levičácký a hlavně proruský pohled na věc možná chvílemi trhá uši, ale zaslouží respekt, protože z pozice slavného amerického režiséra jde o věc nevídanou. Snad všichni už dávno vědí, že USA se z 2. světové války nepoučily a naopak měly neustálou potřebu se srát do cizích zemí a ještě tam válčit. Vidět postupně chyby amerických prezidentů (od blba Trumana) a jejich spolupracovníků je skutečně výživné. Když se o jejich válečných výpadech a agresivní zahraniční politice začínají točit dokumenty, které mapují skoro celé století, možná je na čase si konečně přiznat, že někde bude problém a je třeba zvolit jinou cestu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ty dějiny zdaleka nejsou neznámé - tedy pro někoho, kdo se o historii a americkou politiku aspoň trochu zajímá. Stone si navíc ukrojil příliš velký díl amerických dějin na to, aby zašel do nějakých zajímavých podrobností, a prakticky na jakékoli téma, kterého se dotýká, se dá nalézt podrobnější a zasvěcenější dokument, navíc bez ideologického zabarvení. Stoneův cyklus je cenný něčím jiným. Představuje ucelený pohled příslušníka americké intelektuální levice na moderní dějiny USA a jejich místo ve světě. Ten uplatňovaný úhel pohledu pro nás může být zajímavý, protože česká společnost kráčela v posledních dekádách jinými cestami a naše intelektuální elity a novinářská obec se tvářily, že podobné názory neexistují a pokud ano, jde o nehoráznou čistokrevnou demagogii. Se Stonem se dá pochopitelně v mnohém polemizovat, jde ale o tvůrce s vysoce vyvinutým smyslem pro morální integritu, ne o demagoga typu Moora. Ostatně převládající diskurz u nás se nevyhnul spoustě myšlenkových zkratů a chyb orientovaných na opačnou stranu politického kolbiště. Celkový dojem: 80 %. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Po těch několika tiskovkách a diskuzích, na kterých jsem za poslední dny měla příležitost vidět Olivera Stona, musím říct, že na mě nepůsobí jako demagog, ale jako člověk, který chce, aby lidé přemýšleli a nepřijímali automaticky to, co jim je předkládáno. A takovým způsobem by se mělo přistupovat i k tomuto dokumentu. Nesnažte se ho automaticky brát jako absolutní pravdu a nevíte-li toho moc o politice Spojených států od druhé světové války po současnost, zkuste si pustit ještě nějaký ten tradičnější dokument, který USA prezentuje jako vůdce světového míru. Stonův pohled je totiž vyhraněný, alternativní. Což ale neznamená, že nepravdivý. Fakta si podle svých slov nechával ověřovat ze dvou nezávislých zdrojů a jako student politologie musím hodnotit výběr lidí, které se v jednotlivých epizodách rozhodl citovat, nesmírně kladně, protože se všeobecně jedná o významné akademiky. Nicméně víte, jak to chodí. Mít správnou statistiku a vykládat ji správně jsou dvě naprosto odlišné věci. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Historie je biologický organizmus zacyklený v časové ose. Odsouzený k věčnému opakování, odlišujícím se menších či větších detailech. Až do samotného zániku. Soney vyzvedává lidský faktor, ten proměnlivý, často sobě odporující, hnací motor přeměny naší planety. Poukazuje na drobnosti, těsná vítězství i nesrovnalosti, které se ukázali býti klíčovými až příliš pozdě. Pohled zpět může člověka něco naučit, ale jen člověka s jasnou myslí, který neodsuzuje, před tím než si utvoří celkový obraz. Jak být nestranný? Jak odlišit dobré od špatného? Mocní stále budou bojovat o nadvládu. Koloniálním nebo nepřímým vlivem. Dokud nebudeme mít společného nepřítele budou se bít vždycky ti první dva. Kolo USA vs. Čína právě začíná. Splnilo se proroctví George Orwella o "dvojí řeči" z jeho románu "1984" - Nejprve ukradou slova, pak ukradou význam... Slova jako "osa zla," "válka proti terorismu," "změna režimu," "simulované tonutí," "preventivní válka." Zabití civilisté byli nyní "vedlejší škody." Únosy CIA byly nyní "mimořádné vydávání osob." A to nejvlastenečtější, "národní bezpečnost," vyrostlo v gigantickou novou federální agenturu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Desatoro faktov", ktoré by sa mali povinne prezentovať počas výučby na hodinách dejepisu už tak unudenej, zhúlenej, touto dobou dostatočne zdegenerovanej generácii teenagerov, ktorá pomaly ale isto nepozná históriu Slovenska, nie to ešte politickej situácie z pred 70 rokov. Bohužiaľ ale, práve táto "dávna" minulosť tvorila dnešnú prítomnosť. "Boh žehnaj Amerike", ktorá náš nezadržateľne vedie do záhuby. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Já vyžaduji oddanost! Chci aby mi na náměstí přede všemi políbil zadek a řekl, že voní po růžích!!! - Lyndon Johnson. Pane jo ta Amerika měla teda zajímavě narušený prezidenty. Po relativně slušným Rooseveltovi přišel zakomplexovanej blbeček Truman co vyhrožoval všem atomovkou a Eisenhower který přivedl lidstvo na pokraj globálního rozkladu. Není náhoda, že jeden z mála normálních a to sice Kennedy musel jít. Po něm nastoupil totální komik a neomalenec Johnson zprofanovanej Nixon dále figurky typu Forda či Cartera až k ultrakapitalistickýmu pravičákovi Reganovi, neschopnýmu Bushovi pak je tu populista Clinton, Lautr neschopnej Bush junior a playboy Obama z falešně vytvořenou image slušňáka. Kdo bude další? No radši to nechci vědět. Každopádně Stone dal zase jednou USA a jejich politice : nahážeme všude bomby ve jménu svobody a demokracie pořádně na prdel a já prostě vím proč mám tohohle cápka v topce a proč se mu přezdívá Svědomí Ameriky. Samozřejmě, že všemu se věřit nedá. Stone je ortodoxní levičák a ti podobně jako ortodoxní pravičáci mají sklon vykládat historii po svém, takže pravda bude někde uprostřed, ale i tak je to hardcore. Nejvíc mě asi rozsekal ten díl o válce ve Vietnamu, ale i další stojí za to. Jenom jsou potřeba ke sledování pevný nervy a silnej žaludek, občas z těch zvěrstev který Amíci páchají ve jménu míru opravdu běhá mráz po zádech. Každopádně po natočení tohoto odvážného dokumentu by se Oliver měl mít na pozoru. Opravdu jen velice nerad bych jednoho dne otevřel novinky.cz kterým by vévodila zpráva, že Stone byl zabit (údajně) šíleným Palestincem.95% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Čím víc toho o nich vím, tím víc nechápu, jak je to možné. Díky pane Stone, tohle by mohlo otevřít oči dalším hlupákům, kteří tu bandu sviní dosud obdivují ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na tuhle sérii jsem byl de facto upozorněn S.Quentinem QUALE při našem rozhovoru o opodstatněnosti odpálení první atomové bomby. Olivera mám rád jako režiséra válečných snímků z Vietnamu. Jeho kritický pohled zcela chápu, dnes už většina lidí ví, že Vietnam byl pro Amíky průser a že tam nejspíš neměli vůbec co dělat... Stone to musí jako bejvalej vystřízlivělej volunteer pěšák nasazený v tomto konfliktu vědět dvojnásob a jeho tepání do tehdejší politiky USA je oprávněné. Jenže se zdá, že s věhlasem a i vlivem, který má na diváka se rozhodl poslední století USA podrobit podrobnému a kritickému náhledu. Nic proti každý má na to právo. Kontroverze a známé jméno přitahují, takže jsem si jist, že po tomto dokumentu O.Stone sáhla lačně nejedna TV stanice jejichž dokumenty jsou sice zajímavé ale podobající se jako vejce vejci. Já jsem mladší než O.Stone. Naštěstí patřím ke generacím, které si o válkách mohou svobodně psát a tak stejně jako O.Stone mám na základě svých studií historie taky své názory. Stone naštěstí hned v úvodu netvrdí, že zjistil nové informace a je to tak jak říká, protože má nezvratné důkazy. Nabízí jen doměnky a jiný pohled. To je v pořádku, vláda USA zcela jistě (jako každá jiná vláda ať už levicová nebo pravicová) ne vždy voličům a občanům USA říkala pravdu. Přesto jsem se některým jeho zjištěním dost divil... Budu se tu tedy vyjadřovat komentáři postupně díl za dílem. ------------------------------------------------------------------xxx 1) II. Světová válka - Stone nám tu v rychlé a celkem jednoduše stravitelné kostce nastíní příčiny 2. Světové, krizi, frustraci Německa, Japonskou expanzi v Asii, napadení Polska, Evropy, vstup USA do války, napadení Ruska Německem a v závěru věnuje celkem dost prostoru ruské protiofenzívě a zatlačování Němců zpět... Překvapilo mně jeho tvrzení, že se spojencům válčit s Němcem moc nechtělo na základě zkušeností z 1. světové a jediný kdo s Němcem pořádně tvrdě bojoval byli Rusové... Za tohle by jej asi nejeden spojenecký pěšák či letec asi kopli bagančetem do řiti... ----- xxx 2) Tenhle díl opět více méně poukazuje na hrdinství Rusů, ukazuje na dělení Evropy mezi vůdci, Britskou snahu zachovat Impérium i s koloniemi a zabývá se volbami v USA v roce 1944. Trumana O. Stone evidentně nemá v lásce! ----- xxx 3) V tomto díle jsme již jen krůček od nařčení spojeneckých osádek (na to jsem vždy alergický) barbarskými vzdušnými pirárty (Hitler s Göringem říkali vzdušní teroristé) a od konvenčního bombardování třetí říše se přesuneme do pouště k projektu Manhattan. Závěrem můžeme sledovat spekulace o tom, jak zlí Američané zbytečně házeli napalm na japonská města z papíru a jak zlý Truman ve snaze zděsit Rusy nechal vysmahnout při štěpení jádra první dvě japonská města. Japonci údajně nekapitulovali kvůli atomvkám, ale díky invazi Rusů do Mandžuska... Ehm.. úplně na závěr vznese O.Stone dotaz jak by svět vypadal, kdyby se prezidentem stal pacifista Henry A. Wallace. ------- 4) Studená válka - za vše mohou USA, Rusko bylo donuceno se vlastně bránit protizbrojením. Stone sice uznává (to je hodnej) že rudej mor zachvátil i demokratické země na východ od Německa, uznal i to že tam byly represe a potlačena svoboda, ale v globálu to byl jen důsledek amerického (Trumanova) řinčení atomovkami. Kdyby O.Stone točil ,,tajné dějiny'' z druhé strany železné opony, možná by věc chápal jinak než jako Amík, u kterého můžeme být rádi, že ví kde leželo Československo.... () (méně) (více)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Obecně se jedná o Stoneův monolog na daná témata, který je podložený dobovými záběry ze všech možných, známých i neznámých, zdrojů. 1. II. Světová válka + 2. Roosevelt, Truman a Wallace - pěkně ucelený průřez průběhem WWII. Zjevné levičácké tendence v podobě vyzvedávání sovětského utrpení a zásluh při ignoraci Spojenců. Dá se souhlasit. 90% 3. Bomba - vynikající díl, popisující zvěrstva konvenčního bombardování, šance US na invazi do Japonska, japonské podmínky kapitulace, pohnutky k použití jaderných zbraní a hlavně poukazuje na mýtus, který říká, že právě použití jaderných zbraní ukončilo WWII. 100% 4. Studená válka - Marshallův plán, Berlín, nástup komunismu v Evropě a ve světě. Opět je hojně skloňován Henry Wallace a jeho "komunisti" v USA vs. antisovětská propaganda. 85% 5. Eisenhower, bomba & Třetí svět - nové garnitury (Eik vs. Chruščov), závody ve zbrojení, Korea, Írán. 75% 6. J.F.K. k okraji propasti - díl se skoro vůbec nezabývá zavražděním JFK, tomu se Stone věnoval plně zde. Díl pojednává především o Kubánské krizi, Kennedyho odlišném (čti demokratickém, pro republikány levičáckém, pro fanatiky komunistickém) pohledu na svět a Studenou válku, jeho vztahu s Chruščovem. 100% 7. Johnson, Nixon & Vietnam - zvrat štěstěny - válka ve Vietnamu, okamžité otočení Johnsona po Kennedyho smrti, zvěrstva Američanů ve Vietnamu za Nixona, přehledově tajné operace CIA při převratech všude ve světě. Nazval bych to bojem o sféry vlivu. 100% 8. Regan, Gorbatschev a Třetí svět-vzestup pravice - hvězdné války, SALT, Afgánistán, sbližování. 85% 9. Bush & Clinton: Promarnění míru - Nový světový řád - pád SSSR, Perský záliv, rozšiřování NATO v Evropě 80% 10. Bush & Obama-Věk teroru - to už všichni známe + současná orientace USA na Pacifik vs. China 80% Celkové jde o dokument stojící si za svým názvem. Stone jde zdánlivě proti proudu a známým, někdy propagandisticky lživým proudům. Super cyklus. 90% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dovolím si ohodnotiť po jednej časti. Prekvapivo informačne bohaté, výstižne doplnené zábermi z filmov a najmä plné dobových záznamov rokovaní politikov. Uvidíme ďalej, snáď informačná strohosť nepodľahne demagógii ako Nemci spojencom. Videná druhá časť. Nevedel som, že Rooswelt bol taký sympaťák. Kam sa hrabú slovenskí a českí politici. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-seriál. Tento seriál či cyklus bych zavedl do středních škol místo stereotypních učebnic! Pěkný a podrobný popis Ameriky od historie až po současnost. | 1. II. Světová válka: 80%, 2. Roosevelt, Truman, & Wallace: ??%, 3. Bomba: ??%, 4. Studená válka: ??%, 5. Eisenhower, bomba & Třetí svět: ??%, 6. J.F.K. k okraji propasti: ??%, 7. Johnson, Nixon & Vietnam - zvrat štěstěny: ??%, 8. Regan, Gorbatschev a Třetí svět-vzestup pravice: ??%, 9. Bush & Clinton: Promarnění míru - Nový světový řád: ??%, 10. Bush & Obama-Věk teroru: ??% > Průměr: 80% (4*) | ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tady na tomto dokumentu je legrační to, že lidi kteří nedávali v hodinách dějepisu pozor nebo třeba neměli buňky na to pochopit látku, která jim byla vykládána, tak to budou brát jako dokument a ne jako něco šokujícího natož neznámého. Je důležité si uvědomit, proč Oliver Stone natočil takovýto dokument, který podkopává domácí i zahraniční politiku nejmocnější země světa a už vůbec není vlastenecký. Tak zaprvé Oliver sloužil nedobrovolně jako voják v dodnes pro mnoha lidí nepochopené válce ve Vietnamu ze které si přinesl pár těžkých zranění a také trauma, které si nahrazoval pudrováním nosu kolumbijským kokolínem. Od té doby kritizoval skoro všechny vlády, protože byly pravicové a agresivní vůči mnoha rádoby nepřátelům a to zejména kvůli nerostnému bohatství a dalšímu bohatství, které chtěla tato velmoc s pomocí svých spojenců získat. Byl velký odpůrce likvidování diktatur v Latinské Americe, které USA provozovala v 70. a 80. letech. Tento desetidílný dokument nám ukazuje, že vše není tak růžové a jasné, jak nás to učí v našich školách a že by o tom, co se studenti dnes učí ve školách měli trochu přemýšlet a občas se kouknout na tento nebo podobnej dokument a né si nechat vymejvat mozky občas i nelogickými fantasmagoriemi, který nás na těch našich skvělých školách učí. Ha, ha. Za objektivnost, nenucenost, poznání mnoha nových faktů, která byla předtím nevyvratitelnou pravdou a za sympatie k Oliveru Stoneovi dávám jasnejch 100%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem si musel připomínat, že je to propaganda kovaného levičáka (silně je to cítit hlavně z několika dílů zhruba uprostřed seriálu) a některé informace je nutné brát s rezervou. Ale i tak jsou tu mnohé pro mne naprosto neznámé a překvapivé události, třeba všechno to kolem Trumana a Wallace. A překvapivě silný byl i závěr o věku teroru. Čísi citát hodný zamyšlení: „Terorismus je taktika, nikoliv ideologie. Vyhlásit válku taktice nedává smysl.“ Amen. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Grandiózny a rozhodne najvýznamnejší Stoneov dokumentárny počin. K niečomu podobnému prakticky smeroval celý život a musí to byť pre tvorcu i fanúšikov obrovským zadosťučinením. Nijaké hovoriace hlavy, iba dobové zábery, super muzika, Oliverova plynulá narácia a príbeh o zasľúbenej zemi... Stoneov veľký triumf! ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mládeži neprístupný, o to väčšie nutkanie spapať zakázané ovocie, lebo detičky sa v škole učia kraviny, príde možnosť zistiť skutočnú pravdu, že de - facto AMERIKA JE AGRESOR, ktorý klame a podvádza a manipuluje s davom, keď sa ku kormidlu dostanú mocní, tak po nás POTOPA ! Kontroverzný dokument, aký je sám TVORCA OLIVER STONE, ktorý si servítku pred ústa nekladie, preto vravím, že poznať pravdu je dôležitejšie ako veriť klamstvám ! A keď sa hovorí PRAVDA, tak všetci sa idú z toho hádam posrať !!!! ()

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama