Reklama

Reklama

VOD (1)

V dobách rytířů bojujících za čest žije Raiden (Clive Owen), padlý válečník, který musí povstat proti zkaženému sadistickému vládci, aby pomstil svého zneuctěného mistra Bartoka (Morgan Freeman). (Magic Box)

Videa (2)

Trailer

Recenze (160)

Mlle 

všechny recenze uživatele

Průměrný snímek s nadprůměrným hereckým obsazením a celkem dobrými nápady. Dialogy jsou zdařílé, místy (zejména s přihlédnutím k typu filmu) působivě inteligentní, jindy slouží věci cti a jindy zase vtipu. Herecké obsazení není úplně tradiční a rozhodně zaujme. Na výpravě a efektech se nešetřilo (na koprodukčních platech možná ano). Vpodstatě jde o konglomerát amerického béčka a asijských bojůvek s velkorysou náloží starého dobrého evropského patosu a se špetkou bollywoodského nádechu, ovšem v ryze maskulinním podání. Poměrně vynalézavý film o kořenech cti a pomsty slibuje ale na začátku přece jen o trochu víc, než nakonec nabídne. Za chybu považuji přílišnou virtualitu, malou životnost, jakoby se celý příběh odehrával v herních kulisách a postavy byly jen hráči v počítačové hře. Je ale potěšující, že čest a mužskou hrdost, jež se linou scénářem coby přísný ústřední motiv, někteří tak postrádají, že stále vzniká potřeba podobného filmu. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Já mám opravdu rád tyhle nízko až středně rozpočtový historický až fantasy filmy jako Ironclad, Solomon Kane, Black Death, Season of the Witch apod. To jsou zábavný jednohubky, takže jsem se na tohle celkem těšil. Navíc jsem se bavil s pár lidma co se okolo toho motali (ten film je prakticky v český koprodukci, prý tam bylo víc Čechů jak Jihokorejců a natáčelo se to z většiny u nás). To obsazení je nadopovaný charismatem - Clive Owen, Aksel Hennie, Cliff Curtis, Ayelet Zurer a všichni předvádějí parádní výkon, to klobouk dolu, bez nich by to bylo odpadní. Takže jsem se na "zábavný film" těšil poměrně dost. První půlka neskutečný zklamání, to co tam napsali za dialogy, to muselo být Freemanovi neskutečně trapný pronášet. :-D Hlavně svět, kde se to má odehrávat je totálně smyšlenej, ale tak nějak nepříjemně, je to jakože středověk, ale chodí tam rytíři evropského typu (samosebou jsou mezi nima i černoši, asiati, indoarabové apod.) s meči, spíš párátky, asijského typu bez jakéhokoliv náznaku zástavy (katana je oproti tomu hypertěžký meč) a máchají tím jak mažoretky hůlkama. Já chápu, že snažili skloubit asijskou a evropskou kulturu do nějakýho hybridu, ale zoufale to nefunguje. Tam jsou jako souboje těhle srandovních mečíků a najednou tam hodí borce s obouruční sekerou, neskutečná komedie prostě. Ale když si člověk odmyslí ty blbosti, tak jsou soboje docela zábavně-lobotomicky nasnímaný. První půlka filmu je vyloženě tragická, pak se to docela rozjede a člověk zapomene na ty hovadiny a začne se překvapivě bavit, ale asi tak jako když se kouká na paralympiádu, kterou je vyloženě blbý kritizovat za úroveň. :-D Co ale potěší jsou český lokace docela umně zapracovaný efektama do toho "světa". Nejsem klasickej multikulti odpůrce a za černýho Batmana jsem tu vybojoval několik bitev, ale tvářit se, že je tohle středověk je prostě ultrafail. :) Být tam víc fantasy nádechu, tak se to dá zkousnout, ale takhle fakt ne. Zábavný to v druhý půlce, když přežiješ první a nevnímáš ten wtf svět,docela je. :) Sranda byla, když jsem si říkal, to snad nechali režírovat Janáka? Tak se tam vyloupnul Pavel Kříž. :-D ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nijak zvlášť zábavné fantasy, které je fantasy především díky tomu, aby tam mohli být korejci, běloši a černoši více méně rovnoprávní a také díky tomu není třeba přiznávat, že se vlastně jedná o lehce pozměněnou adaptaci japonského příběhu 47 roninů (byť méně pozměněnou, než ´oficiální´ verze s Reevesem), takže je zde pán samurajů (ehm, tedy válečníků, chtěl jsem říct), který je neprávem zabit a jeho muži jej chtějí pod vedením nejvyššího důstojníka pomstít.. No, dobře, proč ne.. Jenže první problém je hned samotná hlavní postava, Clive Owen má neustále výraz nakopnutého štěněte a v průběhu filmu jsem se začal modlit, aby se jeho postavě stalo něco velmi, velmi bolestivého, takže herecky je tenhle film hodně, hodně špatnej, ale i to zas tak nevadí, sice průměrné, ale koukatelné, ok. Jenže pak přišel dokonale podělanej závěr s nudnou a nefunkční choreografíí, nefungující gradací a do třetice dobrého s nefungujícíma emocema. A ještě jsou tu nezajímavé dialogy atakdále atakdále. Průměrné tři hvězdičky a to ještě s přivřenejma očima a nutkavou touhou osmažit Owena v obřim fritovači. PS: čestnou cenu za nezvládnutou výpravu získává levná čajová miska z rýžového porcelánu za 50 korun, kterou zde užívá marnotratný megaloman, snažící se shromáždit to největší bohatství ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Američané si zahráli na fantasy středověk a vyšla jim z toho splácanina s odpudivě nadutými hláškami. Hlavně ze začátku se všichni častují blbostmi, který by rády zněly jako hluboká moudrost. Nesmyslné je také jednání císaře, kterému asi všechno bylo jedno, proto za sebe nechal vládnout vždy zlého rádce, přestože věděl, jaký ve skutečnosti rádce je. ____ Na závěr máme jedno dobývání hradu jak z počítačové hry. SHRNUTÍ: Karikované figury se pinoží v nechtěné parodii. /můj komentář č. 3 000/ ()

Mauric 

všechny recenze uživatele

Další z nepřeberného množství filmů, kde se proradný slizký úředník vetře ke královi, provede nějakou kulišárnu a jistému super čestnému, nejlépe poslednímu, rytíři tak dá skvělý důvod pro sebevražedný pokus o pomstu. Natahované až hanba, bez výraznějších emocí, gradace téměř nulová a závěrečný duel ubohý. Na druhou stranu se dá tento film považovat v rámci svého žánru z jeden z těch chytřejších a i přes ohraný námět s pár originálními prvky, jako např. poměrně kreativním dobíjením úřednické pevnosti. A navíc mám pro takovéto pohádky o cti pro velké kluky slabost. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • FIlm se natáčel částečně i v České republice, a to především na Křivoklátě, v Doksanech, Kladrubech, Praze či na hradě Rábí.Celý závěrečný útok na zámek a cesta bludištěm z křoví se natáčel na zámku Dobříš. (Beckett51)
  • Ačkoliv to tvůrci snímku veřejně nepřiznávají, během tvorby filmového snímku se nechali přímo inspirovat dnes již legendárním a jen těžko překonatelným příběhem japonských róninů, tzn. samurajů bez svých pánů, mstících se na uchvatitelích právě za smrt svého pána, Genroku Akō incident (元禄赤穂事件). Tehdy, v osmnáctém století, byl příběh zaznamenán neznámým učencem, který jej exemplárně interpretoval jako absolutní oddanost samuraje vůči svému pánu, tzn. absolutní znak samurajského kódu Bushidō (武士道). Do této doby se popularizovanému příběhu dostalo velkého množství filmových, televizních, divadelních a dokonce i rádiových zpracování. Mezi nimi vynikají filmová zpracování Shijushichinin no shikaku (1994), Chushingura - Hana no maki yuki no maki (1962), Daichūshingura (1971), The Fall Of Ako Castle (1978), či operetní zpracování Chūshingura autora Shigeaki Saegusa z roku 1997. (Conspi)

Reklama

Reklama