Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se začínající, avšak velmi ambiciózní závodní auto Blesk McQueen během cesty na velkolepý šampionát Zlatý píst neočekávaně zatoulá do ospalé Kardanové lhoty u Silnice 66, naučí se, že opravdová radost ze života se neskrývá za cílovou rovinkou, ale na cestě k ní. Auta ze lhoty, s nimiž se v průběhu svého putování napříč Amerikou seznámí, mu ukáží, že na světě existují i důležitější věci než trofeje, sláva a sponzoři. (HBO GO)

(více)

Zajímavosti (75)

  • V knize „Ať žijí auta“ je v první kapitole převyprávěný příběh filmů Auta a Auta 3 (2017). (sikky)
  • Postava Doktora Hudsona (Paul Newman) je inspirována osobou venkovského veterináře Waltera S. Masona, Jr., který vlastnil v letech 1963-2003 v Clintonu v Oklahomě hotel Tradewinds Courtyard Inn, kde se ubytovával např. i Elvis Presley. Byl jedním z podnikatelů, se kterým si tvůrci filmu v roce 2001 povídali při psaní scénáře. Mason se zasadil o to, aby nová silnice vedla po trase poblíž města a zabránil tomu, aby se z Clintonu stalo město duchů, což postihlo mnoho jiných měst a městeček když se stavěla náhrada za Route 66. Hudsonova závodní kariéra byla inspirována řidičem závodního vozu, známého jako Fabulous Hudson Hornet, Herbem Thomasem. (ajaxx)
  • Postava Sally (Bonnie Hunt) byla inspirována skutečnou osobou. Byla jí Dawn Welch, majitelka populární restaurace Rock Café, ležící u historické silnice Route 66 ve městě Stroud v Oklahomě. Welch koupila restauraci v roce 1993 a byla obhájkyní a propagátorkou udržení povědomí o Route 66 jako jednoho z historických míst. Dále se její aktivity zasadily o obnovu městečka Stroud, které trpělo úpadkem vinou stavby rychlostního obchvatu Turner Turnpike. Mimo jiné bylo také v roce 1999 těžce poškozeno tornádem a Welch tehdy sháněla podporu pro jeho zachování. Delší dobu také cestovala po mnoha státech USA a propagovala udržení Route 66 a „života“ na ní, až se jednoho dne usadila právě v městečku Stroud a koupila tamní restauraci. (ajaxx)
  • Cozy Cone Motel, který vlastní Sally (Bonnie Hunt), je stylizovaná verze skutečného Wigwam Motelu, který se nachází v Holbrooku v Arizoně. Nicméně tabule s nápisem „100% klimatizováno“ je převzata z jiného slavného motelu, Blue Swallow Motel, ležícího v Tucumcari v Novém Mexiku. Oba motely leží u Route 66. (ajaxx)
  • Celé jméno Bleska McQueena (Owen Wilson) je v anglickém originále uváděno jako Montgomery "Lightning" McQueen. (ajaxx)
  • Poznávací značka Doktora Hudsona (Paul Newman) 51HHMD je odkazem na rok výroby jeho modelu (1951), iniciály jeho jména (Hudson Hornet) a jeho povolání (Medical Doctor). (PlayEasy)
  • Paul Newman byl proslavený svýma pronikavě modrýma očima. Postava Doktora Hudsona, kterou Newman v originále mluví, má oči stejné barvy. (PlayEasy)
  • Paul Newman nadaboval bývalé závodní auto, Doktora Hudsona, přičemž sám automobilovým závodníkem býval. (PlayEasy)
  • Když se na začátku filmu Blesk McQueen (Owen Wilson) povzbuzuje, řekne také „rychleji a zběsileji“, což může být narážka na film Rychle a zběsile (2001) a jeho pokračování. (mar48)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. března 2006 na ShoWestu, sjezdu Organizace amerických majitelů kin. (Varan)
  • Komentátoři série závodů o Zlatý píst se v originále jmenují Bob Cutlass a Darrell Cartrip, což je parodie na skutečnou komentátorskou dvojici (Bob Costas a Darrell Waltrip), která v USA uvádí závody NASCAR. Tito komentátoři se pak ve filmu také nadabovali. Autoři českého dabingu si přitom se jmény komentátorů pohráli také. V české verzi totiž závody komentují Luboš Plecháček a Karol Kolák, což je taktéž parodie na komentátorskou dvojici (Luboš Pecháček a Karol Polák), která uváděla závody F1. V rámci autentičnosti je také Karol Kolák jediným autem v české verzi, které hovoří slovensky. (ČSFD)
  • Odpočívadlo Top Down Truckstop, na kterém chce Mack (John Ratzenberger) přespat, má na ceduli napsáno „All convertible waitresses“ tedy v češtině „Všechny servírky jsou kabriolety“ –⁠ tedy že jsou nahoře bez. (Maulincio)
  • Většina filmových vozů je vytvořena přesně podle aut skutečných. Například:
    - Mack (John Ratzenberger) vznikl podle Mack Super-Lineru z roku 1985.
    - Sally (Bonnie Hunt) podle Porsche 996 z roku 2002.
    - Doktor Hudson (Paul Newman) podle Hudson Hornetu z roku 1951.
    - Luigi (Tony Shalhoub) dle vozu Fiat 500 z roku 1959.
    - Ramone (Cheech Marin) podle automobilu Chevy Impala Lowrider z roku 1959.
    - Šerif (Michael Wallis) podle policejního Mercury Eight z roku 1949.
    - Fillmore (George Carlin) podle Volkswagenu BUS z roku 1960.
    - Serža (Paul Dooley) podle vozu Jeep Willys CJ7 z roku 1941.
    - Lizzie (Katherine Helmond) je pak dle Fordu Model T coupe z roku 1923.
    - Flo (Jennifer Lewis) dle GM Motorama Show Car z roku 1957.
    - King (Richard Petty) podle vozu Plymouth Superbird z roku 1970.
    - Chick Hicks (Michael Keaton) podle Buicku Regal z roku 1987.
    - Paní Kingová (Lynda Petty) podle vozu Chrysler Town and Country z roku 1974.
    - Tex (Humpy Wheeler) dle Cadillacu Coupe de Ville z roku 1975.
    - Red (Joe Ranft) podle American LaFrance z roku 1960.
    - Karol Kolák (Karol Polák) je podle Chevroletu Monte Carlo z roku 1977.
    - Mia (Lindsey Collins) a Tia (Elissa Knight) jsou Mazdy Miata z roku 1992.
    - Michael Schumacher Ferrari (Michael Schumacher) je Ferrari F430 z roku 2006.
    - DJ (E.J. Holowicki) je vytvořen podle Scion xB z roku 2004.
    - Boost (Jonas Rivera) vychází z Mitsubishi Eclipse z roku 1994.
    - Spojlíka (Adrian Ochoa) inspiroval Nissan Silvia z roku 2000.
    - Smrkáče (Lou Romano) Dodge Challenger z roku 1970.
    - Některé postavy jsou vytvořené prostřednictvím spojení více aut do jednoho. Jsou jimi třeba Burák (Larry the Cable Guy), který vychází z vozu International Harvester L-170 "boom" z roku 1951 s díly z Chevroletu One-Ton Wrecker Tow Truck z roku 1950, nebo Guido (Guido Quaroni), což je vysokozdvižný vozík založený na BMW Isetta z roku 1960. Ve filmu je také hlavní postava Blesk McQueen (Owen Wilson), u kterého značka není přesně jasná, ale nejvíce připomíná vůz Dodge Viper z roku 2006. (Maulincio)
  • Ačkoliv celosvětové tržby nebyly až tak veliké, jak se zprvu čekalo, příjmy z prodeje hraček a předmětů s motivy hrdinů filmu byly astronomické. (Dlee)
  • Tvůrci filmu navštívili zrušenou dálnici Route 66, odkud si pro inspiraci přivezli více než deset tisíc fotek a vzorky půdy i betonu. (Folky)

Související novinky

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Čtyřka Pirátů přece jen bude

Čtyřka Pirátů přece jen bude

05.03.2008

Alespoň to tak vypadá podle plánů studia Disney na rok... 2011. Ano, zatímco my pořád netrpělivě vyhlížíme největší trháky léta 2008, Hollywood už plánuje premiéry na období, které nám připadá jako… (více)

Reklama

Reklama