Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dnešní době jsou nejcennějším zbožím informace. Film Kandidát ukazuje velkou moc médií, která manipulováním s událostmi mohou ovlivňovat celý svět. Příběh sleduje zákulisí politické kampaně kandidáta na prezidenta. Do volby hlavy státu zbývají 2 měsíce. Úspěšný a vlivný majitel reklamní agentury Adam Lambert přijímá lukrativní zakázku. Má realizovat prezidentskou kampaň pro zvláštního kandidáta - nevýrazného, maloměstského podnikatele. Cílem je pouze rozvířit politické vody a ubrat pár hlasů protistraně. Lambert je zvyklý bez skrupulí každým manipulovat a vždy dosáhnout svého. Jenže na večírku v klubu se nechá vyprovokovat a uzavře sázku se svým rivalem - Ivanem Mullerem, který pracuje pro jasného favorita celých voleb. Ve hře je přibližně sedm miliónů eur. Lambert vsadil všechen svůj majetek na jediného koně, neznámého kandidáta. Zapřísáhnul se, že z této nuly udělá nového prezidenta, a to rovnou v prvním kole prezidentských voleb... Kandidát zobrazuje, co se na politické scéně děje nebo velmi lehce udát může. Je cynickou analýzou společnosti, která se nechá manipulovat bohatými a mocnými. Ti, kteří tahají za nitky, vytvářejí svět, ve kterém mizí hranice mezi pravdou a iluzí či dobrem a zlem. (Bioscop)

(více)

Recenze (409)

POMO 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo celkom vydarená satira. Formálne vypiplaná (až na ten zvuk) ale nie samoúčelne - jej strihové i filtrové vizuálne pojatie ide ruku v ruke s povrchnou efektnosťou sveta reklamy, do ktorého je zasadená. Humorom síce len občasne, ale zato trefne pretkaná. Prvý krát vo filme vyslovuje česko-slovenské fóry, ktoré si o to dlho žiadali (scéna v MacDonald’s kraľuje) a robí to vkusne, že sa zasmejú Slováci i Češi. Hlavná postava charizmatická a uveriteľná, Marek Majeský do nej dobre obsadený. Kandidát je veľmi slovenský film, ale nie v zlom zmysle slova. Reflektuje skrývanie absencie duchaplnosti za glamour "hodnoty", shoppingovosť a politickú diskutabilnosť krajiny. Štvrtú hviezdu nedávam, lebo si niesom istý, do akej miery to robí vedome. V tejto pochybnosti ma drží tiež rádoby prekvapivá záverečná pointa, našróbovaná na film umelo, aby mal divák potrebu s tvorcami debatovať o tom, ako to vlastne skončilo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já podstatu filmu vnímám jako velmi povednou satiru na lidskou vyprázděnost politických elit. V záplvě všech těch gaunerů, lhářů a zlodějů pak stačí když přijde Venca z JZD a řekne "Já jsem Slovák jako vy" a rázem se stává žhavým kandidátem na nejvyšší posty v zemi. Tenhle tón hrál film skvěle. Horší to bylo s druhým tónem v podobě role reklamní agentury, její šéfa, to bylo křečovitý a prakticky tam nebylo ukázano nic z práce agentur, role medií je samozřejmě taky podstatná, ale tady ač se v obsahu zmiňuje rozhodně nedostávala prostor, který media maj v reálných volbách. Tohle považuju za nejslabší článek příběhu. Docela nečekaně dobře se zde vedlo humoru. Česko - slovenský dialog, tedy spíše slovenský monolog v mekáči dostal můj výtlem fakt po právu. Kdyby se povedlo líp vyhrát s koncem, moh být můj dojem z Kandidáta mnohem jasnější a tudíž lepší. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak nějak mám pocit, že se v posledních dvou letech Slovenská kinematografie začíná zvedat. A nestává se málokdy, že by v tom neměli prsty i Češi, kteří letošní rok pro změnu spíše odflákli. Každopádně klobouk dolů. Kandidát je dobrá satira na dnešní politično, až mi z toho bylo na blití. Jak jinak. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet 180,000eur(približne $250,000)Tržby Celosvetovo $539,716▐ nakoniec som milo prekvapený, štýlom je to taký klipový film, vyčančané obrázky, dobrý filter, občas nejaké tie hrátky z vizuálom, príbeh neunudí, dokonca miestami pobaví, herci až nadštandartne stráviteľne hrajúci a samotná myšlienka tiež nie je na zahodenie, troška mi tam vadili nadávky to fakt vo filmoch nemusím /videl v kine: 70%/ __moja recenzia ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ne že by to bylo prosté čistých WTF momentů, podepřených mocně naprosto nekoncepčními českými post-synchrony (etudy biskupa Jozefa působí jak pasáže z vatikánského porna). Pokud ale čeká naivní bulvární žumpu typu Ulovit miliardáře / Kajínka, budete zákonitě zklamáni, neboť tento film dělali a) lidé, kteří zjevně mají s prostředím marketingu a reklamek zkušenosti, b) lidé, kteří sem tam dovedou napsat solidní dialog c) lidé, kteří jakž takž umí točit filmy (neříkám, že dobré). Formálně se samozřejmě bavíme o velmi snaživém derivátu na pomezí reklamy na kapučíno a nápodoby Tony Scotta. Scenáristicky jde o hodně pracně slátané dvě linie, z nichž jedna působí spíš jako dýchavičná továrna na humor a promo hlasu a obličeje Michala Dlouhého, druhá potom jako křečovité konstruování politického thrilleru v reáliích, které mu nepřejí. Je to amorfní slepenec motivů, které jsou jednotlivě zajímavé, někdy dokonce mají určitý kritický potenciál, dohromady ale působí jako trochu překotné žvanění o podstatě současného politického marketingu a tak vůbec. Když rozklíčujete jednotlivé vrstvy, odfiltrujete blbosti, zbude vám triviální historka s velmi triviálním poselstvím. Kandidát se sice zkouší tvářit, že je něco víc, ale nejlíp to vystihuje už "zavlasypřitaženost" následujícího SPOILERového spojení: slovenský Kennedy a potomek Štúra. Film se jednoduše chová podobně jako hlavní postava - všechno řeší efektem a kde efekt nepomůže, zabere ještě více efektu. U postav často vzniká dojem, že na svět kolem vlastně vůbec nereagují a sunou se dál jen proto, že to po nich scénář vyžaduje (jako kdyby se Coppolův Rozhovor úplně vykašlal na duševní strádání hlavní postavy a soustředil se jen na obsah odposlechů). Povrchnost tak v důsledku nemá žádný kritický / ironizující korektiv. Ani jednou jsem neměl pocit, že Kandidát uráží mou inteligenci, ale ani jednou jsem zároveň neměl pocit, že ji jakkoli stimuluje. Prostě nejpozitivnější, co o něm můžu říct je, že v daném žánru na území Československa nejspíš nic lepšího nevzniklo. A to je pořád sakra málo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JESTLI SI NĚKDO MYSLÍ, ŽE LAMBERT NEDOKÁŽE Z NĚJAKÉHO IDIOTA UDĚLAT HVĚZDU, TAK SE VELMI MÝLÍ. TOHLE JE VÝZVA JÁ JI PŘIJÍMÁM! A PŘEDEVŠEMI PROHLAŠUJI, ŽE Z NEZNÁMÉHO KOKOTKA UDĚLÁM PREZIDENTA TÉHLE ZEMĚ!“… /// Taková hovadinka o tom, jak se z neznámýho kandidáta měl stát prezident. Moderní a dobře koukatelnej háv to má. Taky rychlej střih alá Tony Scott, střídání hudebních nálad, krátký dialogy, vo ftip se staraj česko-slovenský průpovídky, který vobčas i úsměv vylouděj… Trochu mi to připomíná Ulovit miliardáře, jen tady je to takový…trefný, politický absurdní (i když jak vypadá taková politická absurdita?) a neuvěřitelně ,,na pohodu“. Vodsejpá to, zajímavej satirickej námět, ucházející herci… Je mi jasný, že se na to nebude dát čumět furt. Ale pro jednou si nechám takovejhle svěží vichr z Petržalky líbit! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Román ,,Kandidát - Denníky z odpočúvania“, kterej v roce 2012 napsali Maroš Hečko a Michal Havran ml., číst nebudu. 2.) Mám rád filmy s rafinovaným smyslem pro humor. 3.) Mám dělat na prezidentský kampani. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako ten hokejista?“ – „Ne, jako to žrádlo také hengavé.“ Trvalo dosť dlho, nejakých 20 – 25 minút, kým som tomu prišiel na chuť/kým sa to rozbehlo. Ale potom to patrične šliapalo a malo to momenty až na 80%. Veľa tomu dáva hlavne dvojka Kubovčík/Dlouhý. Kubovčík zjavne pár svojich scén tradične improvizoval, Dlouhý je potom super, ako pri tých jeho kecoch dokázal zachovať vážnu tvár. V budúcnosti by som sa nebránil ich spin-offu/rip-offu. Veľmi dobrý je však aj Marek Majeský, ktorého inak obvykle nemám moc v láske. Audiovizuálna podoba je na slovenské pomery ohromujúca. Kladne hodnotím aj trúfalý a zvláštny, ale v konečnom efekte výborný nápad nedať Potôňovi tvár. Ale so scenárom je to horšie. Čím vlastne Potôň tak bodoval u voličov? Tým, že bol potomok Ľudovíta Štúra a jednou (trápnou) tlačovkou? A tiež som nepochopil hlášku „asi začínam byť paranoický“, ktorá padne tesne po tom, čo týpkovi niekto poslal výhražné CD. Niektorým dialógom nie je rozumieť, mali ich otitulkovať. Finálne rozuzlenie síce nie je šokujúce, ale pri obľube niektorých slovenských režisérov nakrúcať „nijaké“ konce (kedy sa polovicu odpovedí na otázky nikdy nedozvieme) ma vystríhala. Predbežne som počítal s možnosťou, že Kandidát ponúkne podobný (ne)koniec. Našťastie neponúkol a všetko sa nevýnimočne, ale vcelku pekne vysvetlilo. Výrazným plusom sú hlášky („Ty ma vôbec nepočúvaš.“; „Závidíš takému koko*ovi?“; „No dobre, ale ja som to hovoril po slovensky.“; „Nerobil si v Klausovej ochranke?“; „Mi napadlo, či ju náhodou nezahrabali niekde v lese.“; „Praha Hrdlořezy.“). Ako celok to hodnotím pozitívne. Zaujímavý pohľad do zákulisia slovenskej politiky a toho, ako sa dá manipulovať. Všetkými. Vždy. A za akýchkoľvek okolností. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Ono to v tom 2013 vyzeralo ako sranda, ale dnes v tom vidím pomaly všetko čo sa v tejto smiešnej krajinke odohráva pred prezidentskými voľbami. Len s rozdielom že Zuzanu Potôňovú netreba strieľať. Audiovizuálne na domáce pomery veľmi vyspelý film. 9/10 P.S kniha je lepšia a ani pointa objednávateľa tam nepôsobí ako našraubovaná. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemám tolik schopností, kreativity ani peněz, abych dokázal z flašky slivovice udělat prezidenta. Nicméně mne fascinují jedinci, kteří dokáží vnutit lidskému stádu názor, který si u nich někdo objednal. A takový je parchant Lambert, který si sympatie získává výhradně tím, že všichni kolem něj jsou ještě větší zmetci než on. Já jsem si tedy tento celkem realistický výplach mozku poměrně užil, dokonce jsem uvažoval i o čtvrté hvězdě, ale ten zbytečně dovysvětlovaný závěr ji spolehlivě zhasl. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Šílené postsynchrony a několik hodně oLOLovatelných okamžiků. Přepjaté ve své snaze být cool až woodovsky kouzelným způsobem. Směšnost téhle patlaniny bohužel s časem upadá do kómatu a výsledek začíná už jen nudit. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě tak nemrzelo, že tvůrci pokazili dojem z filmu spackaným závěrem (který byl také natočen úplně jiným způsobem než většina filmu). Kandidát je velmi chytlavý snímek. Po technické stránce (velice vydařené) si divák užívá zejména střihové hrátky. Ale jinak stojí především na silném příběhu a tématu. Sázka o všechno, blížící se deadline, houstnoucí atmosféra, přibývající napětí, do toho trochu tajemna…a na pozadí prezidentské volby. Když jsem si před filmem nelibě četl zdejší žánrové rozvržení „thriller/komedie“ (z obavy, že to bude nepovedený mišmaš), nenapadlo mě, že v tomto případě půjde o funkční směs. I když Kandidát je především satirou, a to pěkně kousavou a vůbec ne ulítlou; kampaň (a vše kolem ní) sice je nadsazená (trefné toaleťáky či kalhotky se sloganem také nádherně ukazují, kde to celé končí), ale když se člověk zamyslí nad tím, jak to asi může doopravdy fungovat, skoro ho až zamrazí (a tím myslím jak na Slovensku, tak v ČR). A na to, že o kandidáta ve skutečnosti vůbec nejde, se upozorňuje i tím, že je často zabírán z dálky, nebo tak, aby mu nebylo vidět do obličeje a zdůraznila se tak jeho pomíjivost (jeho obličej jsem tuším zaregistroval jen v „Kennedyho“ momentce). Ale krom společensko-politicko kritického podtónu je zde přítomen i „normální“ humor, a to ve formě vděčného přetřásání slovensko-českých vztahů/rozdílů za pomocí všemožných narážek (zvláště pasáž v McDonaldu je super). A co je nutné dodat, tak dost často opravdu vtipných (a pobavila i poznámka s Michalem Dlouhým z rozhlasu). „Pouhé“ silné 4* dávám kvůli výše zmíněnému závěru a pak pár místům, ve kterých zesláblo (po většinu stopáže solidní) tempo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na co hledat v rodokmenu příbuzenskou spjatost s Ľudovítem Štúrem a fingovat atentát, když můžete rozdat koblihy.. Karásek je takový malý bratislavský Tonko Scott, ale klipovým vizuálem to příběhové vakuum o politických manipulacích a ovlivňování veřejného mýlení příliš nezamaskoval. Ještěže členové strany Česko-slovenského přátelství (Dlouhý, Kubovčík) tu a tam vypotí v audio-odéru Dannyho 11 nějakou zdařilou slovní přestřelku.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Maroš Hečko, Michal Havran ml., Peter Balko | Hudba: Matúš Široký | Distribúcia: Continental Film | Štúdio: AZYL Production, B Digital | Rozpočet: 180,000 € | Tržby: 539,716 $ || Sktepticizmus voči domácej tvorbe je tak posilnený, že občas v nej máme sklon prehliadnuť určitú čiastočnú revolúciu. Kandidát ju prináša na troch frontoch: kamera, strich a scenár. Ešte sa mi asi nikdy pred týmto kusom nestalo, že by som nad týmito tromi zložkami v domácej tvorbe v priebehu viac než 100 minút metráže neškrýpal zubami. Ba dokonca v jednej časti pre mňa film dosiahol plnohodnotnej katarzie - nepoviem však v ktorej, pre každého to môže byť iná. Herecky to má svoje zle obsadené postavy, no nikto vyslovene neirituje, takže celkový dojem je fakt príjemný i z dramatickej stránky. Scenár u konca stráca dych, možno i kôli nezodpovedaným otázkam, no dôvod tejto tendencie vnímam v obmedzených možnostiach celkového rozpočtu, ktorý mal určite vplyv i na scenár. Keď si vezmeme, že ten film mal byť nízkorozpočtovou záležitosťou, a dosiahol týchto výšin vďaka pracovitým zúčastneným, ktorí zohnali potrebné zdroje z nadšenia pre vec, tak je to oslava nádeje, že i u nás sa dajú veci dotiahnuť do happy endu s pozivnym pomerom rozpočet/tržba. A to je ten najkrásnejší príklad pre náš malý, zavrhovaný filmový priemysel. 5, pretože nebola len snaha, ale aj pozeratelný výsledok! Ps: Domáce filmy by sa nemali srovnávať so svetovou elitou. Musíme si uvedomiť, že náš trh je v úplne inej dimenzii, a preto by sa malo fandiť trošku viac lokal-patrioticky, inak tunajšie umenie bude chátrať i naďalej, keď oním tvorcom nedáme jednoznačne najavo, že sa tvoriť oplatí... Ps: V pomere rozpočet / tržba jeden z najúspešnejších filmov v krátkej histórií slovenskej kinematografie, za čo som úprimne rád. 90% | CineStar Anděl Praha, 4.3.2014 | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmy Made in Slovakia obchádzam v kinách oblúkom už dlhšiu dobu a radšej si zbehnem užiť kultúru do niektorej z mojich obľúbených činohier. Aj tie sú dôkazom toho, že na Slovensku vôbec nemáme núdzu o kvalitných hercov, práve naopak. Problém sa teda asi skrýva za kamerou, v neschopnosti režisérov a tvorcov. Karásek sa týmto stáva malou nádejou a tento film akousi predlohou pre budúce pokusy ostatných tvorcov. K filmu snáď len toľko, že miestami som sa naozaj cítil ako v divadle. Herci hrali v pohode, prirodzene (samozrejme sa našli výnimky - viď Hilmerová) a hlavne ich postavy sú uveriteľné a mali charakter. Miestami možno trošku prestrelili a prehrávali, ale aj to sa cení viac, než by som sa mal pozerať na herecké polená, ktoré idú do svojej postavy bez akéhokoľvek zápalu. Pri dialógoch som konečne neškrípal zubami, samozrejme aj v tomto smere by sa ešte dalo zapracovať, ale poväčšine som si ich naozaj vychutnával. Keď bolo treba, tak dokázali vygradovať atmosféru, naopak veľa priestoru dostával čierny a cynický humor, ktorý perfektne vykreslil situáciu súčasnej bezradnosti voči hrám na politickom vrcholku ľadovca. No a samostatnou kapitolou je audiovizuálne spracovanie, ktoré v súčasnej domácej produkcii nemá súpera. Puntičkárske hranie sa s kamerou, strihom, filtrami prinieslo svoje ovocie (miestami má divák až pocit, že sleduje jeden veľký drahý videoklip) a hudobné portfólio taktiež vkusné a trefné. Takže na moje prekvapenie, po dlhých rokoch čakania sa v tuzemsku objavil inovatívny film, ku ktorému sa rád po čase vrátim. 80%. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Cynická črta o cynismu využívajícím ke svým záměrům lidí, kteří v sobě pořád živí naději, že bude líp, byť by byla sebevíce lichá, nebo dokonce mrtvá. Není to organický, plnokrevný film, postavy a jejich motivace jsou velkou měrou nevyjasněné, jejich hrubě načrtlé nesourodé rysy netrasují žádné uchopitelné osudy, s nimiž by se dalo sympatizovat či se vůči nim vymezovat, nedá se ve skutečnosti ani usoudit, která z postav reálně vidí do dění, dost možná žádná a všechno je to jen takové plácání, ale ani to není zřetelnou scelující výpovědí. Snímek nicméně nenudí a prozrazuje jak filmařský talent (zaujme kamera, střih, vystavění scén, ačkoli samotný scénář silnou stránkou není), tak určitou lidskou netrpělivost, nespokojenost a občanský apel, což je primárně sympatické. *~ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nic extra, ale ke konci mě celkem zamrazilo v zádech. Stejně tak jako pokaždé, když promluvil hlavní hrdina. Jeho hlas snad nahrávali ve studiu nebo co? :O ... 60% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce vytříbený film z alternativní reality slovenské volby prezidenta. Nic ale není dotažené do konce, takže v této realitě existuje Miloš Zeman, hrající sám sebe, který podává z Prahy aktuální komentáře na dění v Bratislavě. Nicméně atmosféra je strhující, vizuální nápady nejsou liché a některé herecké výkony jsou pozoruhodné. Zejména z ženského osazenstva kraluje jako šedá eminence těch největších intrikánů Monika Hilmerová, která ještě nikdy nevypadala tak zrale a tak skvěle. Hezké jsou taky hrátky s ulož.to a s paralelou Kennedy/Štúr/Štefánik. Pokud vás zajímá uvěřitelná špionáž ve slovenských kulisách s trochou toho českého pesimismu, směle do toho. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Středoevropské klouzání po povrchu, vizuálně ne úplně pitomé, příběhově vesměs ano, připočteme divné předabování do češtiny a dramaturgické přešlapy. Ve finále ale úplně kritický být nemůžu. Když si ale budu chtít užít témata masmédií, ovlivňování voličů nebo politických kampaní, určitě nebudu hledat v „tuzemské“ kinematografii. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Adam Lambert Vs Ivan Muller. Dvaja "gladiátori v koloseu", v súboj o jeden z najvážnejších, politických postov. Kým Muller disponuje najväčším favoritom na víťazstvo v prezidentských voľbách, Lambert si vyberá verejnosťou neznámeho outsidera. Podarí sa mu svojho kandidáta, za pomoci všemožných zákulisných praktík, posadiť do kresla hlavy štátu SR? Mal by sa veľmi snažiť. V sazke je totiž celý jeho majetok! Pane Bože, si mi svedkom, aký som bol unesený prvou polovicou snímku! Neskutočne ma tento film ihneď od úvodu zaujal. To akým spôsobom bol točený, strih, hudba, na naše pomery, neskutočný nadštandard. Zápletka, pointa, DIALÓGY, no proste SATIRA na parádu. AVŠAK - napriek mnohým plusom sa postupne vďaka vývoji deja dostavilo, tak obrovské sklamanie, že som z vnútorného presvedčenia, udelenia (dokonca!!) 5 hviezd, "prepadol" až takmer na dve! Kandidát sa z ničoho nič stal tak prehnane rozvíjajúcim sa príbehom, že doposiaľ budovaná reálnosť story stiekla do pisoáru krčiem najnižšej cenovej kategórie. Cítim sa rovnako podvedený, ako väčšina voličov pri "parlamentných" voľbách. Je to smutné, no voliť sa NEOPLATÍ. A veriť už VÔBEC. ()

Související novinky

Duhová kulička 2015

Duhová kulička 2015

29.04.2015

Lidi dostanete do kina dvěma způsoby: buď natočíte skvělý film, nebo začnete dělat dobrý marketing. Na ZLÍN FILM FESTIVAL se už třináctým rokem valí Duhová kulička – dvoudenní konference ze světa… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Reklama

Reklama