Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dnešní době jsou nejcennějším zbožím informace. Film Kandidát ukazuje velkou moc médií, která manipulováním s událostmi mohou ovlivňovat celý svět. Příběh sleduje zákulisí politické kampaně kandidáta na prezidenta. Do volby hlavy státu zbývají 2 měsíce. Úspěšný a vlivný majitel reklamní agentury Adam Lambert přijímá lukrativní zakázku. Má realizovat prezidentskou kampaň pro zvláštního kandidáta - nevýrazného, maloměstského podnikatele. Cílem je pouze rozvířit politické vody a ubrat pár hlasů protistraně. Lambert je zvyklý bez skrupulí každým manipulovat a vždy dosáhnout svého. Jenže na večírku v klubu se nechá vyprovokovat a uzavře sázku se svým rivalem - Ivanem Mullerem, který pracuje pro jasného favorita celých voleb. Ve hře je přibližně sedm miliónů eur. Lambert vsadil všechen svůj majetek na jediného koně, neznámého kandidáta. Zapřísáhnul se, že z této nuly udělá nového prezidenta, a to rovnou v prvním kole prezidentských voleb... Kandidát zobrazuje, co se na politické scéně děje nebo velmi lehce udát může. Je cynickou analýzou společnosti, která se nechá manipulovat bohatými a mocnými. Ti, kteří tahají za nitky, vytvářejí svět, ve kterém mizí hranice mezi pravdou a iluzí či dobrem a zlem. (Bioscop)

(více)

Recenze (409)

klerik 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým zábavné a šikovne natočené. Film má štýl, herci dobre vybratí. V závere sa vytráca logika, resp. sa ukáže nedotiahnutosť niektorých postáv (kardinál). Čo sa týka témy nič šokujúce príbeh neprinesie, len klasickú prácu reklamnej agentúry... Coolovo natočenú prácu... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Karásek je evidentne šikovný chlapec a všetko toto myslel dobre, je na správnej ceste. Pre mňa to bolo ale 106 nezáživných minút. A už na začiatku, keď mi to všetko pripomínalo Medianeras, som vedela, že toto asi nie. Kamera, strih a muzika slušné. Ale ten zvuk? ... však som im polovicu filmu nerozumela. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré, až téměř výborné. Kandidát měl veškeré předpoklady k totálnímu utopení v graficko-střihovém bordelu (dvojobraz, titulky, koláže), naštěstí až na pár zbrklostí a zbytečností (násilný posun postavy střihem např. na chodbě) a taky občas mizerně srozumitelné dialogy (slovenština, ze sluchátek odposlechů, ruch na ulici, a do toho mnohem hlučnější zvuky např. jedoucího auta nebo hudby) se tvůrci excesů vyvarovali. Dlouhý s Michalem Kubovčíkem (nejvtipnější a nejsympatičtější postava) jsou jako vypravěčský rámec zcela ok, Marek Majeský sedí do své role perfektně a slizák Slabý (můj 4. film s ním, ale nikde jsem ho zatím nezaznamenal) taky nekazí. Tu přeháňkovou sázku jsem sice úplně nerozdýchal a čekal jsem trochu detailnější pohled na PR kolem kandidáta, ale solidní rozehra, zábavný styl a především lehce nečekaný zvrat udrží pozornost i více než málo unaveného diváka (vyzkoušeno na sobě). Rozhodně jeden z nejlepších slovensko-českých projektů a také samostatně slovenských. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vizuálně jeden z nejlepších Česko/slovenských filmů za poslední dobu, avšak když se divák na chvíli oprostí od sledování hezkých obrázků, zjistí, že se jedná o standardně prázdný a v mnoha ohledech nepovedený československý snímek. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Náhodou v pohodě zábava. Sice špatně nazvučená, však ozdobená trefně odporným petržalským nářečím, kdy bych osobně za každé afektované "néééviem" v reále kopla každé néééhovädo do hader. Správně si z těchto Nééééviemslováků dělají Horkýže slíže prču. V pořádku- šílené. Do této ironické, vizuálně vydařené a vtipné taškařice to sedělo přesně. Že bylo ve filmu mnoho reklamních odkazů, neřeším, protože sehnat prachy na film... chápeme se. V tomto sarkastickém formátu mi to navíc připadalo příhodné a je mi fuk, jestli už kdysi kdosi kdesi cosi podobného natočil. A co se týče mekáčové debaty leden- január, my Pepíci máme kočku a kocoura, vrtá mi hlavou proč Horní Uhry nemají mačku a macúra? ;) Proč vyslovují Zdena tvrdě a sedem měkce, proč se každý Slovák penzijního věku v pohodě domluví v Pešti maďarsky (odpověď samozřejmě znám a je zábavná) a hlavně jestli ten slovenský jazykový zákon není smutný. Dabovat české pohádky do slovenčiny a slovenské do češtiny.. fakt děsná pruda. Bratři sice nejsme podle entografů ani náhodou, ale rozuměli si dobře přece vždycky. Aspoň ti rozumní,vkterých je naštěstí víc. Fajn vztahy všem, na zdraví a ČT za slovenský týden dík. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Velmi ambiciózní film, kamerově stylový, herci na jedničku, super nápad neukázat kandidáta za celý film. Do dokonalosti ale pořád kus schází, hlavně hudba byla strašná a občas trochu naivní scénář, ale celkově velmi milé překvápko z česko-slovenských luhů a hájů. 75% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa na tom autorsky podieľal psycho libtard Havran, nakoniec sa ukázalo, že tento film ukázal krásnu slovenskú realitu. Bol akoby profétom budúcich udalostí. Veď už len tá veta: Za dva mesiace urobím z neznámeho niktoša prezidenta (parafráza) sedí úplne ako riť na šerbeľ aj na mafiána Kisku (toho sme ale mohli poznať aspoň ako tak z nadácie a Popradčania aj ako zlodeja pozemkov), ale stopercentne to platí na pani zo skládky, ktorá sa stala v roku 2019 z neznámeho nič prezidentkou a bude tam sedieť 10 rokov. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

“Slovensko ste vy…“ aneb síla médií v přímém přenosu. Vynikající návod, jak vyrobit dokonalého prezidentského kandidáta z naprosto neznámého člověka. O něj, o kandidáta, tu jde ovšem až na posledním místě. Pro mě nečekaně hodně slušná thrillerová parodie na současné politické a mediální praktiky. Jestli to tak opravdu funguje, pak nás potěš Pánbůh nebo raději příroda… Filmová výzva 2015 – filmy, doporučené uživatelkou harfuska. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nunka vsetko napisala velmi vystizne aj za mna:) S privretými oboma očami aj mojim tretím okom to na tie **** vydá. Marketingová kampaň zabrala, kiná sú prekvapujúco (polo)plné, našťastie za tou všetkou reklamou nie je prázdno. Na herecké výkony najmä Marka Majeského ako ústrednej postavy som si musel najskôr zvyknúť, predsa len slovenská telenovelistická shitná produkcia zanechá v človeku stopy:) Ako celok veľmi SVIEŽI filmík, ktorý aj vďaka svojej formálnej stránke zaujme a najmä - ten cynizmus ohľadom prezidenta Potôňa, ten bol skutočne parádny ! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ak sa slovenský film pobral správnym smerom, čomu úprimne verím, tak toto je priekopnícky film. Brutálna satira z reklamného prostredia, kde sú obyčajní ľudia manipulovaní reklamnými mágmi, ktorí sú schopní urobiť prezidenta z hocikoho, pochopiteľne motivovaní veľkými peniazmi z hlúpej stávky. Myšlienka odpozeraná ako zo zlého sna, kde je všetko možné. Záverečné tlačenie na pílu ako výraz najvačšej absúrdnosti dotvára pokrivené charaktery a len som čakal na totálne vyvrcholenie. To všetkých priviedlo na myšlienky, o ktorých nikto nehovorí, ale všetci vedia, že to tak je... Herecké obsadenie je perfektné, Marek Majeský sa ako majiteľ reklamnej agentúry rozohral do výborného výkonu a jeho postava Lamberta je prirodzene odporná, slizká a samoľúba. Po technickej stránke je snímok debutanta Jonáša Karáska absolútne dokonalý, scenár, hudba, strih, kamera a réžia tvoria kompaktný celok, ktorý može konkurovať aj zahraničným silnejším produkciám. K tomuto filmu sa určite vždy rád vrátim, lebo je to učebnicový príklad ako skĺbiť dobrú myšlienku s filmárskym talentom. ()

VášaVF 

všechny recenze uživatele

Od snímku Love (2011) je tady další spíše Slovenský film, který je koukatelný. Není to žádná super pecka, ale rozdodně nenudí. Film nejvíce drží dvojice Kubovčík-Dlouhý. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Slovenskú filmovú tvorbu nevyhľadávam a asi by som na prstoch jednej ruky vedela zrátať filmy, čo sa mi páčili v posledných pár rokoch. Aj ku Kandidátovi som preto pristupovala veľmi skepticky. Musím však povedať, že v tomto prípade film výrazne prekonal maje očakávania a pri vyratúvaní slovenských filmov, ktoré za niečo stáli pridávam ďalší prst. Čo tam po nepodarenom zvuku a po zopár "vybraných slovách" tu ide o príbeh a ten je výborný. Satirická ukážka súčastného stavu našej politickej prítomnosti. Samotný pán kandidát je veľmi výstižne bez tváre....naozaj nie je podstatný. Dávno som nevidela slovenský film, ktorý by bol tak aktuálny, výstižný a ešte k tomu aj vtipný a s pointou. Malo to samozrejme nejaké tie muchy, ale tie rada prehliadnem. Tento film ma jednoducho potešil! 85% Videné v rámci Challange tour - 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Celé je to natočené reklamním stylem - blyštivé záběry, detaily, rychlé střihy a filmu to dává slušnou dynamiku. Taky chemie hlavních sledovačů funguje a na pár místech jsem se dialogům i zasmál nahlas. Je potřeba to brát jako nadsázku, satiru, ne jako vážně míněný politický thriller... i když, jak na Slovensku zastřelili v posledních letech pár lidí, tak se zdá, že možná byli tvůrci tamní realitě blíž, než se mohlo zdát. Kromě divného zvuku v zásadě nemám tomu filmu co vytknout. Zábavná a řemeslně dobře natočená jednohubka. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, jak lze pomocí reklamních praktik vytvořit ideálního kandidáta na prezidenta, avšak zcela nedotažený a ve všech směrech. Zbytečné zdlouhavé rádoby postmoderní záběry s postmoderními filtry, záběry o ničem, nijak nerozvíjející děj. Skutečně klíčové scény jsou zde asi tři, a mezitím si musíme vždy dvacet minut počkat a přečkat balast a řeči o ničem. Zvuk je mizerný, hercům není rozumět, všudypřítomná hudba, bubny přehlušují dialogy a často nastoupí v nejméně vhodné chvíli. Herci pateticky přehrávají, emoce jim tedy nijak moc nevěřím. A ten konečný zvrat, ach ouvej. Další moje výhrady napsal uživatel Illioplius, jen bych je opakoval. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Človeka aj poteší, že na Slovensku začne točiť aj niekto iný ako utrpiteľskí elitárski umelci, čo dva krát za rok navštívia ústav pre problémovú mládež, potom sotia dvoch nehercov pred kameru, stlačia play a myslia si , že svojím "realistickým" pseudohumanizmom spasia svet. Bohužiaľ tento druhý protipól (filmy ako Kandidát) a ich snaha natočiť populárny žánrový film opäť raz nevyšla. Ešte by sa dalo prehltnúť, že je to celé jedno reklamné porno. Čaro réžie totižto spočíva v nastrihávaní makrodetailov ksichtov na fetišistické makrodetaily produktov prekladané nemotivovanými jazdami v celkoch zaberajúce kuchyne a kancelárie z dizajnových katalógov. Režisérovi, ktorý doteraz točil len krátke reklamy, však nepomáha ani scenár. Dialógy sú na pár miestach celkom dobre vygradované a sem-tam sa scenár snaží umne striedať dramatické pasáže s menej dramatickými, ale v celom príbehu je toľko logických lapsusov, toľko nedotiahnutej poučkovej strnulosti a remeselnej nedôslednosti, že je to až bolestivé. O prilepenom konci a zbytočnosti celej odpočúvacej línie ani nehovoriach. Najviac ma však otravuje vyznenie filmu. Pôsobí to, akoby to spískala partička frustrovaných "umelcov", ktorí si chcú ostro uťahovať z biedneho stavu súčasnej politickej kultúry. Narážky na sociálne istoty, na tendre a mediálne kauzy pôsobia však veľmi plytko a hlavne je ťažko určiť, kam mali byť smerované, keďže už samotné poňatie kandidáta je protirečivé. Na jednu stranu chce kritizovať súčasný spôsob vytvárania kandidátov populistickými politickými stranami za pomoci národniarskych symbolov, na druhú stranu však kandidáta heroizuje a chce, aby sme ho ako diváci milovali. Sú to teda len romantické bludy o skazenom politickom marketingu s konšpiračnou pointou o tom, že za všetkým sú zlí eštebáci. Film teda nie je ani len priemerná žánrová zábava, a už vôbec nie dielo s inšpiratívnym spoločenským presahom. Iba symptomaticky vypovedá o tom, ako sme všetci frustrovaní s Fica, ale nič proti tomu nevieme spraviť. Megaotravné sú aj inside jokes s populárnymi tvárami z kultúrnej brandže ako napríklad Baláž a Hubinák v televíznej ankete, ktoré nemajú absolútne žiadny zmysel a k smrti otravná je komická postava mladého afektované odpočúvača, ktorý akoby sem doplachtil z Krónerovho Lóve a jeho exploatačné rádobyvtipné jazykové okienka, ktorých motivácia je mi rovnakou záhadou ako plagát Liv Ullmann v jeho byte. Keď mi poskytne niekto rozumnú motiváciu, prečo má postava s mentalitou pubertálneho vtipálka v izbe megaplagát hereckej hviezdy autorského kina šesťdesiatych rokov, tak som ochotný pozrieť si Kandidáta znova a pohľadať v ňom ešte niečo na druhú hviezdičku, pretože ma mrzí, že sa ďalší slovenský film len mierne odliepa od spodnej hranice hodnotiacej škály. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Žánrové oživení tuzemských filmů, ale funguje to jenom po stránce satiry, jinak je to takové všelijaké s několika dobrými nápady, ale nedotaženým zpracováním a nakonec vychází Kandidát přes všechen potenciál, který mu Karásek dal, tak nějak nezáživně. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Mám schízu a tedy jsem měl připravený v hlavě komentář, který bude film hejtovat navzdory, pokud tomu střelim čtyřhvězdí a komenář radostný, kontrastní k tomu, že švihnu trojhvězdu. Jestli se mi v zásadě Kandidát líbil, tak případnýmu napadení budu čelit, že "ano, stačí mi nesmyslná vizuální opulence, rozostřené postavy v extrémně zpomalených záběrech opouštějící scénu, zbytečné náklony kamery i infantilní přeostřování z makra na celek bez jakéhokoli narativního ukotvení" (aka to se nám to točí, když jsme ukořistili REDku, že). Jenomže marná sláva, když tohle v post ČSR nikdo jiný neumí (čest výjimkám), co mám asi tak dělat? Karáskův debut je reklamou prosáklý nejen námětem, ale zejména stylizací, která je odporně pročištěná, čvachtá se v jednoduchých tvarech, designových interiérech, perfektně nakomponovaných záběrech a v síle gesta oproti síle slov. Takže vlastně zamrzí, že bylo třeba jebat se s takovou lokální, neobjevnou a překombinovanou zápletkou, zahlcenou postavama, který mi byly ukradený více než jakákoli budoucí volba prezidenta. Zejména na Slovensku. Nemluvě o zrůdném (slovenském) postsynchronu, který kdykoli se člověk díky formě odpoutá od té zhoubné provinčnosti, ho vrátí brutálně zpátky na zem. A ještě ho kopne do hlavy. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Výborné z řemeslného hlediska (kamera, střih, využití hudby, vizuální zámlky), podstatně horší na rovině realizace scénáře, dramaturgie a herců. Silný a nosný motiv politické kampaně s přesahy do minulosti (klipovitý sestřih přípravy a realizace kampaně je nejlepší částí filmu, bohužel však dohromady zabírá jenom asi 15 minut) rozmělňuje dvojice rádoby vtipných a satirických techniků komentujících kampaň, Lambertův život a politickou a společenskou situaci Slovenska. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Takhle si udělat srandu z volebních manažerů, všeho schopných reklamních agentur a vysoké politiky. To se Slovákům moc povedlo. Oceňuji taky velmi dobré technické zpracování, tedy hlavně kameru, s ozvučením už to bylo horší, protože mluvené pasáže příliš přebíjela hudební složka a ostatní zvuky. Viděno v rámci Challenge Tour 2015:30 dní se světovou kinematografií. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Politická satira? Ani bych neřekl. Komedie? To už vůbec ne. Spíše jen cynický pohled do zákulisí prezidentských voleb, před kterými si všemocná lobby rozehrává svoje vlastní hry. Popravdě čekal jsem sofistikovanou Kancelář Blaník, ale i tohle mělo něco do sebe a upřímně řečeno ten recept, se kterým přišel Lambert, by zaručeně fungoval. Líbil se mi i styl, jakým byl film natočen, přičemž místy zavanul nádech Ritchieho a vůbec britských kriminálek, které mám rád. S herci jsem neměl problém. Majeský byl trefou do černého, stejně jako ostatní herci včetně Pavla Slabého, jehož role kněze montujícího se do politiky, mi ovšem přišla jako zbytečné plivnutí do tváře církve. Ale budiž. Spokojenost. 75% ()

Související novinky

Duhová kulička 2015

Duhová kulička 2015

29.04.2015

Lidi dostanete do kina dvěma způsoby: buď natočíte skvělý film, nebo začnete dělat dobrý marketing. Na ZLÍN FILM FESTIVAL se už třináctým rokem valí Duhová kulička – dvoudenní konference ze světa… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Reklama

Reklama