Reklama

Reklama

Sametoví teroristé

  • Slovensko Zamatoví teroristi (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano, Fero a Vladimír – tři muži, kteří se pokusili o ozbrojený odpor proti komunistické moci v době československé normalizace a následně byli odsouzeni k odnětí svobody podle trestního paragrafu 93 o teroru, se setkávají v akčním dokumentu Sametoví teroristé. Film balancuje na hraně dokumentu a fikce, autenticita se nápaditě prolíná s aranžemi. Všichni tři hrdinové ve filmu „přehrávají" své tehdejší činy a zároveň odhalují, co dělají dnes. Prvním z nich je dobře známý Vladimír Hučín, který byl v žaláři hned několikrát za opakovanou protirežimní činnost spočívající především v ničení reklamních poutačů. Stanislav Kratochvíl chtěl v noci před Prvním májem vyhodit do povětří tribunu stadionu připravenou na oslavy Svátku práce. František Bednár připravoval bombový atentát na prezidenta Husáka a doufal v rozpoutání protikomunistické revoluce za pomoci CIA. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Radko 

všechny recenze uživatele

Spoločným znakom troch protiboľševických teroristov je kladný vzťah k výbušninám. U paka zo Serede tak intenzívny, že odpáli niekoľko živých stromov. Za tento teroristický akt proti prírode si basu zaslúži - kľudne aj v menšej cele, než akú nakreslil v dokumente náterom na dlážku. Priťažujúcou okolnosťou by bola výbušnina v jazierku na konci príbehu. Svojho času som videl hladinu jazierka posiatu mŕtvymi, lesklými rybacími telami po obdobnej pyrotechnickej úprave sveta pod vodou. Lovci si zobrali maximálne 30% výbuchom získaného úlovku a zvyšok ponechali rozkladu. Strýco z Popradu veľmi zaujímavý nebol - len chcel byť zaujímavým - čo sa podpísalo na vrcholiacom znudení z celkovej koncepcie filmu a "neortodoxného" prístupu k téme. Ako viacerí spolukomentátori podotkli, tŕň z päty ničotnosti dokumentu vytiahol až tretí príbeh týpka akoby vystrihnutého z francúzskej légie, úprimne nenávidiaceho boľševické spôsoby a vychovávajúceho si následníčku v guerilovom odboji, ktorá to zrejme nandá náckom. Dva šity a jedna trochu vydarená príhoda - dokopy 20%. Prídavok (december 2012): Dodatočne súhlasím aj s tým, že umelecká inovácia a formálne ozvláštňovanie teroristov patrili k úplným kreténizmom. Vo svojej recnzii na to upozornil známy internetový Ross Hedviček. Súhlasím s jeho tvrdením: "sbirka nehoraznych kokotin, nemajicich vubec nic spolecneho s tim, o co tem trem hrdinum kdysi davno slo". ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na slovenské pomery až nečakane kvalitný snímok, ktorý jemne balancuje na hrane dokumentu, hraného dokumentu a filmu. Sú to tri samostatné príbehy na jednu tému. Téma terorizmu vo vtedajšom komunistickom režime. Každý z príbehov bol zaujímavý, kvalitatívne sú asi na jednej úrovni, ale za najodvážnejší a nosný považujem ten druhý, v ktorom si to FERO naplánoval neuveriteľne odvážne. Atentát na Gustáva Husáka.... Príbeh STANA, ktorým film začína je tiež zaujímavý, ale utrpela zrozumiteľnosť dialógov. Je to vinou samotného Stana, ktorý trochu nezrozumiteľne rozpráva. Som Slovák, ale občas som musel napínať uši, aby som mu rozumel. Dialógy v aute boli tiež menej zrozumiteľné, v týchto momentoch by sa zišli titulky, pre českých divákov určite. Tretí príbeh Čecha - VLADIMÍRA, ktorý výbušninami odpaľoval komunistické vitríny ( má ich na konte 41!), svojou štruktúrou pripomína film Leon. Scény výcviku, tréningu a rozhovory na tému vtedajší život a život dnešný, boli výborné. Celkovo som s výsledkom veľmi spokojný. Na hereckých výkonoch síce vidieť neskúsenosť, no na druhej strane sú ich nedokonalé výkony divákovi bližšie a pôsobia reálnejšie. Nečakane podarená vec. 80%. ()

Reklama

Payushka 

všechny recenze uživatele

Mela jsem velky problem s tim "super originalnim" konceptem jednotlivych pribehu. Ve vysledku se totiz stalo, ze me zadny z trojice teroristu nezajimal, nechtela jsem je poslouchat a jenom jsem se modlila, at uz to skonci. Absolutni vyprazdnenost, zbytecny film - pritom paradoxne o velmi zajimavem tematu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Po prvním příběhu jsem si říkal, jestli má ještě vůbec smysl snímek sledovat, ale další dva příběhy ukázaly, že jsou přece jen zajímavější a že komunismus má podíl na skutečně zvláštních osudech. Hlavně poslední Vladimír je skutečně hodně specifická osobnost. Tohle stojí za zhlédnutí pro tu zvláštní smutnou bizarnost lidských osudů. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Počas filmu som si hovoril, že je nezávižný vďaka nezaujímavej téme. Lenže potom ma napadlo viacero variant, akými by sa dal takto ladený dokument natočiť a mená niekoľkých režisérov, ktorí by z neho urobili adrenalínovú jazdu. Trojica režisérov sa však motá v akomsi poeticko umeleckom kruhu, ktorý nič vecné o téme nevypovedá a zákonite prichádza nuda. Takže téma je nakoniec fajn, zaujímavá, lenže chcel by som si ju pozrieť v úplne inom spracovaní. Tretia časť smerovala k old - young pornu, bohužiaľ sa ubrala absolútne opačnou (rozumej "výpovednou") cestou. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Na tomto projekte sa okrem Slovenska podieľala aj Česká republika a Chorvátsko. (T2)
  • Všetci traja režiséri boli na pľaci pri každom z troch príbehov, takže prebiehala vzájomná spolupráca. (T2)
  • Některé scény se natáčely v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Milovice. (trabik)

Související novinky

Startuje 21. ročník Dnů evropského filmu

Startuje 21. ročník Dnů evropského filmu

04.04.2014

Letošní Dny evropského filmu opět přináší více než 50 snímků z celé Evropy, tematicky rozdělených do sekcí, některých tradičních, některých zcela nových, speciálně sestavených pro aktuální ročník s… (více)

Reklama

Reklama