Sweet Sweetback's Baadasssss Song

Krimi / Drama / Thriller

USA, 1971, 97 min

Rozpočet $150,000Tržby USA $15,180,000Tržby Celosvetovo $-(27.3.2010)

• movie

Zaverecny Sweetbackuv utek je asi nejakcnejsi a nejlepsi pasaz filmu. Jinak trosku prihloupla blaxploitation nuda.(9.12.2006)

Ačkoli film náleží mezi blaxploitation, nelze k němu přistupovat jako k typické exploataci. Není to totiž žánrový film, nýbrž čirý underground. "Sweetback" je historicky druhý blaxploitation (po studiovém "Cotton Comes to Harlem") a zásadně ovlivnil podobu černošských hrdinů a konfliktů v černošských filmech nadcházející dekády (ostatně scénář "Detektiva Shafta" byl v reakci na enormní úspěch filmu na poslední chvíli přepsán). Dnes tato psychedelická imprese vyčerpávajícího útěku černého hrdiny před "spravedlností" představuje především historický dokument, pro jehož docenění je potřeba zohledňovat jeho kontext. Ve své době se jednalo o zásadní dílo, které svými tržbami náleží mezi pětici nejvýdělečnějších blaxploitation filmů a bylo vysoce ceněno militantními Černými pantery. [Fresh Film Fest 2009](14.7.2009)

• Morien

Abych pravdu řekla, na filmu mě nic nechytlo, ani hudební podkres mi nepřišel nějak mimořádný. Nuda a šeď, mlha v rezavé rýně.(9.8.2010)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(14.2.2009)

• countzero

Neviděl bych to tak tragicky, poměrně dost nablblý to je, o tom žádná, ale celá závěrečná půlhodina, vyřešená jako obrovský trip za svobodou je výtvarně i zvukově dost dobrá.. a když na mě na konci vyskočilo to WATCH OUT.. no, jak za starejch dobrejčasů Ejzenštejna :) Škoda, že tam toho nebylo víc, pak by co dávalo mnohem větší smysl.. :))(10.8.2004)

Takhle si představuju avantgardni kinematografii.(21.6.2009)

• jarvis

první půlka soft porno, druhá road movie bez road (místo ní je tu poušť). pokud by měl ale někdo zájem vidět typického zástupce blaxploitation, směle do toho:)(30.10.2007)

S postupem času ze můj názor na tento film začíná formovat a na snímek dopadá lepší světlo.. Nechápala jsem smysl. Tedy ne zcela. V hlavní roli černošská komunita (důležitá je zde sounáležitost - komunita se snaží pomáhat Sweetbackovi a chránit jej), hlavním tématem je snad sex - skoro pornografické scény, hlaním motivem je cesta (ale k romantickému hrdinovi má myslím Sweetback trošku daleko..), významnou součástí příběhu je násilí, násili bílých policistů... Vše podáno velmi experimentálním a novátorským způsobem - kamera, zvuk, hudba, barvy... Myslím, že ten film je šílený v tom nejšílenějším slova smyslu, jak jinak otitulovat snímek, u něhož, přestože je hrdina vlastně jladnou postavou, si už od poloviny jeho "běhu" přejete, aby ho ti policajti chytili? ...na druhou stranu je ale taky obdivuhodný..(24.10.2008)

Ač tento film značně ovlivnil podobu blaxploitation filmů, je spíš chaoticky-artově-experimentálně-nezajímavý. První třetina je z poloviny za každou cenu pobuřující a z druhé nastiňuje, i když dost nesrozumitelně, zápletku. Druhá třetina není také nějak monumentální. Poslední část je ale naprosto dokonalá. Má rytmus, styl a zvedá úroveň celého filmu. Jenom závěrečné „Watch Out“ to trochu kazí. Ještě musím zmínit skvělou hudbu, která je bohužel místy několikrát lepší než obrazová část.(20.2.2010)