Reklama

Reklama

S Molièrem na kole

  • Francie Alceste à bicyclette (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Gauthier Valence (Lambert Wilson) je úspěšný herec. Je hlavní hvězdou v diváky oblíbeném televizním seriálu, který mu přináší dostatek peněz i slávy. Do cesty se mu však připlete ambiciózní divadelní projekt a jeho herecký sen ztvárnit postavu Molièrova Mizantropa. Gauthier automaticky vidí v hlavní roli Alcesta sám sebe a vedlejší postavu hry, Filinta, chce získat pro svého přítele, Serge Tanneura (Fabrice Luchini). Ten však před několika lety odešel z města a žije v zapadlém koutě Francie na březích Atlantiku. Na cestě za získáním své vysněné role a přesvědčením svého přítele (a možná soupeře), aby se vrátil do města, Gauthier najde odpovědi na ještě neznámé otázky. Serge totiž věří, že oba jsou vhodnými adepty na ztvárnění obou postav, ale zároveň si uvědomuje, kolik času a námahy tomu bude muset obětovat. Najde Serge společnou řeč s člověkem, který má úplně jiný přístup k životu? (Film Europe)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (28)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nesplnilo očakávania, takmer vôbec. Pritom základ to malo naozaj veľmi dobrý. Dokonca som si pred týmto filmom ešte oživil spomienky na Moliérovho Mizantropa, aby som náhodou o nič zásadné neprišiel. Dej tohto príbehu ma však nehorázne uspával, pretože to bola nekonečná konverzácia s nacvičovaním a neustálym vymieňaním rolí. Čakal som, že sa to celé rozvije aj do nejakej paralelnej dejovej línie, ale to sa prakticky stalo až v záverečnej fáze filmu. No škoda. Celkom som bol na toto zvedavý, ale bola to nuda. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Měli jste už někdy pocit déja vu? Něčeho už dříve viděného či prožitého? Tenhle nenápadný film mi rychle připomněl jeden z majstrštyků americké nezávislé scény - Přednostu z dílny Thomase McCarthyho. Dva muži, jedna žena, hledání cesty k sobě navzájem, komediální i dramatické prvky v jednom. Jenže přece jen je tu zásadní rozdíl. Oba dva filmy jsou sice o přátelství, jenže v případě Přednosty je to pozitivní film, který vyznívá až jako nekritický hold ryzímu přátelství zbavenému všech postranních úmyslů nebo sexuálního jiskření, v případě Moliéra postupně film nabývá temnějšího zabarvení a nakonec vyznívá jako příklad sobeckého chování, které pravé přátelství zabíjí. Přátelství totiž vyžaduje velkorysost a toleranci, které hrdinové francouzského snímku v rozhodujících okamžicích nejsou schopni. Velké je mužské ego a nezměrná je umělecká ješitnost... S Moliérem na kole je malý, intimní, civilně pojatý snímek o jednom setkání, ze kterého se mohlo zrodit něco velkého, kdyby v sobě jeho aktéři dokázali potlačit malost. Celkový dojem: 70 %. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nádherná a poctivá francouzská dialogovka, která těží ze dvou hlavních hereckých rolí u herců, které jsem předtím ani pořádně neznal - Fabrice Luchini a Lambert Wilson. Ti se přou, dohadují, konverzují a rozčilují nad Moliérem, ale i nad obyčejnými lidskými věcmi, což mě chvíli bavilo víc a chvíli zase míň. Hlavně ta rozmluva Moliérovou řečí skrz svojí hru na mě působila trošku unaveně. Až jsem myslel, že u toho usnu. Nakonec ale přišel závěr, a ten to standardně po francouzsku rozlomil na dvě poloviny a já tak měl před spaním nad čím přemýšlet. Nečekal jsem to a o to více mě tento film potěšil. Není tak jednoduchý, jak se na první pohled tváří a tak nelze jinak, než rozhodně doporučit a dotáhnout tento kousek do červených hodnot! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Střet dvou mužů s nezlomnou povahou a touhou vyniknout mě zaujal i nadchl jako příběh, ale i nevšedním pojetím oblíbené kombinace žánrů, kdy se do rozehrané komedie promítá silné drama (a drama je zároveň odlehčováno humorem). Největší spád pro mě film nabíral ve chvílích, kdy oba spolu zkouší divadelní hru a vyměňují si stylizované dialogy, v nichž probíhá psychologický souboj nejen těch molièrovských, ale i skutečných postav. Ze strany obou protagonistů však cítit z nich navzdory případným špatným vlastnostem jejich postav od počátku velké sympatie a oba herci (pro mě dosud nepříliš známí) si mě brzy také podmanili. Zvláště Fabrice Luchini mi svou ojedinělou civilní komikou připadal vyloženě fascinující,  třeba ve chvílích, kdy předvádí správné odříkávání alexandrínů nebo vyjádřuje v konfliktu ke svému soupeři svůj postoj odříkavanou replikou z hry. Tož mě těší, že výborní a osobití herci ve Francii ještě zcela neumřeli... :o) Tenhle konverzační koncert Luchiniho s Wilsonem jsem si hodně vychutnával, prostředí francouzského venkova krásně vyniklo svou poetickou náladou, vedlejší linky s ostatními postavami funkčně dotvářely plastickost i hloubku příběhu a celý filmeček až neskutečně rychle uběhl. Úsměv se občas ve mě střídal s pocitem mírné hořkosti, asi jako přátelství obou mužů se zcela nikdy neutichajícím soupeřením, ovšem bez toho, aby celková nálada spadla do deprese, což jsem jen rád. I bez ní to byl určitě silný zážitek a děkuji bloomovi za skvělé doporučení! :) [90%] ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Převážně konverzační, lehce úsměvná komedie z přímořského francouzského městečka, mě zaujala hlavně díky sympatickému herectví obou hlavních představitelů. Ať už Gauthier se Sergem deklamovali své role v chystaném Misantropovi nebo se mezi nimi odehrávala psychologická válka dvou starých přátel, pokaždé jsem si to náramně užívala a když se k nim ještě připojila Italka Francesca, mou spokojenost to jen dovršilo. Pohodový snímek i když nakonec s krapet trpkou příchutí. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo na ostrově Lle de Ré v Biskajskév zálivu nedaleko města La Rochelle. (Terva)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama