Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saeki Kentaró pořád ne a ne udělat přijímací zkoušky na práva, a tak netuší, co dál dělat. Má starší sestru Keiko, která je spisovatelkou na volné noze. Ti dva spolu začnou pátrat po informacích o jejich dědečkovi Mijabem Kjúzóovi, který patřil ke speciální jednotce během 2. světové války. Byl to člověk, který se bál smrti a lpěl na životě, tak proč dobrovolně vstoupil ke speciálním jednotkám? Krok za krokem Kentaró a Keiko odhalují pravdu, která byla 60 let pohřbená. (Zíza)

(více)

Recenze (23)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $82,879,386▐ technická stránka na výbornú, dejovo to zo začiatku až tak neberie ale keď sa v druhej polovici lepšie človek rozkuká vznikne nakoniec z toho dosť pôsobivá dráma, nevýhoda troška som sa strácal v tvárach tých Japoncov /70%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Japonský Tmavomodrý svět, který se po vynikající (sympaticky podvratné, protiválečné a humánní) první polovině zlomí v nacionalistické melodrama nabubřele oslavující ty pravé staromilské japonské hodnoty. Což by nemuselo nutně vadit, kdyby to nebylo umocněno ad absurdum lacině apelující linií ze současnosti (předfinální scéna přeletu je ve své prvoplánové směšnosti čiročiré zlo), potácející se odnikud nikam skrze dějový oblouk, u kterého je od samého počátku jasné kudy, jak, k čemu i komu to celé směřuje a přitom je této lince nepochopitelně věnováno snad ještě více prostoru než oněm nepoměrně zajímavějším druhoválečným segmentům. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MY, PILOTI, JSME VŠICHNI DALI NAŠE ŽIVOTY NÁRODU. ALE MIYABE KYUUZOU, BYL JINÝ. JEHO JEDINÝM PŘÁNÍM BYLO PŘEŽÍT."… /// Posedlost zůstat naživu, jako projev zbabělosti. Děcka poslouchaj vyprávění o dědovi, o začátku války v Pacifiku - takže Pearl Harbor, bitva u Midway…, až do okamžiku, kdy bylo třeba speciální útočný jednotky. Letadla a trocha soubojů tvoří hezký válečný sekvence, vrtání se v minulosti zase ukazuje rozdíly v ideálech tehdy a dnes. Hlavním tématem je děda a jeho idea. Asi proto dostávaj hodně prostoru takový nechutnosti jako láska, hrdinství, čest a je to dlouhý povídání… Uznávám, že jde o dobře a od srdce míněnej odkaz budoucím generacím o tom, proč přežít válku. Jen bych to zjednodušil… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Děda lítal na Micubiši A6M. 2.) Když vidím kamikaze, držím mu palce! 3.) Thx za titule ,,IrKsvk“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí nechápu, proč byl film tolik osočován, že je to propaganda a že chválí válku a speciální jednotky (na Západě známé pod kamikaze). Vůbec to tak nepůsobí. Naopak. Nejslabší linie je ta Harumy, jakmile je na scéně s někým zkušenějším, například s Fukiiši Kazueí, tak mu to jde, ale jak to má táhnout sám, už to trochu vázne. Naopak všechny scény z minulosti a všichni herci, kteří v nich hráli, byli výteční. Film mě několikrát dohnal k slzám, ale poslední dobou to dokáže kdeco… Určitě to stojí za zhlédnutí a nenechte se ovlivnit názory druhých a vytvořte si na to ten vlastní. Propaganda a popírání útrap za 2. světové to prostě není, ale samozřejmě to je můj úhel pohledu. Okada Džun-iči byl výborný, ani se mi nechce věřit, že v něm něco takového je. V podstatě bych teď už film jen mohla chválit, až na lehce delší stopáž. Není to tak hrozné, ale pro někoho, kdo je zvyklý sledovat převážně jen seriály o maximální délce hodina na díl, je to sem tam na zastavení a udělání si „komerční přestávky“. Jedinou věc hodnotím negativně a to na úplném konci scénu na mostu s Harumou. To bylo opravdu strašný. Ale jinak je to velmi nadprůměrný film, jak z příběhového, tak technického hlediska (ačkoliv speciální efekty jsou v několika scénách trochu slabší), rozhodně řemeslně dobře uchopené a zvládnuté. Nebráním se si to dá v budoucnu ještě jedou – už jen pro Okadu, Sometaniho a Inoue Mao. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá vojnovo ladená dráma. Má celkom dobrý príbeh o mladíkovi, ktorý sa na pohrebe svojej starej mamy dozvie, že mala ešte prvého manžela, o ktorom doteraz vôbec nevedel a keďže sa tiež dozvie, že bol pilotom počas druhej svetovej vojny, ktorý síce vďaka svojim schopnostiam patril medzi najlepších, ale zároveň bol zbabelcom, rozhodne sa o ňom zistiť pravdu. Spolu so svojou staršou sestrou začne navštevovať mužov, ktorí s ním bojovali a postupne odkrýva celú pravdu o jeho skutočnom prístupe k vojne, životu a rodine. Spracovanie sa mi páči, dej je rozdelený na dve línie, súčasná s mladíkom odhaľujúcom pravdu a minulá už so samotným pilotom počas vojny. Tá súčasná síce je pomerne zbytočná, aj tak sa takmer všetko dôležité divák dozvie práve z tej minulej, ale zase tiež má svoju hodnotu a našťastie vôbec nenudí. No hlavnú pochvalu si rozhodne zaslúži práve línia z minulosti, ktorá sa skutočne vydarila. Táto tématika japonských pilotov počas druhej svetovej vojny, či už v tom úspešnejšom období, ale hlavne tom v beznádejnom, kedy už idú do popredia samovražedné lety je nadmieru zaujímavá a tu je jej potenciál využitý takmer na plno, za čo môže aj ten kontrast medzi hlavným hrdinom, ktorý sa snaží správať čo najracionálnejšie, pričom to jeho vnímanie celej situácie behom tohto obdobia je výborne zvládnuté a celkovým systémom a navyše to ani nie je tak priamočiare, ako som očakával, ale ešte to osvieži viacero zaujímavých línií, takže tu sa je stále na čo pozerať. Spokojný som aj po stránke akcie, vzhľadom na to, že toto je v prvom rade dráma je jej pomerne dosť a síce tie počiatočné ma aj kvôli slabšiemu technickému prevedeniu ešte až tak moc nezaujali, ale neskôr sa už podstatne vylepšia. A síce sa tu nedá vybrať nejaká výrazná sekvencia, ktorá by samostatne stála za väčšiu pozornosť, ale aj tak sú všetky tie letecké súboje alebo strety s námorníctvom dostatočne zaujímavé a páčilo sa mi to. S hereckým obsadením som spokojný, chválim ho hlavne v prípade línie z minulosti, kde poteší charizmatický hlavný hrdina a plno výborných vedľajších postáv, či už jeho manželka, ale aj z letectva. No ani pri línii z minulosti si nemôžem moc sťažovať, mladík je bez väčších problémov, ale skôr ma bavila jeho sestra a nesklamú ani postavy pilotov po dlhých rokoch. Réžia a technická stránka sú na tom dosť dobre, až na niektoré slabšie efekty sa vizuálna stránka vydarila, ale väčšinou to funguje aj v dramatickej rovine, takže pre potreby filmu nemám väčší problém. Týchto japonských drám z vojnového obdobia vyšlo za posledné roky niekoľko a táto patrí medzi tie lepšie, príjemný film a keby dostala väčší priestor línia z minulosti na úkor tej súčasnej, bol by som ešte spokojnejší. 77% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Japonci takmer siahli k dokonalosti. Príbeh japonského letca je natočený trocha z iného pohľadu, na aký sme boli zvyknutý prevažne z dokumentov. Muži ochotný zomrieť boli často zfanatizovaný, pobláznený, prípadne stratili vo vojne svojich blízkych a prevážila túžba po pomste. A fakt sa nenašiel medzi tými odhodlanými samovrahmi nikto, kto zapochyboval o zmysle takejto smrti? Pochybovať preto, že doma nieto blízky čaká a má pre koho žiť? Ja verím, že ich bolo viac, ale rozhodli sa tak ako sa rozhodli...Všetky letecké scény sú úžasné, nádherne a prehľadne natočené a môžem ich smelo zaradiť medzi to vôbec najlepšie, čo sa v oblakoch natočilo. Výborne rozbehnutý príbeh krásne dopĺňajú nádherné akčné scény a letecké súboje. Škoda, že útok na Pearl Harbour nedostal pár minút navyše. Naopak tesne pred koncom začína byť film zbytočne zdĺhavý a snaží sa brnkať divákovi na city. V týchto miestach by som film určite skrátil. Záver je však opäť nádherný. Prelet ponad mesto ma až tak neznechutil ako poniektorých, ale záverečný nálet na loď tesne nad oceánom, to je paráda a dal som si to niekoľkokrát po sebe. Tá hudba, to odhodlanie v očiach...krásny záver. Najlepší možný. Na záver trailer. Trochu skrátiť, pridať jednu poriadnu leteckú bitku a dal by som plný počet. Takto "iba" 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak dnes jsem díky jirijostovi měl možnost vidět tuhle záležitost, čímž mu ještě jednou děkuji za echo ! .-) Film se odehrává v současném Japonsku, moderní demokratické zemi, kde mladí mají své starosti a nějaká imperiální válka o suroviny v níž bojovali a umírali jejich dědové je pro ně vzdálená a cizí. Vnuk se na pohřbu babičky náhodou dozví, že jeho děd který zahynul v roce 1945 byl pilotem u jednotky kamikaze. A tak se vydá hledat doposud žijící letce z jeho jednotky aby jim něco o dědečkovi pověděli. Pár jich skutečně najde a většina z nich mu poví, že byl zbabělcem, který se vyhýbal boji... Vnuk je zmaten, ale pátrá dál a jak pátrá odvíjí se druhá dějová liniie počínající rokem 1941 a náletem na americkou námořní základnu na Hawai, přes Midway, Šalamounovy ostrovy, Mariany, Okinawu až po poslední dny Japonska, kdy se věřilo že sebevražední piloti zastaví americké invazní svazy blížícíc se ke břehům Nipponu. Už tady jsem měl trochu problém, protože hlavní hrdina se skutečně zdráhal bojovat a neustále zdůrazňoval, že musí žít pro svoji ženu a dceru. Ok, jistě každý Japík nebyl militantním fanatikem a mohl mít podobné tužby zvlášť na konci války, kdy bylo jasné, ža americký orel brzy roztáhne své perutě i nad Japonskem. Jenže kladu si otázku. Co takový a takto smýšlející člověk dělal u námořního letectva a jak to že jej jako zrádce okamžitě nesebrala a nepopravila japonská vojenská policie kempeitai. Kdo o tomto období něco ví, ví také že než se z vojáka stal hotový pilot, prošel si peklem. Nemluvím o tvrdém výcviku ale o bití a fyzických trestech... Každý jedinec byl v zárodku zlomen, zničen a přetaven ve zbraň, která slepě přejímala rozkazy. Nikdo nad nimi neuvažoval a nikdo neříkal - ale... Další co mi na filmu vadilo byl fakt, že Japonci se soustředí na své vojáky, které prezentují jako oběti. Piloty kamikaze pak dokonce jako zbytečné oběti... Nikde se nezmiňují o tom, že zejména japonské letectvo bylo nástrojem strašného teroru v celém Tichomoří. Jistě, když vidím všechna ta Zera, srdce mé plesá, ale film se snaží mít i filozofický až protiválečný rozměr, což mi od okupantů přijde pokrytecké. Dějová linie válečná a soudobá se neustále prolíná, přičemž hlavně ta soudobá je dost melodramatická. Herci bohužel hrají afektovaně zejména Haruma Miura, což je další věc co film sráží. Mně osobně vyhovovala ta válečná linie kde nám tvůrci nabídli nejeden skvostný vzdušný souboj (mohlo jich být ale skara více!..), kde díky dnešním počítačovým možnostem dostane nejeden letecký fanda orgasmus. Uvidíme souboj Zer s Devastatory, Dauntlessy, Lightningy, Mustangy, Hellcaty a kolem toho všeho se mihne i pár B17. Nebudu lhát, tady jsem si chrochtal pod vousy. --- Film bych přirovnal k filmu: Rengô kantai shirei chôkan: Yamamoto Isoroku , ale nemělo to úplně jeho kvalit. Zejména ta soudobá ,,ubrečená'' linie mi tam dost vadila. Tohle je prostě další film oprašující dávné hrdiny mladé generaci Japonců. Ukazuje jim jak trpěli, jak bránili vlast, ale více jim neřekne což koresponduje se skutečností, že se Japonsko dodnes i přes četné žádosti neomluvilo za zvěrtsva páchaná jeho vojáky v okupovaných zemích... Za to téma a ty letadla dávám za 4 ale je to o fous. Ten závěrečný průlet do filmu fakt nepatřil, v tom s DaVIDEM´82 plně souhlasím, jen sakra nevím proč mi při tom průletu Zera přeběhl mráz po zádech a naskočila husina.... ! * * * * () (méně) (více)

666teen 

všechny recenze uživatele

Tak jsme si vespolek pobrečeli, jedno oko nezůstalo suchý. Zavzpomínali jsme na dědečka skoropacifistu, správňáka, vlastence a vzor rodinných ctností. Děda sice za války patřil k té nejhorší jednotce zfanatizovaných, sebevražedných mamrdů, ale kdo je bez chybičky, že? Jeden nejmenovaný člen Hitlerjugend to dotáhl až na Božího náměstka, tak co. Až budu příště ohrnovat rypák nad patosem v americké, nebo sovětskoruské produkci, vzpomenu si na Eien No Zero a nějakou tu hvězdu přidám. Teď už jen aby Němci natočili velkofilm o hrdinném Hanzovi, který se v Eisatzgruppen SS probrečel hromadama mrtvejch Židů až k Moskvě, kde ho nějakej slovanskej půlčlovék poslal presto do Valhaly, No nebude to pecka? ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím, ale zřejmě jsem k plnohodnotnému docenění tohoto filmu málo žlutý a skrývám v kalhotách příliš velkou výbavu. Mám takový pocit, že tuhle hru na city si Japonci vytvořili čistě pro sebe. Všudepřítomný pokus zabrnkat na city končil v mém případě těžkým nezdarem. Takže v čem možná někdo měl to štěstí vidět protiválečné srdcervoucí drama, tak já viděl pouze přehlídku zajímavých letadel a podle toho i hodnotím. Nehledě na to, že mám velký problém s rozeznáváním šikmookých tváří a tady skoro každou dokonce hráli dva herci (mladý a starý), takže jsem měl často velké problémy identifikovat, kdo je vlastně kdo. Závěr filmu poté sklouzl v neskutečný kýč, to musí uznat i ten, komu se do té doby film líbil. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ďalší z výborných japonských filmov mi mnoho napovedal aj o našej mládeži, ktorá ani netuší že v Československu boli dva odboje (východný a západný) a už vôbec nevedia nič o hrdinstve našich otcov. Japonská mládež z prekvapením zistila, že ich dedovia boli úplne iní, ako sú oni. Aj tento film je úplne iný, ako sme navyknutí u Japoncov z obdobia 2. svetovej vojny. Opisuje vynikajúceho pilota, ktorý na rozdiel od ostatných zomrieť vo vojne nechcel. Ak chceme pochopiť film musíme vedieť že účasť v špeciálnych útočných jednotkách nebola brána ako samovražda, ale ako čestná smrť v boji. Samovražedné jednotky im dávali omnoho väčšiu istotu úspechu a predovšetkým všeobecného uznania zo strany japonskej spoločnosti, ktorá pilotov považovala za národných hrdinov a žijúcich bohov. Vo veľkom rozsahu sa tieto jednotky zmenili na samovražedné až v rokoch 1944 a 1945 a len ojedinelé predtým. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Trochu stopáží přetažené, ale ta délka měla svůj vypravěčský smysl. Konec byl sice trochu přebulený, což bych si mohl nechat ujít, ale jako pátrání po dědově osudu, o kterém dosud málokdo věděl a považoval za něho tak trochu někoho jiného to bylo hodně zajímavé. Postupně se totiž příběh odvíjí a vyvíjí a stále postupným odkrýváním pomocí rozhovorů s přeživšími dokáže překvapovat. I když se trochu tlačilo na pilu víc, než by bylo zdrávo, svoje poselství to má a rozhodně, jak píše Ziza níže, bych v tom nehledal žádné propagandistické vychvalování války nebo dokonce kamikaze. Naopak jde svým způsobem o klasickou "válka je svinstvo, záměrná smrt blbost a hrdinové jsou ti, o kterých se neví a nemluví a rodina je vším" atp. Nicméně po odkrytí příběhu a minulosti skutečně měl film končit sedícím a vzpomínajícím dědou a všechno poté už byla neskutečně nesmyslná anti-slzopudná pitomost, jenž měla být vystřižena. Čisté **** tou dát nemůžu, byla am místa, která byla příliš debilní i ve významu postupného pochopení (chování klučiny), ale *** by byly málo. A nedivil bych se, kdyby námět později zadaptovali Amíci nebo Angláni pro svoji upravenou verzi. ~~~ 3,5* ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Silný vlastenecký film, který se malinko snaží mást tím, že jeho příběh bude celkem emotivní a navíc vyprávěn ve vzpomínkách, což nakonec vede i k tomu, že by měl být výsledek skutečně silný, ale nakonec vyznívá jen hodně, hodně pateticky. Ale jsou zde rozhodně dobré momenty a celkově je film dobře natočen, některé letecké scény mohou překvapit. ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

Filmů z japonské válečné strany mnoho není a proto musíme být rádi za každý který se najde, a tím spíš ještě za tak kvalitní jako je tenhle. Eien No Zero vypráví příběh jednoho z kamikadze letců, který jak už jste určitě už někteří poznali, létal na slavné stíhačce přezdívané Zero. Film nám nabízí hned několik skvostných leteckých soubojů a záběrů, za ty bych se nebál dát plný počet. Snad jen nálet na Pearl Harbor mohl dostat trochu větší prostor ale i tak byl udělaný slušně. Ty části které se ale přímo netýkali války byli trochu slabší a proto celkově dávám lepší čtyři hvězdičky. Snad ještě stopáž mohla být trochu kratší, ten konec je až zbytečně natahovaný. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Pomerne dosť dobrá dráma, o pátraní po človeku a jeho snahe prežiť, a zároveň ktorý zachránil mnohých. Len škoda, že si to vynahradil tým, že v prehranej vojne sám spáchal kamikadze aby poškodil lietadlovú loď a zabil mnoho námorníkov. Nejak mi to nepasuje k jeho postoju, že je zbytočné takto zomrieť, skôr je nutné prežiť a sústrediť sa na budúcnosť krajiny. Podľa čísla 14 to bola USS Ticonderoga (CV-14), ktorá bola poškodená v Januári 1945. Film je pretkaný viacerými vzdušnými súbojmi, čo mnohých určite poteší. ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Japonská lítost nad fanatickými vrahy v akci. Film si pohrával s city, chtěl vytvořit obraz jakéhosi vlastence, jenž pro dobro Japonska udělá cokoliv. Nicméně každý, kdo alespoň trochu dával pozor během hodiny dějepisu ví, co jsou tyhle kamikadze - zvířátka zač. Uděluji dvě hvězdy za některé povedené triky. ()

ing.man 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda dolů za zpracování filmu. Dal bych tři hvězdy, ale zase je nutno uznat práci animace. Od začátku dokonce to mělo jednu linii příběhu. A chudák Haruma musel většinu záběrů probrečet :D. ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Kentaro a jeho sestra pátrají po osudu svého dědečka, který zahynul ve 2. světové válce. Z rozhovorů přeživších, kteří ho znali postupně odkrývají příběh výborného letce, který nedal svůj život/smrt vlasti, ale byl rozhodnutý přežít, což ve své době byla poměrně nepopulární myšlenka. Nemám ráda válečné filmy a tohle byl pro mě trošičku krok vedle, ale myšlenky hlavního hrdiny mi byly sympatické, a film byl dobře natočený, takže se to dalo a řekla bych, že jde o zdařilý pohled z jiné strany. Každopádně Miurova závěrečná scéna na mostě byla trochu moc i na mě. ()

Gallienus 

všechny recenze uživatele

Tak to jsme si pobrečeli..., další úžasný patos, v Japonsku to dozajista splnilo účel. Já se ptám proč? Mají to opravdu zapotřebí? Japonských válečných filmů je jako šafránu a těch kvalitních je ještě méně. Problém tohoto snímku je v tom, že hlavnímu hrdinovi nelze prostě věřit, opravdu to nejde. Ti kluci v JNAF než prošli výcvikem a zařadili je do válečného stroje, byli přetvořeni na automaty plnicí pouze rozkazy. Prostě je zcela zlomili a i kdyby ne, tak pud sebezáchovy by neumožnil hlavnímu hrdinovi mluvit tak otevřeně! Stačí si přečíst dostupnou literaturu a rychle pochopíte. Navíc náš hrdina musel projít válkou v Číně, než ho poslali na Sorjú (myslím, že to byla ona, vzhledem k těm bombardérům Val na palubě, než byla napadena, ale mohu se mýlit) a tato válka ho musela semlít dostatečně. Nicméně je to pořád uvěřitelnější, než ten blábol Red Tails, tak dávám čtyři hvězdy... ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se dá polemizovat o tom, nakolik je postava dědka vzorňáka autentická s dobou nebo nakolik je reálné, aby se pacifista s prořízlou hubou stal důstojníkem v té době do puntíku zfanatizované vojenské mašinérie císařského letectva země zapadajícího slunce… Když se tímto nebudu zabývat a přihlédnu na fakt, že každý historický snímek je zveličován a propagandisticky upravován tak, jak růžové brýle velí v autorské zemi, jedná se o perfektně natočené válečné drama. Navíc k četnosti leteckých záběrů a soubojů nádherného a nadčasového stroje, jakým bezesporu Zero na počátku války bylo, nemohu hodnotit jinak, než plnou palbou - 90%. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Film vypraveny retrospektivne a rekl bych ze bohuzel po nekolika castech. Tim padem film ponekud ztraci rychlost, spad a atmosferu. Coz je velika skoda, protoze obe dejove linky jsou natocene vazne dobre. Mel jsem problem, jako casto u asijskych filmu, s jejich vyjadrovanim pokory, zklamani, rozcileni. Je to strasne moc emotivni, naprosto za hranou normalnio evropskeho vnimani a me se nechce verit, ze to tak skutecne byva. Pak jeste jedna drobnost - nektere digitalni triky jsou na hranici povedenosti - hlavne cakajici voda po padu letadla do nej. Je to jako spadla lzicka do kaficka udelala japonskej cak. Vse vyvazuje velmi zdarily a clenity dej s hlavni postavou, ktera ve valecnych filmech dost casto schazi. Realie valky az na ty drobnosti jsou skvele. Videt musite. ()

Reklama

Reklama