Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká část filmu se odehrává v nákupním centru v čase Vánoc. Prolnou se tu příběhy čtyř přátel, kteří zde pracují. Jedním je optik Tomáš (Richard Krajčo). Vystudovaný oční lékař má rád volnost a ženy, žije v obytném přívěsu na poli nedaleko obchodního centra, kde se prohání jeho kůň. Hezká Nina (Vica Kerekes) balí dárky ve stánku a provokuje výstředním oblékáním i přidrzlou otevřeností. Jejím krédem je nemilovat, aby nemohla být zraňována. Ráďa (David Novotný), nejstarší z přátel, pracuje v supermarketu jako manažer prodeje a bydlí s početnou rodinou v malém bytě. I když ji má rád, někdy by nejradši od toho chaosu utekl někam daleko.Zajíc (Jakub Prachař),čerstvě vystudovaný herec, marně obchází castingy a vlastně málokdo ví, jak se doopravdy jmenuje. Všichni ho vnímají v kostýmu ušáka, který rozdává dětem balonky. Každý z našich přátel má své touhy a sny a právě Vánoce jsou časem, kdy se mohou plnit. Dejme šanci zázrakům! Copak se pohádky nemohou žít? (Falcon)

(více)

Recenze (494)

golfista 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení po první projekci bylo natolik rozporuplné (přiznávám zklamání), že jsem film hvězdičkami ani neocenil. Stalo se ale něco zvláštního. Příběhy těch "obyčejných" lidiček se ve mně nějak usadily a v následujících dnech se mi až moc často honily v hlavě. ... Dal jsem tomu čas a po pár týdnech jsem si dal druhou projekci. Až po ní jsem musel tenhle film ocenit. Možná spíš srdcem, ale přiznávám, že Karin Babinská se trefila. Aspoň tedy do mého. ... Díky. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ku Krídlam Vianoc nesmiete pristupovať s rozumom. Je to melancholická, snová rozprávka so sympatickými postavami, zmietanými ľudskými slabinami a slabosťami. Jej hrdinovia tápu hľadaním niečoho, čo buď nepotrebujú, alebo to majú pred nosom, len o tom ešte nevedia. A ten song je pre ňu ako stvorený. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nádherná pohádka pro vyspělé. Ono, když o tom přemýšlím tak filmy, které Karin dělá, nemusí sednout úplně všem. Nejsou pro české prostředí příliš typické, ale o to víc se Karin Babinské vážím a fandím jí. Druhá věc je, že jsme z Karin zřejmě naladěni na stejnou vlnu, protože zatím všechny = dva její filmy se mně velmi líbily Tenhle film vnímám nejen jako zajímavě vyprávěnou pohádku, ale i jako zdvižený prst k tomu, co si vlastně přesně přejeme. Z hereckých výkonů se mně líbily všichni včetně Richarda Krajča, podle mě svou roli zahrál výtečně a Vice snad ani netřeba mluvit. Velmi vydařená vánoční pohádka o lidských vztazích a o našich touhách a vlastně tak trošku o nás samotných. Karin odvedla práci za kterou bych jí moc přál nějakou tu cenu, jediný co mám v merku počastovat kritikou je kamera. Makro detailní těkající záběry neladí příliš s příběhem a normální kamera by ještě více pomohla zimní atmosféře a zdůraznila, že hrdinové příběhu jsou obyčejní lidé, které mají stejné potřeby, touhy, sny a žijí podobné životy jako mnoho z nás. Zkrátka být kamera víc do klidu a nedělat z obyčejných hlavních hrdinů, rychlejma střihama a zoomem hrdiny akční, neměl bch problém vysolit pět hvězd. I tak se jedná o jedno z nejpříjemnějších českých překvapení posledních let a Karin budiž pochválena. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Od všeho trochu. Trochu melancholické, trochu absurdní, tak trošku pohádkové, ale i lidsky dramatické. K tomu Richard Krajčo a jeho výběr muziky, který celý film výborně doplňuje. Vica Kerekes, která poprvé vypadá tak, že se nechce nikomu zalíbit. Kuba Prachař, kterej rychle pochopil, že ty černé vlasy mu nesluší a David Novotnej, kterej tady vypadá tak, jak kdyby chtěl začít fandit Slavii Praha. Líbilo se mně to. Mělo přesně to kouzlo Vánoce, o kterém v něm byla řeč. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $1,799,000▐ snaha o niečo nové zaujímavejšie v Českej kinematografii, vychádza len zo začiatku potom sa to začne topiť v zbytočnej príbehovej vatovosti, slabom dôraze a myšlienke ktorá ostane len zľahka plávať niekde na povrchu, nemá to patričnú hĺbku a nakoniec najlepšie na filme ostáva ústredná pesnička /25%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Někd se řeší, zda je kniha lepší než film. Jindy zda je trailer lepší než film. V tomhle případě říkám, že rádii proslavená titulní píseň Richarda Krajča s Klusem je výrazně lepší než tenhle rádobysentimentální snímek, tvářící se jako vánoční (?) pohádka (!) pro dospělé (?!). Zásadní problém mám s českými reáliemi (vím, nějak si ten film na sebe vydělat musel, příště info o PP, díky) a strašným castingem (Vica Kerekes jako balička dárků, co dává každému blbci z obchodáku? Krajčo s fetišem na okroužkované dámy?). Já tu nenašel ty emoce, ani sentiment, ketrý bych očekával, navíc tak "mrtvé" postavy bez vývoje a smyslu... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VOŽRAL JSEM SE, A PAK TO VŠECHNO ZAČALO“… /// Film plnej přátelství i lásky, pro všechny, jenž věří v zázraky. Přitom ten ,,zázrak“ nijak netlačí na pilu, jen spolu s pohodovým hereckým vobsazením, normálníma dialogama a muzikou, která zrychluje tempo, utvoří něco, v čem byste se mohli poznat. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem členem Globus clubu. 2.) Prostě věřím. (I tomu, že je Richard K. nadsamec) /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Chvílemi záměrně předvídatelné, obalené zbytečně velkým množstvím postav, ale natolik své, že nakonec pomalu podléhám. Karin sice svůj scénář neochuzuje ani o jedinou sebezbytečnější linku, ale vzhledem k tomu, že chápu podstatu autorské hrdosti, nemám s tím problém. Jen to (například příští Vánoce) bude chtít nějakou poklidnou domácí projekci, abych se přesvědčil o tom, jestli ten pokus přesvědčit mě o nezbytnosti celého širokého záběru nebyl jen velký podfuk. 70% a po dlouhém váhání zaokrouhlení nahoru. I kdyby jen kvůli té zatracené Cestě, která je pro mě i na stý poslech očividně nezprotivitelná. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mít regulérní, Andělem posvěcenou, schopnost pomáhat lidem, tak bych s chutí sundal růžové brýle a určitě bych z toho vytěžil víc než optik Tomáš, který všem ženám s problémy poradil opustit chlapa. Paní režisérka by se zase měla mírnit v chytání mnoha zajíců, protože měla k dispozici jen jednoho a z toho se mix dramatu, komedie a vánoční pohody dělá jen těžko. Mně z toho vylezlo netradiční vepřo-hranolky-rajská, jehož smažená část mi celkem chutnala, ale to ostatní nechám koňovi - ten má stejně velkou hlavu jako já. Ale to plivání ze střechy Globusu si stejně musím domluvit s nějakým úplatným sekuriťákem, abych v životě nepropásl něco skutečně důležitého. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Křídla Vánoc vyhlíží jako dílo talentovaného filmaře, který během několika let tvůrčí nečinnosti nashromáždil víc nápadů, než kolik jich plátno najednou unese. Bohužel se nechtěl jediného z nich vzdát a zřejmě nenašel nikoho, kdo by ho k tomu z nadřízené pozice vyzval. Což dovedlo veškerou jeho snahu k nevyhnutelné implozi. Vzniká paradoxní situace, kdy sice motivů dostáváme ke sledování opravdu mnoho, film působí přesto chudě. Protože jak jedna situace překřikuje druhou, k divákovi se dostane jen nesoustředěný šum, u kterého se tak dobře usíná. Režijní styl roztříštěnost jen potvrzuje. Pokud něco utkvěje v paměti, jsou to montáže. Ach, ty montáže! Velmi efektní způsob, jak dokázat, že umíte kompilovat hezké obrázky, ovšem nutnou nezbytností je objasnit smysl každé z nich, jinak se nepříjemně blížíte tvorbě celovečerního videoklipu. V Křídlech ve velmi nepravidelných intervalech přicházejí podobně vtíravě jako pěvecká vystoupení v muzikálech a málokdy chápeme, proč zde jsou a proč najednou po vypjatém momentu hraje zrovna tahle pohodová (povětšinou navíc velmi stereotypní) hudba a hrdinové skotačí jak na mejdanu. Karin Babinská hezké obrázky umí. Její velké detaily sice někdy působí poněkud tísnivě, ovšem to nemusí být považováno ani tak za chybu, jako spíš za navození nálady. Plně pracuje s obrazem a její výjevy nikdy nejsou prázdné, jak jsme u tuzemských produkcí zvyklí. Opět však většinou chybí jednotící prvek, směřování, motivace. Babinská nevychytala abstraktní, ale jistě snadno pochopitelný pojem "tón". Nahlas obdivuje Sofii Coppolu, přesto zřejmě zapomíná, že její filmy spojuje právě jednotný tón - jedna nálada, kterou ony snímky překlápějí na diváka. Banální, téměř vyprázdněná narace v nich teče jako pomalá řeka, jejíž proud časem své publikum strhne. Křídla tón nemají, přeskakují od jednoho k druhému, jsou nečitelná, emocionálně nesrozumitelná a nezastavující. Kdopak o svátcích klidu ocení tento vysilující maraton? 55 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rozum přináší vánoční depku, cit noc splněných přání. To je vousatá vědma z Globusu, koňský trus mezi regály, režisérka, co chce i nechce býti Richard Curtis a an-dě-lé v kos-te-le pr-de-le vy-str-ku-jí. Jestlipak si Karin u nich nepřála výměnu kameramana..? ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Počkal jsem se zhlédnutím do času Vánoc, přál si nechat se filmem vánočně naladit, tajně doufal, že mě tenhle tuzemský snímek potěší a snažil se oprostit od všech předsudků vyvolaných některými ne zrovna lichotivými recenzemi. A o to víc zabolí, že jim po projekci zrovna já, fanoušek českého filmu, musím dát za pravdu. Vzít to podle žánrů, tak na imdb to zase trefili. Křídla Vánoc nejsou ani omylem vtipné, i když mnohé trapné snahy o humor divák nepřehlédne (nejvíc jsem se asi styděl za Prachaře). Dramatické momenty jsou zas vyvolány dost uměle a křečovitě, podobně je to s navozováním deprese (ostatně stejně jako pohody). Romantika pro změnu snad nemohla být tuctovější (i když s označením pro to, co mezi sebou měli Tomáš a Nina, jsem to snad až přehnal). Vánoční atmosféra? Snímek se o ni snažil, ale znovu (alespoň u mě) příliš nepochodil. Jediné, co se dá na filmu opravdu ocenit, je hudba, jmenovitě přenádherná Cesta, kterou bych mohl poslouchat pořád dokola (což už jsem však dělal dávno před zhlédnutím Křídel). Víc jak 2* pro tenhle počin opravdu nevykouzlím. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem žádný zázrak, ale stejně jsem byl trošku zklamaný. Možná bych trošku očekával ke zvolenému Vánočnímu období romantický námět, ovšem namísto toho režisérka Babinská připravila surovou záležitost s částečným nádechem magična, ovšem rázně ukotvenou v nepěkné realitě pár obyčejných lidí s podřadnou prací. Alespoň obsazení mi sedlo, herci z hlavních rolí jsou sympatičtí všichni a překvapivě i ten Krajčo umí jakžtakž zahrát, jinak celkem sázka na jistotu (Prachař, Novotný a stále oblíbenější Kerekes)...6o% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Obsahově vyprázdněné, modelováním postav plytké, přesto lahodné pro oko. Tak už to chodí, když jste FAMU filmeček. A to Karin Babinská patří ještě mezi ty talentovanější z posledních let. Škoda té celovečerní reklamy na Globus. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pískalo Vám niekedy v ušiach? To sa k Vám prihovárali anjeli. Rovnako ako optikovi z nákupného centra s výzorom bezdomovca a správaním Casanovu (s radosťou obskočí každú neukojenú vydatú paničku). Raz sa ožerie a skončí zmrznutý v snehu. Vtedy mu zapíska v ušiach tak, až sa následne zachráni. Navyše získa schopnosti. Partia zamestnancov na úrovni nižšej strednej triedy, s ktorou sa schádza na streche supermarketu, s ním humorne rozoberie jeho kontakt s nadpozemskými ochrancami a zaželá si niečo svoje. A že je sakra dôležité, čo si prajeme, pretože sa nám to môže aj splniť. Skvele rozohratú anjelskú partiu zráža k priemeru pár typických nešvárov (nielen českých) rodinných filmov: dlhé ničnehovoriace vzletné tanečno kreatívne pasáže v rytme poprockového songu, vysvetlenia súčasnej vzťahovo-životnej prašiviny zásadným konfliktom s rodičmi či traumou z detstva a klišéovité, za každú cenu šťastné, riešenia v podobe cesty ako cieľa a podobne. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Já věděla, proč se do tohoto filmu nijak nehrnu. Mnohokrát omletá témata buďte opatrní na svá přání, některá se mohou i splnit, muž milující všechny ženy, pokud je to bez závazků, někdo, kdo dokáže nahlédnout do podstaty problému (a, jak tady někdo zmiňuje, všem ženám poradit, ať se na toho svého nemožného chlapa vykašlou, ano, universální rada, když máte nemožného chlapa, vykašlete se na něj), netradiční bydlení v přívěsu, drsňačka bez zázemí ve skutečnosti toužící po lásce, milovaná milující a svou všudypřítomností usurpující rodina, přátelé, seance na střeše (ještě to bývá velký balkón či pavlač), herec marně hledající uplatnění (bývá to i režisér a hudebník), zvíře, které komplikuje situaci, úraz (nebo náhle se vyskytnuvší nemoc), rozporuplný vztah s rodiči. Kromě nesplněného dětského přání, cesty k moři a smutného konce opravdu velké lásky tady ta totální klišé jsou všechna. Nechci se opakovat, ale já to věděla. Kůň i křeček byli fajn, za to je ta třetí hvězda. Jsou Vánoce a zatímco na zlaté prasátko nevěřím, zlatý křeček nepopiratelně existuje. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ona balí dárky, on pracuje v optice, ona je sarkastická pesimistka, on volnomyšlenkářský balič vdaných paniček. A teď do něj zřejmě vstoupilo něco nadpozemského. Jeho kolegové a přátelé řeší, zda je to nadpřirozený úkaz, nebo se prostě jenom zbláznil. Najednou si všichni něco přejí (ten pořádný úspěch v televizi nebo filmu, tamten víc životního prostoru, načež mu v autě zemře tchýně s tchánem). Do toho přicházejí další méně důležité postavy, ON se na NÍ začne koukat kapku jinak. A pak přijdou titulky. Kouzlo Vánoc v tom nevidím, křídla Vánoc odstřihla režisérka růžovými brýlemi. Ostatně se s postavami moc nenamáhá nic moc dělat. Prostě klade otázky, chce, abychom přemýšleli, ale právě tvůrci moc nedomýšleli, s čím vůbec přicházejí. Emocionální zákruty nefungují, herci nejsou špatní, ale že bych na někoho chtěl pochvalně ukázat prstem, tak to těžko (možná na Novotného). To, co filmaři naznačí, už v dalších desítkách minut zrovna dvakrát nezúročí. Podivný žánrový slepenec. Tři hvězdy s přivřenýma očima.. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Poprvé mě film minul takříkajíc bez zásadnějšího pohnutí. Ovšem napodruhé to bylo jiné. Byť nešlo o nic jiného, než o vrstvení osobních příběhů, které se na závěr rozuzlí až nepřirozeně kladně, tentokrát ve mě cosi zůstalo. Pominu mysteriozní stránku příběhu, (mám raději realistické příběhy), ale jinak pro mě skrývá Karin Babinská stále velký potenciál. Hodnocení nenavyšuji, ale věřím, že se jednou setkáme - totiž, že natočí film, kterému vysolím bez debat plnou palbu. ()

Reklama

Reklama