Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád... Štědrý den roku 1843. Nesnášenlivý a lakomý obchodník, starý mládenec Scrooge právě pohřbil svého dlouholetého obchodního partnera a hned poté se opět vrátil do práce. Nemá totiž Vánoce rád a už vůbec nechápe co lidé na nich vidí. Všechny koledníky od svých dveří odhání, jen aby jim nemusel nic dát. Avšakpo sedmi letech se na Štědrý den stalo něco velmi zvláštního. U Scrooga se objevili duchové Vánoc…Charles Dickens patří k největším světovým spisovatelům. Své dílo vytvořil v období, kdy v jeho vlasti, v Anglii, vládla královna Viktorie. Proto se této době říká doba viktoriánská. Mezi jeho nejznámější knihy patří např. "David Cooperfield", "Oliver Twist", "Vánoční koleda", "Kronika Pickwickova klubu" a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Vánoční koledu Charlese Dickense mám rád, je to jeden z nejvánočnějších z vánočních příběhů vůbec, ale tohle zpracování se moc nepovedlo. Zprvu jsem se nemohl zžít se Stewartem jako Scroogem, postupně jsem mu však přišel na chuť, až na ten úplný konec. S čím jsem se ale vůbec nesmířil je příšerné zpracování Duchů. Jeden podivnější a směšnější než druhý, laciné televizní triky... Dalo se to vymyslet jinak. Lépe. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kouzlem Vánoc v období viktoriánské Anglie vás očaruje tato adaptace Dickensova díla, které jsem nečetl, tudíž nemohu porovnávat, jak moc se filmaři drží předlohy. Vánoční koleda má skvělou atmosféru, výborného herce v roli Ebenezera Scrooge, je poměrně zdařile natočená a pozornému divákovi nabídne i emoce v trochu utopickém a snad i naivním konci, avšak k Vánocům určitá naivita a sentiment patří, tudíž mi to vůbec nevadilo. Samotný příběh je krásně vystavěn a obsahuje nejednu hlubokou myšlenku ohledně lidského štěstí, bohatství, lakoty, sdílení radosti a podstatě vánočních svátků. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Jedna z lepších adaptací úžasné Dickensovy novely. Sice má typicky televizní vzhled s většinou levnými triky, o ty však v tomto případě zase až tak moc nejde. Důležité je, že se podařilo předlohu poměrně věrně převést do filmové podoby a přitom se tvůrcům podařilo dobře zkrotit vánoční sentiment a udržet ho na uzdě. Jen ten Patrick Stewart mi v roli lakomého, protivného a bezcitného parchanta přišel zpočátku nepříliš přesvědčivý a to napravování mu šlo až příliš snadno. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatná verze, ale protože se mi verze s Jimem Carreym líbila víc a velmi pravděpodobně je i kvalitnější, musím dát jenom čtyři hvězdy, které ale na druhou stranu tomuto zpracování padnou jako ulité. No a co se mi tady líbilo? Samozřejmě Patrick Stewart, jehož Scrooge je fakt dokonale zahraný charakter (brát ho jen jako Picarda a Xaviera je chyba) a své kvality mi potvrdil i Richard E. Grant, kterému mu i menší prostor stačí, aby předvedl svůj talent. Natočené je to moc pěkně, atmosféra celkem ucházející a vůbec není znát, že je to "jen" obyčejný televizní film, neboť by to jistě uspělo i v kinech. Další příjemné zpestření Štědrého dne, ale za rok si dám asi zase Jima Carreyho. Tuhle verzi ale doporučuju, rozhodně nezklame a od té animované se dějově příliš neliší. Patrick Stewart je opravdu Pán. Ano, s velkým P. Za mě 82% a víc k tomu už asi psát nebudu. Ale uvítal bych to v našich TV, neboť kvalitní film se tam vždycky hodí. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Patrick Stewart byl až obdivuhodně dobrá volba pro ztvárnění ústřední postavy. Oproti tomu Richard E. Grant má na ztvárnění Scroogeova "poskoka" hrubé rysy a vyloženě se do té role nehodil. Ne... očividně opravdu ne vždy znamená - starší - lepší. Kamenujte mě, ale Koleda z roku 2009 je podle mě mnohem lépe provedená... 2* ()

Galerie (181)

Reklama

Reklama