Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od dob založení Spojené Federace Planet byla základní směrnice zcela jasná - žádná expedice hvězdné flotily se nesmí vměšovat do přirozeného vývoje jiných civilizací, dokud nebudou připraveny na první kontakt - čili dokud neobjeví technologii hypermotoru. Nyní ale Picard dostává rozkazy, které jsou v přímém rozporu s tímto pravidlem. Pokud uposlechne nadřízené, 600 mírumilovných obyvatel planety Ba´ku bude násilně vysídleno ze svých domovů pro údajné dobro miliónů ostatních lidí, kteří pak budou moci využívat účinku Pramene mládí planety Ba´ku. Pokud neuposlechne, riskuje svou loď, svou kariéru i svůj život. Pro Picarda je však volba jasná, postavit se proti celé hvězdné flotile... a vést vzpouru za záchranu Ráje. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Honzíno

Honzíno (hodnocení, recenze)

Každej celovečerák z těch čtyř s novou generací je jinej. První hraje na filosofickou notu, druhej vytahuje největší trumf TNG Borgy a totální sci-fi horrorovej nátěr, tenhle třetí jde do melancholičtější, flegmatičtější a hlavně romantičtější podoby (čtvrtá Nemesis je hutným a osudovým zakončením, jako v případu TUC a původní posádky). Proč ne? Všechny zmíněné esence hráli v seriálu důležitou roli a díky nim máme my, trekkies, tenhle fenomén rádi :). Frakes se po First Contact nemá za co stydět.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

HAL: asi si to už špatně pamatuješ, ale je normální chovat se k cizincům s rezervou, když první kontakt s nimi proběhne tak, že začnou střílet uprostřed vesnice a záhy odhalí špionážní základnu ve skalách přímo nad jejich domovy. naopak, při takovém entré se až divím, že se k "přespolním" chovali jen s drobnou nedůvěrou a svou technologickou pokročilost neskrývali. jednak se o ní vědělo hned na začátku a jednak jí přiznali Picardovi hned v první minutě prvního rozhovoru. nic si nevymýšlej :)

vražda znamená jednaní s vědomím, že toto jednání povede k usmrcení někoho dalšího. nemusí to být úmysl, ale jen z následků. tihle jsou si toho vědomi velmi dobře, takže je to z definice vražda.

a když píšeš o dvou extrémech, máš na mysli jen jeden, tu vraždu. žádné jiné řešení extrémní není.

budeš upřednostňovat lidský druh? a protože mezidruhové vztahy v ST jsou alegorií mezikulturních vztahů na Zemi, vlastně se přiznáváš, že jsi fašista a podporuješ agresi vůči vší jinakosti: jiné kultuře, jinému státu atd. snad by se ten fašistický postoj i dal tak trochu ospravedlnit, kdyby spor mezi oběma kulturami (záměrně i v minulém příspěvku hovořím jen o kulturách ři civilizacích, aby ti bylo jasné, že tohle není žádná "Válka světů", druhů ani ras, ale jedině kultur, z nichž jedna hrozí zcela zničit druhou) zdůvodňovala nějaká nezbytnost. tím spíš jde je to nemorální, že se Federálové pokoušejí ukrást něco, co nijak nezbytně nepotřebují. vlastně to vůbec nepotřebují, byla by to jen výhoda. neříkám, kdyby byl konflikt nastavený tak, že jedna civilizace by musela být zničena, aby druhá přežila A NAOPAK. v takovém případě by to byla nezbytnost. ale tohle je úplně jiný případ.

a velmi špatně upřednostňuješ lidský druh, protože celý ten spor není ani trochu mezidruhový, ale jen mezikulturní, jak opět dodávám. protože na druhé straně sporu je UFP - která zahrnuje stovky různých druhů a lidstvo mezi nimi kdovíjak nevyniká. vůbec se nejedná o obhajobu nějakého "lidského" zájmu. kdyby ses v ST vyznal lépe, věděl bys, že je všechno jen ne antropocentrický. toť k té tvé ubohé operaci s pojmem "zločin proti lidskosti".

a srovnání s původními obyvateli Ameriky je naopak velmi příhodné a jediný rozdíl je v měřítku. zde jde o 600 lidí a v Americe se jednalo o řádově desítky milionů, tuším. ale tahle otázka ve filmu samotném padla: kolik by těch lidí tam dole muselo být, aby to zničeho nic bylo špatné? 1000? 10 000? milion? nebo by stačilo, aby jich bylo o jednoho méně než obyvatel Federace? když sis chtěl zafilosofovat o morálce, tady máš jedinečnou příležitost se vyřádit :) schválně, jaké číslo zvolíš a kam postavíš hranici mezi chvalitebným zužlechťováním vlastního druhu a genocidu.

a s tou demokracií jsi to možná chtěl vztáhnout na celou jednu konkrétní větu, ale ta věta má kontext, víme, a ten jí dává smysl. a jakkoliv na ní reaguješ, ovlivňuješ i její kontext a ať už jsi chtěl nebo ne, dopustil ses logické chyby, když jsi uplatňoval demokratický princip na dvě odlišné kultury jako celek.

a každá civilizace někdy přicestovala na místo, kde se usadila. včetně kmenů původních obyvatel Ameriky atd. osídlování se zkrátka bez přesunů nekoná. takže domorodá civilizace to byla, ve smyslu definice, že byli "původní" obyvatelé = přišli dříve a zároveň byli první.

a ještě jednou opakuji dotaz, zda znáš či chápeš smysl základní směrnice...?

HAL

HAL (hodnocení, recenze)

"další vývoj bude jednoznačně takový, že obě civilizace zahájí jednání a pokusí se stejného prospěchu docílit dohodou." Jenže s tím já právě nesouhlasím, protože oni evidentně NECHTĚLI aby se jim tam někdo míchal - proto to také drželi v tajnosti a i když zjistili že tam jsou nějací lidé, tak se dál chovali jako hloupí a nevzdělaní domorodci místo toho aby přiznali co se na planetě děje, že jsou sami přistěhovalci a že jsou technologicky na výši nejspíš i více než lidé (Jen už dávno našli svůj ráj a zjistili že v něm mají vše co potřebují a další civilisační vývoj odsoudili jako zbytečný, pročež se rozhodli vlézt zpátky na stromy - jak roztomilé :)).
Jistě že dohoda a kompromis by byl nejlepší a také jsem proti ní nikdy nic neřekl, ale to nic nemění na faktu že ze dvou extrémů je lepší ten druhý - vystěhovat 600 a záchránit miliony. A také nikdo nevyloučil možnost že by léky které tam lidé vyvinou nemohli používat i "vystěhovalci" (například)
Opět dodám že vystěhování není vražda - dokonce to ani nebylo jejich přirozené prostředí, oni obsadili přírodní zdroj který drželi pro sebe, pak přišel někdo jiný a ten přírodní zdroj chtěl využívat místo nich. Na tom není nepochopitelného, to je prostá snaha druhu zajistit si lepší podmínky k životu. A ano, já osobně vždycky budu upřednostňovat druh lidský.
S demokracií máš pravdu, to je proncip platný pro jedno společenství lidí, ale já to jednak vztahoval přímo na tvou jednu konkrétní větu (která mě svou nesmyslností prostě rozesmála) a pak také - je to zhruba stejné jako když ty operuješ pojmem genocida, což je "zločin proti lidskosti".
Srovnání s indiány je taky úplně mimo, jednak nedošlo k žádnému vyhlazování ve stylu divokého západu - to by je prostě museli hned po přistání všechny postřílet a byl by pokoj, ale hlavně neberu jako srovnatelný osobní zisk (=zlato) a přístup k léku obrovské síly, potažmo přímo na nesmrtelnost. Btw zase zapomínáš na to že to nebyla domorodá civilisace a že se s nimi zacházelo víceméně velmi humánně (Proboha vždyť kolik jich tam během filmu chcíplo? Vždyť je všechny chtěli jen transportovat na loď.)

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

HAL: jejich planeta = jejich kultura = jejich právo, které jim nikdo nemůže vzít. takže nejenže to je ok, ale jediné správné jednání je nechat to tak. když něco chci, ale patří to někomu jinému, není správné snažit se to získat zavražděním majitele. a pokud si myslíš, že to je správné, nebo dokonce morální, pak jsi neobyčejně nebezpečný pro společnost a patříš do ústavu s přísným dozorem.

a jestli s tím souhlasím, k tomu ještě dodám tolik, že bych raději upřednostnil výhody pro těch 600 domorodých obyvatel planety, než kdyby cena za výhody pro miliony jiných byla ta, že se z oněch milionů stanou bezohlední vrazi. a vrazi si přece žádné výhody nezasluhují, to je snad také logické.

řeknu ti to takhle, s tímhle příkladem jistě konečně prozřeš: je vpořádku, že kvůli kolonizaci Ameriky Evropany bylo třeba vyhladit několik desítek domorodých civilizací, celé jejich kultury a několik milionů lidí? a kvůli čemu? půda k pěstování a vidina zlata, která navíc zůstala nenaplněna. tenhle film popisuje totožnou situaci a příkladem se "studnicí mládí" jednoznačně vyznívá slovy: "masová vražda není omluvitelná ničím"

a navíc, ty vůbec neuvažuješ nad tím, že ve filmu došlo s domorodou civilizací k navázání kontaktu. další vývoj bude jednoznačně takový, že obě civilizace zahájí jednání a pokusí se stejného prospěchu docílit dohodou.

a podle tvé poslední věty je nad Slunce jasné, že jsi nepochopil ani jádro problému. demokracie je princip, který funguje v jednom společenství. zde je řeč o vztahu dvou různých společenství postavených na různých hodnotách. je to stejné, jako kdyby v USA udělali referendum o tom, že připojí Japonsko s jeho obyvateli ke své zemi jako další stát. co na tom, že Japonci by hlasovali proti, byli by v menšině :) roztomile absurdní uvažování :) jednoduše nevidíš žádný rozdíl mezi vnitrostátní politikou a zahraniční politikou či jinak řečeno - diplomacií, a v tom je hlavní potíž. víš ty vůbec, co je to základní směrnice? a jestli ano, pak k čemu je to dobré?

HAL

HAL (hodnocení, recenze)

Hmm, ano, ono to vlastně povede k jejich vyhubení, vzhledem k tomu že přijdou o svou nesmrtelnost. Ano, z toho bych byl opravdu hrozně špatný.
Ale zeptám se tedy já tebe - tobě vážně připadá ok, že 600 přistěhovalců těží z přírodního zdroje obrovské síly, na úkor ostatního zbytku vesmíru který si dál spokojeně hyne, a že by jim mělo být pomáháno skrze posádku Enterprise, aby se to ten zbytek světa náhodou nepokusil nějak změnit? No, jak zvrácenou logikou (či morálkou, wtz) jsi k k tomuto došel já naopak radši vědět ani nechci :)  
Btw upřednostňování prospěchu většiny před prospěchem menšiny... ano, na tom je v civilisovaném světě postavená demokracie :)

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

když to povede k jejich vyhubení, je to ukázková genocida. takže jinými slovy říkáš, že genocida je morální, upřednostňování prospěchu většiny před prospěchem menšiny nehledě na jakékoliv okolnosti je morální, brát si cokoliv chci, když k tomu mám dost síly je morální, hrát si na Boha a svévolně rozhodovat o osudu jiných kultur je morální a sobecky upřednostňovat pouze vlastní zájmy bez sebemenších ohledů na ostatní je morální ... hm hm hm, zajímaly by mě podmínky, ve kterých sis vytvořil takovouhle představu o morálce.

HAL

HAL (hodnocení, recenze)

Pokud vím tak měli být přestěhováni, aby neseděli sami na zlatém prameni - tomu se tuším genocida ještě neříká.
Ale kdybych se btw měl rozhodovat mezi šesti sty a zbytkem lidstva, tak je to taky jasné.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

chceš tím říct, že genocida je morální? ... že jsem se ptal

HAL

HAL (hodnocení, recenze)

Tím že místo snahy pomoci zachránit miliardy lidí z celého vesmíru se Picard vzbouří proti flotile, proti svému (dřívějšímu) přesvědčení, i proti zdravému rozumu a pomáhá partě sobeckých hipíků bůhví odkud aby se nemusela přestěhovat (och jak kruté).

HAL

HAL (hodnocení, recenze)

Vážně nechápu zdejší zoufalé nadhodnocení Vzpoury, vždyť nesahá Prvnímu Kontaktu ani po kotníky, o některéch starších filmech ani nemluvě. A v komentářích zdůrazňovaná "myšlenka" filmu mě obzvlášť zabíjí, vždyť tento Star Trek je jednoznačně nejamoránější ze všech.

iral

iral (hodnocení, recenze)

Je sice o něco horší než První kontakt, ale jako fanynka ST prostě musim dát 5*! Ve Vzpouře je zvýrazněný filozofický a morální koncept ST, který by neměl ustupovat na úkor akčních scén.

 (hodnocení, recenze)

V celku dobre, len keby tam neboli ty ružový ufonci s modrými hviezdami a zeleným pohlavným orgánom

Rooz

Rooz (hodnocení, recenze)

Star Trek 9 - Insurrection je pro mě rozhodně jeden z nejlepších statrekovských filmů po boku famózní "jedničky" a úspěšného First Contactu.

Reklama

Reklama