Žvahlav

Jabberwocky

Fantasy / Dobrodružný / Komedie

Velká Británie, 1977, 105 min

Terry Gilliam

Není to sixce ryze montypythonovský film, takže toho jejich čistokrevného humoru zde není až tolik, přesto ale jde o vydařenou taškařici s mnoha vtipnými scénkami a hláškami.(26.8.2002)

Poněkud nepůvodní a humorem odvozené ze Svatého grálu, ale stále švanda k popukání. Navíc se tu začíná sólově projevovat budoucí velká osobnost světové režie – Terry Gilliam. Příjemný film pro zasmání; narozdíl od skečů Monty Python tu ale není tolik námětů k zamyšlení.(26.1.2004)

Rozpočet $500,000Tržby Celosvetovo €187,743(23.8.2009)

V porovnání s ostatními filmy ať už Monty Pythonovců, či jen samotného Terryho Gilliama je to celkem slabé. Když se ale na nějaké porovnávání vykašlu tak to je i tak celkem zábava. Zejména postava stvůry Žvahlava byla bezchybná. Technická kvalitu snímku je ale bohužel velice slabá.(23.8.2004)

Ne tak geniální jako ostatní mistrova díla, ale přesto výborný film s řadou velmi originálních vtipných scének. Jeho první poPythonovský film je také zajímavý v tom, že už je vidět jeho rukopis a zároveň obsahuje plno čistě M.P. humoru. Vizuálně jako vždy za 1.(9.8.2002)

Proč proboha musíte všichni tenhle film poměřovat Monty Pythony. Poměřujte ho Terry Gilliamem.(2.8.2004)

Nesdílím názor, že film je plný typicky pythonovského humoru. Jediné co mi zde připomíná Pythony je Palin. Humor jsem zde trochu postrádal. Naopak jse nepostrádal Gilliamovy fantastické výpoldy. Ty se mi líbili. Film považuji za mírně nadprůměrnou pohádku.(4.11.2005)

• nunka

Ani mne to veľmi nesadlo:)(9.3.2006)

Klasický Gilliam v plné formě.(27.9.2007)

"Griseldaaaaaaa, my angel!"(12.4.2007)

Skvělá satira na středověká témata, chvílemi parodující i současnost - například v geniální scéně, kdy se mladík v podání Michaela Palina dostane do středověkého "velkoměsta" a je fascinován vyvěsenými tabulemi s názvy obchodů a cechů (jako by sledoval neony v Las vegas:). Gilliam tu ještě těží z Pythonovské estetiky, ne/plynulosti děje a humoru, který se jeví částečně jako intelektuální a částečně naprosto prvoplanovitý.(19.2.2010)

Vizuálne pôsobivé, ale značne nevyrovnané. Celý príbeh zostal kdesi medzi komédiou a historickým filmom, čo je na škodu. Očakával som totiž viacej humoru. Max Wall v úlohe kráľa Bruna bol veľmi zábavný, pripomínal mi Jiřího Pechu.(24.4.2010)

Gilliamov individuálny debut natočený ešte počas pôsobenia Monty Pythonu (čo je okrem obsadenia hlavnej úlohy ešte mladým Michaelom Palinom a úvodnej cameo Terrym Jonesom viditeľné celkovo poetikou a náznakmi humoru ako aj dobou konania, ktorá je totožná z predošlým filmom, ktorý spolurežíroval - Svätým Grálom) už dokazuje, akým smerom sa bude tvorba tohto vizuálneho mága a kráľa filmového bláznovstva uberať, že jeho projekty sú obrazovo premrštené, vizuálne strhujúce a plné bláznovstva, že hrdinovia sú viacmenej (pokiaľ ostáva pri svojom špecifickom žánri, v ktorom míesi fantasy, grotesku a horor) ťahaný skoro proti svojej vôli osudom a náhodami - Denis Cooper je zástupcom a ukážkovým príkladom tskéhoto hrdinu, od začiatku do konca sa "s ním deje" a nie "on koná/činí", je to pasívny hrdina v pomätenom a špinavom svete stredoveku. Gilliamovo megalomanstvo sa prejaví na niektorých miestach, kde spolu so spoluscenáristom neustriehli limit nápadov, odbočiek a motívov a film sa môže zdaž chaotický - presne ako miesto a čas, kde sa príbeh odohráva. Vydržte to s týmto excentrickým "ukecaným" Američanom, ktorý si sám vystrúhol peknú a príznačnú malú roličku chlapíka, ktorý zbiera kamene a vydáva ich za diamanty, a dostane sa vám naozaj pekných obrázkov a vtipných nápadov - za všetky aspoň stráže, vykonávajúce rannú potrebu z hradieb, kráľ Bruno a jeho nohsled Passelew (dvojica na "pohledání") či sestra Jess . . . ica?! :)(9.4.2007)

For ME 86%(6.2.2008)

Docela obyčejná pohádka, kterou ale formoval Terry Gilliam - což naštěstí jde poznat. Není nad krásně smrdutý, nemytý, uprděný a krvavý středověk jako ze Svatého Grálu Monty Pythonů :) 7/10(5.6.2008)

TAkovouhle chujovinu mohl natočit jedině člen Monty Pythonovské bandy. Je to úžasnej film, ale je fakt, že místy jsem se trochu nudil. Kdyby tady byla možnost procentuálního hodnocení, tak bych tomu dal cca 85%, což si myslím, že ještě vyjadřuje, že se mi to fakt líbilo.(23.9.2009)

Zajímavé "historické" povyražení od mého oblíbence Terryho Gilliama s úžasným Michaelem Palinem v hlavní roli. Čekal jsem celou dobu, kdy se film rozjede a pak, když už se na konci objevil Jabberwocky, řekl jsem si, že už se zřejmě nedočkám... Je to hodně zvláštní film s takovou začínající lehce chaotickou Gilliamovskou atmosférou a vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z jeho prvních samostatných filmů, tak jsem spokojen.(9.9.2011)

Giliamova prvotina má možná nedostatky ve střihu a kameře, ale skvělý Palin a scénář zachraňují mnohé. Velmi nadprůměrné!(4.3.2003)

Cekal jsem ze se opet pobavim u proslule Monthy Pythonovske komedie, ale tentokrat se mi dostalo jen par povedenych vtipku (hlavne serouci straz a vniknuti Michaela Palina do hradu...:D). Jinak mi ale pripadal humor dost suchy. Mozna je to tim ze uz jsem presycen humorem z predchozich Gilliamovych filmu (Holy Grail) ci nastavajicich (Life of Brian), ktere byly urcite vyrazne lepsi....(23.2.2011)

Toto mi velmi nesadlo...(24.12.2005)

<< předchozí 1 2 3