Reklama

Reklama

Monty Python a Svatý Grál

  • Velká Británie Monty Python and the Holy Grail (více)
Trailer 2

Kultovní komedie Monty Python a Svatý Grál svérázně adaptuje legendu o králi Artušovi (Graham Chapman), který se vydává se svým věrným sluhou (Terry Gilliam) a rytíři kulatého stolu (John Cleese, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin) na neohroženou výpravu za nalezením svatého grálu. (Pannonia Ent.)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (660)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Z času na čas další rozšiřování obzorů, které mne stálo více sebezapření a přemáhání, než skutečné zábavy. Britským humorem určitě nepohrdám, ale je mi líto, tahle bláznivě překombinovaná historická hříčka mne totálně minula. Asi tak na dvacet kilometrů. Tak se smířím s tím, že Monty Python ani pan Terry Gilliam mým šálkem kávy nebudou. Asi třikrát jsem se zasmál a dost se mi líbily písničky, ale těch nebylo moc a vyvážila je spousta momentů ve znamení trapnosti (v lepším případě nudy a nezájmu). Nebavilo mne to ani jako komedie, ani jako svérázný filmový experiment, ani jako dobrodružný příběh (a malá paralelní krimi linka s vyšetřováním ze strany příslušníků Scotland Yardu tomu zas až tak další velký rozměr nemohla dát), nebaví mne k tomu ani psát komentář. Dodíval jsem se a půjdu zase o dům dál... 30% (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Osobně mám Svatý Grál o ždibec radši než Briana, i když uznávám, že Brian je komplexnější a jaksi vyzrálejší - už jenom tím, že se jedná o satyru... Svatý Grál bych za satyrický neoznačil, prostě jenom "pythonovsky" převypravuje artušovskou legendu. Ovšem jak!!! Kdybych sem přepsal celý scénář filmu, nebylo by to ani zdaleka dost... brilantním fórkům totiž dávají Pythoni svým podáním ještě nezapomenutelnější "balení"...povinnost pro všechny milovníky Pythonů, suchého britského humoru i komedie obecně. "Ni! Ni! NI!" 100% ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mě tenhle humor zcela minul, připadá mi, že je složenej podle jednoho vzorce a styl se opakuje jak samohlásky v oslím hýkání. Pitvoření skupiny šáhlých komiků sice tu a tam vtipné je, ale většina scén byla vyloženě trapná (podle mě samozřejmě) a animované scény přímo na pár facek...film leckdy hodně na hranici snesitelné parodie a dobrého vkusu. Sorry, mimo moji vlnovou frekvenci. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější pajtnovslý film. Jednak je tu Gilliamova animace ve vrcholné formě a dle mého také největší koncentrace vtipů (ano, sice jsem regulérně nebrečela smíchy jako u Briana, ale zato nemá žádné slabé scény). Ať už se jedná o africké vlaštovky nesoucí na šůře v zobácích kokosové ořechy, vulgární Francouze, obléhání hradu pomocí dřevěného králíka, černého rytíře, tlupu mladých jeptišek, rytíře říkající ni, krvelačného králíka,... mohla bych pokračovat hodiny. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No tak se teda omlouvám všem uživatelům čsfd, ale tohle je prostě lepší než Život Briana. Než jsem viděl toto, myslel jsem si, že už nepoznám lepší humor, než ten, který prezentují herci Divadla Járy Cimrmana. To si myslím samozřejmě i teď, avšak na mém "humorném" nebi je o 1 hvězdu více. "...Čtyři jest mnoho, leč dva jest málo. I pět je též přes..."; "...únik pro Artuše a jeho rytíře se zdál být beznadějný, když náhle...animátora postihl smrtelný srdeční záchvat"; "...kdokoli chce přejít, musí mi odpovědět...tři otázky vědět...Jaká je tvá oblíbená barva? Modrá. V pořádku můžeš jít..." Navíc je tu ještě ten zajíc zabiják, takže musím hodnotit 5*. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (45)

  • Film byl v roce 2006 adaptovaný jako muzikál nazvaný "Spamalot". (Dreadd)
  • Vzdušná rychlost vlaštovky je 11 metrů za sekundu. Vlaštovka mává křídly 7-9krát za minutu, ne 43krát. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Cage a hladový králík

Cage a hladový králík

27.11.2009

S králíky nejsou žerty. Víme to už od dob Meet the Feebles či Monty Python a Svatý Grál. Film Rogera Donaldsona sice nese téměř disneyovský název The Hungry Rabbit Jumps, ale ve skutečnosti půjde o… (více)

Python na operačním sále

Python na operačním sále

23.10.2006

Terrymu Jonesovi, absolventovi St. Edmund Hall College na Oxford University (obor středověká literatura) a jednomu z členů legendárního seskupení Monty Python a Svatý grál, která se konala minulý… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama