Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2025 a James Cole (Bruce Willis) žije v ponurém a zasněženém světě. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let zemřelo na následky nebezpečného viru pět miliard lidí. Ti se teď krčí pod zemí jako krtci. Lidstvo se s tím ale nehodlá smířit, proto strojem času vysílá do minulosti dobrovolníky z řad vězňů. Jejich úkolem není spasit svět - mají pouze pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy. Vědci pak snadněji vyvinou protilátku, aby se lidé jednadvacátého století mohli vrátit zpátky na zemský povrch. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 444)

genetique 

všechny recenze uživatele

Ajaj, prvýkrát som dal hodnotenie za štyri, no po druhom zhliadnutí filmu by som pridal ešte ďalšie štyri! Ozaj film, ktorý treba vidieť dvakrát pre pochopenie. K hodnoteniu, mohol by som ho vychváliť do nebies, no len by som sa opakoval, hádam len napíšem, že herecky ma priam ohúril ozaj šialene hrajúci Pitt. Jednoznačne jeden z najoriginálnejších pohľadov na budúcnosť a cestovania v čase. 100%. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Geniální představeni Brada Pitta v roli blázna a Bruce Willis opět vynikající, proto oba patří mezi mé oblíbené herce. Sci-fi Terryho Giliama je (na rozdíl od mnoha jiných Sci-fi) použitý model cestování v čase, podle kterého není možné změnit cestou zpět v čase budoucnost (vše už se jednou stalo a změna není možná) – ti, kdo se o to pokusí se jen složitě zapletou do okolností příběhu a nakonec zpravidla zjistí, že tím chtěli budoucnost změnit vlastně mají podíl na jejím vzniku. Vše se nakonec stane právě takovým způsobem, jakým se to stalo, neboť s každým dalším zhlédnutím zjistím, že tomu rozumím čím dál méně a to je na tom filmu tak neuvěřitelné. Originálně silná atmosféra, silný scénář a zasloužená nominace na zlatou sošku pro Brada Pitta. Gilliam má své řemeslo velmi sofistikované. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Podivný režisér Terry Gilliam natočil podivný film s podivným hudebním doprovodem v ještě podivnějším prostředí, není to však ke škodě. Twelve Monkeys je opravdu povedený film, který diváka dokáže chytnou již v samotný začátek a vnutit mu, aby pomalu řešil co se to vlastně děje. Celý snímek je spíše skládačkou, ke které divák pomalu získává další dílky a musí hledat místa, kam by zapadly. Je nutné si však dát pozor na zavádějící situace a slepé uličky. Režisér si zdatně pohrává se skutečností a fikcí, přičemž je smíchává dohromady, aby v tom měl divák dokonalý zmatek. Jenže ne vždy to funguje. Jen ten kdo měl to obrovské štěstí, že o Twelve Monkeys vůbec nic nevěděl si mohl tyto hrátky pořádně užít a vychutnat. Tomu kdo film ještě neviděl, doporučuji vůbec nic si o něm nezjišťovat, neboť ačkoli se to nezdá, i obsah v TV programu může drsně pošramotit celkový dojem ze snímku, a to je ohromná škoda, protože jen ten kdo neví, co je skutečnost a co ne si dokáže ten zážitek pořádně vychutnat. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý film. Výkony jsou jednoznačně velkolepé. Bruce Willis mne překvapil. Nikoho jiného si v jeho roli nedokážu představit. Je dokonalý jak v použití řeči a těla, tak v zabarvení hlasu. Zvládne vypadat nebezpečně, extrémně zranitelný a nemocný současně. Výkres postavy je poutavý a v jednom momentu začnete věřit, že by mohl být opravdu duševně nemocný a že vše kolem je součástí jeho halucinací. Film jako celek je krásně poskládán a je jedním z nejlepších sci-fi (dokonce bez třpytivých efektů). ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Skutečně mistrovská sci-fi pracující s motivem cestování v čase. V důsledku je ona časová smyčka opravdu obludná a hlavní hrdina je skutečný tragéd, a charakter hodný politování. Gilliam natočil jeden ze svých nejlepších filmů a jeden z nejlepších filmů vůbec.Herecké výkony jsou božské, Brad Pitt se vyznamenal a Bruce Willis podává svůj životní výkon. Atmosféra je hutná jak 3 tejdny stará hrachovka a z hlavního hudebního motivu mi dodnes běhá mráz po zádech. Jediným slabším místem je pointa, kterou začne člověk tušit velice brzo. Upřímě... já ji odhad hned... ()

Galerie (102)

Zajímavosti (58)

  • Terry Gilliam měl obavy, že Brad Pitt nezahraje roli blázna podle jeho představ. Proto ho poslal k učiteli, který ho měl naučit rychle, ale zároveň souvisle mluvit. Nakonec stačilo Pittovi sebrat cigarety a roli zahrál přesně tak, jak si režisér představoval. (don corleone)
  • Šváb, ktorého James Cole (Bruce Willis) vezme ako vzorku z povrchu, je druh rodu Gromphadorhina. Pôvodne sa vyskytuje na ostrove Madagaskar a v zimných podmienkach, ktoré panujú vo filme, by neprežil. (Z0oMb3E)
  • Natáčelo se od 8. února do 6. května 1995 v Marylandu, Pensylvánii, New Jersey a v Kanadě. (Varan)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama