Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hostinský Hugo, otec krásné Elsy se ztratil v lese, azyl našel v tajemném opouštěném hradě. Když utrhne na nádvoří hradu růži, je náhle napaden netvorem. V hrůze mu slíbí, že svůj život vymění za život první lidské bytosti, kterou potká na cestě domů. Není to ale nikdo jiný, než jeho milovaná dcera Elsa... Hostinský Hugo má finanční starosti, a tak se jednoho dne vydá do města, aby zastavil šperky po své zemřelé manželce. Na zpáteční cestě zabloudí v lese. Když se zvedne hustá mlha, tak se Hugo najednou ocitne před zchátralým hradem. Nikoho nenajde, a tak tu přenocuje. Před tím, než se ráno vydá na cestu domů, utrhne v zahradě červenou růžičku, aby něco přinesl své dceři Else. Vtom se před ním objeví bytost se zvířecími drápy a tváří lva a chce ho potrestat. Hugo prosí, aby mu nebral život. Zvíře ho nakonec propustí, ale požaduje, aby mu přivedl první živou bytost, kterou po návratu domů potká. Je to bohužel Elsa, která ho plna obav hledala. Otec ji zapřísahá, aby tam nechodila. Nebojácná Elsa vykope na zahrádce keřík své oblíbené žluté růžičky a vypraví se na hrad, aby se omluvila. Zvíře po ní chce polibek, Elsa je tak zděšená jeho vzhledem, že na místě omdlí. Zvíře se k ní chová uctivě, v truhlicích jsou pro ni nachystány krásné šaty a drahocenné šperky. Dívka při svém nedobrovolném pobytu poznává, že Zvíře má dobré srdce, nakonec ale přece jen uprchne. Zvíře ji cestou dohoní, ale jen proto, aby jí zachránilo život, když na ni padá strom, a ještě ji obdaruje měšcem plným peněz. Když přijde Elsa domů, zjistí, že otce zatkli pro dluhy a vsadili na pranýř. Zaplatí dluhy a společně se vracejí domů. Na hradě zatím odkvétá poslední červená růžička, s níž je spojen život Zvířete... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Pampa 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo. Příběh se od ostatních verzí velmi odlišuje. Jedná se o rodinný film, podobně jako Disneyho verze, laděný spíše do humoru, prostý jakýchkoliv sexuálních narážek nějakého zvířecího loudila a tím u mě vítězí. Jen mě mrzí, že princi po proměně nezůstalo trochu z toho neurvance a neotesance, kterým byl dřív, proto čtyři hvězdy. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dělat narážky na nepříhodný název filmu, páč zvíře sice bylo zvíře, ale tu holku označovat za krásnou mi přišlo dost odvážné, ale jak vidím, jedná se o německý film... A na Němku dobrý, takže ok. Přeučila by asi nepotěšilo, že mu ten hlavní hrdina před proměnou byl až k nerozeznání podoben. No a když vidím, co se z něho stalo po proměně, tak si myslím, že ta holka měla spíš políbit ten hrad... Páč u muže si nepolepšila, ale z tý ruiny se mohl stát skvostný palác. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Klasické pohádky mám ráda a tuto jsem viděla už v několika verzích. Německé pohádky ve srovnání s českými se mi tolik nelíbí, jsou takové studené. Chybí jim poetika a srdečná atmosféra našich starých pohádek. Kráska a zvíře se ale německým tvůrcům mimořádně povedla. Tento dobrodružný pohádkový příběh má určitou originalitu, pomalý způsob vyprávění a svérázný humor. Na rozdíl od jiných verzí má zakletý princ dostatek prostoru k získání přízně své krásky. Tady mi ani nevadí, že jeho zvířecí podoba je odhalena dosti brzy. Výprava je sice úsporná, ale příběh se odehrává v příjemném prostředí s malým počtem účinkujících a neoplývá žádnými virtuálními efekty. I když princ není z nejpůvabnějších, je to jediná vada na kráse, ale naštěstí se na plátně nezdrží příliš dlouho. Naproti tomu v masce zvířete mu to docela sekne. Je tu vidět, že i za málo peněz se dá udělat hodně muziky. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Neurazajuca dojč verzia, na moje prekvapenie nedoslo k ujme. A pekne odsledovane, nebolo by vadilo ani malopenazitost ako prilezitostna nuda. Velke plus ma hudobny doprovod, v ramci normy nad uroven. Verim ze su omnoho horsie pripady, tento maly snimok odreagoval a stelesnil atmosferu. Dik za masku. ()

rozum i cit

všechny recenze uživatele

Překvapivě příjemný film a dobré zpracování tématu, což mne u německé pohádky opravdu překvapilo. Hrdinka se s podobou Zvířete obeznámí bezprostředně po příchodu do hradu, dotyčný se k ní zpočátku chová značně hrubě, ale je zde dostatek prostoru na budování vzájemných sympatií a vztahu, takže výsledek nakonec působí zcela uvěřitelně. Hrdinka je skutečně krásná a hraje svou roli dobře, netvorova maska sice není příliš děsivá, ale navzdory své větší míře lidských prvků je zajímavá a na rozdíl od většiny směšných kočkopsů z jiných verzí umožňuje proměnu od nechutnosti po zalíbení, až je nakonec člověku v závěru líto, že dotyčný nezůstal raději v této podobě. Zasazení spíše do středověku snímku také prospělo. Linka se sluhy byla sice zbytečná, taktéž ta se zhrzeným nápadníkem, ale ani jedna nijak zvlášť neruší. Zajímavým motivem byl růžový keř a jeho spojitost s erbem a životem netvora, což dává trochu jiný rozměr a silnější důvod pro jeho vztek nad utrženou růží. Otec mi sice typově úplně neseděl, ale to až tak nevadí. Závěrečná proměna byla dobrá, jen jak jsem napsala výše, litovala jsem, že netvor nezůstal ve své zvířecí podobě. Obecně si myslím, že v případě verze s dominantním netvorem by pak i po proměně měl dotyčný působit silně. Osobně bych raději viděla někoho charismatického než typického jemného hezouna, jakého filmaři v rozličných adaptacích tohoto příběhu obvykle volí, nikoli chlapce, ale muže. Nicméně uznávám, že podstatně mladší ročníky, pro něž je film primárně určen, asi více ocení ty první. Ačkoli z mého pohledu tedy nejde o tak dobrý film jako Panna a netvor, jde o velmi pěkné zpracování a ze západních adaptací tohoto příběhu dosud nejhezčí, jaké jsem viděla. O sto procent lepší než novější francouzská konina i disneyovská zpěvohra a pro děti, pro něž Herzův snímek není, určitě jedna z nejlepších verzí této pohádky. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo na hradě Finstergrün a na zámku Mosham. (Janek2002)

Reklama

Reklama