Reklama

Reklama

Po krk v odpadcích

(seriál)
  • Česko Hromadění věcí: pohřbeni zaživa (více)

Obsahy(1)

Nahlédněte do domácností lidí, kteří trpí chorobným hromaděním věcí. Nejenže nedokážou nic vyhodit, nedokážou ani odolat pokušení přivléct domů vše, co najdou. Podaří se jim s odbornou pomocí svůj zlozvyk překonat? A chtějí se ho opravdu zbavit? (oficiální text distributora)

Recenze (27)

Kinpr 

všechny recenze uživatele

Nemůžu uvěřit, co lidi dokážou natahat domů za veteš. Mnohem horší je ale to, když si sami uvědomí, že jsou vlastně nemocní, pozvou si odborníka a mají postupně to harampádí vyhazovat. To už je opravdu vidět, jak to s těmi lidmi začíná cloumat a nejraději by vyhodili toho, kdo jim chce vlastně pomoci... ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Řada IV je už fakt dost drsná. To už jsou těžcí pacienti. Nechtějí se vzdát ani odpadků, po zemi se válí injekční stříkačky, použitý toaletní papír, rozkládající se jídlo, zdi napadené plísní už jsou určeny k demolici, odpadky se vrší až ke stropu, v rodinném domě jim neteče ani voda nebo naopak teče septik po podlaze, šváb a černá vdova samozřejmostí... a nikdo to dlouho neřeší, to až musí sousedi nahlásit úřadům . Na to už se dost nehezky kouká. Zatímco některé začínající díly šlo ještě brát jako zamyšlení nad tím, zda by člověk neměl častěji třídit skříň a knihovnu a neutrácel za zbytečnosti, tohle už se dá jen těžce vydýchat. Už přestávám sledovat i příležitostně, byť je to dle mého pořad užitečný, ač se tam myšlenky a rady začínají opakovat. Jako terapie či motivace pro určité týpky dobrý, jako zábava už moc ne. Neuvěřitelné poruchy! ()

Reklama

Caelos 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna fanoušek reality show, ale tady tohle mě celkem chytlo. Strašně mě překvapilo jak jsou někteří lidé schopní žít. Některé díly jsou totiž skoro až neskutečné. Například chlápek, který má dům tak plný věcí, že musí spát venku na zahradě, kde má ale taky hradby věcí, ve kterých jsou například i stěží viditelné vraky aut. Nebo fanda Elvise, který si myslí, že čím víc má věcí, tím je bohatší. Celkem se tady řeší i příčina jejich hromadění, což většinou bývá deprese, nebo něčí smrt. Mimojiné, pracoval jsem i po bytech a tehdy jsem objevil pár adeptů do tohohle pořadu i u nás. Takže si dávejte bacha na: "Proč bych to vyhazoval, někdy se to může hodit." Abyste neskončili stejně. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, jak se dokáží projevovat psychické poruchy. V této reality je prezentována jedna z nich. Nejvíce se divím, že vůbec ti nemocní lidé souhlasí s natáčením a pak jsem překvapený, jak hezky vypadá jejich obydlí bez nahromaděných věcí. Je také vidno, že bez odborné pomoci trpí celá rodina, která nedokáže sama pomoci nemocnému členovi a například děti musí žít s postiženým v té šílené domácnosti. Je otázkou, zda pokračují po natáčení v terapii, či se opět utopí ve své psychóze. ()

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Alkoholik možno chápe, že mal by prestať chlastať, ale nedokáže. Tuhý fajčiar vie, že by mal prestať húliť, ale tiež to nedokáže. A tak ani ľudia s mentálnou poruchou "hoarding disorder" sa nedokážu zbaviť svojho bordelu, aj keď si uvedomujú, že by tak mali spraviť. Rozdiel je v tom, že ľudia s mentálnou poruchou majú svoju "závislosť" v hlave. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Veľká väčšina prípadov v epizódach zobrazuje ľudí s mentálnym stavom tzv. "Hoarding disorder" (doslova Porucha hromadenia). Ide o stav duševného zdravia, počas ktorého človek cíti veľmi silnú potrebu si odložiť rôzne veci, aj keď nemusia mať prakticky žiadnu alebo len malú hodnotu. Väčšinou môže ísť o spotrebný tovar a oblečenie alebo noviny či časopisy alebo zariadenie do bytu, ktoré by inak skončilo na smetisku, často však môže ísť aj o zvieratá (jeden z najznámejších príkladov je Eleanor Abernathy, alias Crazy Cat Lady zo seriálu Simpsonovci, ktorá po každom hádže mačky a trpí touto mentálnou poruchou). Hromadenie vecí často vedie k rýchlemu neporiadku, nezriedka veci dokážu zaplniť celú izbu či byt v priebehu niekoľko málo týždňov. Pre ľudí s touto poruchou je veľmi zložité sa zbaviť svojich vecí, aj keď si môžu uvedomovať, že by to mali spraviť. Avšak pri pokuse sa zbaviť vecí pociťujú silný stres a strach, že by im veci v budúcnosti mohli chýbať, nezriedka to nedokážu zo sentimentálnych dôvodov, keď im niektoré veci môžu pripomínať lepšie roky v minulosti. Ľudia trpiaci poruchou hromadenia nezriedka zároveň trpia aj Obsedantno-kompulzívnou poruchou (OCD), depresiou alebo schizofréniou. Liečenie a terapia musí prebiehať pod dozorom skúseného odborníka v oblasti psychológie/psychiatrie, prognózy však bývajú často zlé a ľudia s touto diagnózou sa po krátkom čase obyčajne vrátia k svojej "závislosti". (AxelWers)

Reklama

Reklama