Reklama

Reklama

Batesův motel

(seriál)
Trailer 1
Drama / Mysteriózní / Horor / Thriller
USA, (2013–2017), 36 h 1 min (Minutáž: 39–47 min)

Hudba:

Chris Bacon

Hrají:

Freddie Highmore, Vera Farmiga, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nestor Carbonell, Nicola Peltz, Mike Vogel, Kenny Johnson, Keegan Connor Tracy, Ian Tracey (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(50)

Krev je hustší než voda aneb Jak to bylo před Hitchcockem. Hitchcockův klasický horor Psycho (1960), natočený podle románu Roberta Blocha, patří do pomyslného zlatého fondu světové kinematografie a od doby svého vzniku vybízí k různým pokračováním, přepracováním i bezostyšným napodobeninám. A tak máme Psycho II (1983), Psycho III (1986), Psycho IV: Začátek (TV-1990) a také remake režiséra Guse Van Santa (1998), pyšnící se tím, že sleduje mistrův originál záběr po záběru (není to do důsledku pravda).
Seriál Batesův motel „vychází z postav Blochova románu Psycho a ze způsobu, jak byly zobrazeny v Hitchcockově stejnojmenném filmu". Jeho tvůrci Carlton Cuse, Kerry Ehrin a Anthony Cipriano zvolili v poslední době oblíbený přístup tzv. prequelu, tedy rekonstrukci předcházejících osudů hlavních protagonistů. Děj ovšem přenesli do současnosti a také změnili jeho místo. Příběh se neodehrává ve smyšleném kalifornském Fairvale, nýbrž ve fiktivním oregonském pobřežním městečku White Pine Bay. Tam přijíždějí čerstvě ovdovělá Norma Batesová (Vera Farmigaová) s šestnáctiletým synem Normanem (Freddie Highmore) a zabydlují se v motelu, který Norma koupila z manželovy pojistky a kde chtějí oba začít nový život.
Norman se seznamuje se spolužačkami Bradley (Nicola Peltzová) a Emmou (Olivia Cookeová) a Norma zase poznává především místní představitele zákona, šerifa Romera (Nestor Carbonell) a jeho zástupce Zacka (Mike Vogel). Norman působí navenek normálním dojmem, ale je z něho cítit všudypřítomné napětí a jeho vztah k matce je přinejmenším zvláštní. Do děje první řady významně zasáhnou bývalý majitel motelu a také Normanův starší sourozenec Dylan (Max Thieriot), který se k nim nastěhuje. Poklidné městečko, kde se zdánlivě nic neděje, skrývá některá nepěkná tajemství, jež fungování Batesova motelu přímo ovlivní. (Česká televize)

(více)

Recenze (267)

KevSpa

všechny recenze uživatele

Pilot: Má to atmosféru, herecké výkony ústřední dvojice podle předpokladů výtečné a psychologie postav zatím vykreslená na jedničku. 80% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pilot: Velká spokojenost. Výhrou jsou oba hlavní představitelé. Vera Farmiga i Freddie Highmore jsou v rolích Normana a Normy přesní. Pokud psychologie postav neustrne na banálním "Norman byl v dětství utlačován autoritářskou a přehnaně ochranářskou matkou a proto se zbláznil", nemám o seriál obavy. ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou tohoto seriálu je, že první dvě série stojí za piču. Od toho se taky odvíjí zdejší hodnocení. Je to přirozené; já taky zavrhl všemi hrdelně opěvovaný House of Cards po šesti epizodách, frajersky mu napálil za tři a na všechny námitky typu „musíš se dívat dál, to se rozjede!" jsem pouze arogantně odpovídal „já nemusím nic, kokote!". Je mi jasný, že se v sedmý epizodě objevila nějaká robotická Godzilla sestrojená nacistickými pohlaváři nebo něco podobně epickýho, ale bohužel, mám svoje limity a jako diváka mě seriál na celý čáře propásl. A podobně tomu bude i tady. Na tohle bych se za běžných okolností ani nedíval, ale tenkrát ve dva třináct mě k tomu přinutila bejvalka, která měla v rukávu furt nějakou stupidní aktivitu, hlavně aby se mnou nemusela souložit, takže jsem s ní obě řady protrpěl. Pak mi dala z nepochopitelných důvodů vale, protože prý „není normální, abys mi u sexu strkal prsty do zadku a pak si nim čichal!" a voalá, kvalita seriálu rapidně stoupla. Třetí série byla perfektní a čtvrtá, kterou jsem dokoukal před chvílí, naprosto, ale naprosto famózní! Prožíval jsem u ní snad všechny myslitelné emoce, smál jsem se, vřískal, hekal, nedýchal, schovával pod deku, okusoval polštář, párkrát si vyhonil, byla to prostě síla. Srovnatelně intenzivní emoční výron jsem prožil naposledy u Breaking Bad a občas u svý starý v rektu, ale jinak nikde jinde. Takže já ti vřele děkuji, ty prudérní sexuálně neinvenční blbá krávo, žes mě k tomuto klenotu dovedla. Pokud to tvůrci s finální pátou řadou nezprzní, hodlám jim odpustit těch prvních dvacet zbytečných dílů a zvednu svoje hodnocení na pět, na což, buďme k sobě upřímní, celý filmový svět v čele s Fredym dychtivě čeká. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Po 6.díle bez jakéhokoliv přemýšlení zvyšuji hodnocení na plný počet! Už dlouho jsem neviděl nic tak silně intenzivního,promyšleného,empatického jako Bates Motel! 6.díl mi zaručil Vrchol Thrillerového Orgasmu ! ()

EdaS

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Pilot mě navzdory fajn obsazení dvou hlavních rolí nepřesvědčil o tom, že bychom se bez prequelu Psycha neobešli... ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Původně jsem si tady chtěl rýpnout pouze do toho, že Bates Motel přišel až moc okatě parazitovat na konci Dextera a dost mě překvapilo, že se nad tím žádný ze zdejších rozumbradů nepozastavil. To se samozřejmě potvrdilo. Společenská neobratnost, zabržděná komunikace, schizofrenie a klasický rituál s odklízením těl jsou přesně těmi taháky, které budou fanouškům Dextera chybět a rádi za tím půjdou jinam. Tvůrci si jsou moc dobře vědomi, k jak zásadnímu snímku dělají prequel, takže obsazení i technická stránka jsou na jedničku. Celé to bohužel není vůbec konzistentní. Jednotlivé pasáže samy o sobě fungují (odkazy na Psycho, Norman aka Dexter, perverzní vztah matky se synem, teen love story), chtělo by to jen lepší návaznost. Co mě při první sérii úplně uzemnilo je to, že tvůrci chtějí parazitovat i na konci Breaking Bad (místo pika se ve velkém jede tráva), ale toho si zřejmě taky nikdo nevšiml. Postava Dylana (Jesse bez potřeby fetovat) však nepůsobí zbytečně a jeho první krůčky ve světě drog jako samostatný celek také fungují. Když se k tomu všemu připočte ještě obchod s bílým masem, je asi všem jasné, že se z toho stává velký guláš a během deseti epizod se tolik zajíců prostě pochytat nedá. Cílení na mladé publikum je z toho cítit na sto honů. Zkušenější divák pozná obrovský potenciál, ale ne každý bude mít nervy na dějovou rozháranost. Taky si myslím, že by to bez těch drog a šlapek klapalo. Bláznivé Normě sice moc fandit nejde, ale závěrečná pravda o její minulosti ji neskutečně zlidštila a více prostoru si zaslouží. Mezi Normanem a děvčaty to slušně jiskří, takže není potřeba vymýšlet další odbočky. Druhá série není vysloveně lepší, ale je rozhodně bláznivější. Sebešílenější twist či cliff na konci epizody je v té následující vyřešen během dvou minut, což už jednou tvůrci předvedli i v první sérii. Především stahování postav, s kterými by se těžko pracovalo (Bradley, bratr Normy), ze scény je zde dovedeno do dokonalosti. Poslední dvě série odkloní mnoho vedlejších linek a hlavní slovo má pouze Norman, což se ukáže jako problém. Těžko se mu fandí a navíc nepřináší nic nového. Jen se to ve finále tváří, že žádné Psycho nebylo. První liga je trochu jinde, ale jako teen kult to ujde. S1 - S2: 70% S3: 75% S4 - S5: 65% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snad žádný jiný seriál v sobě nesoustředil všechny silné a slabé stránky americké produkce jako právě Bates Motel. Z každého záběru je cítit vysoká profesionalita a snaha udělat trhák, výběr herců je pečlivý a zdařilý, námět atraktivní, navíc představuje díky popularitě Hitchcockova Psycha sázku na jistotu. Přesto to ve výsledku nepříjemně drhne. Nedaleko domova máme rybník, který majitel využívá ke komerčnímu rybolovu. Zákazníkům všechno naservíruje až pod nos a v hustě zarybněném rybníku si každý bez námahy svou rybu nakonec najde. Bates Motel funguje podobně. V touze po komerčním úspěchu se seriál široce rozkročil, rozvíjí hned tři linie, které by si zasloužily vlastní šou. Jedna z nich se věnuje mladému Normanovi a jeho rozvíjející se duševní chorobě, druhá se soustřeďuje na život místních teenagerů a třetí, pro mě nejatraktivnější, sleduje soupeření dvou místních gangů o nadvládu nad pěstováním konopí, což je odvětví, které drží místní ekonomiku nad vodou. Mezi tím vším kličkuje Normanova rodina. Zmíněné linie se proplétají někdy zdařile, mnohem častěji se ale vzájemně tlučou. Po herecké stránce výborná Vera Farmiga neodolala pokušení a coby koproducentka seriálu kormidlovala svou postavu od nesympatické dominantní a manipulativní mrchy směrem k nešťastné obětavé milující matce a jaksi pominula, že první poloha je divácky vděčnější. Seriál sice umí přijít se spoustou atraktivních postav a motivů, neumí s nimi ale pracovat. V 1. sérii se sice objevují vymazlené scény - epizoda Muž z čísla 9 je hitchcockovější než cokoli z mistrovy dílny, s přibývajícím počtem epizod je ale čím dál zřejmější scénáristická bezradnost. V provinčním americkém městečku je počet vražd větší než ve zkrachovalém Detroitu. Dílko je podivně rozhozené do časoprostoru, mísí se tam anachronicky móda i předměty různých časových období a obstarožní Bates Motel z Hitchcockova filmu vypadá v éře digitálních technologií a rozjuchaných amerických teeenagerů současnosti tak nějak nepatřičně. První sérii jsem slupl jako malinu, druhá se mi začala zajídat a poslední tři části jsem dokoukal se skřípěním zubů. Ke sledování třetí série jsem se vůbec neodhodlal. S odstupem konstatuji, že Bates Motel na odkazu Hitchcocka spíš paratizuje, než aby ho rozvíjel. Celkový dojem za obě série: 55 %. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Psycho, honosiaci sa priezvyskom Bates, je značka , ktorá si zasekne do " rámečku" kdekoho ". Tentokrát potešil výborný cast, funkčná atmosféra skvelé spracovanie a hlavne to splnilo svoj účel - potešil Ma..Som u 3ky a sklamanie buď uniklo, alebo nebolo.Usmievavý a niekedy vykrútený Norman je legendou a takúto poctu si iste zaslúži. O původnem "PSYHOvi " sa nemienim baviť s nikým. Nie som fanyna, ani odporca. ale toto je každopádne dobre odvedená robota v ktorej cítiť to podanie adolescentom a to Alfredov odkaz na psychokuráž Neviem , ako sa to robí " s palcem nahorů a dolů - jednohubka , odporúčam/ neodporúčam / jěště 3 projekce / edit next jenom sa neviem porúčať ...Mne to sadlo ,ako...proste silne. Ešte 2 epiizódy a vyskočím na 5 aj keby to malo končiť telenovelou v ktorej bude Norman nenormálna Hnilancinta alebo už neviem ktorá Godzilla. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne zbytečný prequel, který má naštěstí co nabídnout. Zprvu zajímavá kriminální zápletka, záhadné postavy a pocit skrývaných tajemstvích na každém kroku. Tvůrce Ztracených, Carlton Cuse, opět dokazuje, že budování napětí a tajemno má prostě v malíku. Nejvíce se ovšem povedla práce s postavami a důraz na jejich psychiku. Vývoj postav je uvěřitelný a v případě Normana je to jeden z hlavních důvodů, proč dát seriálu šanci. Svůj podíl na tom samozřejmě má také výtečné obsazení. Freddie Highmore se definitivně zbavuje nálepky roztomilého dětského herce a famózní Vera Farmiga si hlasitě říká o řadu prestižních cen. Je tak škoda, že tvůrci se v závěru vykašlou na své hlavní trumfy, Norman se přesune na druhou kolej a hlavní prim tak hraje již poměrně nezajímavá kriminální zápletka jedoucí po očekávaných kolejí, což má bohužel vliv i na budované napětí a budovanou atmosféru. Jedná se tak určitě o výborný seriál, který ovšem v závěru značně promrhal svůj potenciál. 70% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem, jak čas běží, tu funguje jakési temné ladění, a cosi tajemného je stále ve vzduchu, což zatím k pozornosti stačí. Takže bych to rád viděl až do konce. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Prequel k Psychu a hneď prvá časť je výborná. Atmosféra dobrá, réžia tiež, herci zatiaľ sympatický a herecky to rovnako vyzerá byť zvládnuté. Podľa očakávania exceluje Vera Farmiga. Najväčšia haluz na tom je, že sa to odohráva v súčasnosti... Totiž vhĺbite sa do seriálu kde oblečenie, účesy, interiéry a exteriéry zodpovedajú dobe v akej by sa to asi približne malo odohrávať, no zrazu zastane kočka na najnovšom bavoráku, chalan vytiahne dotykový mobil ... proste no je to zaujímavá kombinácia. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem jen udiveně kroutil očima zejména nad chováním několika postav, ale je to čím dál tím lepší a vypadá to, že i promyšlenější. Tvůrčí experimentování se zasazením do moderní doby - obklopené předměty, ošacením a nábytkem z 60.tých let - pak také nevypadá vůbec špatně. A navíc jsem se po krátké době znovu zamiloval (tentokrát v televizi, ne ve filmu), a to rovnou dvakrát. Nikolka zatím vede. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Myslím, že už dlouho nebyl seriálový casting tak vydařený jako v Bates motel. Ani excelentní ústřední dvojice bohužel nedokáže zakrýt plochost scénáře a jeho poněkud umělé vytváření zápletek (pro zápletky). Scénář si většinu času prostě vystačí s tím, že Norman byl od dětství schizofrenik permanentně se držící za sukni své matky Normy, která je nám prezentována jako psychicky nestabilní hysterka chovající se ke svému synovi velmi autoritářky. Tedy nic, co bychom nevěděli, už od původního Psycha. Většina vedlejších postav připomíná chodící seriálová klišé, ať už se jedná o ploché postavy středoškoláků (kráska, frajírek, loser atp.), ryze kladné postavy (postava Miss Watson jako by sem spadla ze seriálu Sedmé nebe) nebo ty záporné (důmyslnější záporáky mají i současné filmy se Seagalem). Seriál je po stránce filmového stylu až překvapivě nevýrazný (záběr/protizáběr, neviditelná střihová skladba, převážně statická kamera ad.), navíc barevně laděný do hnědé, šedé a modré. Což velmi kontrastuje se současným trendem experimentovat s filmovým stylem i formou v žánrových seriálech jako to předvedl například Hannibal (startoval ve stejné době jako BM) nebo American Horror Story. Zdařilé kombinování retro prvků s moderními funguje, na druhé straně snaha zavděčit se současnému teen publiku občas bije do očí. Dvě vedlejší linie vystavěné okolo nelegálního obchodu s asijskými otrokyněmi a narkomafií (plantáže marihuany??), chtějí marně demonstrovat prohnilost malého zapadákova. Spíše než Twin Peaks ovšem svou krotkostí připomínají odvážnější díl To je vražda napsala. Bates motel má neuvěřitelný potenciál, bohužel mu zatím chybí větší tah na bránu. A odkazy na Hitchcockův majstrštyk, hlášky mámy Batesové a stylizace Normana do Dextra samy o sobě nestačí. Hodnocení první série. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Jaro 2013 přineslo dva seriály představující prequely slavných "ne-tak-úplně-hororů" let minulých a narozdíl od Hannibala, který mě nijak zvlášť nedostal, mě Bates Motel velmi příjemně překvapil. První série (85%): Rozhodně zaujala a to i přesto, že nejsem bůhvíjaký fanoušek původního Psycha. Bavil jsem se více než dobře, a to nejen díky poměrně poutavé příběhové linii, ale také díky dobře zvoleným hercům, kterým šéfuje výtečná matka Vera Farmiga. Seriál byl podle mě na vrcholu po 6. díle, potom přišly o něco slabší epizody, ale pořád to vidím na (slabších) pět hvězdiček. Snad se druhá série ponese v rytmu té první... Druhá série (80%): Těžko porovnávat po roce, když si člověk už jen stěží pamatuje sérii první, nicméně bych řekl, že kvalita určitě nijak zvlášť nepoklesla. Stále se jedná o poutavý seriál s výbornými momenty a skvěle hrající ústřední psycho-dvojicí. Co mě trochu vadí je ten děj okolo, který působí trochu jak pěst na oko. Chápu, že se všechno nemůže točit jen kolem Normy a Normana, ale proboha, vždyť tam je už víc mrtvol než jich měl na svědomí Arnold v Komandu. Tohle vážně není poklidné, nudné městečko, kde se nic neděje (viz Psycho 1960). Samozřejmě je fajn že se něco děje, ale působí to mnohdy až přehnaně. Asi bych vymyslel nějakou lepší "vatu". Nicméně to není nějaký závažný problém, kvůli kterému bych měl seriál zatracovat. Bavím se víc než dobře a jsem zvědavý jak to bude dál... Třetí (85%) & čtvrtá (80%) série: Seriál si stále udržuje velmi dobrou kvalitu, řekl bych, že je to stále na podobné úrovni jako předchozí série. Dějově poměrně zajímavé a některé momenty jsou přímo skvělé po atmosférické stránce. Seriál zřejmě těží z toho, že je vždy jen deset epizod. Z toho by si mohly vzít příklad ostatní dvaceti a více epizodové seriály. Kvalita přebíjí kvantitu! Pátá závěrečná série (80%): Skončit v pravý moment - to se ne všem seriálům povedlo. Bates Motel toto zvládl relativně dobře. Závěr je ucházející, nese se v rytmu předchozích sérií. Kvalita nijak neklesla, bohužel se neodehrálo ani nic, co by stálo za větší aplaus. Pár momentů stojí opravdu za to, úplný závěr je potom uspokojivý. ()

chezush 

všechny recenze uživatele

Já vím, je to trochu něco jiného a je to stylizované do dnešní doby, ale mně se ten pilot zahalený do moderního kabátu překvapivě líbil. Jsem zvědavá, jakou kvalitu si seriál udrží, ne že bych očekávala nějaký zázrak, ale jestliže se to bude dále nést v duchu pilota, tak budu spokojená. Každopádně už teď se těším na další díl a to už o něčem svědčí. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Filmom som nejak neprišiel na chuť, ale naozaj ma tento seriál dostal. Obsadenie seriálu "Bates Motel" vzbudzovalo dobré pocity. Vera Farmiga už dokázala, že je dobrá herečka a predovšetkým pekelne sexi, Freedie Highmore zase má ten správny kukuč na postavu Normana Batesa. Príbeh je prenesený do súčasnosti, ale čo zostáva rovnaké, to je ten úžasne gotický dom, v ktorom rodina Batesových býva. "Bates Motel" je seriál, ktorý ma úplne odrovnal. Rozhodne je to skvelý seriál a ja som rád, že nie je klišéovitý. Je tu pomerne veľké množstvo postáv, ktoré do deja zasahujú a každý je vlastne podozrivý zo všetkého možného. Asi mi trochu nesedelo prevedenie do modernej doby, ale to skôr vzhľadom k predlohe. Hereckým výkonom možno ťažko niečo vytknúť. Seriál ma dokázal pohltiť. A ten záver okolo Normy. Wow. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

3/10 Tak po prvé, už nie je rok 1994. Televízna tvorba sa posunula ďalej. Najmä v porovnaní s American Horror Story je ten rozdiel až do očí bijúci. Bates Motel som dal večné zbohom po šiestej epizóde, ktorú som znudene preklikal. Totižto za prvých šesť dielov je v seriále menej príbehu ako v ľubovoľnej časti AHS. Aj to, čo tam je, je smršť nudného donekonečna naťahovaného klišé, mizerných dialógov a množstva účelovosti. A tu sa dostávame k druhému bodu. Tento seriál by sa mohol volať akokoľvek, nemá totiž nič spoločné s Normanom Batesom ani Psychom. Čo je škoda, lebo Freddie Highmore je vynikajúci, no väčší priestor ako psychologický pôdorys hlavného hrdinu tu majú "dejové" sublínie o mafii a ich tajnom marihuanovom políčku, či prostitúcii. A aj keď sa občas dostaneme k Normanovi, ostávajú nám oči pre plač. Napríklad Norman Bates tu má sex a bijú sa o neho dve dievčatá zo školy! Nuž k tomu už nič viac asi netreba dodávať... ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi promyšlenost jednotlivých střípků, které formují postavu Normana přesně tam, odkud ji známe z Psycha. V tom jsou tvůrci detailnější než Norman při úklidu po vraždě (on totiž zapomíná spláchnout). Stejně tak je výborný casting, Higmore vypadá tak akorát na to, abyste věřili, že z něj vyrost mladý Perkins a Farmiga je tak přesvědčivá, že se v jějí postavě ztrácíte stejně často jako v jejím hlubokém... kukuči. Ač mi přijde, že některé díly spadají velkou část stopáže do průměru a první tři díly mě nebavily vůbec, beztak musím uznat, že mě dění na obrazovce zajímá a skvělé závěry (jedny z nejlepších zvratů a nedořečeností, jaké jsem v poslední době u seriálu potkala) jen dopomáhají k neoblomné touze pustit si další epizodu. Takže jsi mě, Normo, přemluvila, zůstanu u tebe ještě nějakej čas bydlet, ikdyž mi už táhne na třicet, a nastoupím druhou sérii. S01 - 70% Druhá série mi celkově připadala nemastná neslaná, o třídu slabší, než ta první, zdaleka ne tak napínavá - za 50% ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Seriál, ke kterému jsem si musel hledat asi dva první díly cestu. Předností Bates Motelu je nepochybně herecký ansámbl, který je velmi přesvědčivě a zábavně režírován. Norma Bates (v parádním provedení Verou Farmigou) je úchvatná - přesně ten typ filmové postavy, kterou milujete i nenávidíte zároveň. Velmi znepokojivý je fakt, že již od samého začátku víte, že nic nemůže skončit dobře. Proto je jakékoliv fandění hlavním postavám velmi stíženo, což dělá z Bates Motelu až trochu masochistickou seriálovou lahůdku. Rád bych se, jak mám ve zvyku, věnoval i hudbě, ale vlastně si vůbec nevybavuju, jakou hraje v celém seriálu roli. Což může být obrovská lichotka nebo taky jasný průšvih. ()

Související novinky

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Reklama

Reklama