Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zare sa podarí uniknúť z pazúrov ruskej mafie, ktorá obchoduje s mladými dievčatami kvôli prostitúcii. Útočisko a skrýšu jej poskytne stará žena, avšak jej prítomnosť pripomína starene hrozné spomienky, na ktoré sa snažila zabudnúť. I napriek rozdielnemu veku obe zdieľajú spoločnú strašnú minulosť. (sochoking)

Recenze (85)

verbal 

všechny recenze uživatele

Estonská, dobrovolná antistalinistka, kterou ojel pluk rusáků a estonská, nedobrovolná šlapka, kterou ojel pluk sexy pokerovaných, vepřových hlav a slizkých otyloňů za zenitem, rekapitulují, která z nich má sjetější dezén a dostala víckrát přes držku. Docela sugestivní a romantické. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle finsko-estonský film je vlastně Finsko osobně v estonském kabátě. Finští herci v estonském prostředí. No a klobouk dolů za takovou spolupráci. Kluci severští tu parádně zkombinovali příběh z druhé světové války s příběhem z dnešní někdy dost kruté reality. Na film se nekouká hezky, je dost depresivní a dokáže dost slušně rozhodit sandál. Možná ale jenom díky tomu dokáže tenhle film tak výrazně zaujmout. Atmosféra je skvělá, prostředí je naprosto parádní a jediná chyba je asi jenom ve vyprávění těch dvou příběhů. Občas mi to přišlo zbytečně složitý, ale to takový příběhy občas bývají. Jinak super film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,LIDÉ UTÍKAJÍ TAK DLOUHO, DOKUD MŮŽOU. A KDYŽ UŽ VÍC NEMŮŽOU, POKOUŠÍ SE UKRÝT. ALE NE VŠICHNI SI DOKÁŽÍ RYCHLE NAJÍT DOBROU SKRÝŠ“...... /// Válka, nástup sovětský moci, deportace, kolektivizace, kolaborace, obchod s bílým masem, bolestivý vzpomínky vs. bolestivá současnost. Film plnej zvěrstev, ve kterým emoce vyvolávaj nejen činy druhých. Často mám takovej ten pocit v oblasti kolem žaludku… Příběh dvou žen, jejichž zkušenosti dělí padesát let, ale stejně se v mnohým podobají. Lidstvo si totiž svoje temný stránky sebou ponese na věky. Parádní dramatický drama, který dalšími a dalšími podrobnostmi vtahuje hlouběji do děje, a vy neřešíte, že nejste Estonec, ale jenom člověk a jen čekáte, jestli přijde spravedlivej trest. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou divadelní hru (r.2007) ani knihu, kterou v roce 2009 napsala Sofi Oksanen neznám. 2.) Mám rád filmy plný sexu. 3.) Chtěl bych si připomenout časy, kdy jsme s těma Estoncema zacházeli tak nějak po bolševicku. 4.) Thx za titule ,,Arcticanfan“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

UTRPENÍ! Film je rozdělěný na dvě dějové linie vzájemně prolínající z toho jedna je absolutně nezáživná a nudná a v té druhé jsem se aspoň našel, jelikož se zde objevilo pár exploitačních prvků jako je Znásilnění.. Bohužél nudné momenty převálcovaly ty kvalitní a vychází mi to na čistý průměr.. 55% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Antti Jokinen je moje velké dubnové překvapení z Finska. Jeho snad druhý film a tak intenzivní zážitek, který se mnou docela solidně zacloumal. Mimo jiné na mě silně zapůsobila skvělá a neznámá Laura Birn, která hrála mladou Aliide, zmítanou neopětovanou láskou, ale kde v konečné fázi přichází smíření nejen se sebou, ale i s minulostí. Hodně, hodně silné drama, nehnula jsem se ani na minutu od obrazovky a je jen škoda, že v těch nejsilnějších momentech se až moc tlačilo na pilu, jinak je to ale stejně silná čtyřka a já Puhdistus určitě doporučuju .- Po čtrnácti dnech jsem se rozhodla, že zvednu hodnocení, protože to jsou přesně ty ojedinělé filmy, které dlouho utkví v paměti a takových je opravdu málo. 90% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jo, tak tomuhle já říkám kvalitní evropská filmařina. Neřekl bych sice, že dokonalá, z mého pohledu má několik nedostatků (nesedící rodinné vztahy, ne tak poutavá dějová linie se Zarou, resp. současností), ale ve chvílích, kdy se děj věnuje příběhu mladší verze Aliide v podání výborné Laury Birn, divák sedí jako zařezaný, je maximálně napnutý a zcela fandí hlavní hrdince. Řemeslnou stránku lze snad jen chválit, potřeba je také ocenit míru užité syrovosti, ať už té ukázané, nebo divákem domyšlené. Silné 4*, spokojenost. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Projekcia ponurých a temných filmov severskej produkcie je priam ako stvorená v čase sychravých zimných večerov. Pripravte sa však, tento film ide oveľa hlbšie, až do špiku kostí. Je teda ešte viac ponurejší a temnejší, než by ste čakali. Životný príbeh dvoch zblúdilých duší, s ktorými sa osud zahral a mučil ich až príliš nespravodlivo a kruto. Miestami máte priam nutkanie kričať spolu s hlavnými postavami. Réžia veľmi vyvážená, prelínanie viacerých časových pásiem je zvládnuté učebnicovo a ukázalo ako kľúčové pri rozprávaní tohto bezútešného príbehu. Veľmi odporúčam tento film každému, kto ocení kvalitné herecké výkony (Laura Birn v úlohe, za ktorú by v prípade americkej produkcie mala na konte niekoľko ocenení) a znepokojujúce fakty nevyslovenej a zamlčovanej histórie. 85%. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film, který mimo jiné ukazuje, že svině i oběti jsou vždycky na všech stranách.. Mrazivá syrová záležitost, jakou jsem od seveřanů očekávala. Co jsem ale nečekala byly emoce, kterými Puhdistus přetéká. Dívka obětí obchodu s bílým masem versus žena, která zažila stalinský teror - téma mluví za sebe. Mimo mi však připadá komentář o tom, že "hlavní hrdince musíme fandit", protože to v podstatě byla jen žena posedlá manželem své sestry. A od toho se všechno dění - jakkoli hrdinsky mohlo vypadat - odvíjelo. Nešlo o nic než touhu po zakázaném ovoci, nezdravou obsesi a skrytý hněv deroucí se na povrch. Příliš obdivuhodného na tom nevidím, respektive ne na skrytém úmyslu za tím vším a konečném důsledku. Naopak, nesympatie k hlavní představitelce jsou v podstatě mým jediným problémem s filmem. Také se příběh mohl více věnovat Zaře, když už měl dvě hodiny. Puhdistus je i tak nezapomenutelným silným zážitkem, který jen tak nevymažu.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dva odlišné príbehy, dvoch odlišných ľudí, v dvoch odlišných dobách, v dvoch odlišných politických systémoch. Snímok vyobrazuje príbeh dvoch mladých žien milujúcich jedného muža v časoch okupácie Estónska Ruskou armádou Boľševikov, vzájomne sa prelínajúci s osudom mladej prostitútky. Čo majú tieto tri ženy spoločné? Zhrnul by som to tak, že sa jedná o veľmi ťažký, emocionálny snímok nevhodný pred spaním. Nech je to už akokoľvek, v oboch systémoch žije obyčajný človek v strachu z rôznej hávede. Či už ide o politikov, alebo pasákov - veľký rozdiel medzi nimi nie je. Obe skupiny totiž kašlú na naše potreby a hľadia si len svojho osobného biznisu. Stratový po všetkých stránkach nakoniec ostane predsa len ľud, ktorí robí jednu a tú istú chybu dookola - slepo dôveruje, nakoľko napriek zlým skúsenostiam, neustále verí v lepší zajtrajšok. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem se odreagovat,váhali jsme mezi tímto a novým Shahrukhem Khanem... To tedy byla volba. Až z ní mrazí. Film byl skvělý, jen snad jsem ho nesledovala v tu pravou chvíli. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak toto není žádná komerční idyla a slabším náturám může vadit, nemusí to být pro ně akceptovatelné, jelikož je vyprávěn brutálními prostředky. Poloha vyprávění je zpočátku nepředvídatelná, přestože ke konci filmu jsem vycítil, co se zřejmě odehraje. Autorům filmu se podařilo v nezvyklém příběhu ukázat, jak to v onom strašném čase mohlo vypadat, vskutku dusná atmosféra s mrazením v zádech. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Žít v určitých dobách na určitých místech nebyla zrovna výhra. Film, kterej vám náladu rozhodně nezvedne, protože je v každé své části totálně tragickej. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

História žien dlhé roky lámaných a ovládaných pomocou strachu a násilia v mrazivom severskom podaní takpovediac naporcovaná, zhrnutá dohromady a podstrčená nepríliš rozmaznávanému európskemu divákovi, odchovanému na súčasnej "špinavej" produkcii starého kontinentu tvorenej nepríjemnými snímkami ako Uno či Neznáma (ktorá je tematicky príbuznejšia rozpitvávanému subjektu) - teda mne. Výsledok sa môže pochváliť absenciou aspektu prvoplánovosti, v súčasnej kinematografii takmer neprehliadnuteľného, umným surovým podaním príbehu, ktorý sa nesnaží šokovať, ale ukázať fakty v jasnom svetle. Príbeh babky a vnučky, oboch týraných a zneužívaných v dvoch rozličných storočiach a historických obdobiach, ktoré sa postavia svojmu osudu a minulosti, aby sa s nimi konečne vyrovnali, postavili sa na vlastné nohy a získali slobodu. 120 minút depresie, násilia, sugestívnosti a žalúdočných vredov, skvele zrežírovaných a umne zahraných (fínska Uma Thurman je TOP). Možno len miestami pridať na tempe, odstrániť trochu výplňovej vaty a voilá. A aby som bol objektívny, jeden prvoplánový prvok zostáva - krásne melancholická, náladová hudba. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu mimořádný počin. O Estonských trablech s fašisty a komunisty nevíme téměř nic. Nahlédnout do nich, znamená zastydět se za naše foukání si bolístek. Výtečně napsaný scénář skvěle zrežírovaný časově plasticky na životech několika generací žen zobrazuje bídu, krutost a cynismus diktatur dvacátého století. Pro nás neznámí herci jsou zcela na výši, prostě opravdu zážitek. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Emocionálne ladený príbeh dvoch žien, ktorý nikoho nenechá chladným. Život sa s nimi nemaznal a obe si prešli neľudským týraním a ľudskou krutosťou. Cesta za vykúpením a očistou nebýva ľahká a nie je súdená každému.... Obsahovo naozaj silné, desivé a bezútešné, atmosféra typická severská - ponurá a chladná. To všetko sú atribúty, ktoré mám na drámach najradšej, preto u mňa veľká spokojnosť. 85/100 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Síla. Od začátku působivé, dobře propojené, naturalistické. Škoda jen, že za půlkou už mi drama přišlo lehce natahované, pozvolna se vytrácela poutavost, protože pointa byla jasná. # [viděno: monitor, sluchátka, no sub] # příběh 8 | hudba 6 | humor 0 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 5 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dvě neskutečně ošklivé slečny, které činil ošklivým zejména naprosto žalostný výběr účesu, místo aby se radovaly, že se na celém širém světě našel někdo, kdo projevil zájem o jejich rozkrok, tak se cítily ublíženě a měly pocit, že s nimi život obrazně i doslovně vyjebal. Rozhodně zajímavý příběh, který mě seznámil s historií zemí třetího světa. K vidění bylo několik opravdu intenzivních scén, které by nenechaly chladnou ani mrtvolu. Bohužel se mi vůbec nelíbila forma, kterou mi byl příběh servírován a do oka mi nepadl ani nikdo z hereček a herců. Strašně se v ději skákalo, nevím zda chtěli tvůrci divákům umožnit srovnávání dvou různých nehezkých období obou žen ve dvou zcela odlišných dobách a nebo měli za lubem něco jiného. Obdivovatelé finsko-estonské kinematografie si ovšem zajisté přijdou na své. Já hodnotím svůj divácký zážitek pouze lehce nadprůměrně. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017, která se protáhla do roku 2018 a současně estonského filmového týdnu. Film mi vybrala uživatelka eLeR. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Připadím si teď tak trošku podivně. Vysoké hodnocení, převážně pozitivní komentáře, kam se podívám a já sám samotinký se svou ušmudlanou dvojkou. Mohl bych dát za tři, napsat něco v tom smyslu, dobrý, mohlo to být lepší a tím to celé ukončit, ale tohle rozhodně nemám v úmyslu. Filmy hodnotím zásadně podle pocitů, jaké ve mně vyvolaly a Očista nebude vyjímkou. Kybych měl nějak smysluplně popsat, co mi všechno vadilo, bylo by toho asi víc. Když pominu na první poslech nesympatickou estonštinu, daleko zásadnější problém spatřuji ve zpracování a poté hlavně v konci. Téma filmu je určitě silné, smutné, jeho provedení mě však rozhodně neuspokojilo. Moc se mi nelíbili herci, ani rozložení na dvě dějové línie (hlavně ta ze součastnosti), ale co mně úplně zarazilo, to byl již výše zmiňovaný konec, který mi vzal veškeré iluze o nějakém lepším hodnocení. Připadal jsem si spíše, jako v nějakém akčním, tuctovém seriálu a ne ve snímku, který je takto vysoce hodnocen. Je mi to fakt líto, ale nemůžu jinak. Za dva. ()

Související novinky

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

17.09.2013

Nějak se mu ten comeback nedaří. Jeho režijní debut Man of Tai Chi moc slávy ani peněz nepobral a obludně předražená samurajská fantasy 47 Ronin (rozpočet údajně přesáhl 200 milionů dolarů) vypadá na… (více)

Reklama

Reklama