Reklama

Reklama

ksichtbook/the film

(amatérský film)
Krátkometrážní / Drama / Komedie
Česko, 2012, 18 min

Režie:

Jan Haluza

Obsahy(1)

Jste online? Uživatelé Ondřej a David se chystají na setkání se zakladatelem sociální sítě Facebook Markem Zuckerbergem. Nechtějí si ho přidat do přátel, touží ho pouze odstranit. Tragikomická jednoaktovka o Facebooku, tvrdé devastaci mezilidských vztahů a vzájemné komunikace v řadách klonů současné internetové generace. Filmová adaptace divadelní hry "ksichtbook/čekání na Zuckerberga" od souboru DUO podprůměrných. DUO stejnojmennou inscenaci poprvé představilo 28.12. 2010 v klubu Modrý trpaslík v České Třebové. Filmová verze vznikla v roce 2012 v Olomouci, režii si vzal na starosti mladý filmař Jan Haluza. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Radko 

všechny recenze uživatele

Trefná reflexia v podobe sfilmovaného divadla. A to zase až tak nemusím. Keď divadlo, tak naživo. Preto je výsledným hodnotením len mierny nadpriemer. Poznámka: užívateľka Aelita v komentári napísala: "A jak lze nazvat lidi, kteří kritizují to, co sami používají (konkrétně facebook)? Řekla bych, že pokrytci." Nejde o to, či niekto facebook používa alebo nie, ale o to, ako a na čo ho používa. Film trefne postihuje celú tú debilizáciu myslenia. No nemyslím, že sa týka každého z jeho užívateľov. ()

Aelita odpad!

všechny recenze uživatele

Proč dnes lidé trpí utkvělou představou, že mermomocí musí něco tvořit a obšťastňovat tím jiné lidi a že každý výtvor je umění? Proč natočená amatérská divadelní hra nezůstala domácím videem pro hrstku přátel? A jak lze nazvat lidi, kteří kritizují to, co sami používají (konkrétně facebook)? Řekla bych, že pokrytci. Ale jinak je tu samozřejmě svoboda sebevyjadřování a pluralita názorů, až se v tom topíme. ___ "Sociální sítě nejsou geekovskou komunitou zrovna milovány, ale jak praví klasik – to, že Facebook nemáme rádi nebo jím opovrhujeme, je asi tak jediné, co s ním můžeme dělat." (http://www.lupa.cz/clanky/jiri-hlavenka-facebookem-k-nazorove-singularite-aneb-digitalni-propast-se-rozevira/ – informace k přemýšlení, nikoliv k slepému souhlasu). ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tohle by možná fungovalo jako divadelní představení, ale jako jeho záznam (předpokládám, že to je záznam) už vůbec ne. Leda tak staticky natočený s pohledem na jeviště, kde by se stejně pracovalo s těmi světly. V tomhle pseudoumělecky natočeném podání mě to až na 2-3 záběry spíš hrozně iritovalo a otravovalo. Navíc je to i divně napsané - chvíli by ústřední dvojice odhodlaně zabila Zuckerberga, v té druhé jen tupě odráží ty lidi z Facebooku, kteří mimo něj neumí jinak komunikovat (v dnešní době už stejně Facebook umírá, ale to do hodnocení nijak zahrnovat nebudu), takže jsem měl pocit, že sleduju jakési rozdvojené osobnosti než skutečné postavy. Ta rozklepaná kamera, snažící si hrát bůhví na co, mi ten film ale tak zkazila, že mi je částečně nějaké poselství ukradené a víc jak lepší 1* tomu dát nemůžu. Chápu ten film, ale přijde mi otravný. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím to jako divadelní představení, ale jako film, který je podle mého dost zbytečný. Vzhledem k tématu se to naprosto míjí zvoleným konceptem, protože snažit se reflektovat Facebook skrze beckettovské absurdní drama je jako pokoušet se zachytit esenci počítačových her napsáním klasického románu. Pokud bych měl dát pozitivní příklad, srbský Klip je jeden z nejlepších filmů o generaci žijící na sociálních sítích a naznačuje jeden ze směrů, jakými se lze ubírat. Tohle je dost tezovitý a rádobyumělecký omyl. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Film získal první cenu v kategorii experiment na festivalu Ostrava Picture. (LukeSkyw)

Reklama

Reklama