Reklama

Reklama

Skuteční lidé

(seriál)
  • Švédsko Äkta människor (více)
Švédsko, (2012–2014), 19 h 20 min (Minutáž: 58 min)

Tvůrci:

Lars Lundström

Hrají:

Lisette Pagler, Pia Halvorsen, Johan Paulsen, Natalie Minnevik, Kåre Hedebrant, Leif Andrée, Josephine Alhanko, Marie Robertson, Fredrik Silbersky (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Představte si společnost, ve které jsou běžnou součástí domácnosti androidi. Tedy vlastně huboti (hubot - human robot). Huboti jsou předmětem masové výroby i spotřeby a svého hubota si můžete koupit podobně jednoduše jako třeba rohlík či krabici mléka. Huboti vypadají téměř k nerozeznání od lidí a dle svého naprogramování zvládají spoustu činností lépe než lidé. Někteří je považují za pouhé nástroje či sexuální hračky. Jiní je mají za společníky, přátele či milence. A najdou se samozřejmě i tací, kteří věří, že huboti jsou cestou do pekel.
Zároveň v takové společnosti nutně vyvstávají zcela nové otázky a dilemata:
Kdo je zodpovědný za čin hubota? Mají huboti nějaká práva? A kde přesně se vlastně nachází rozdíl mezi rozumnou myslící bytostí a strojem? (EnzoMatrix)

(více)

Recenze (25)

umbjaz 

všechny recenze uživatele

mno. tenhle seriál má opravdu všechno. sexy Jihokorejku, robosexuáli, porušování Asimovových zákonů, robo-pornoherce a Ramba v jedné osobě, sexy švédku, zápletku, provázání, lesbickou katolickou farářku, kyborga, filosofické otázky, kroužek mladých komunistů a dokonce i krev. jedno mi ale chybí... a to zakončení. vzhledem k tomu, že se seriál natáčel od roku 2012, nemyslím si, že by švďáci natočili ještě další řady. uvidíme, jak moc se to chytne v Anglickém prostředí, kde od letoška točí kopii tohohle skvostu severské kinematografie. ()

anaad 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tento seriál mne okouzlil. Svět ve kterém je pořízení hubota jen otázkou peněz, je vlastně alternativním světem k naší technické současnost či možná už spíše minulosti, ale byla by škoda se tímto nechat odradit, protože si snad i víc uvědomíme, že zde lidé řeší naprosto stejné problémy, předsudky a morální dilemata jako my, jen se tady týkají robotů. Huboti nemají (zatím) city, avšak v lidech mnohdy vzbuzují výrazné emoce. Navíc si kromě hospodyně, chůvy, geriatrické sestry či domácího fitnes trenéra můžete koupit i někoho kdo uspokojí vaše citové potřeby, což obecně není zatím moc dobře přijímáno, ale je to další krůček k potřebě vnímat robota jako "člověka". Ostatně tomuto stírání hranic napomáhá i ne úplně vyhraněný casting, tatínek či policistka by při vhodném makeupu mohli hrát i robota a maskování herců na huboty je velice vydařené. Seriál sice nepřináší nějaký vysloveně nový motiv, má však úžastnou atmosféru a skvěle pracuje s motivem života obyčejných lidí. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Hodně silné námětem, který není vystavěn na soustavě vykradených sci-fi příběhů, ale opravdu se snaží vytvářet osobitý vesmír. Konflikt mezi huboty a lidmi, postupný vývoj motivací a vykreslení kontrastů mezi jednotlivými postavami fungují bezchybně. V první řadě za to mohou skvěle napsané charaktery a samozřejmě i bezvadné obsazení. Seriálu se daří pěkně po skandinávsku brnkat na tu správně citlivou notu a navozená témata působí provokativně i mimo fikční svět. Problém ale je příběh jako celek, který se postupně příliš rozpadá a přestává fungovat. Nenapomáhá ani mírně přepálená stopáž jednotlivých dílů, které se pravda nesoustředí na tempo vyprávění, ale spíše na sociální interakce. ()

RoSzomak 

všechny recenze uživatele

Tento u nás pomerne neznámy Švédsky seriál je pohladením na duši pre každého futuristu či transhumanistu ktorý ho uvidí. Problémy ktoré v ňom riešia sú nám akési povedomé ale zároveň nové a nekonvenčné. Určite zajme každého kto ma rád filmy zachycujúce problematiku LGBT, etnicity, sexuality či práv ne-ľudí. Kvalita je na lepšie seriálovej úrovni a chvíľami je cítiť severský pátos z každého záberu, čo by mohlo prekážať ľudom ktorý si v sci-fi potrpia na rýchle tempo a vizuál amerických seriálov. Príbeh sa tiež môže zdať miestami nelogický či nespojitý ale prekusol som to vďaka téme ktorá je nevšedná a zaujímavá. ()

nemer 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nesympatičtí hlavní lidští protagonisté (obzvlášť ústřední rodinka), tedy nebýt androšů a nemoci, nebyla bych schopná sledovat. Značnou popularitu švédské a severské seriálové tvorby nechápu, zpravidla jde o rozvleklé telenovely s velkou dávkou úchylnosti (výstižně to glosuje geklon). Udělené hvězdy jsou za androidy. Britský remake Humans je stokrát zajímavější a řemeslně nesrovnatelně lépe zpracovaný. ()

Galerie (69)

Reklama

Reklama