Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Mydlář - pověstmi opředený kat se narodil v královském městě Chrudimi. Přerušil svá studia v Praze, aby paradoxně později zde, v hlavním městě Českého království, z lásky vykonával po dlouhá léta opovrhovanou, přesto výnosnou katovskou činnost. Ve své funkci působil v rudolfínské Praze, do které se sjížděli vyslanci z nejrůz-nějších končin Evropy. Pobývaly tu významné osobnosti vědy, umění, ale i šarlatáni, šejdíři a podvodníci. Postava kata Mydláře byla opravdu osudově spojená s národním traumatem, byť reálná. O životě mistra popravčího toho moc nevíme. Slavným se stal až po popravě všech sedmadvaceti rytířů a měšťanů 21. června 1621, neboť právě na něm bylo vykonání rozsudku. Podobná poprava se nekonala dosud nikde. Jméno pražského kata se rozlétlo Evropou. Na trzích se prodávaly "zaručeně pravé" meče s vyrytými jmény popravených nebo s Mydlářovým monogramem. Jan Mydlář - evangelík, jenž v rámci svého řemesla musel paradoxně vykonat onen krutý a tristní akt, jímž vítěz oslavil svůj triumf nad poraženým. Kat Mydlář se tak stal součástí jedné z kapitol českých dějin, dramatických, opředených mýty i předsudky, jistě proto i vždy inspirujících a divadelně zajímavých. V naší inscenaci se - na rozdíl od historika - nemusíme stroze držet faktů. Snažíme se o vytvoření barvitého, byť fiktivního příběhu, který pro potřeby muziká-lového divadla fabulujeme a odkrýváme skryté a neznámé. Uvádíme tedy na scénu našeho dramatického vyprávění postavy reálné, jiné domýšlíme. Hlavní pozornost soustřeďujeme na individuální osud Jana Mydláře. Ať se jeho osob-ní život, životní setkání, lásky i jiné události odehrávají na půdorysu možné či jen tušené reality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Hunt odpad!

všechny recenze uživatele

jeden z nejhorších muzikálů a to ne kvůli Michalovi Davidovi, který se nekopíruje jen sebe, ale i hrozivá výprava a kostými, tak s fádní režii bez nápadu. ()

Big Bear odpad!

všechny recenze uživatele

Muzikály dělím na ty klasické a na ty české. Těm českým - muzikály - říkají jen jejich tvůrci, ale já to považuji za naprostý brak. Sem tam zaujme jednotlivě nějaká píseň, ale jako celek je to děs. Včera jsem náhodou narazil na tento klenot v TV a tak jsem tomu popřál trochu ze svého času. Ať mně klucí přesvědčí, teď mají možnost řekl jsem si... Vydržel jsem 20 minut. Nechápal jsem kulisy, kostýmy ani děj. Strašné. Být mistrem popravčím Mydlářem vstanu z hrobu a postupně si najdu všechny kdo by mi takto brutálně zprznili jméno i katovskou čest pány Vaculíkem a Davidem počínaje ! A schválně bych si nechal tupý meč. Tohle je odpad jak vyšitý! - ODPAD ()

DominikV 

všechny recenze uživatele

Nelze říct, že je to vyloženě špatný muzikál. Mydlář je sám o sobě velice komplikovaná osoba (co se historie týče) a tudíž vytvořit jakýkoli příběh o něm se rovná sebevraždě. A za sebe jako za fanouška muzikálů tvrdím, že se tvůrci s tímto dílem vypořádali obstojně. Samozřejmě nemůžu srovnávat tento muzikál s kusy jakými jsou Jesus Christ superstar, Les Miserables nebo český Dracula, ovšem strčit toto dílo do odpadu??? Ani náhodou!!! ()

Košoun odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosto strašný "muzikál" Michala Davida v kýčovité výpravě á la Star Wars, se šílenými texty Fanánka, špatné "režii" Vaculíka a v návaznosti na všechnu tvůrčí hrůzu také logicky se špatnými až nijakými výkony. K tomu všemu obrazově i zvukově špatný záznam spíchnutý na koleni. Podrobná recenze muzikálu zde. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Asi to nemusí být úplně špatné jako podívaná naživo. N3jakávta šou, známí zpěváci, dotknití se zajímavého historického příběhu... Ale z trlevizního přenosu na mě nic moc nedýchlo a nezaznamenal jsem ani žádný hudební moment, který by měl šanci utkvět v paměti. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Hodně krát jsem se musel vracet, abych pochopil děj. Není to špatné, ale na Draculu, nebo na Mone Christa to bohužel nemá. Nebo jinak, jak mohu Christa či Drákulu poslouchat stále dokola, tohle si snad ještě poslechnu, možná i vícekrát, ale není zde žádná skladba, která by ulpěla v paměti a nadchla. Mimo ústřední „Právo mám“. Je fakt, že jsem to měl puštěné zatím jen dva krát, tak uvidíme. Třeba časem změním názor.       20191222 12637/12644 ** A PŮL s.u.  Tak potřetí souhlas s mým předchozím komentem, ale dávám to na šedesát.   20200318 12637/12643 *** s.u. Tak je únor 2024 a už mne to chytlo naplno. Přidávám dvacet. Plný počet to ode mne mít nikdy nebude kvůli některým kostýmům a těm kolečkovým bruslím. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Bohužel jeden z nejslabších muzikálů. On námět zpracování příběhu kata Mydláře zrovna není moc vhodný. Světélkující kostým - nesmysl. Režie a výprava to samé. Zklamání i textů Lou Fanánka a hudby Michala Davida. Obsazení nemohlo zachránit nic. Prostě nejhorší muzikál. ()

kyzi 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé, jak muzikál tak samotné dvd...Jediné co pozdvihovalo celých 120 minut byly neuvěřitelně krásné hlasy mých oblíbených zpěváků. ()

Reklama

Reklama