Reklama

Reklama

Star Wars: Poslední z Jediů

  • Česko Star Wars: Epizoda VIII - Poslední z Jediů (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů od studia Lucasfilm pokračuje sága rodu Skywalkerů. Postavy předchozího filmu Star Wars: Síla se probouzí spolu s legendárními hrdiny galaxie prožívají strhující dobrodružství, během kterých odhalí prastará tajemství Síly a šokující události z minulosti. (Falcon)

Zajímavosti (55)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 620,2 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 1334,4 mil. (NIRO)
  • Postavu Dobbu Scaye, opilého gamblera, který si spletl BB-8 s hracím automatem, namluvil Mark Hamill. Jedná se již o druhou postavu mimo Lukea Skywalkera, kterou v této sérii ztvárnil. Tou první je Darth Bane ze seriálu Star Wars: Klonové války (od r. 2008). (Mikahu)
  • Kelly Marie Tran (Rose) se stala první asijskou herečkou, která byla v sérii Star Wars obsazena do hlavní role. U fanoušků se však její postava nesetkala s pozitivní odezvou a byla fanoušky „šikanována“ na sociálních sítích po několik měsíců, což ji dovedlo ke smazání svého Instagramu. (hansel97)
  • Snímek se stal na začátku září 2018 nejprodávanějším Blu-ray diskem roku s počtem 3,02 milionů prodaných kusů. (CrypzzXD)
  • V jedné z posledních scén říká Luke Skywalker (Mark Hamill) své sestře Leie (Carrie Fisher), že nikdo nikdy skutečně neumírá, a pak ji políbí na čelo. Sourozenecký polibek ale ve scénáři nebyl. Napadlo to Marka Hamilla během natáčení. Podle jeho vlastních slov se to prostě stalo. Luke dával své sestře navždy sbohem. Pro Hamilla to tak byl velmi významný moment. Po smrti herečky prý dosud nebyl schopný se na tuto scénu podívat. (CrypzzXD)
  • Natáčení probíhalo od 15. února do 22. července 2016 v Chorvatsku, Bolívii, Irsku a Anglii. (Varan)
  • Jedná se o první snímek ze série Star Wars, který se časově odehrává hned po skončení minulého dílu. (Eliska.Kovar)
  • Malé cameo dostal ve filmu i pes Carrie Fisher (Leia Organa), Gary. Malý buldoček se objevil upravený pomocí CGI ve scéně v Canto Bight. (Eliska.Kovar)
  • Mark Hamill (Luke Skywalker) se o osudu svojí postavy dozvěděl až na premiéře filmu, z čehož byl značně v šoku. Jediný z herců, kdo znal její osud, byla Daisy Ridley (Rey), která měla přísný zákaz od Disneyho se o tom kdekoliv zmiňovat. (UncleMorty)
  • Jedná se o první film ze ságy Star Wars, kde není vyřčena legendární věta „I have a bad feeling about this“. Rian Johnson však zmínil na Twitteru, že věta ve filmu zazněla od droida BB-8, avšak ne v angličtině. (Eliska.Kovar)
  • Symbolickou roli v této části ságy získaly Hanovy (Harrison Ford) zlaté hrací kostky, které jsou k vidění v kokpitu Millennium Falconu ve flmech Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) a Star Wars: Síla se probouzí (2015). I když jim nikdy v předchozích filmech nebyla věnována žádná zvláštní pozornost, tak o nich existuje několik zmínek v knihách a dokonce existují i herní a sběratelské karty, kde kostky samostatně figurují. Podle stávajícího kánonu jde o kostky, díky kterým vyhrál Han Solo Millennium Falcon nad Landem Calrissianem v sabaccu (byla to konkrétně varianta hry „Korelianský hrot“). Dlouhé roky se kostky prodávaly jako sběratelský předmět, ovšem jelikož nikdy nebyly vidět ve filmech pořádně, tak na nich byly tečky představující číslice 1 - 6 jako na klasických hracích kostkách. V tomto filmu je však jasně vidět, že na nich jsou mimozemské znaky, což hodnotu dosud prodávaných kostek výrazně snížilo. (Sidarius)
  • Ve snímku se mimo jiné objevili i členové britské královské rodiny. Konkrétně princ William a princ Harry, kteří si zahráli stormtroopery, když se přišli podívat na natáčení. (P. J. D.)
  • Druhý Star Wars film, který byl zčásti natáčen na imaxové kamery. (MasterMagic)
  • Film měl pracovní název „Space Bear“ (Vesmírný medvěd). (MasterMagic)
  • Před svou náhlou smrtí měla představitelka Leiy Organy Carrie Fisher už dávno dotočené všechny scény. (MasterMagic)

Související novinky

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

11.05.2021

Tak se zdá, že si dvojce herců ze Spectre Daniel Craig a Dave Bautista zopakují svoji spolupráci. Bautista se totiž čerstvě upsal pokračování detektivky Na nože Riana Johnsona od Netflixu. Režisér… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vrátí se mladý Han Solo?

Vrátí se mladý Han Solo?

20.07.2020

Asi jste zaznamenali, že film Solo: Star Wars Story nebyl moc úspěšný. Půlroční mezera mezi Solem a fanoušky odsuzovaným Posledním z Jediů způsobila, že v létě na nový díl Star Wars prakticky nikdo… (více)

Reklama

Reklama