Reklama

Reklama

Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (183)

POMO 

všechny recenze uživatele

Toto by bol prúser aj ako lokálny projekt s Geislerovou. Nie ešte ako svetovo obsadený, a ktorý príde na opening festivalu hrdo uviest jeho režisér, prízvukujúc, že ho nakrútil "hlavne pre diváka" (chcel tým povedať "teda nie pre kritikov"?). Nebyť tých bujných dekoltov, utoniem v bezbrehom oceáne neskutočnej NUDY. Ani len vizuálne nie je film zaujímavý, a to sa má akože celý odohrávať v záhradách Versailles a ich okolí. Pamatáte na úchvatne nasnímané zahmlené záhrady v Královej reči? Stačilo aspoň túto scénografickú filmársku zložku dostať na nejakú úroveň, a film mohol byť zachránený. Vo filmografii Kate Winslet strašiak, do ktorého šla zrejme iba kvôli kamarátovi od fachu. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Film o zahradní architektce v době Ludvíka XIV. přicházející s revolučním návrhem, trochou psychologie i filosofie a traumatem z minulosti. Jak mám Winsletku ráda, tohle neměla brát. Místo unikátního půvabu vypadala unaveně, což asi vzhledem k postavě i měla, a jak ta uvadající růže, o které zde bude taky řeč, a Alan Rickman to tak možná chtěl a byl spokojen, ale mně se to nelíbilo a už vůbec ne vedle šéfa-kolegy-kamaráda-přítele-milence, který vypadal jak její v lepším případě mladší brácha, takže při milostné scéně jsem radši počítala oka na jehlici. Výprava a kostýmy naopak úžasné. Kéž by to stačilo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $558,173Tržby Celosvetovo $4,336,000▐ Alan Rickman na režisérskej stoličke to zvládol v rámci možností, vsadil na dobrých hercov kde to jasne vedie jeho zaručený trompf Kate Winslet, ktorá vie zahrať akúkoľvek úlohu a dať jej patričný nádych /60%/ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Králova zahradnice je melodramatem z červené knihovny tak čistým, že se chvílemi zdá, jako by ani nemohla být myšlena vážně. V době sebeuvědomnělých meta-filmů pracujících s žánrovými prvky jako s dílky lega není snadné uvěřit, že by někdo nabídl film tak žánrově čistý „nezištně“ a s vážnou tváří. V případě Královy zahradnice tomu tak ale nejspíš bude. Mluvíme tu o příběhu s postavami definovanými tak jasně, že jediný krůček k větší doslovnosti by byl obléknout hodné do bílého a zlé do černého šatu. Winsletová ztvárňuje prototyp „absolutně emancipované, ale ne hystericky feministické Ženy“, jež může být svedena pouze mužem, který ji nejdřív dá na vědomí svůj respekt všemi myslitelnými i nemyslitelnými způsoby. Schoenaerts „Mistr projektant“ naštěstí takový je, a že jde o dokonalého gentlemana se pozná i podle toho, že jako jediný muž ve Francii nenosí paruku, ale honosí se vlastními krásnými kadeřemi! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nemělo to být jen o voláncích na rukávech a límcích, ale i o lidech, co se nebojí zašpinit si ruce, aby vytvořili něco pro svět, kterému slouží (s tím, že ženy samozřejmě obětují mnohem víc). Jenže místo procházky okrasnou zahradou, za kterou jde vidět nápaditost a práce, se musíte klestit předvídatelným romantickým chabaždím, planým vizuálem a plevelem botanicko-životních dvojsmyslů. Že bude na konci Ludva zářit jak sluníčko se dalo čekat, zbývá se jen vsázet, jestli u emancipované zahradní architektky přijde dřív odhalení traumatu, nebo vyvrcholení s gentlemanským zahradním architektem.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Toto se opravdu příliš nepovedlo. O mrtvých sice jen dobře, ale Rickman režisér, to nebylo to pravé. Celé je to poměrně nesmyslné, hrátky s historií nemusí být vždy fail, ale mělo by to dávat nějakou logiku. Taky ani ta Kate neměla z čeho vytvořit něco. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nemá urozený původ, nemá známosti u dvora, navíc je žena, ale se svými návrhy přináší do zahradničení docela vítr. Její práce zaujme, získá tak příležitost stvořit část versailleských zahrad pro Ludvíka XIV. Výsledek není ani historickým dramatem, ani příběhem emancipované ženy, ani romancí, kvůli které bychom měli vytahovat kapesníky. A bohužel ani nijak zvlášť hereckým filmem, ač skvělé představitele posbíral. Zvratů je málo, dramatických momentů snad ještě méně (žárlivá manželka), atmosféra nestrhne, takže toho potěší vlastně docela málo (zahradnice s králem v sadu). Výprava, kostýmy a Alan Rickman, který se ujal role krále, režiséra i spoluautora scénáře, tentokrát nestačily. Má oblíbená, zde vzpurně hrdá Kate Winslet působila lehce unaveně, dobře známe její mnohem silnější a zajímavější role. Mdlý Matthias Schoenaerts mě solidně vytáčel už u posledního Vinterberga. Bohužel tady nebyl sám. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Průměrný kostýmní film, který nezpracová žádné historické téma, jen si vypůjčil konkrétní lokaci a dobu. Nechci být hnidopich, ale myslím si, že se Ludvík XIV. za svůj život nikdy nesetkal s žádným zahradníkem. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snové, lehce zadumané drama není, jak se zdá, pro každého. Já si naopak v uspěchaném čase adventním tenhle příběh, tekoucí jak lenivá a ospalá Léthé, užil. Úžasná hudba P. Gregsona mi připomněla Michaela Nymana (třeba v Umělcově smlouvě). Volně plynoucí obrazy zahrad a vznikajícího lasturového háje v součinnosti s hudbou působily až magicky. Ano, mnozí předvedli ve svých filmech jinačí vizuální žranice, mně ale tentokrát mírná střídmost, která se vystříhala mlžných oparů a paprsků slunce pronikajících svými prsty skrze ně či laškovně pableskujících na hladinách jezírek, nevadila. Ostatně třeba moment, kdy André rozžíná svíce a lucerny v zahradním koutě Sabine, je kouzelný.Herci nejsou prvoplánově krásní (no a? lepší než kýčovitě líbivé hvězdičky ze seriálů), Rickman není Greenaway (jelikož ten je jen jeden), příběh je předvídatelný (tak už to u historických filmů bývá), a přesto vznikl hezký film. Možná více sentimentální, než romantický, ale bolest a smrt v něm jsou. A dobrý konec? Proč ne, mezi tou spoustou utrpení a zla se občas dobrý konec hodí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Cože? Komedie? Jak to mohl někdo takto zaškatulkovat? Tento film je smutným filmem. Je to film o stárnoucím králi Ludvíku XiV., který přišel o svoji choť i o smutné zahradnici Sabine De Barra, kterou také tíží těžká ztráta. Křivolakými cestami osudu se tito dva jednoho dne úplnou náhodou potkají v jednou hrušňovém sadu.... Kate nám stárne. Pořád je to ještě krásná ženská, ale ta dívenka z první třídy Titanicu to už není. Moc se mi líbil i Rickman, jako Ludvík XIV. Dal ho parádně, místy jsem z něj cítil únavu a místy až strach... Trochu mi dělal problém koukat na Francouze mluvící anglicky, ale po chvilce jsem se ,,přeladil''. Ve filmu se párkrát mihne i Tucci, který se ,,na venkově vždy ztratí''. Musel to být mazec, když se celý dvůr přesunul z Paříže do Versailles ! Osobně bych řekl, že film je podhodnocen. Je to solidní průměr a dal bych i víc, kdyby se to ke konci nezačalo táhnout a hlavně kdyby zničehonic najednou nebylo dílo pro krále postaveno... Co se týče výpravy, nemám slov. Opravdu pastva pro oči. Doufám, že Alan Rickman měl ze svého díla náležitou radost. Utekly jen necelé dva roky a už ho není... Dávám tři růže. * * * ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Průměr až běda, který bych určitě neznačil komedií. Jen dobré řemeslo, kterému chybí jiskra. 50% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Vydělal za kariéru studiím solidní balík, tak mu před smrtí dovolili natočit totální p*covinu o zahradach ve Versailles. No oukej no. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Len naozaj výborné herecké osadenstvo ťahá tento snímok do priemeru. Veľmi slabé a nevierohodné navodenie atmosféry 17. st. na dvore kráľa Ľudovíta XIV. Tento nemastný, neslaný príbeh sa skôr hodil na divadelné dosky ako do filmu, je vidno, že Alan Rickaman bol predovšetkým divadelník. V tomto smere jediná výraznejšia vec hodná zapamätania bol pekný dialóg v záhrade medzi kráľom v utajení a hlavnou hrdinkou. Inak len nuda zaodená do pekných kostýmov. 55/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

I kdybych odhlédl od své přezíravosti k podobným kostýmním spektáklům, nemohl bych o tomto filmu napsat nic pozitivního. Snad vše, co jsem o něm četl v materiálech od Bontofilmu, mi přišlo nemístné, skoro až vylhané - logline slibuje úplně jiný film, než ve skutečnosti zhlédnete. Původně jsem se například domníval, že postava Sabine De Barra bude muset o zakázku u dvora tvrdě bojovat a že bude mít za úkol vytvořit kompletní zahradu kolem Versailles, ale v reálu jí to skoro spadne do klína a za úkol má nakonec vytvořit pouze Lasturový háj (Bosquet des Rocailles, pro film zhotovena replika originálu, který stojí dodnes), který je v celém komplexu obřích palácových zahrad (800 ha) jen malou částí, vymyká se však z přísné formálnosti celých zahrad a představuje malý kousek chaosu (odtud původní titul filmu "A Little Chaos"). Samotná postava Sabine De Barra je fiktivní a film se od historických reálií odchyluje i dalších ohledech, neuškodí tedy mít to při jeho sledování na vědomí. Dějová linka milostného sbližování Andrého a Sabine mě nebavila, ačkoli je ve filmu zcela dominantní, a vše ostatní je tam spíše jen do počtu, jako nezbytné atributy podobných historických filmů z této éry, takže pochopitelně nemůžou chybět slibované intriky apod. Film sice skutečně obsahuje většinu z avizovaných motivů, jejich zpracování mi ale přišlo strašně povrchní - člověk se o toho postavách dozví asi tolik, jako o dobovém zahradnictví, tedy skoro nic. Rád bych třeba napsal, že u mě Rickman coby Ludvík XIV. vyvolával záchvaty smíchu, ale popravdě mi zástupně za něj bylo spíše jen trapně (on sám o své roli pronesl: "...Když hrajete Ludvíka XIV., nemusíte se moc hýbat a ve tváři máte ten samý výraz, jako když něco režírujete."). Z celého filmu je znát, že tvůrci zápasili s velmi napjatým rozpočtem, kvůli němuž se mj. nenatáčelo v originálních lokacích ve Francii, ale v Anglii (což mi připomíná, že mi mimochodem strašně trhal uši rozpor mezi tím, že děj je zasazen do Francie 17. stol. a všechny postavy mají francouzská jména, ale ztělesňují je britští herci, kteří mluví anglicky - osobně zkrátka zastávám asi trapný názor, že by se ve filmu mělo mluvit jazykem země, ve které se děj odehrává). Ve výsledku nemám za sebe problém napsat, že na nudnější novinářské projekci jsem dlouho nebyl. K uzoufání nudný, nenápaditý a strašlivě zbytečný film, který mě dokonale otrávil. Jednu hvězdu za výbornou práci kostýmní výtvarnice Joan Bergin, která procestovala celý svět, aby sehnala autentické prvky (například hedvábí měla z Itálie) a které se podařilo u obou hlavních hrdinů prostřednictvím kostýmů vyjádřit rozdíly jejich povah. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Schoenaertsovi to ako romantickému milovníkovi v historickom žánri celkom sadne (Ďaleko od hlučného davu) a je tam sympatickejší ako grázlik v súčasnom eu filme (Darebák a pretekárka, Na dreň) a Kate sa hodí úplne všade a je presvedčivá aj ako kráľova záhradníčka, ale spolu im to ako páru až tak neladí. Chvíľu som mal pocit, že citom nakoniec vzplanie k samotnému kráľovi a určite by sa k sebe hodili. Nerozumiem tak nízkym hodnoteniam pri tak neškodnom filme, ktorý Rickman točil zrejme prevažne pre ženy, aby si molhi poplakať občas aj pri vkusne nakrútenej kostýmovej romantike a so Sabine navyše nie je vôbec ťažké sa stotožniť. Navyše vzťahy na pracovisku sú v súčasnosti v móde, takže kde je problém? Jej trápenie vďaka tragickej udalosti v minulosti by viac vyniklo prerozprávaním nešťastných okolností nehody pri nejakej vhodnej konverzácii, než pri doslovnej retrospektíve, ktorá keď už, tak mala prísť o niečo skôr a nie tesne pred koncom. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jakou jinou roli by si měl režisér dát, než krále, že? Alan Rickman se ale spokojil s vedlejší úlohou a do centra dění umístil Kate Winsletovou. Ta je stále ve výborné herecké formě, bohužel jí ale moc nepomáhal scénář, aby z toho byl film, který si divák s chutí pustí znovu. Ve výsledku příjemná podívaná, která neurazí, ale ani nenadchne. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

To, že všetci herci vo filme sú naozaj dobrí, to vieme a na to jediné sa tu dalo pozerať. Odviedli výbornú prácu. Ale všetko ostatné na mňa pôsobilo nudne a nezáživne. Kate Winslet akoby do doby Ludvíka XIV. prišla z budúcnosti. Pýtalo si to veľkolepejšie spracovanie, ale možno takto to ten Alan chcel. Matthiasa Schoenaertsa by som za ruku kľudne držala aj ja. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Versailles je zaujímavý len z pohľadu dnešného človeka, lebo je to krásne upravený palác. Ale filmy o ňom, zo života v ňom a celkovo o Ľudovítovi XIV., ambicióznom liliputánovi, to je veľká nuda. Najmä ak ide o pomalú konverzačku so záhradníčkou. Pritom Versailles ponúka omnoho viac interesantných tém hodných sfilmovania, hoci by šlo viac o bulvárnu históriu (niečo sme videli v rovnomennom seriáli): že sa Ľudovítovi narodil čierna dcéra, že v celom zámku nebola jediná toaleta, a tak si uľavovali kade-tade a smrad, ktorý tam vznikol určite nepripomína tú vznešenosť dnešnej Zrkadlovej siene. Že dámy mali v rámci bontónu povolené uľaviť si počas tanca. A ďalšie mega pikošky. Jediné, na čo sa tu dalo pozerať bola Kate Winslet. Tej to tu mimoriadne svedčalo. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Zklamání! Velmi slabé i pokud by se mělo jednat o televizní inscenaci. Kate mám ráda a snažila se, i ostatní herci nebyli vyloženě ubozí, bohužel špatný režisér je špatný režisér... Škoda. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Asi že Vatel... tak určitě, leda pro vegany, i ty filmové. Veškerá decentnost obrazu i hudby vane do prázdna i přes slušivé kostýmy a zajímavé herecké obsazení... možná, kdyby mělo co hrát, či přesněji - oč hrát, jistě ne o romantickou zápletku prostou jakékoliv vášně, o diletantskou intriku z nenávisti nebo jen o prosté divácké ztotožnění se s postavami, dobou, záměry... A k tomu již klasická sebemrskačská mantra, těžký individualismus a plky o hrdinčině nezávislosti... v době Ludvíka XIV.! Jako by nestačilo prostě říct, že se musí uživit. Takže se mi k hodnocení nabízí zdrchaná zahradnice, fešný, leč unylý zahradník, to celé přitažlivost nula, nepředvedly se dokonce ani trvalky a z grand finále mi rozhodně čelist nepoklesla. Ale vůbec nejhůře si vedl autor veganského Vatelu sám... jako by už na nás hovořil z onoho světa, ač měl ještě nějaký čas před sebou. ()

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama