Reklama

Reklama

Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Celosvětová premiéra proběhla 13. září 2014 na Torontském IFF. (Varan)
  • Herec a režisér Alan Rickman představil film Králova zahradnice osobně 19. března 2015 v Praze - na Febiofestu 2015, kde zároveň převzal cenu Kristián za přínos světové kinematografii. (TotalFilm.cz)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohrával vo Francúzsku, pracovali filmári len na opačnej strane Lamanšského prielivu, a to vo Veľkej Británii. (MikaelSVK)
  • André Le Notre projektoval aj najdlhšiu Avenue na svete, a to parížsku Champs-Elysées s dominujúcim víťazným oblúkom. (MikaelSVK)
  • Alternatívnym názvom filmu bol aj názov The King's Gardens. (MikaelSVK)
  • Kráľ (Alan Rickman) hovorí madam De Barra (Kate Winslet), že žena, ktorú si chce vziať, je veľmi zbožná, ale nie je aristokratka. To opisuje madam De Maintenon, kráľovu druhú ženu, s ktorou kráľ tajne uzavrel manželstvo (ako mu radila madam De Barra). (Laslo)
  • Film bol natočený behom 40 dní. (Laslo)
  • Hoci André Le Notre bol skutočnou osobou, postava Sabine je fiktívna. V tej dobe bolo nemožné, aby žena vykonávala danú profesiu. Alan Rickman sa vyjadril, že miluje myšlienku "vloženia úplne fiktívnej postavy do známeho kúska histórie". (Laslo)
  • Dcéra Kate Winslet – Mia – si vo filme zahrala malú úlohu v scéne z Louvru. Mia sedí na stoličke sama v miestnosti, do ktorej vstúpi Sabine (Kate Winslet) pred davom ľudí. (Laslo)
  • Natáčanie filmu prebiehalo vo Veľkej Británii, konkrétne v Pinewood Studios, Blenheim Palace vo Woodstocku a Cliveden House v Buckinghamshire. (Hudakfilms)
  • Kate Winslet (Sabine De Barra) bola v treťom mesiaci tehotenstva, keď dokončila film. (Martyska)

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama