Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 11 (2010) (série)


Zpříma do očí (S11E02)

(epizoda)

Obsahy(1)

Pavel Novák, patřící po léta ke špičce naší pop music, bojoval dlouho a úporně se zhoubnou chorobou, které nakonec přece jen podlehl. Jeho nezdolný optimismus ho přivedl od začátků ve středoškolském věku ke zpěvu v místním dixielandu a k založení vlastní skupiny Synkopa. To mu bylo dvacet a studoval biologii a tělesnou výchovu na olomoucké univerzitě. Ve dvaceti se také oženil. V rodném Přerově celý život bydlel, přestože zpíval po celé zemi i v zahraničí. V dokumentu Zdeňka Gawlika vzpomínají příbuzní, přátelé i kolegové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Tak Pavel Novák st. byl pro mně zpěvákem 60. a 70. let. pak už mi prakticky zmizel z očí i mysli. No jsem rád, že jsem mohl tento dokument shlédnout a seznámit se s jeho dalším osudem. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U tohle dokumentu jsem si uvědomil, že někdy prostě má cenu na tyhle životopisné záležitosti ve stylu seriálu 13 komnata koukat. Může vám to totiž často otevřít oči a třeba vás to i donutí položit si pár nepříjemných otázek k sobě. Pavla Nováka mám zafixovaného jako zpěváka a to převážně jako zpěváka normalizačního. Zpěváka, který uměl zpívat a hýřil vždy elánem, prostě měl vše to, co soudruzi po roce 1968 vyžadovali. Jednoduché písně, bavit pracující, jen ne nějaké depresivní texty, truchlivé melodie a ohlížení se zpět či dokonce kritika poměrů ! Novák nebyl sám. Vzpomeňme také skvělou zpěvačku Čižmářovou, Mayera, Bartoně, Černohouze, Sodomu a další. Všechny vidím s rozevlátými účesy, v barevných hadrech s proklatě dlouhými límečky, dlouhými sukněmi či kalhotami do zvonu... Ale mám hudbu rád, občas se i v tomto pop leckdy dost tendenčně zabarveném balastu dá najít lecos zajímavého. Doprovod často tehdy ještě hrály živé orchestry a kdo chce, kus kumštu najde i v tomto byť se to s šedesátými léty už jen těžko dá srovnávat. Ale jako zkušený posluchač hudby napříč žánry znám tu starou dobrou poučku - nikdy neříkej nikdy. U hudby to platí dvojnásob. Co jste v pubertě odsuzovali můžete na stará kolena se slzami dojetí zbožňovat a poslouchat stále dokola. Mimochodem o normalizační popmjůzik výborně pojednává seriál na ČRO : podivny-showbyznys-propaganda-agitace-a-absurdita-v-ceske-pop-music-70-a-80-let, který pro jeho věcnost i zábavnou formu podání Pavla Klusáka doporučuji rozhodně ku poslechu. Takže tu stránku uměleckou bychom tímto uzavřeli. Pak je tu ovšem stránka lidská. Lidská, o které většina z nás u umělců nic neví a nezná ji. A tady mi pan Novák vyrazil dech. Svojí odvahou, svojí silou, svým porevolučním nasazením co se dětí týče. Je to stránka o níž jsem netušil a o to více mne překvapila. Rakovina to je hnus a ne každý tu informaci, že u něj vypukla dá. Jako by jste byli třeba B17 v bezpečné pevné formaci s ostatními a najednou to schytali naplno flakem... Pak už je jen na síle zásahu a osobní odvaze jak to opuštění svazu a pád člověk dá... někdo zpanikaří, propadne depresím a rozhodí tím i své nejbližší okolí. Někdo začne bojovat. Sice ví od lékařů, že to asi nemá cenu, ale přesto si každou minutu života snaží užít a rve se s pozvolným sestupem jak se dá. Pavel Novák to dělal do posledních hodin naplno a za to má můj obrovský respekt. Kdo ví co potká nás a jak se zachováme? Tyto osudy jsou zkrátka inspirující. A teď si jdu na jeho počest pustit jeho hity. * * * * ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pavel Novák, jak jsem ho neznal. 1) Neodpustím si malou úvahu. Většina zpěváků (mluvím o pop music a folku, u ostatních žánrů se necítím oprávněn zaujímat nějaké postoje) je nejlepší ve svém mládí. Mají elán, šťávu, nadšení, adrenalin. S přibývajícími léty se usadí a začnou fotrovatět (muži). Svého koníčka postupně přemění v obživu. Je to vývoj logický a nemám jim to za zlé. I posléze mohou stvořit něco zajímavého, ale to je spíš vyjímka._____ To je osud, který potkal Pavla Nováka. Jeho parádní písničky ze šedesátých a začátku sedmdesátých let poslouchám dodnes rád, povzbuzen navíc lepým zjevem kluka "krev a mlíko", jakým tehdy Novák byl. Ale to, co dělal později, mě neoslovuje. Zpěvákův změněný vzhled se pro mne stal jakýmsi symbolem jeho tehdejší impotentní tvorby._____ A proto mě tato etapa jeho života nezajímá. Chci si ho připomínat pouze tím nejlepším, co dělal._____ 2) Film představuje Pavla Nováka jako člověka, spíš by se hodil někam do cyklu Třináctá komnata (kdyby byl natočen dříve). 3) Oceňuji pěkný střih a připomenutí pěkných Novákových hitů. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama