Reklama

Reklama

Wajma

(festivalový název)
  • Afghánistán Wajma (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V zasněženém Kábulu se potkávají číšník Mustafa a studentka Wajma. Navzdory společenským pravidlům naváží utajovaný milostný vztah a Wajma jednoho dne zjistí, že je těhotná. Postupně však začne ztrácet jistotu, že se s ní Mustafa ožení. Wajmin otec musí v reakci na vzniklé problémy vyřešit osudové dilema: buď zvolit odvěké právo na ochranu rodinné cti, nebo rodičovskou lásku k dceři. Snímek Wajma nabízí komplexní portrét současného života mladých lidí a úlohy ženy v afgánské společnosti 21. století. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Recenze (4)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Barmak Akram je ještě horší kameraman než režisér. Jeho záběry mě štvaly víc než režijně nepříliš zvládnutí neherci. Především Wajma Bahar v titulní roli byla hlavně zpočátku hrozně nevěrohodná, a Mustafa Abdulsatar nebyl lepší. Lehkou roli pak měl otec, který "přišel a řádil", čímž se stal z celého filmu nejlépe zahranou postavou. Dokumentární tvář filmu (způsobená hlavně tou amatérskou kamerou) se bije s jednoduchostí zápletky, jejíž nemohoucnost nakonec zamíří až do nebes. Zvláštní, po dlouhé době mezi oscarovými adepty film ryze amatérský. Cinema Mundi, 2014. ()

Misoponia 

všechny recenze uživatele

Hloupé je, že zápletku filmu se divák dozví hned na začátku (v první polovině) a další směřování děje mu nepřinese nic nového, bylo to takové předvídatelné. Snaha šokovat násilnými scénami, trochu moc tlačení na pilu. Konec mi připadal useknutý. Cinema Mundi 2014 ()

bedn1 

všechny recenze uživatele

***1/2 Klasický příběh, kterému chybí nějaký zajímavější vývoj nebo aspoň působivější atmosféra. ()

galiea 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem víc, než mi film mohl nabídnout. Nový pohled na věc, netradiční řešení, vzepřetí se zavedeným zvyklostem - a ono nic. Příběh se vyvíjel přesně tak, jak mě po přečtení anotace okamžitě napadlo a končí nemastně (poněkud škodolibě jsem si v reakci s odkazem na události minulého roku domyslela vlastní konec, že Wajmu v Indii při cestě z letiště v autobuse přepadne skupina nadržených Indů a ona na následky znásilnění zemře). To, co mě překvapilo, byla paradoxně míra svobody v tamější kultuře - ženy se bez problémů baví s muži (nikoli ovšem o samotě, a kdo by se divil?), hlavní hrdinka, přestože nepochází z bohatých poměrů, má jít studovat univerzitu... Oproti "kapitalistické propagandě" plné nesvéprávných žen v burkách (pozor ovšem, i taková se ve filmu objevila!) zcela odlišný pohled na život muslimů. ()

Reklama

Reklama