Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pop-music a vojna? To přece nejde dohromady! Pět kamarádů se rozhodne založit skupinu pop-music. Aby mohli nerušeně holdovat hudbě, odjedou na venkov a utáboří se na pozemku strýce jednoho z nich. Nic je nedokáže vyvést z rovnováhy. Nemají peníze na nástroje? Tak si je vydělají! Ovšem jejich pokusy obstát v seriózním zaměstnání, jakým je kupříkladu pošťák, popelář nebo kuchař, vždy skončí katastrofou. Majitelka obchodu s hudebními nástroji a manažerka v jedné osobě s nimi uzavře smlouvu a zajistí jim účast v soutěži. Jejich vystoupení se však mění v nevázaný happening, který končí zdemolováním aparatury. Ale to by nebylo ještě tak zlé. Do jejich tábora přichází vojáci, aby jim osobně předali povolávací rozkazy. (Česká televize)

(více)

Recenze (160)

Colour 

všechny recenze uživatele

Každý uzná, že najťažšie sa hodnotí komédia. Tak dobre ako pri Bažantoch som sa už dávno nezasmiala. V podstate to nemá zmysluplný dej, je to sled na seba naväzujúcich skečov, ktoré sú však mimoriadne vtipné hlavne svojou absurditov. Oná absurdita je príčinou, prečo sa to mnohým ľuďom nemusí páčiť a priam sa im to zdá trápne. Je to len vec vkusu. Čo sa týka obsadenia, nečakala som, žeby hudobníci mohli byť i dobrými hercami. Pri dráme by pohoreli, no ako bezhlaví mladíci sadli. K tomu fajn atmosféra "sladkého Francúzska" obohatená o "peace" a na jednu z najlepších oddychových komédii má našliapnuté. Objektívne sú to priemerné 4*, no subjektívne, hmm. 88% ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další z řady komedií s Les Charlots(první jejich společný) a myslím,že s"Velkým bazarem"a"Čtyřmi sluhy"je to Charlotí zlatý fond,na který nemůžu nikdy zapomenout a jako dítě jsem vždy mazal do kina s plnou polní.Tahle dobrodružná,válečná komedie ukazuje,jak se dají dohromady slepi pouhé nápady a díky charizmatu hlavních hrdinů a jejich smyslu pro humor to nejen celé dává smysl,ale je to ke všemu zatraceně zábavné.Dodnes se neomrzí a stále rozesmívá a rozesmívá.Komu se tohle po takových letech daří?Ano je jich pár,ale tolik zase ne!Bažantům dávám 85% a stále se u nich dobře bavím. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, že když jsem se ptal starší generace, tak skupinu Les Charlots nikdo neznal. Pouze filmy o Bažantech. Přiznám se, že v pubertě mi film asi přišel zábavnější. Mám raději přirozený humor. U grotesek chápu groteskní humor, neboť ty jsou na tom založené a navíc byla taková doba. Ale tvořit humor grotesek v moderní době moc nefungovalo, což se právě zde ukázalo. Jo, byly tam dobré fóry. Ale ten nahraný humor v podobě přecházení prázdné silnice, do které v tu chvíli vjede auto a hrdina divoce odskočí, mi prostě nesedí. A takových věcí tam bylo víc. Zajímavé je, že filmaři využívali hojně ještě jeden typ humoru a to je pantomima. Ta se v různých situacích objevila též několikrát. Chápu, že tehdy to diváky muselo bavit. Tím spíš, že to bylo něco úplně jiného, než co se dělalo v Československu a vlastně i ve Francii té doby. Stačí si srovnat francouzské komedie sedmdesátých let. Ale z dnešního pohledu už jen okrajově. Závěrem musím podotknout, že moc nerozumím, proč třeba film nebyl protkaný písněmi skupiny. ()

Riker 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozhodoval mezi 3* a 4*. Nakonec jsem zvolil nižší hodnocení, hlavně kvůli slabému a poněkud nudnému rozjezdu. Postupně s časem roste i zábava, která vrcholí zhruba od půlky do 3/4 filmu, kdy se bažanti dostanou do kasáren. Závěr byl z mého pohledu opět slabší. Suma sumárum 3, ale kvalitní hvězdy. :-) ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Pětice kamarádů touží po tom stát se muzikanty, ale jelikož jsou švorc, musí si sehnat práci, aby zaplatili za hudební nástroje a mohli se zúčastnit soutěže o nejlepší kapelu. Jejich plány ale překazí nástup na vojnu, kde bohužel humorné scénky dosti poklesnou na kadenci. Bažanti jsou dnes již kultovní francouzskou záležitostí. Prakticky veškerý humor je situační, což je na jednu stranu jednodušší, protože mu porozumí každý divák, ale občas některé scénky netrefí do černého. Po filmařské stránce se mohli tvůrci snažit lépe, občas jsou jasně viditelné prostřihy a pár scének je velmi krátkých a působí, že měli skončit spíše ve střižně. Český dabing mi vždy připomene filmy s Fantozzim, protože poznávám hodně hlasů z této neotřelé série italských komedií s nešikovným účetním. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • „Les Charlots“ znamená v přesném překladu „Karlíčci“. Charlot byla ve Francii i přezdívka mistra grotesky Charlese Chaplina, a tak se vzhledem k jejich stylu humoru nabízí asociace, avšak o prvnotní úmysl se nejednalo. (Puyi)
  • Bažanti se stali tuzemskou senzací, v kinech překonali veškerou konkurenci a stali se nejvýdělečnějším filmem roku 1971. (HellFire)
  • Film sa natáčal v obciach Falaise a Cabourg vo Francúzsku. (dyfur)

Reklama

Reklama