Reklama

Reklama

Bažanti jdou do boje

  • Francie Les Bidasses s'en vont en guerre (více)

Obsahy(1)

Chlapci z Les Charlots právě nastoupili do armády a hned skončili ve vězení. První, co je čeká, je stříhání. Značně směšní a ostříhaní Les Charlots dostanou od svého seržanta první úkol. Mají na střelnici ukazovat svým kolegům-vojákům zásahy do terčů. Tato činnost však skončí doslova fiaskem a seržant Bellec, který je má na starosti, jim dá za trest absolvovat zrychlený přesun s plnou polní. Zrychlený přesun skončí – jak jinak – opět basou. Bellec však nehodlá nechat mladíky jen tak ve vojenské base zahálet, proto jim dá několik pracovních úkolů. Výsledkem je pověšení Bellecova přebarveného spodního prádla na vlajkový stožár společně s národní vlajkou. Do kasáren přijíždí krásná poručice z velení armády. Ta provede u Les Charlots psychologické šetření. Les Charlots jsou obratem propuštěni z vězení a mají asistovat u zdravotního vojenského stánku ve městě, kde se provádí nábor civilistů do armády. Vše skončí útěkem Les Charlots před davem civilistů, kteří je ženou až do kasáren. Následuje opět basa. Bellec si Les Charlots vezme s sebou do domu plukovníka. Chlapci mají za úkol přečerpat palivový mazut do kotelny plukovníkova domu. Místo přečerpání do zásobníku kotelny však chlapci vypustí mazut do plukovníkova bazénu, kde se v tu chvíli koupe plukovníkem pozvaná společnost. Bellec, který byl také pozván, utíká do kotelny zabránit dalším škodám. Nakonec vše skončí nejenom zničeným bazénem, ale i mazutem vyplavenou kotelnou a opilými Les Charlots, kteří vypili plukovníkovu sbírku vín. Z vězení, kam Les Charlots obratem putovali, však hoši uprchnou ve chvíli, kdy do stěny vězení narazí nákladní vůz, jenž uklouzl na armádní polévce, kterou Les Charlots vylili okny vězení na silnici. Bellec uprchlíky honí po místní pouti. Nakonec se Les Charlots podaří utéct na venkov. Tady se probudí na jediném statku, který zůstal nevykoupený uprostřed vojenského prostoru. Rodina Brugnonových odmítá statek armádě prodat. To už ale ke statku najíždí plukovník s Bellecem a vojáky a chtějí okolo statku provádět vojenské cvičení. Účelem je donutit madam Brugnonovou opustit i s celou rodinou statek... (TV Prima)

(více)

Recenze (148)

golfista 

všechny recenze uživatele

Filmová komedie jak má být. Hudební skupina ostříhána a poslána na vojnu. V době uvedení v našich kinech povinná událost a velká zábava. Jo to byly časy :) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Prostředí vojny, drilu, zelených mozků, hor brambor a blbů Bažantům prospělo a humor se valí dál. IMHO se to ZATÍM mezi těmi pěti a čtyřmi hvězdičkami pohybovalo vždycky... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

To byly časy, kdy našim kinům vládla francouzská komedie! Louis de Funés nebo Les Charlots tehdy diváky dokázali rozesmát opravdu spolehlivě a jejich filmy patřily mezi trháky (včetně tohoto). Ale doba se změnila, a dnešní publikum už má na tyto filmy trochu jiný pohled. My pamětníci si ale určitě s chutí zavzpomínáme, jaká že to tehdy byla hrozná sranda... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Muj oblibenej film s Les Charlots. Tentokrat se celej odehrava na vojne, takze vetsina vtipku vychazi ze zneprijemnovani zivota pana velitele. A je to fakt skvela sranda. Jeden vtip za druhym a vsechny super. Tempo trochu polevi akorat v momente, kdy se hlavni hrdinove dostanou na statek, ale jakmile zacne utok, tak se to zas rozjede. A ze jsou hlavni hrdinove velky sympataci musi bejt jasny snad kazdymu. Jasnejch 5*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Měli jsme jít do civilu už před půl rokem. Jenže jsme trčeli pořád v base." Nostalgická vzpomínka na rebelující Bažanty je mnohem vtipnější než snímek samotný. Nicméně útěky z vězení, škádlení seržanta Belleca, pohov vleže, neskutečně obří plná polní, svatebčané v kadibudce, dojení býka či obrana statku před armádou patří k tomu, na co se prostě nezapomíná. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

V době, kdy svět ovládl herecký spolek Monty Python z Anglie, nemohla přece velká Francie zůstat pozadu, anebo to byl celosvětový trend, který se vyznačoval třeštěním na druhou neboli humorem ad absurdum. Možná si to srovnání nezaslouží, ale přišlo mi po celou dobu, že to jaksi kopíruje snahu o nenávazný humor, skeče a gagy zasazené do různých ikonických prostředí, zde kasárna nebo venkov, oblíbená i u Monty Pythonů. Proč nebýt konkrétní. Bažanti procházejí martyriem vojny tak, že na sebe lepí jednotlivé skeče: výcvik, kasárna, u lékaře, přehlídka, vězení atd. To vše najdeme i u Britů. On už i obal DVD evokuje legendární montypythonovský skeč o sportovním programu pro pacienty chirurgie. O to víc mi přijde zvláštní, že v totalitním Československu tehdy pouštěli francouzské bažanty, ale britské krajty ne. Každopádně, když se divák odprostí od této srovnávačky, u filmu se vydatně pobaví. Některé nápady, zvlášť ty originální, stojí za to. Některá místa vyzní dost trapně, ale věřím, že tenkrát se tomu museli lidi strašně řechtat. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

V rozoznávaní poradia jednotlivých častí o Bažantoch mám problém, takže toto beriem ako druhú časť. Po rozbehu v prvej časti si bažanťácky úlet udržal kondíciu počas celého tohto filmu a útoky na bránice sú oveľa častejšie a aj úspešnejšie. Tu už vlastne nie sú žiadne rozohrievajúce minúty, od začiatku je to jedna veľká prdel a ja som bol s týmto druhom humoru naozaj spokojný. 80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Turbulentná zábava plná preparádnych situácií, uťahujúca si zo sveta uniformovaných pravidiel a ľudí. Až na to zakončenie! Záverečný útok na farmu a následný viacsobáš svojou prehnanosťou a slepačím humorom a z toho vyplývajúcou nezaujímavosťou totiž narušil dovtedy kompaktne srandovnú parádu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Poslední celkem vydařený snímek Les Charlots před začátkem jejich úpadku. Tenhle díl pravda nepřichází z ničím novým. Jede se v osvědčených zajetých kolejích. Občas už to trochu drhne, ale jako celek to pořád funguje. Hlavně první půlka šlape téměř bezchybně, pak už je z toho přeci jenom trochu recyklace a ke konci to začíná povážlivě skřípat, ale pořád solidka. Co ti tyhle skvrny připomínají? Patapufa! 65% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dějově navazující na první díl Bažanti. Kvalit svého předchůdce již nedosahuje. Opět se jeví lepší první polovina filmu. Ve druhé polovině odehrávájící se na farmě už se člověk moc nepobaví. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tentokrát se nebudu odvolávat na nostalgii, kdy jsem si film jako dítě v kině parádně užil. Překvapilo mě, že i nyní se dokážu srdečně zasmát, byť i po drahných letech si leckterou scénku pamatuji (leckterou ovšem ne). Nemá asi cenu všechny gagy vypisovat, i když ty se seržantem zřejmě vedou (to je Bellec, dvojitou dávku). Co jsem ale tehdy nejspíš plně nevnímal je, že při příjezdu psycholožky hraje Vltava B. Smetany... A myslím, že určité kouzlo má film i pro absolventy vojenské služby. Možná, že až se podívám někdy znovu, odhalím další utajená tajemství. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Né tak bláznivý jako jiní Bažanti, které jsem viděl, ale také se tu našlo pár slušných momentů, přesto zůstanu u třech hvězdiček. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Když jste mladý, nevázaný, líný a neuznávající autority, tak není nic moudřejšího, než vstoupit do armády. Pokud kolem sebe máte další tři vaše duševní klony, tak je velmi pravděpodobné, že váš hřbet zůstane rovný a padat budou hlavy těch, kteří vás pustili do knihovny přečíst si něco o vašem dědovi Švejkovi. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám válečný film, té krve, bolesti, komárů, úpalu, výbuchů, raket a vojenské mašinerie na nebohý statek v polích, který chrání jeden pošahaný děda, matka-generál a parta utečenců se sličnými dívkami...a armáda nemá šanci! Jo taková čistá trefa kravským lejnem přímo mezi oči, to je horší jak kulka. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Docela sranda. Množství vtípků už dneska klidně nemusí budit tolik pousmání jako kdysi, ale Zidi komedie točit uměl. Když se mu francouzští hudebníci Les Charlots svěřili do jeho režisérských rukou, vždy z toho vzešla poměrně vtipná komedie, mnohem vyšších kvalit než s jinými režiséry. Doba, kdy se mně parta Les Charlots líbila, je ale zřejmě nenávratně pryč. Děj mně přišel dětsky naivní až lehce přitroublý. Už to tolik neobstojí jako v čase své největší slávy, kdy tady v podstatě v kinech nic jiného nebylo. Kdo však není obeznámený s partou sympatických zmatkářů, by si měl doplnit filmové znalosti zhlédnutím téhle komedie a porovnat to s dnešní tvorbou, jak se za tu dobu výrazně posunula, možná i k horšímu. Celou část odehrávající se na statku vystřihnout, protože jen děj zpomalovala a přišel rapidní úbytek gagů. 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Konečne sme sa dozvedeli, kde sa Stanley Kubrick inšpiroval pre Full Metal Jacket. Či z čoho dokonca až nekompromisne kradol. ()

Reklama

Reklama